• 9.376.802 stemmen

Geregisseerd door: Chris Butler en Sam Fell

Met onder meer: Kodi Smit-McPhee, Tucker Albrizzi en Anna Kendrick

Releasedatum: 15 augustus 2012

Plot ParaNorman

"It's all fun and games until someone raises the dead."

Een klein stadje wordt belegerd door zombies. Alleen de verkeerd begrepen lokale jongen Norman, die in staat is om met de doden te spreken, kan het stadje redden. Naast de zombies zal hij het op moeten nemen tegen spoken, heksen en, het ergste van alles: achterlijke volwassenen, om zo zijn stad te kunnen redden van een eeuwenoude vloek. De grenzen van zijn paranormale activiteiten zullen echter tot buitenaardse grenzen worden opgerekt...

Norman Babcock (stemrol)

Aggie Prenderghast (stemrol)

avatar van disneystore

disneystore

ibendb schreef:

Het begin had iets te kinderachtige humor naar mijn mening.

Dan snap ik niet welke film jij hebt bekeken. De humor was allesbehalve kinderachtig, maar dat beeld krijg je misschien als je in een vertoning van 14 uur zit met alleen kinderen in de zaal. Er zaten ook wat "volwassen" grappen in de film, en grappen over iemand die uitglijd op een bananenschil of scheten laat heb ik niet voorbij zien komen, dus echt geen idee wat je precies met kinderachtige grappen bedoelt.

avatar van predator

predator

• 1952 stemmen

Aparte, maar mooi gemaakte film, had wat mij betreft wel iets zombie-achtiger gemogen. Zeker niet te eng voor kinderen, behalve misschien enkele bos-scenes.

avatar van Macmanus

Macmanus

Erg sfeervol.

Wat heb ik toch een zwak voor klei animatie. Dit jaar twee die elkaar kort op elkaar volgen. Frankenweenie nog niet gezien. Maar dit was alvast een erg fijne. Het verhaaltje is best simpeltjes. Maar de sfeer die het stadje en de mensen uitademen gaf me een heerlijk knus gevoel. Norman zelf is ook een best leuk ventje. Hij is erg timide en blijft dat eigenlijk de gehele film door. Lekker rustig. De bijrollen moeten voor de komische noot zorgen zoals vaker. Maar gelukkig is het allemaal niet te overheersend en schreeuwerig. Lange tijd leek de film naar een nette 3.5 sterren te varen totdat de prachtig vormgegeven climax komt. Die tilde het toch even naar een erg dikke 4 sterren.

Dit zijn de kinderfilms waar ik echt even weg kan dromen en volledig mee kan gaan in de wereld die ze creëren.

4 sterren.

Onleuk.

Iemand zei hierboven al dat het na verloop van tijd niet eens meer opvalt dat je naar een stop-motion zit te kijken, dat klopt als een bus en is vooral erg jammer. Geen idee wat ze net met deze film gedaan hebben maar de charme van stop-motion is er bijna volledig uit.

Vond het verder ook een film die qua humor en schreeuwerigheid veel te veel aanleunt bij de populaire CG producties. De grapjes zijn vaak alles behalve leuk en lawaaierigheid is vaak belangrijker dan subtiliteit of nuance. Vond de personages ook helemaal niet leuk, behalve misschien dat dikke ventje dan. Lelijke character designs die vooral doen denken aan vervelende clichés uit live-action films.

Ook de verwijzingen vond ik maar mager. Je kan moeilijk naast de vergelijking met Frankenweenie, als je dan ziet dat deze film met The Exorcist en Friday The 13th loopt te leuren ... njah.

