- Home
- Films
- The Other Boleyn Girl
- Filtered
The Other Boleyn Girl (2008)
Genre: Drama / Historisch
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Justin Chadwick
Met onder meer: Natalie Portman, Scarlett Johansson en Eric Bana
Releasedatum: 28 februari 2008
Plot The Other Boleyn Girl
"Two sisters divided for the love of a king."
De zussen Boleyn denken beide de liefde van hun leven aan het kille hof van de Tudors gevonden te hebben. Maar niet alleen het hof blijkt onvriendelijk. De spanningen tussen beide zussen lopen hoog op, wanneer zij beiden vallen voor de charmes van Koning Henry VIII.
Anne Boleyn
William Carey
Henry Percy
Katherine of Aragon
JohnWilliams
Vandaag ben ik naar de film gegaan!
Ik kan zeker zeggen dat de film echt goed was. De Cast speelde geweldig en ik vond de muziek ook goed bij alle scenes paste. Mooie achtergronden en wat een prachtig verhaal. Wel een beetje treurig soms maar echt geweldig, zo ging dat nou eenmaal vroeger...Ik vond vooral Eric Bana en Scarlett Johansson erg overtuigend over komen. Ook vond ik de relatie tussen de Boleyn familie echt goed, het einde was ook zo verassend! En mede daardoor krijgt deze film echt de volle 4,5 sterren!
Mjah, ik vond Bana eigenlijk de enige die een beetje goed wist te acteren.
Portman is al lang niks speciaals meer ene Johansson is zo'n boerendochter dat ze compleet verloren loopt in deze rol.
Verder had ik zeer weinig met de eindeloze intriges en het continue gewissel van macht. De ene keer heeft de één de touwtjes in handen, vijf minuten later de ander, en zo gaat het nog wel even door.
Visueel enkele plaatjes, maar vooral de binnenshots zagen er slecht en onderbelicht uit. Enkel wanneer met het zonnetje werd gespeeld leefde de film een beetje op. Verder ook een nogal vreemde soundtrack, die zeer drukkend en beangstigend overkwam, maar eigenlijk haaks op de film zelf staat.
Verder ook gewoon mijn ding niet. 1.0*
Ik vond de film wat aan de saaie kant, vooral in het eerste uur, waar het verhaal nog weinig om het lijf heeft en de intriges veel weg hebben van een soap-opera. Halverwege krijgt de film een meer dramatische lading en wordt alles wat interessanter, maar echt boeiend is de film helaas nergens. Bana is bovendien behoorlijk miscast als de koning. Portman en Johansson doen het wel vrij goed, al is het akteerwerk van Portman soms iets te dik aangezet. De beste rol is voor slechterik David Morrissey, die een heerlijk fout heerschap neerzet. Zorgvuldig in elkaar gezet, met overtuigende art direction en mooie muziek, maar het eindresultaat is middelmatig. Misschien leuk als eerste onderdeel van een filmmarathon, gevolgd door Elizabeth en The Golden Age.
Scarlett Johansson én Natalie Portman?!?! Kassucces verzekerd! Heerlijk!
Tja, wat moet je daar nou mee.
Het is natuurlijk compleet bezopen om zo'n op en top Brits verhaal te gaan verfilmen met 2 Amerikaansen en een Australiër in de hoofdrollen.
Dat gezegd hebbende: het is toch best een aardige film, wat vooral te danken is aan het ongelooflijke verhaal, echt een real-life soap.
Ik weet niet precies hoe waargebeurd alles precies is, maar het toch wel een erg boeiend stukje geschiedenis.
Portman paste dan toch wel vrij goed in haar rol, maar Johansson had hier echt niks te zoeken.
Leland Palmer
Beetje een tegenvaller deze film. Opzich ziet het er prachtig uit allemaal en de acteerprestaties zijn van bijna iedereen goed (vooral van Portman, fantastische rol), maar het kon me allemaal niet echt boeien. Daarnaast vond ik het op een gegeven moment wat irritant worden. De koning, gespeeld door Bana, doet wat ie' wil, maar logisch wordt het nergens. Het begon me eerder op mijn zenuwen te werken. Op het ene moment heeft Bana het voor het zeggen, het andere moment Portman en zo gaat het maar door. Beide zusjes krijgen kinderen van hem, het is nooit goed, zusjes bedriegen elkaar, Bana bedriegd beide zusjes, bla bla bla... neh, dat had ik op een gegeven moment wel gezien eigenlijk. Voor de rest wel leuke, bijpassende muziek, mooie beelden, mooie kostuums, maar is het net niet genoeg voor een voldoende. Johansson paste hier trouwens voor geen meter in, erg matige prestatie van haar.
josseheijmen
Voordat ik deze kocht, had ik haar zeker al 10 keer verlekkerd in mijn handen gehad. Mijn Scarlett! Natalie Portman! Ze was toen steeds rond de €17,- ; echt veel te duur. Maar ik wilde 'r zo graag! Uiteindelijk is het €6,- geworden.
