• 9.369.461 stemmen

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Michael Caine, Angie Dickinson en Nancy Allen

Releasedatum: 22 januari 1981

Plot Dressed to Kill

"The Latest Fashion In Murder."

De populaire therapeut Dr. Robert Elliot uit Manhattan krijgt te maken met de angstigste momenten van zijn leven wanneer een psychotische moordenaar de vrouwen in zijn leven aanvalt met een uit zijn praktijk gestolen, scheermes. Elliot is vastbesloten om de moordenaar te vinden voordat er nog meer slachtoffers vallen. Tijdens zijn zoektocht stapt hij echter een duistere wereld binnen en raakt hij verzeild in een dodelijk labyrint van obsessie en misleiding, waar onschuldige erotische fantasieën kunnen veranderen in dodelijke seksuele nachtmerries.

Doctor Robert Elliott

Peter Miller

Detective Marino

Warren Lockman

Cleveland Sam

Cleaning Woman

Er komt een nieuwe dvd-release van Lumière; vanaf 27 maart te koop.

Simon Smith (crew films)

Ook op blu-ray? En met extra's? En heb je ook een link van dit bericht?

mikey

Heeft de palma ooit eens een audio comm gedaan?

Simon Smith (crew films)

Nee, dat heeft ie nog nooit gedaan.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Zie DRESSED TO KILL | dvd - lumierehomeentertainment.com

Ik denk dat het dus enkel een DVD release is en geen extra's.

Simon Smith (crew films)

Jammer, nutteloze release dus. In de VS is een mooie blu-ray uit met extra's.

avatar van synec

synec

Enorm verrast door deze film. Hoewel ik De Palma maar een weinig bijzondere regisseur vind (zeker zijn hedendaags werk en zijn belachelijk overschatte Scarface) begin ik toch zijn vroegere stijl te appreciëren. Deze komt dichter bij het leuke Body Double die ik nu ook wel beter weet te waarderen. Hoe sommige scènes zodanig in hun cliché worden getrokken en ook nog eens geromaniseerd worden in een over the top kitsch stijl is een plus punt geworden. Van zijn spanning tot de overacting, muziek en uitwerking. Maar dit krijgt daardoor ook wel net zijn eigen charme. Denk maar aan de opening scène, de lift of de legendarische drilboor scène en 360 kus uit Body Double. Verder heb je dan ook die dromerige witte waas over het beeld, de vele 'foute' kleuren die lijken te vloeken als ze bij elkaar worden gezet en natuurlijk de glinsteringen van overbelichte licht reflecties. Oh en die overduidelijke body double. Heerlijk allemaal!

Hoe ik de stijl eerst best lachwekkend vond en twijfelde aan de vakkundigheid van De Palma zie ik dat hij het hier eigenlijk helemaal anders bedoeld. De Palma laat duidelijk weten dat we naar een film kijken. Hij spot er heerlijk mee alsof hij het bijna sarcastisch bedoeld. Niet zo realistisch mogelijk, maar net lekker stijlvol over the top!

Over zijn vakkundigheid gesproken schuilt er wel duidelijk talent in De Palma. Hij weet op momenten enorm goed de kijker te kunnen intrigeren. Kijk maar eens naar de prachtige opgezette dialoog vrije museum scène. Enorm uitgerekt maar daardoor enorm spannend en intrigerend. Vooral dan spanning tussen twee personen. Hoe hij mysterie en spanning mooi weet te mengen met erotische spanning zonder bloot kan ik alleen maar toebuigen. Kan De Palma niet eens een volledige film op deze manier maken? We zagen het natuurlijk al eerder in Vertigo (één van mijn favoriete scènes) maar die geweldige subjectieve POV's, zonder dialoog met geweldig camerawerk is om van te smullen! Ik blijf zonder twijfel gekluisterd aan het scherm. En dan denk ik ook aan de fantastische gelijksoortige achtervolging uit Body Double. Hetzelfde geldt hier ook allemaal voor die film. Beide scènes waren voor mij de duidelijke hoogtepunten. Dat hij geïnspireerd is door - of zelfs jat van Hitchock is meer dan overduidelijk. Maar noem het eerder een 'hommage aan' dat verder ook de gelijkaardige stijl of invloeden bevat als de Italiaanse giallo (met name Argento).

Ondanks de vele Psycho referenties had ik het vreemd genoeg ook pas laat door dat Caine de moordenaar was. Pas even na de metro scène viel plots het kwartje. Ik vond het vreemd en het verbaasde mezelf enorm dat deze overduidelijke wending me was ontgaan. Maar gelukkig heb ik er hierdoor wel meer aan gehad en was het daardoor best spannend en verrassend. Verder vond ik het eerst jammer dat de film niet eindigde in de psychiatrische instelling, waar Caine de zuster haar kleren sensueel uitdoet, met die mooie camera zoom out. Nee, hierna krijgen we nog die veel te lange douche scène dat haast overbodig leek. Uiteindelijk verscheen er weer die lach op mijn gezicht en zag ik wat er allemaal gebeurde. En hopla het was een droom! Of een spannende nachtmerrie.