Jammer vooral, heb altijd wel zin in stop-motion films maar dit vond ik niet veel.

avatar van james_cameron

Sympathieke stop-motion animatiefilm, niet echt geschikt voor kleine kinderen, denk ik zo. Heksen, zombies... een beetje griezelig dus. Verzorgd in elkaar gezet, met leuke personages en mooi production design, met een toepasselijk sober kleurgebruik. Qua verhaal wel wat aan de simpele kant en de film duurt vooral tegen het einde iets te lang, maar afgezien daarvan best grappig en onderhoudend.

avatar van mishad

mishad

Prima stop-motion animatie vol knipogen naar de horror/zombie filmgeschiedenis. Niet voor de allerkleinsten, maar zeker de moeite waard.

avatar van The Oceanic Six

Aardige poging om een nieuwe stop-motion film te maken, iets wat ik overigens wel waardeer want ik vind het erg knap en het ziet er vaak erg sfeervol uit. Wallace & Gromit blijft toch wel het beste voorbeeld. ParaNorman mag er qua stijl, sfeer, detail, soundtrack, geluid, stemmen en aankleding zeker wezen. Helaas is het plot zelf wat minder gedurfd en ik vond het met de echt geslaagde humor ook nog wel meevallen. In mijn ogen had je hier meer uit kunnen halen. Al waren een aantal knipogen naar oude films wel leuk gedaan. Ik hoop niet dat ouders dit als leuke kinderfilm zien, want daar is de film wel te eng voor en de vele verwijzingen zullen kinderen sowieso niet snappen. Ik ben ook sowieso veel meer benieuwd naar Frankenweenie. Hopelijk kan ik die film binnenkort eens zien.

avatar van erik1677

erik1677

wat een heerlijk animatie-filmpje.

Voor de allerkleinste natuurlijk te eng, maar voor volwassenen eigenlijk weer des te leuker.

Ik heb een paar keer goed dubbel gelegen.

Mooi gemaakt en een supergave sfeer

avatar van Insignificance

Insignificance

Geinige opening, maar al met al toch niet zo aantrekkelijk. Binnen het geheel is er niet een constante die er bovenuit steekt. De karaktertjes gaan niet eens al te overdreven tekeer, tegelijkertijd is er niet eentje die qua uiterlijk, gedrag of wat dan ook aanspreekt. Geen dolle humor, maar grapjes e.d. gaan grotendeels langs me heen en de voice cast laat geen verpletterende indruk achter.

Verhaaltje en moraal vallen wel voor lief te nemen, vervelen doet het niet, maar ook bij mij ontstond het idee dat de charme van stop-motion verdwenen is, voordat je er erg in hebt. Jammer genoeg geldt dat ook voor Mr. Prenderghast. Wel enkele leuke, mooie en/of gewaagde momentjes, zoals het gedoe rondom het lijk en in de WC, maar in z'n totaliteit komt het niet tot een hartelijk avontuurtje.

avatar van gijsvogel

gijsvogel

Mwoah, kleine voldoende.

Het meeste is al gezegd en kan dat ook wel beamen.

Verhaal/spanning: 2,5/5 ik acht het prima geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8-10

Filmische aspecten: 4/5 Erg mooi gemaakt al is het stop/motion effect gauw weg.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

''Tell me you'll do it. Swear!''

''You mean like the F-word?''

Doorsnee werkje. De uitwerking is er gewoon niet echt naar; een paar leuke momenten, maar uiteindelijk zijn die gewoon erg schaars. De personages trokken me niet echt en het lukte me niet om goed in het verhaaltje mee te gaan. De animatie hou ik overigens ook niet van. Watchable, but nothing more.

avatar van Antonev

Antonev

Mooie en sfeervolle animatie, echter vond ik hem toch een beetje tegenvallen. De animatie was heel erg mooi gemaakt, maar het verhaal liet een beetje te wensen over. Kwam mijns inziens gewoon niet helemaal lekker op gang. Daarnaast vond ik het 'duistere' echt tekort schieten. Qua animatie op het zelfde niveau als Coraline, maar qua verhaal kwam het geen moment in de buurt. 3*.

avatar van Keane1983

Keane1983

Een mooi gemaakte animatie die mij goed heeft weten te amuseren.

Verhaal is leuk maar had iets meer mee gedaan kunnen worden. Ik weer ook niet zo goed hoe ik het moet uitleggen....het was het allemaal net niet (qua verhaal) en misschien is dit wel de reden waarom mensen heb "kinderachtig" vinden.