Mijn verwachtingen waren, zo moet ik toegeven, toch wel huizenhoog.
1e ziening van The Other Boleyn Girl.
Ik zag de film vier dagen geleden; helaas heb ik niet onmiddellijk mijn recensie geschreven. Ik had nl. nogal een sterke mening over Chadwicks film. Nu kan ik me de precieze bewoordingen van mijn beoordeling zoals ik me die toen voorstelde niet meer herinneren. Desondanks:
Een wonderschone opening, felle en stralende kleuren, gevolgd door de traktatie van Scarletts boezem (in volle glorie!).
Kort daarna, wanneer het spel op de wagen is: De plothiaten gieren me om de oren.
Slechts twee opzichtige voorbeelden naast de vele die me nu even niet meer haarscherp voor de geest staan:
Scarletts man? Compleet verdwenen? Niet meer interessant voor het topzware plot?
Scarletts (bastaard-)zoon? Niet belangrijk?
Ik zou de dames Portman en Johansson zó graag op zijn minst 4enhalve ster geven. Niets liever. Maar dat zou het grootste bedrog van dit (nog jonge
) millennium zijn.
Het is simpelweg te veel van het goede. Een intrige waar geen eind aan komt. Een schoolvoorbeeld van een film die bezwijkt onder haar eigen gewicht.
En toch, en toch. Net wanneer ik het helemaal gehad heb, laat Portman haar klasse zien... en doet me weer twijfelen aan de lage beoordeling die ik in gedachten had.
Hiernaast acteren Kristin Scott Thomas en Ana Torrent (Katherine of Aragon) overtuigend, een aspect dat de film nog net te genieten maakt.
Metalfist
The Other Boleyn Girl
Kostuumdrama's zijn niet echt mijn ding en dat bewijst de Other Boleyn Girl weer eens. De enige reden dat ik de film wou zien was eigenlijk alleen maar voor miss Johansson.
Geen idee of het historisch allemaal klopt, boeit me eigenlijk ook niet in zulke films maar op den duur begon het echt saai en verwarrend te worden met de verschillende intriges tussen Portman, Johansson en Bana. Acteerprestaties waren ook niet denderend. De enige goeie was Portman (vooral op het einde laat ze haar klasse zien) maar Johansson had hier helemaal niets te zoeken. Dan zie ik haar liever in andere rollen spelen want ze paste helemaal niet in de film. Trouwens elke keer dat ik Bana zag moest ik denken aan clown en barstte ik in lachen uit, lijkt me ook niet echt de bedoeling. Visueel ziet het er soms wel mooi uit, zo was die openingsscène waar je Anne, Mary en de broer wiens naam ik ben vergeten wel knap.
Het verhaal achter de Other Boleyn Girl lijkt me wel interessant maar komt hier toch niet uit de verf.
Aapje81
Mooie film met prima acteerwerk en schitterende kostuums. Het verhaal bouwt naar een machtige climax en Portman en Johansson geven elkaar prima partij. Alleen Bena vond ik niet erg overtuigend. Hij haalde de film nogal naar beneden. Verder was dit een zeer aangename kijkervaring.
Threeohthree
Ondanks de twee vrouwlijke hoofdrollen (Natalie Portman en Scarlet Johansson) Kon de film niet sprankelen noch bijzonder zijn.
Als je denkt dat je een gedetailleerde versie krijgt van Phillipa Gregory's boek dan zul je enorm teleurgesteld zijn met deze film.
Want in plaats van gewoon de focus te leggen op 'De Boleyn girl' zijn hier veel te veel moeilijke drama momenten in gehannest, die eigenlijk totaal niet van belang zijn. Hierdoor word het nogal rommelig en zorgde ervoor dat ik geen sympathie kon opwekken voor de zusjes. Ook geen sympathie voor de koning, want wetende dat het een Australiër is, vind ik 'Koning van Engeland' wat hoog gegrepen.
