• 9.374.473 stemmen

Raising Cain (1992)

Thriller | 91 minuten / 92 minuten (director's cut)

Genre: Thriller

Speelduur: 91 minuten / 92 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: John Lithgow, Lolita Davidovich en Steven Bauer

Releasedatum: 5 november 1992

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Raising Cain

"Demented. Deranged. Deceptive. De Palma."

Carter Nix is een uitstekende kinderpsycholoog. Zijn vrouw Jenny wordt langzamerhand steeds bezorgder om haar man, wanneer deze steeds over zijn dochter begint die vermist wordt. Jenny begint een relatie met een oude vlam, waardoor ze haar taak als moeder vergeet, totdat ze hoort over een reeks kinderkidnappingen. Ze vermoedt dat Carter zijn vaders psychologische experimenten wil nadoen en dat hij verantwoordelijk is voor de verdwijning van vele kinderen, inclusief zijn eigen dochter.

Carter Nix / Cain / Dr. Nix / Josh / Margo

Jenny O'Keefe Nix

Jack Dante

Dr. Lynn Waldheim

Sgt, Cully

Karen Bowman

avatar van neo

neo

john lithgwow zet een supercoole psycho neer.

avatar van dttom

dttom

maar dat is dan ook wel alles.

avatar van Jos2

Jos2

Kon het na een half uur niet meer aanzien: wat slecht.

avatar van FisherKing

FisherKing

De Palma (normaal garant voor een aardige film) is hier de weg volledig kwijt.

avatar van Mischa

Mischa

Yep! Een drama, wat een verspild talent!

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Onderschatte film van De Palma!

avatar van mikey

mikey

ik schrok me te pletter tijdens deze film, 10-tallen malen. erg goed. en vaak erg eng. rondom psycholoog gebeuren rare en bizarre dingen. 4.5

avatar van maurice74

maurice74

Even doorbijten en dan krijg je een ijzingwekkende film over iemand met een meervoudige persoonlijkheids stoornis. Zitten een paar doodenge shots in. Zeer ongewaardeerd, ook hier.

avatar van Badalamenti

Badalamenti

Hier ben ik het dus volledig mee eens !

avatar van twg

twg

hhmmm.... binnenkort toch eens kijken. Ben beneiuwd of ik hem echt zo slecht vind als dat hij hier staat aangegeven.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Ik vind 'm geweldig. Niet ieders kopje thee, dat wel. Er zit nog een hele mooie verwijzing naar Psycho in.

avatar van 606

erg goed acteerwerk maar mager verhaal had meer in gezeten.

3,5 ster

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Een onderschatte film van De Palma.

avatar van Zinema

En wederom levert de ondermeester van de suspense een puike film af. Griezelig eng af en toe maar helaas ook wat clichématig. Lithgow die al veel vaker met DePalma werkte is goed op dreef. Bovengemiddeld.

avatar van 1976Ben

1976Ben

Inderdaad erg onderschatte film. Vaak superspannend en creepy, maar ook zeer ironisch. Camerawerk en montage is zoals meestal bij BdP fenomenaal.

avatar van goneman

goneman

Ik vind hem ook geweldig, zeker ondergewaardeerd hier, meesterlijke acteerwerk van Lithgow. Paar schrik momenten, top

avatar van Quentin

Quentin

Heel erg op het randje; decoupage, montage en camerawerk zijn zoals we gewend zijn van DePalma uitstekend, maar Lithgow gaat veel te ver over-the-top om angst op te wekken. krappe 2,5*

Herzien.

Denk dat de film net in de videotheken moet gelegen hebben toen ik hem voor het eerst zag. Als kleine koter toch altijd een favorietje geweest deze film.

Wist trouwens helemaal niet dat deze van De Palma was, leuke bijkomstigheid. Jammer genoeg wel zo'n beetje het enige positieve aan de film. Lijkt op een geweldig brakke TVfilm. Hoewel het camera werk typisch zweverig De Palma is, zijn sets, kleuren en lichtwerk zo belachelijk slecht dat het leuke camerawerk gewoon ontoerijkend is om er nog iets van te maken.

Acteerwerk is ook geweldig pover, met een hoop acteur nontalenten die het later wat meer zouden gaan maken in povere TV serietjes.

Verhaaltje was nog wel redelijk grappig, al is het ook alweer enorm gedateerd, absoluut onspannend en vaak een beetje lachwekkend zelfs.

Mnee, kan wel begrijpen dat ik dit ooit leuk gevonden heb, maar die tijden zijn toch al lang voorbij. Redelijk waardeloos dit.

avatar van markie1978

markie1978

John Lithgow is top in deze film

avatar van powerman

powerman

Behoorlijk spannende psychologische thriller met John Lithgow (3rd rock from the sun) als de ietwat schizofrene Carter, Cain, Dr. Nix en Margo. Goede en spannende film.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Ietwat schizofreen? Maak daar maar behoorlijk schizofreen van. Puike rol van Lithgow in deze typische De Palma weer. Heerlijk, ietwat over de top mysterie sfeertje en een prima script dat flink knipoogt naar Hitchcocks Psycho. Ik vond de scène met de zinkende auto een leuke draai geven aan de originele scène bijvoorbeeld. Zo laat De Palma zijn liefde voor Alfred Hitchcock weer zien, maar weet het toch zoals altijd eigen en interessant te houden, zonder in goedkoop jatwerk over te gaan. Opvallend bij De Palma films is vaak dat al zijn klasse tentoongesteld wordt in één bepaalde scène. Bij Raising Cain is dat de eindscène die van meesterlijke klasse is. Prachtig camerawerk en ijzersterke mise-en-scène. Leuk om Steven Bauer ook weer eens in een De Palma film te zien.

avatar van LucretiaBorg

LucretiaBorg

Ik snap de lage rating dan ook voor geen meter. Oké, er kloppen een aantal dingen niet helemaal, maar het spel alleen is al creepy genoeg om niets te zeggen over het spannende script, dat vooral door Litgow goed wordt neergezet.