Score is meer dan goed en ligt lekker in het gehoor. Verder is de film wel heel erg sfeervol en blijft lekker duister.

De humor vond ik niet per definitie kinderachtig, de grapjes zijn goed gedoseerd.

Ik heb me prima vermaakt met deze film, van mij een 3,0*

avatar van Honey Blossom

Honey Blossom

Hele mooie animatie, met eindelijk een goede morele boodschap voor kinderen. Ik vond het op momenten best een beetje eng. Op het eind lijkt het alsof Norman een 'sessie' voerde met de 'heks'.

Het verhaal op zich zit sterk in elkaar. Veel kinderen, zelfs volwassenen kunnen zich verplaatsen in de rol van Norman die zich niet begrepen voelt door zijn omgeving. In het begin dacht ik dat het een standaard verhaal wordt over een jongetje die met geesten kan praten (the sixth sense achtig) maar daarna wordt het verhaal zo gedraaid, dat ik op een gegeven moment als kijker naar mezelf keek en me bedacht hoe bekrompen de maatschappij soms kan zijn. Zelfs anno 2012.

Natuurlijk wordt het allemaal wat speels gebracht, maar toch vind ik het een ietwat zwaarder onderwerp voor een tekenfilm. Maargoed kennelijk is het een nieuwe rage met ook Frankenweenie die kort hierna volgde.

De animatie vind ik erg apart, het lijken nog net geen poppen, maar wel heel mooi uitgevoerd de Stop-motion film Erg mooie duistere sfeer ook.

Gebasseerd op de morele waarde en de mooie uitvoering, geef ik het een 7.

Rating: 3,5*

avatar van m1701

m1701

Vond er niet veel aan.

Animatie vond ik niet leuk en het verhaal veels te langdradig.

Gebeurde erg weinig.

2,5* genoeg voor 1 x

avatar van amenmalek

amenmalek

Mooie film. En heb me goed vermaakt. "So, what's happening now?"

avatar van Zinema

Baalbalans.

Dat deze zoveelste griezel-animatie doet denken aan Coraline of zelfs Monster House is niet zo heel gek, maar het niveau van die films wordt helaas niet gehaald. En dat is jammer, want de twee genres kunnen erg goed samen. Iets waardoor jong én oud beter bediend zouden moeten worden. Dat gebeurt hier ook wel een beetje, maar er lag zoveel meer in het verschiet. Iets wat een zeer sterke eerste helft in elk geval doet vermoeden.

Waar gaat het dan mis? Wel, heel erg mis gaat het gelukkig niet. Toch is de tweede helft van de film rondom een paranormaal jochie gewoon veel minder onderscheidend van toon. Sowieso mag je stellen dat er qua zombies niet erg origineel design heeft plaatsgevonden. Met als gevolg een stel weinig opzienbarende griezels. Dat terwijl de stemmencast juist sterk is en de hoofdpersonages wél leuk zijn vormgegeven.

De kinderen zullen worden vermaakt, maar de humor voor volwassenen ontbreekt tijdens de flauwe finale. En vooral dat is balen, want de eerste helft kent een goede balans tussen avontuur en komedie. Alsof de twee regisseurs halverwege letterlijk het stokje van elkaar hebben overgenomen, of iets dergelijks. Wat volgt is een bloedeloos en voorspelbaar vervolg dat die noodzakelijke humor ontbeert. Op een paar flauwe grapjes na.

ParaNorman voelt daardoor onevenwichtig aan, maar mag desondanks best gezien worden. Dit moderne huwelijk tussen CGI en stop-motion ziet er met enige regelmaat beeldschoon uit, al zal deze stijl niet iedereen liggen. Sfeervol is het in elk geval wel. Ook de score is fijn en wie de clichématige tweede helft wil slikken wacht een leuk filmpje. Het is raadzaam even de aftiteling uit te kijken omdat daarna Norman 'tot leven wordt gewekt'. Een hoogtepuntje.