Desondanks hier en daar wat mooie beelden en goed camerawerk waardoor de film niet helemààl smaakloos is.
blurp194
Mooie film - het is een gedeeltelijk natuurlijk een geschiedenisles, en vanaf dat je de naam Henry VIII of Anne Boleyn hoort weet je al hoe het afloopt - dus dat je nou niet echt meer op een happy end meer hoeft te rekenen voor de arme Anne. Henry - Eric Bana - overtuigt niet, en moet je maar vergeten denk ik, ik vind dat hij voor deze rol echt volstrekt miscast is. Er is gewoonweg niets wat aangeeft dat hij de koning is, of dat hij boven alle andere mensen uit wil en kan stijgen - en dat vond en deed de echte Henry VIII toch echt wel - tenslotte, eeuwen later staat hij daar nog bekend om. Maar Scarlett Johansson - in haar van the girl with a pearl earring bekende rol van dom blondje - maar vooral Natalie Portman overtuigen echt, vind ik - en een film met Kristin Scott Thomas er in kan al nauwelijks slecht zijn.
Mooi geacteerd kostuum drama dat volgens mij wel een beetje door het verhaal heen knalt. Zodoende krijg je geen tijd om te ademen en speelt de ene na de andere intrige de personages parten. Aan de ene kant is dit een positief punt, de film is immers niet langdradig en valt prima weg te kijken. Maar aan de andere kant gaat het soms even te snel, sommige gebeurtenissen vallen lastig te verteren en Bana's personage weet ook maar niet wat ie wil. Hij is niet echt standvastig voor een koning.
Dat ishet grootste probleem dus ook, de film neemt teveel hooi op de vork in 110 minuten.
Voor de rest weinig op aan te merken, iedereen ziet er weelderig uit en de decors zijn ook prachtig. In tegenstelling tot veel anderen vind ik Scarlett totaal niet misplaatst. Zij hoort juist een beetje misplaatst aan te voelen, als het meisje dat geen complimenten krijgt dr hele leven en erg verlegen/nederig is geworden hierdoor. Haar uiterlijk past er perfect bij. Zo is ook Portman ideaal gecast als totaal het tegenover gestelde.
Verder was het einde nog mooi en ontroerend.
Dikke voldoende verder.
Fran
- 1953 berichten
Prachtige film waarin ook veel oog is voor detaill. Schitterend hoe alles is weergegeven. Prachtige kostuums en dergelijke. Het verhaal maakte veel indruk op me. Zowel Johansson als Portman waren heel sterk. Toch sprong Portman er net iets meer uit maar dat kwam natuurlijk ook door het soort rol. Zij speelde toch de wat dominantere, meer in het oog springende en brutale zus terwijl Johansson meer de brave zus speelde. Ik heb heel erg met de twee zussen meegeleefd en ik heb eerlijk gezegd wel een traantje weggepinkt bij het einde.
J.Ch.
Na het boek herlezen te hebben en de (inferieure) verfilming uit 2003 te hebben herzien, vond ik dat ik deze film ook nog maar eens een keer moest bekijken.
Ik heb even gelezen wat ik er de vorige keer over had geschreven, en ik ben het er nog steeds mee eens. Toch wil ik nu de film een hogere beoordeling geven.
Ja, er is best wat veranderd ten opzichte van het boek. Er zitten helaas soms duidelijke gaten in het verhaal. Maar het belangrijkste is de sfeer van de film: de onophoudelijke intriges, de voortdurende rivaliteit tussen Mary en Anne, de gecompliceerde relatie tussen Anne, George en Mary, de willekeur van de koning, de waardige ondergang van koningin Katherine, de beklemmende angst tegen het einde. Het zit er allemaal in en weet zo toch de juiste toon te raken.
Er zijn dingen die ik jammer blijf vinden. Er is mijns inziens teveel geschrapt en veel dingen gaan te snel. Maar Natalie Portman is magistraal als Anne Boleyn, zowel wanneer haar ster rijzende is als wanneer deze onherroepelijk weer daalt. De rest van de acteurs zijn prima, en hoewel ze niet allemaal het niveau van Portman halen is het toch genoeg - zij moet immers de film dragen. Het verhaal op zich is heel dramatisch en grotendeels historisch, en valt bij mij sowieso in de smaak. Bovendien zijn de decors en kostuums prachtig, en de muziek van Paul Cantelon past er precies bij en is op de juiste momenten heel indrukwekkend aanwezig.
Deze film doet me toch wel wat. Het blijft een mooi verhaal om af en toe naar te kijken of over te lezen. Dit zal dan ook vast niet de laatste keer zijn dat ik deze film zag.
Ik verhoog mijn stem naar vier sterren.
K. V.
Hij viel veel beter mee dan verwacht.
Dacht eerst dat het een saaie film ging zijn (de titel is ook niet bepaald swingend
), maar vond het verhaal heel interessant en 'k was er eigenlijk wel direct door geboeid.
'k vond het alvast een aanrader
Ben nog wat verder op zoek geweest en ontdekt dat Hendrik VIII 6 keer is getrouwd.