Het kan me weinig schelen dat hij het al eerder in Carrie deed. En in Body Double is het zelfs dubbelzinnig. Maar het einde gaf de film voor mij een mooie voldoening doordat het ook mooi in een cirkel stopt. Het einde is, net als bij Body Double weer gelinkt aan het begin. Lekker subtiel. Dezelfde kamer, dezelfde camera beweging en bovenal hetzelfde moment/gevoel, maar allemaal in 'reverse'.
Wel zonder orgasme, hoewel Liz toch opgelucht zal zijn geweest.

avatar van Zinema

Hommage aan Hitchcock.

Regisseur De Palma’s magnum opus moet haast wel Dressed to Kill zijn. Al zal iedereen hem hoogstwaarschijnlijk herinneren door Carrie en Scarface. Deze zoveelste hommage aan zijn grote voorbeeld Hitchcock is meer dan alleen dat. Hier wordt suspense vermengt met een erotisch tintje en uitstekend camerawerk. Het liefst zoals de meester der suspense het zelf zou hebben gedaan: ogend als één shot.

De introductie van De Palma’s eigen vrouw, Allen, biedt de kijker een poging om het mysterie te ontrafelen en haar luistervinkende sidekick is ook een welkome afwisseling. De iets te overduidelijke body double van Dickinson doet alvast een onbedoeld knipoogje afgeven naar de toekomst van de controversiële regisseur, die vier jaar later een film omtrent dat fenomeen zou maken.

Geweldig.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Weer een kundig geregisseerde film van De Palma. Enkele scènes grenzen aan het geniale in deze oldschool erotische thriller die soms bangelijk dicht bij Hitchcock aanleunt. De ongeveer 10 minuten lange scène in het museum waarin een seksueel gefrustreerde vrouw een verleidingsspelletje speelt zonder dat er één woord dialoog valt, of de scène in de metro zijn twee voorbeelden van hoe knap je een film kunt maken.

De Palma kiest voor traag opbouwende suspense maar Dressed to Kill is ook flink verouderd en de standaard van spanning en suspense is nu helemaal verlegd. Door de klassiek opgezette spanningscènes wordt het helaas ook een tikkeltje voorspelbaar zoals bij het opengaan van de lift maar dit ondermijnt gelukkig niet volledig deze steengoede thriller. 3,5*

avatar van Rosicky

Rosicky

Gemengde gevoelens.

De Palma's ode aan Psycho is bij vlagen retespannend en bovendien mooi in beeld gebracht, maar de plot kent net te veel gaten. Ook had ik de allesverklarende plottwist wel een beetje zien aankomen en vond ik 'm matig uitgewerkt. De laatste droomscene is ook weer erg spannend, maar voegt niets toe aan het verhaal. Had dus weggelaten kunnen worden.

Een goede, spannende thriller met de nodige gebreken.

avatar van Spetie

Altijd leuk zo’n De Palma, en Dressed to Kill mag gerust tot zijn beste werk worden gerekend, ook al speelt hij dan een beetje leentjebuur van Hitchcock.

De openingsscène is daar al zo’n typisch voorbeeld van, al moet gezegd worden dat het wel een sterke scène is. Dat is ook van toepassing op de museumscène, die vooral op sterke wijze gefilmd is. Daarna komt het verhaal pas echt goed op gang en wordt de spanningsboog ook flink aangetrokken. Nancy Allen is een leuke verschijning en speelt een sterke rol. Hetzelfde geldt voor Angie Dickinson, die zich als oudere vrouw van haar meest verleidelijke en erotische kant laat zien. De Palma brengt het daarnaast allemaal erg mooi in beeld. Ook Michael Caine speelt goed en overtuigend.

Naast goed acteerwerk, komen er behoorlijk wat sterke en vooral ook spannende momenten in voor. Vooral de scène in de Metro is verrassend en razend spannend. Ook zit er nog wel wat leuke humor tussendoor, zoals van bijvoorbeeld de politierechercheur, die lekker cynisch is en bijdehante opmerkingen heeft. Uiteindelijk zag ik pas laat aankomen dat Caine de dader was, En ook met het einde zet De Palma je nog even flink op het verkeerde been.

Ja een erg fijne erotisch getinte thriller, met een surrealistisch sausje en prima camerawerk.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

De Blu-ray (review)!

** Interview met Angie Dickinson (81).

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Bluray is regiovrij. Wil hier nog wel eens een remake van maken met zes douchescene's,drie liftscene's,twee museumscene's,twee taxiscene's,twee metroscene's en een paskamerscene dus regisseur scriptschrijvers zijn welkom, ik doe de muziek.