Er zijn veel van dit soort films gemaakt, vooral sindsdien, maar als voorganger doet hij niet onder aan de nieuwere psychologische thrillers en het was ook idd voor mijn gevoel een soort ode aan Hitchcock.

En nou speelt hij de slechterik in mijn nieuwe favoriete psycho; DEXTER!!! Maar dat seizoen is nog maar net begonnen in de States, dus dat duurt nog ca. 3 maanden voor ik die gezien heb, denk ik......

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

John Lithgow...

Brian De Palma...

Kan eigenlijk niet mis gaan, zo'n combinatie. Alle positieve berichten(dutchtuga ) zijn me voor; de verwijzingen naar Hitchcock en zijn 'Psycho' liggen er lekker dik bovenop, maar De Palma komt er, zoals gewoonlijk, mee weg. In het middenstuk wordt het nog even behoorlijk ingewikkeld met al die dromen en gebeurtenissen, en of die nu wel of niet plaatsvinden. Gelukkig wordt het allemaal weer netjes uitgewerkt zodat de mooie finale prima uit de verf komt. Ook van Lolita Davidovich is weer eens het genieten geblazen.

Ik kan me voorstellen dat de tv-film 'feel', het over the top verhaal én acteerwerk van Lithgow niet voor iedereen is... Maar gelukkig wel voor mij dus! Enig minpuntje is misschien dat het personage Jenny af en toe iets teveel voice-over en uitleg geeft, maar kniesoor...

Dikke 4,0*.

avatar van RedSquare

RedSquare

3,5* puur voor John Lithgow. Die erg in zijn element is hier.

avatar van erik1677

erik1677

geweldige de palma film, en complet wat anders dan zn andere werk.

Psychologisch tot op het bot en af en toe ook wat bloederig.

Ondanks de slechte reacties hier, is he best wel een topper.

Alleen niet iedereen zn meug denk ik.

Want een aparte film is het

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Gaat uit de startblokken als een matige RTL-4-TV-thriller, maar langzamerhand begint de zaak zodanig uit de hand te lopen en wordt het zo allemaal zo bizar dat we er niet van op zouden kijken dat we ieder moment weer in een clip van Frankie Goes To Hollywood terecht zouden kunnen komen.

Wederom een thriller met dezelfde bizarheid als "Body Double" dus.

Grote publiek zal er wel allemaal weer niks van begrijpen, maar voor De Palma-fans verplichte kost.

avatar van nipi

nipi

warrige film zonder enige opbouw met een overvloed aan onwaarschijnlijke, lachwekkende en slecht geacteerde scenes.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Ik vond hem ook wel goed te doen eigenlijk.

Beetje een apart verhaal (maar welk verhaal over meervoudige persoonlijkheden is dat niet ?), maar voor de rest zeer onderhoudend. Ook enkele schrikmomenten om U tegen te zeggen.

Wel had ik gehoopt om wat meer bloed en wat meer moorden te zien of had ik een verknipte versie?

Ook leuk die ode aan "Dressed To Kill" op het einde, hou ervan als films die tour op gaan!

Pirma dus en dat voor slechts 2 € in de Bart Smit. Nog eens een bewijs dat ze er niet enkel kwalitatief laag staande films verkopen!

avatar van yeyo

yeyo

Het zoveelste onderschatte meesterwerk van De Palma met een krachttoer van John Lithgow. Ik heb altijd gevonden dat hij zowel onschuldig argeloos als beredeneerd sadistisch uit de hoek kan komen, hier neemt hij zowaar beide rollen voor zijn rekening in een personage met meerdere identiteiten. Niet even goed als de gelijkaardige rol van Jeremy Irons in Dead Ringers, maar toch uitmuntend gespeeld.

Ook zijn er weer enkele visuele hoogstandjes, met als 'pièce de résistance' de 4 minuten durende steadicam shot door het politiebureau. met zijn uitbundige filmstijl weet De Palma ook een paar effectieve schrikmomenten te creëren. Vooral de weerspiegeling van Steven Bauer's zieke vrouw in een tv-scherm is angstaanjagend. Erg inventief en vakkundig om zoiets simpel in iets akelig te om te toveren. Ook de laatste shot is typisch De Palma.

Naast de gebruikelijke Psycho hyperbolen, herkende ik ook verwijzingen naar Peeping Tom ('vader misbruikt zoon voor het goed van de wetenschap') en Frenzy (de choquerende uitdrukking van een lijk).

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Als je het toch over Psycho hebt, deze film verwijst daar dus nogal eens naar en doet er nog een schepje bovenop (bijv. de auto in het moeras). De enige vervelende (en gedateerde) scene uit Psycho is de laatste waarin de aandoening van Norman Bates wordt uitgelegd. Ook hier gaat de Palma overheen door de uitleg over Cain te verpakken in dat fantastische steadycamshot.
Grappig ook dat de dokter een paar keer opzettelijk de verkeerde kant oploopt.