Prachtige film waarin twee zusjes beiden het bed delen met de koning van Engeland. Een boeiend stukje geschiedenis verpakt in een mooi verhaal over liefde, macht, wraak en ambitie. Kostuums en decors zien er zeker goed uit, en zorgen voor een vrij sobere sfeer. Natalie Portman en Scarlett Johansson zijn uitstekend gecast als de zusjes.
Sergio Leone
Van de hak op de tak.
En dat de hele speelduur lang. Vanaf minuut 1 is er in elke scène wel één of ander complot te vinden. Het tempo ligt dan ook verschroeiend hoog - overhaast zelfs - en diepgang is ver te zoeken.
Het enige wat me een beetje heeft kunnen bekoren is de opgang van Anne Boleyn. Maar ook dat wordt weer in een paar minuten afgehandeld en voor je het weet is iedereen terug op z'n plaats gezet en zijn er koppen gerold.
Natalie Portman en Scarlett Johansson (en ook Eric Bana) hebben hier feitelijk wenig te zoeken en zijn puur gecast omwille van hun naam. Vooral Portman en Johansson met hun belachelijke pogingen tot een Brits accent zijn lachwekkend. Bana heeft eerder een ondankbare rol: Henry de Zoveelste was blijkbaar een zwakke, ietwat chagrijnige en oversekste koning. Enige menselijke trekken had hij blijkbaar niet.
Qua aankleding e.d. sprokkelt The Other Boleyn Girl nog wel wat puntjes. De kostuums zijn evenwel niet altijd even mooi - Henry lijkt meer dan eens uit een circus ontsnapt -, maar de kasteels en binnenplaatsen zijn dan wel weer de moeite.
Cinematografisch is getracht makkelijk te scoren: eerst oogt alles nog gelig, bijna goudkleurig om dan grauw en kil te worden. Een beetje subtiliteit had welgekomen geweest, zeker gezien de muziek die haar werk meer dan goed doet.
Tegenvaller.
benthe
Interessante film. Prachtige beelden, mooie kostuums, goede sfeer maar af en toe was het verhaal wat onsamenhangend. Toch ben ik door deze film wel benieuwd geraakt naar hoe het historisch echt in elkaar zat en hoe die strijd onderling nu echt was. Wie waren Anne en Mary nu eigenlijk? Interessant.
Mars4i
Goede film met mooie aankleding. Weer een uit de lange reeks van films over het Britse koningshuis. Intrigerend hoe dochters (en zonen) in die tijd gebruikt werden voor politieke doeleinden. Portman en Johansson laten weer zien dat ze goed kunnen acteren. Mark Rylance (Sir Thomas Boleyn) irriteerde mij. Maar misschien komt dit door de rol die hij moest spelen.
Mooie prent met een (waar) historisch verhaal. Het verhaal is uiteraard interessant genoeg, maar als je de geschiedenis wat kent zitten er ook weer geen verrassingen in. Jammer genoeg zijn we dan ook deels uitgepraat. Zoals al eens aangegeven is het wel bizar om amper Engelse acteurs in dit verhaal te zien. En ondanks acteurs als Johansson die toch wel beter kan, zijn de beste prestaties nog van de kleine bijrolletjes. Portman past nog wat in haar rol, al gaat ze er soms wat over. Een grote actrice zal ze helaas nooit worden. Eric Bana is vrij ongeloofwaardig en meer een driftkikker en Johansson speelt zo goed mogelijk, maar is gewoon miscast in deze film. De muziek en vooral de kostumering maken nog wat goed en uiteindelijk is het toch geen vervelende film geworden. Al zal hij ook weer niet blijven hangen en verre van een topfilm zijn.
Ik had ooit mijn oordeel blijkbaar over Natalie Portman. Ik had denkelijk de verkeerde films gezien. Pas later ontdekt ik films als Goya's ghost, Black Swan en My blueberry nights zodat ik haar meer vond dan een doorsnee actrice die enkel eruitsprong bij Léon of V for Vendetta. The other Boleyn is over het algemeen een wat afstandelijke film. Er is vooral gemikt op het uiterlijke met aandacht voor kostumering en decor. Dat valt best mee, maar komt ook weer niet helemaal goed uit de verf. De film heeft het nadeel dat het verhaal later ook werd verteld en beter weergegeven in The Tudors.
Het is niet slecht om te mikken op de zussen Boleyn, maar van interactie tussen de 2 is weinig te merken. Dan maar het geschiedkundige. Helaas wordt daar over de echte feiten te snel over gegaan. Wat over blijft is een liefdesverhaal over een driehoeksverhouding tussen Henry VIII, Anna en Mary.
bowi1
The other Boleyn girl.