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

Bluray ziet er prachtig uit en idd enkele scènes die ik volgens mij niet meer heb gezien sinds ik hem in de bios zag. Maar de film begint gelijk ,het menu en extra's zijn niet te bereiken en op het eind komt er info in het Duits??? Terwijl het een bluray uit USA is heeft iemand dezelfde ervaring ?

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Op de trailer na zitten er inderdaad geen extra's op de DVD van Lumière, maar ik ben dan ook geen hele grote fan van De Palma's werk, dus echt hinderlijk vind ik dat in dit geval niet.

De Palma was duidelijk geïnspireerd door Hitchcock, wat voor een aantal leuke shots en scenes zorgt. Het acteerwerk is best goed, Caine lijkt wat op de automatische piloot te staan, maar de schone Nancy Allen speelt haar rol erg leuk. Keith Gordon (o.a. Christine) speelt ook een leuke bijrol als de zoon van slachtoffer Kate Miller (Angie Dickinson).

Helaas is in het begin vrij duidelijk te zien wie de moordenaar is, waardoor de plotuitwerking op het einde niet helemaal goed uit de verf komt. Toch zit hier en daar de spanning er wel lekker in en vooral de laatste paar scenes vond ik erg sterk.

Een vermakelijke film.

avatar van Lefgozer

Lefgozer

Tot en met 1 augustus 2012 gratis te bekijken via MGM On Demand.

avatar van Deckard

Deckard

Knap vakwerk van de palma

avatar van wendyvortex

wendyvortex

In de tweede herziening!
Hitchcock-referenties ten over (douches in overvloed), maar ook de geweldige opbouw waarin we gewoon 40 minuten naar Angie Dickinson zitten te kijken voor ze wordt vermoord....en dan begin het verhaal pas echt (en hup das nog een Psycho-trucje).
Wel wat meer sex, geslachtsziektes en transseksuelen, maar dat maakt het wel weer op en top De Palma.
Nadeel is dat als je de film al eens gezien hebt sommige verassingselementen wat wegvallen, maar dan is het nog genot de killer al in vroege scenes in de film in beeld te zien verschijnen.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Ik zie even niet in wat hier zo goed aan is. Het lag er vrij dik bovenop dat Elliot zelf de dader was. Het was mij in ieder geval al duidelijk toen hij thuis tegen zijn spiegel aanliep en schrok van zichzelf. Weggevertje!

Die Angie Dickinson scoort als Milfje trouwens nog wel behoorlijk wat punten. Best een prima dame om naar te kijken. Zelfs naakt!
Als zij komt te overlijden, sterft de film mee. Vanaf daar word het nergens meer spannend, maar is het één voorspelbaar geheel met een teveel aan ongeloofwaardige scenes.

SnakeDoc schreef:

Dat lijkt me een citaat uit Psycho: de dame die daarin van zichzelf schrok was beslist geen dader.
Dat was een body double

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Dat was een body double
Zeg me dat het niet zo is!

mikey

De Palma hield van zijn Body Doubles. Hij heeft er zelfs een film over gemaakt. Die mooie stevige borsten die je bedoelt, zie je nooit tegelijkertijd met haar hoofd. In Body Double wordt letterlijk uitgelegd hoe hij die scene heeft geregisseerd.

avatar van BBarbie

BBarbie

Ik ben niet echt een De Palma fan, maar ik vind dit een van zijn beste films. Als je veel films kijkt, dan weet je op den duur een beetje hoe de scenarioschrijvers in dit genre denken. Omdat er vanaf de moord maar twee kandidaten waren met betrekking tot de dader -de zoon (die viel al snel af) òf de psychiater- was de ontknoping niet echt een verrassing.
Desondanks een spannende film, waarin vooral Nancy Allen (destijds Mrs. De Palma) mij wel wist te bekoren. Ik ben absoluut geen liefhebber van grafische horrorscènes, dus met deze film zit ik wat dat betreft voorlopig wel weer even aan mijn taks.

P.S. Het gebruik van Penthouse-model Victoria Johnson als body double onder de douche vind ik vrij stuntelig gedaan. Dickinson liep ten tijde van film tegen de vijftig en wat je te zien krijgt is toch duidelijk het lichaam van een veel jongere vrouw. Altijd goed voor de verkoop van wat extra bioscoopkaartjes natuurlijk.

avatar van jolof12345

jolof12345

Geweldige film

mettemax

Wat het goede aan deze film is, is de geweldige opbouw aan het begin van de film. Verschrikkelijk spannend en een sterke Caine, onbegrijpelijk dat deze man later te zien was in minkukels als Jaws 4. 4,5

mikey

Jaws 4 was ook niet van de palma.

mettemax

Dat weet ik ook. Als je goed leest zie je ook dat ik Caine bedoel.

mikey

Vandaar dat die film niet zo goed is...

avatar van Quentin

Quentin

mettemax

Ik meld me beter weer af hier geen serieuze site dit.