Redelijk.

Met dank aan Universal voor het recensie-exemplaar.

avatar van korenbloem02

korenbloem02

Al met al een onverwachts leuke film, met duidelijk zijn gebreken

avatar van weberanja

weberanja

Leuke film,mischien niet voor hele kleintjes,maar ik heb er van genoten. 4 sterren

avatar van barcam

barcam

Een onverwacht geslaagde meevaller. Deze horror stop-motion animatiefilm heeft een goed uitgewerkt verhaal en heeft diverse verwijzingen naar klassieke horrorfilms om ook volwassenen te boeien. Figuurtjes zijn ook zeer grappig en origineel gemaakt zonder te vervallen in de zoveelste pixar of aardman kloon.

avatar van GGG

GGG

Gaat... Je moet ervan houden

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Grappige animatiefilm die ook door volwassenen goed te bekijken is.

Humor speelt ook een grote rol in deze film.

Om nu te zeggen dat het een enge film is, misschien ben ik te veel gewend geraakt de laatste tijd.

Voor kinderen beneden de 10 jaar is in mijn ogen de film eigenlijk ongeschikt omdat er wel (in hun ogen) enge stukken in zitten.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Nergens echt uitzonderlijk goed of hilarisch leuk, maar ParaNorman is toch een erg amusant filmpje geworden. De sfeer en de stijl zijn fantastisch en er komen een paar geestige karakters voorbij. Film ziet er goed verzorgd uit, er zitten een paar erg geestige grappen en vondsten in en de stemmencast is ook prima. Wel duidelijk dat de eerste helft van de film veel treffender is dan de ietwat teleurstellende tweede helft. Had tegen het einde wel iets meer creativiteit verwacht. Gelukkig waren bepaalde sequenties weer erg tof vormgegeven, zoals het moment dat Norman de confrontatie opzoekt met de heks. Goed amusement.

3,5 sterren.

avatar van Prudh

Prudh

Wat jammer dat ik ParaNorman pas zag ná Frankenweenie. Blijkt dit toch allemaal wat flauwer, minder geraffineerd en minder mooi. Komt helaas ook niet in de buurt van het fantastische sprookje Coraline, ook al worden hierin verwoede pogingen gedaan om er zowel volwassen als kinderhumor in stoppen.

avatar van Atomaster

Atomaster

Leuke kinderhorror. Ze kropen (11, 9 en 9) allemaal dicht tegen me aan. Het liep natuurlijk goed af dus geen nachtmerries!

avatar van namingway24

namingway24

Ik weet niet wat het is, maar ik word alijd erg blij van dit soort animatie. En al is dit geen klassieke stop motion-animatie, het heeft zeker nog steeds de charme. Hoe de figuren bewegen, hun ogen en mond, het is nooit helemaal smooth. En dat ze gebruik maken van de computer om het er allemaal iets vloeiender uit te laten zien, dat deerde me nou totaal niet, Het zit lekker tussen the Nightmare Before Christmas en een Pixar-animatie in.

En dan is het ook nog een genot dat het onderwerp van de film zo in m'n straatje ligt. Zombies zijn momenteel het grote ding in TV en horrorfilms, maar ParaNorman toont maar eens aan dat er nog zoveel leuke dingen mee te doen zijn. Het verhaal is op zich simpel, maar zó leuk gevonden, en de inside jokes en horror-referenties maken het nog net dat beetje leuker. Een hond die Bub heet, de filkm waar Norman in het begin naar kijkt; sommige zijn subtieler dan andere en ik heb er vast wat gemist.

De personages en stemmen zijn geweldig. Norman is een leuk kereltje met een unieke gave, en de bijpersonages zijn stuk voor stuk leuk of grappig. Vooral Norman's vriendje Neil is hilarisch met dat dikke koppie en die briljante opmerkingen van hem. Norman's zus en Neil's broer zijn een beetje standaard, maar hoe ze geanimeerd zijn maakt ze toch weer leuk. En wat ik al zei, de stemmen van een aantal namen die je zeker kent droegen zo veel bij aan hun karakter. Een kwestie van sterke casting.