Regie: Justin Chadwick
Cast: Natalie Portman, Scarlett Johansson, Eric Bana, Kristin Scott Thomas.
Speelduur: 115 minuten | Jaar: 2008
Rode draad.
De other Boleyn girl is gebaseerd op de bestseller van Phillipa Gregory. En gaat over het leven van Anne Boleyn (Portman) en Mary Boleyn (Johansson). Beide zussen vallen begin zestiende eeuw in de smaak van koning Henry VIII (bana) de koning van Engeland. Deze love triangel zorgt voor angst, liefde, en zelfs politieke landverschuivingen. Deze geschiedenis is al tijden geliefd materiaal, en laat nu ook het vergeten zusje van Anne zien. De kunst van het vrouw-zijn, dat is de mannen laten geloven dat zij de touwtjes in handen nemen, is een les die diva Anne Boleyn maar al te graag van haar moeder (Lady Elizabeth Boleyn ( Thomas)) aan neemt. Anne Boleyn is de vrouw die Engeland tot de grondvesten heeft doen schudden. Henry pleegde overspel met haar en praatte dit vervolgens goed door te breken met de kerk.
Samenvatting.
De oom en vader van Anne Boleyn komen er achter dat het huwelijk tussen de Koning en Koningin niet goed is, dit omdat de koningin diverse miskramen heb gehad (allemaal jongens). Henry is echt gefixeerd op het krijgen van een opvolger. De oom en vader van Anne en Mary, introduceren Henry bij Anne als zijn toekomstige minnares echter heeft Anne en te grote mond, en valt de koning voor de jongere zus Mary. Mary en Henry krijgen een verhouding, dit duurt tot Mary zwanger wordt en met volledige bedrust in bed moet liggen. Vader (Thomas Boleyn) raad aan om Anne terug te halen naar het hof ( eerder is zij weggestuurd omdat zij in het geheim was getrouwd) Anne komt terug aan hof, en is een hele dame geworden. De koning valt direct voor haar charme, echter houd Anne hem een beetje af vanwege haar zus. Als Mary is bevallen laat Anne de koning weten dat zij hem ook leuk vind, de koning breekt met Mary. Anne en Henry worden een ‘koppel’. Maar ze laat hem niet toe tot minnares ten zij hij gaat scheiden met zijn vrouw. Na een landelijk politieke landverschuiving (breken met de kerk) trouwen ze. Anne belooft Henry een Zoon. Anne raakt zwanger na hun huwelijk en kregen een dochter Elizabeth I. Henry baalt hier enorm van en valt weer in zijn oude vreemdgaan patroon, dit keer met Jane Seymour. Anne raakt weer zwanger maar krijg een miskraam, omdat zij niet wil dat Henry hier achter komt, wil ze incest plegen met haar broer George Boleyn. Maar ze kunnen het allebei niet. De vrouw van George ziet een beeld van Anne en George en vertelt Henry dat Anne is vreemdgegaan met haar broer. Henry neemt dit aan en laat Anne en George arresteren ze worden opgesloten in de Tower of Londen. Ze worden beide onthoofd. Mary neemt haar nichtje Elizabeth mee naar huis en verzorgd haar. Uiteindelijk word Elizabeth de lang heersende koningin van Engeland ze wordt ook wel The Virgin Queen genoemd. Henry VIII staat vooral bekend om zijn vele huwelijken (6 keer), het breken met de kerk.
Personages.
De personages komen duidelijk naar voren, en hun eigenschappen worden ook goed duidelijk gemaakt. De zusjes Boleyn zijn overduidelijk elkaar tegenpolen, maar hebben elkaar ook ontzetten lief. Hun gekonkel op het hof is echter eerder lachwekkend dan zorgwekkend, al denkt de familie Boleyn daar zelf heel anders over: zij zien het net zich steeds nauwer om zich sluiten. De film zou moeten draaien om Mary, maar Anne wordt veel sterker naar voren gebracht. Dit komt vooral omdat zij een sterk karakter heeft. Ze hebben ook een broer, maar omdat die niet zo belangrijk hebben de regisseurs een persoon gezocht die er lief uitziet en niks zegt. De moeders in het verhaal komen sterk over als chagrijnige vrouwen. De mannen in het verhaal worden neergezet als mannen met veel gezag. Het was belangrijk dat je zag dat mannen in die tijd een hogere status hadden dan vrouwen. De koning wordt ook erg breed neergezet, zodat je ziet dat alles om hem draait ook al zie je de koning niet vaak. Hij is echt een strijdlustige koning, die erg van vrouwen houdt.
Ruimte.
De kleding is erg typerend voor die tijd. Door de kleding die ze aan hebben weet je gelijk dat het gaat over een verhaal uit de geschiedenis. Ook de omgeving is kenmerkend voor de 16e eeuw. Het speelt zich voornamelijk af in het kasteel. Van het dak tot aan de grond is alles typerend voor de 16e eeuw, de meubels, muren, de vloer, de kunst etc.
In elke shot die wordt geven zie je een schilderij. In die tijd was de gouden eeuw en speelden kunst een grote rol. Ook laat het de rijkdom van de koning zien. Er wordt dus onbewust een beeld bij de kijker geschetst, namelijk het idee dat de koning wel erg rijk moet zijn, zonder dat dat wordt gezegd. Er wordt veel paardgereden wat in die tijd heel belangrijk was dat je dat kon, vooral onder de mannen.
Visie/ onze kijk op de film.
Door het kijken van de film weet je meer over het leven van de koningen in die tijd. Je ziet hoeveel macht ze hebben en hoe belangrijk het was dat ze goed nageslacht nalieten. Ook zie je dat ondanks men zegt dat vrouwen onbelangrijk waren in die tijd, dat Anne het voor elkaar krijgt de koning compleet te beïnvloeden. Ze zorgt er zelfs voor dat die zich tegen de kerk gaat richten. Vrouwen hadden dus toch invloed in die tijd. Het was een leuk, maar vooral leerzame film om te kijken. Wat de regisseur je wilt meegeven is dat familie heel erg belangrijk is en vrouwen hoe dan ook toch erg belangrijk zijn.
Movsin
Het heet dat er nogal een loopje genomen wordt met de historische feiten, maar laat het gehele verhaal dan nog hier en daar wat verzonnen zijn, wat is er dan met dit filmwerk verkeerd ?
Een indringende story, klederdracht en decors zijn uitstekend weergegeven, knappe dialogen en camerawerk, de nodige emotie en een pak zeer goede acteurs.
Ana Torrant, het jonge meisje uit "Cria Cuervos" uit 1976, is te zien als Catharina di Aragon, echtgenote van Harry VIII.
R.D.
De film The OtherBoleyn Girl is een beetje langdradig. We hadden verwacht dat er nog een spannend deeltje zou komen, maar dat was dus niet het geval. Soms werd het moeilijk om te weten welk personage een relatie had met een ander personage we waren ook een beetje verward omdat de ene zus verloofd was met iemand anders en toch trouwde met een ander persoon. Dit is niet bepaald een film die we zelf zouden uitkiezen, niet omdat het een historische film is, maar omdat het wat langdradig was. Het was wel tof om de film met ons groepje samen te bekijken, door de opmerkingen en hulp van de anderen wisten we allemaal heel goed waar het over ging. Als er iemand niet meer mee was in de film kon je het vragen aan de anderen, en was iedereen weer mee. Al bij al wast het ook geen saaie film, maar het is niet een film die je zeker moet gezien hebben!
IH88
“I have torn this country apart for YOU!”
Prima historisch drama. De geschiedenis van Koning Henry VIII en de Boleyn zussen is natuurlijk bekend, en The Other Boleyn Girl probeert ook het wiel niet opnieuw uit te vinden. Degelijk, maar met genoeg frisheid en eigenzinnigheid om het niet saai te laten worden.
Met Natalie Portman en Scarlett Johansson als de Boleyn zussen is de kans dat het saai wordt al snel klein. Portman heeft de extraverte rol en maakt daar dankbaar gebruik van. Johansson heeft de wat ingetogenere rol, maar met alleen haar rustige en hese stem en expressieve blik weet ze al veel indruk te maken. Bana vond ik wat vlak als Henry, maar gelukkig worden de overige rollen gespeeld door klasse acteurs. Het is duidelijk dat de focus op de Boleyn zussen ligt en dat is een keus die uitstekend uitpakt. Want het einde is tragisch, en door het uitstekende acteerspel wordt je er helemaal in meegesleurd.
Tarkus
Goede historische film, met een sterke cast die vooral gedragen word door Natalie Portman en Scarlett Johansson.
Eric Bana vond ik wat minder in zijn rol.
Trouwens, de beide 'Elizabeth'-filmen met Cate Blanchett, waarvan ik deze film een beetje als prequel beschouw, zijn veel beter dan deze.
Ik vind dat er in deze film veel te weinig aandacht werd besteed aan de decors, terwijl dat ik de beide andere filmen werkelijk prachtig was gedaan.
Maar het scenario van deze film is zeker goed en makkelijk om volgen.
Ik was nooit een liefhebber van deze kostuumfilmen tot ik de beide 'Elizabeth'-filmen zag, en daarom heb ik ook deze aangekocht, en heb er zeker geen spijt van.