Verder is het allemaal zo leuk, van de speciale effecten tot de briljant gevonden muziek geïnspireerd op de horror-muziek uit de jaren '80 (met als beste voorbeeld Day of the Dead). De spoken zijn leuke uiteenlopende figuren en de zombies schuifelen volgens de aloude traditie voordat ze marathonlopers werden. Het verhaal gaat van grappig naar spannend en ontroerend en weer terug, en ik verveelde me geen moment.

Na Frankenweenie weer een stop motion pareltje.

avatar van Noodless

Noodless

Natuurlijk mooi gemaakt, maar geen film die me zal bij blijven.

Daarvoor schiet het verhaal sowieso te kort, maar er zijn ook te weinig hilarische of indrukwekkende scènes aanwezig. Leuk, niet meer dan dat. 6/10

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

ParaNorman (2012) is voor mij een leuke animated-movie geworden,die mij gister een leuke filmavond heeft bezorgd.

avatar van Rodger

Rodger

Geen hoogvlieger, maar ook niet echt slecht,.

Leuk om Een keer te zien, maar dan is het voor mij ook genoeg,..

2.5

avatar van Thomas83

Thomas83

Deze week nog Frankenweenie gezien, die een beetje dezelfde kant opgaat met de verwijzingen naar bekende horrorfilms. Maar deze film is echt stukken beter. Ze hebben een ietwat vergelijkbaar ontwerp van de personages (een die me niet helemaal ligt eigenlijk), maar alleen al qua verhaal en amusement is ParaNorman zoveel leuker

Lange tijd zag ik tijdens het kijken van de film er niet veel meer in dan een vaardig gemaakt tussendoortje, ook al genoot ik toen al van de sfeer en goede score. Het eerste deel is qua voice-acting ook af en toe wat kinderachtig, net als de manier waarop ze laten zien hoe Norman gepest wordt. Dat had leuker gekund. Net als de grapjes, die de hele film door vaak wel erg flauw zijn, maar aan de andere kant ook af en toe wel lekker droog.

Maar dan nadert het einde en krijg je een mooie twist als de heks een klein meisje blijkt te zijn, dat ook gepest werd net als Norman. Dan vallen het thema en de moraal van de film ineens helemaal op zijn plaats, en blijkt de film wat dat betreft juist heel doordacht uitgewerkt te zijn en niet het standaard simpele moraaltje uit te dragen.

Wat ook nogal helpt is dat de ontmoeting tussen Norman en Aggie echt schitterend is. Tot dan toe deed de film me eigenlijk niet zoveel, maar ik merkte dat die scène me opeens heel ontroerende. Zo mooi gemaakt. De muziek is ook geweldig, net als de animatie opeens. De heks bleek er toch heel anders uit te zien dan ik verwacht had.

En dan dat grapje op het einde als blijkt dat Mitch gay is. Lekker verrassend, maar zoals elke twist in de film niet iets wat flauw uit de lucht komt vallen. En ook zo lekker terloops gebracht, niet iets waar een groot punt van gemaakt wordt verder. Past perfect in de thematiek van de film.

Vond de personages nog niet eens zo geslaagd overigens. Norman is wel innemend en Neil lijkt aanvankelijk het irritante opdringerige vriendje te worden maar is juist erg schattig, maar zijn broer Mitch en vooral Normans zus Courtney vond ik maar flauw, net als Alvin de bully. Wel goede voiceacting trouwens, vooral die van Neil.

Las trouwens pas achteraf dat deze film van dezelfde studio als Coraline is. Dat is ook zo'n geweldige film, maar veel vaker echt wat eng en minder standaard. ParaNorman lijkt lange tijd een standaard Amerikaanse animatiefilm. Wel een zeer sfeervolle en vermakelijke, maar pas tegen het einde onderscheidt de film zich echt en viel het kwartje voor mij. 4.0*.