De film opnieuw bekeken een opnieuw plezier aan beleefd. Maar blijf bij mijn eerste mening, mooi gemaakte film met een mindere Eric Bana.
FlorisV
Onderhoudend, ook voor iemand die het voortreffelijke Wolf Hall al gezien heeft. Hier heb ik nog wat nieuwe feitjes geleerd. En als ik de historische feiten snel nalees is de film grotendeels redelijk accuraat, zij het dat er een te modern emancipatie sausje overheen gegoten is en dat bijvoorbeeld juist Anna de jongere zus was. De aankleding is ietsje overdreven uitbundig maar het acteerwerk is heel degelijk. Johansson is zeer ingetogen en Portman ook overtuigend als de uitdagende Anna. Hoewel Claire Foy haar inmiddels voorbijgestreefd heeft. Het kille en manipulatieve van Anna komt bij Portman namelijk iets minder uit de verf.
De mooiste uitspraak is voor rekening van Kristin Scott Thomas als de moeder van de zussen:
See how they achieve what they want from their men, not by stamping their little feet but by allowing the men to believe that they, indeed, are in charge. That is the art of being a woman.
Dit soort scherpte ontbreekt verder nogal in de dialogen die verder vooral efficient het verhaal vertellen. De muziek is ook wat obligaat, onderstreept vooral de emotie maar transporteert je niet genoeg naar de sfeer van die tijd.
Mark Rylance heeft hier een kleine (en te zwak geschreven) rol als vader maar zou later als hoofdpersoon schitteren in Wolf Hall.
Adrian Droesbeke
De film verscheen in het jaar 2008 onder de regie van Justin Chadwick, een ervaren Engelse acteur en regisseur. Hij is onder andere al genomineerd geweest voor een Emmy award. Toen hij elf jaar was begon hij al met acteren. Voordat hij afgestudeerd was aan Montfort university in Leicester, acteerde hij in het theater. In 1991 maakte hij zijn debuut met London kills me.
De scenarioschrijver van de film is Peter Morgan. Hij is geboren in Wimbledon (Londen) en is getrouwd met Lila Schwarzenberg, samen hebben ze vijf kinderen. Hij is een Britse scenario- en toneelschrijver die afgestudeerd is aan de katholieke school in Somerset waar hij geslaagd is aan de universiteit aan Leeds. Zijn bekendste films zijn Rush, Frost/ Nixon en the Queen.
De hoofdpersonages uit de film zijn de Boleyn zussen, genaamd Anne en Mary Boleyn en de koning, Henry VIII. De zussen hebben beiden de taak gekregen om de koning te verleiden omdat de minnares van de koning van allerlei privileges kan genieten.Als ze erin slaagden hem een erfgenaam te schenken nadat zijn huidige echtgenote, Catherine daar niet in is geslaagd. Eerst was het de taak van de oudste zus, Anne om met de koning te huwen en een zoon te geven zodat de familie Boleyn naar een hogere klasse zou verschaft worden. Door een ongeluk, die volledig Annes toedoen is, geraakt de koning gewond waardoor ze natuurlijk haar kansen verkeken heeft. Door het ongeval moet Mary Henry verzorgen en ontstaat er een klik tussen de twee. Desondanks dat Mary getrouwd was met een andere man, William Carey, gaat ze toch mee met Henry in de hoop hem een zoon te schenken.
Ondertussen trouwt Anne in het geheim met de al reeds gehuwde man William Carey. Ze vertrouwt het nieuws toe aan haar broer die op zijn beurt het toevertrouwt aan zijn zus, Mary. Uiteraard gaat haar jonge zus uit angst voor haar reputatie naar haar vader en wordt het huwelijk tussen Anne en William nietig verklaard. Na dit voorval werd Anne voor een hele tijd naar Frankrijk gestuurd. In de hoop dat haar gedrag te verbeteren.Wanneer Mary in verwachting is van een kind, vrezen ze ervoor dat de koning Mary in tussentijd zal vergeten. Om die reden halen ze Anne terug uit Frankrijk . Ze moet de koning gefocust houden op Mary .Doordat Anne nog steeds woedend is op haar zus heeft ze geen medelijden en werpt ze zich in de armen van Henry.
Nadat Anne beslist heeft om Mary, die bevallen was van een zoontje, en Catherine te bannen uit het rijk, wat niet vlekkeloos gebeurde , heeft Henry de Rooms-katholieke kerk de rug toe moeten keren zodat hij van Catherine kon scheiden. Anne wou enkel met Henry intiem zijn als hij haar zijn vrouw en koningin van Engeland maakt. Tegen alle verwachtingen in kan Anne Henry geen mannelijke erfgenaam schenken. Hun eerste kind was een dochter en het tweede een miskraam. Het laatste durfde ze niet toe te geven aan haar geliefde koning en uit wanhoop en misschien zelfs schaamte besloot ze om aan haar broer te vragen ofdat hij haar wou helpen aan een zoon. Los van het feit dat de twee het nooit gedurft hebben worden ze wel veroordeeld voor incest met de gevolgen van dien. In de film komt de liefde en de sterke band tussen de twee zussen het sterkst aan bod op het einde van de film: wanneer Mary ondanks het feit dat ze verbannen was en dus haar leven riskeerde door op te komen voor haar zus.
The other Boleyn girl is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Philippa Gregory. Philippa is geboren in Nairobi (Kenia) en is ondertussen vijfenzestig jaar. Terwijl ze verslaggeefster was bij de BBC studeerde ze af aan de universiteit van Edinburgh met haar diploma geschiedenis. Haar grote doorbraak kwam door haar Tudor reeks waarvan The other Boleyn girl het eerste deel is.
Wij vonden het een spannende interessante film met veel drama in. Maar natuurlijk nam de romantiek het voortouw in deze film. Ondanks de vele clichés blijf je geboeid kijken door het plot die zo vaak twist: eerst was het Anne die met Henry moest trouwen daarna werd het toch Mary die eerst zwanger werd maar uiteindelijk is het alsnog Anne die het hart van de koning kan winnen en zelfs dat loopt niet goed af. Het is over het algemeen een heel onvoorspelbare film waarbij de liefdesdriehoek tussen de koning en de zussen vaak een grote rol speelt. Wij vonden het script ook heel sterk geschreven want ondanks de vele klassieke fragmenten in de film weet Morgan er toch nog iets origineels van te maken. Als moderne kijker is het zeker niet lastig om je in de personages te verplaatsen want het decor heeft een hedendaagse twist gekregen althans je daarover kan discussiëren. Ook is er wat spanning in de film aanwezig, waarmee ik het dan over de cliffhanger heb: wordt Anne al dan niet onthoofd?
H€yoka
Aardige film, alles en iedereen op safe, dus ja... Anna Torrent (koningin Isabella) en Kristin Scott Thomas (moeder Boleyn) proberen er nog wat van te maken, maar aan hun rollen kan je uiteraard deze film niet ophangen.
Verhaaltechnisch minpunt is de geringe screen time die koning Henry nog krijgt na zijn tweede huwelijk. Hier had men een mooie karakterovergang kunnen maken, maar het wordt gewoon weggelaten.
Gemiddeld over de hele lijn.
Black Math
Na het kijken van vier seizoenen van The Crown ook deze maar eens bekeken. Ook smeuïg, maar dan met wat meer op het spel gezien de afloop. Henry VIII is natuurlijk berucht vanwege zijn zes vrouwen en zijn breuk met de katholieke kerk. Eén van die vrouwen was dus Anne Boleyn, die in deze film verwijst naar zichzelf als "the other Boleyn girl", maar de titel slaat natuurlijk op haar zus, die in werkelijkheid wat minder braaf was en naast Henry VIII ook maitresse van de Franse koning was.
Het is dus de vraag in hoeverre deze film de karakters van de Boleyn zusses goed weergeeft, wat overigens niet erg belangrijk is, want het uitgangspunt in de film levert menig scène op waarin veel gekonkel achter de schermen vertoond wordt en die daarom intrigeert. Uiteindelijk krijgen beide zussen wat ze verdienen gezien hun karakter in de film.
Het ziet er allemaal aardig aangekleed uit en het kijkt goed weg, maar hoogstaand is het niet. 2,5*.
Tiany
De film was niet slecht, maar er ontbraken vele gebeurtenissen en personen, ook het uiterlijk van Henry VIII klopte niet met de werkelijkheid, op bepaalde leeftijd sukkelde hij met zijn gezondheid en was hij zwaarlijvig. Het boek is veel interessanter om te lezen.
TMP
Degelijk kostuumdrama. De aankleding is prima, zowel qua kostuums als qua decors. Een uitstekende cast, waar echter niet het maximale uit wordt gehaald. Veel bekende acteurs moeten het doen met bijrollen. Daarnaast heb ik zowel Natalie Portman als Scarlett Johansson ook vaak genoeg in sterkere rollen gezien. In hoeverre deze film afwijkt van de daadwerkelijke historische gebeurtenissen kan ik niet beoordelen, omdat ik daar eigenlijk nagenoeg niets van afweet. De intriges weten echter wel voldoende te boeien en zorgen voor een onderhoudende film. Zeker geen topper, maar ook niet verkeerd.

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Werk ohne Autor