Prometheus (2012)
Releasedatum: 31 mei 2012
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Prometheus
"The search for our beginning could lead to our end."
Een team van ontdekkingsreizigers gaat op een reis door het universum waarbij ze een ontdekking doen die leidt naar de oorsprong van het ontstaan van de mensheid. Hierdoor belanden ze in de gevaarlijkste uithoeken van het universum. Daar zullen ze een angstaanjagend gevecht moeten doorstaan om de toekomst van de mensheid te redden.
- IMDb (7,0 / 691976)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Spoilertopic
Millburn
Chance
Ravel
JacoBaco
Mensen, hier een bijna 3 minuten durende geluidsopname van Ridley Scott!
BBC News - Ridley Scott says Prometheus is not a prequel to Alien - bbc.co.uk
AC1
Prometheus heeft niks te maken met Alien 1, want het speelt zich af op een andere planeet.
?
Naomi Watts
Vreemde bewering als je het einde hebt gezien. Kan je niet meer omheen lijkt me.
gorelover
echt een enorme tegenvaller,
vond hem echt tergend saai,
na het eerste uur weggegaan, wat ik bijna nooit doe.
met mij vele mensen die wegliepen uit de zaal.
zal hem wel kopen, omdat ik toch vind dat ie bij de alienserie hoort,
maar dit is voor mij tegenvaller van het jaar.
?
Dat hoeft toch ook helemaal niet?
Misschien eerst even alles goed doorlezen voor je reageert.
Nog steeds wordt hier de vraag gesteld is het een prequel, is het handig om eerst Alien te kijken enz. etc. Ik geef alleen antwoord op die vraag. Nee, het is geen prequel. Dit staat los van de kwaliteit van de film. Al ligt het er wel vrij dik bovenop dat ze het pretenderen als een prequel en dat vind ik erg misleidend en niet nodig als het dus geen prequel is!
gorelover
ik weet wat er met de film is,
voor mij hoort ie bij de alienserie, ook al speelt het op een andere planeet.
Elke Alien films peelt zich af op een andere planeet....
Dat hoeft toch ook helemaal niet?
Als je de film kijkt weet je wat hij bedoelt. Het einde van Prometheus lijkt de gehele setting te scheppen voor hetgeen Ripley in Alien ontdekt, alleen is het uiteindelijk niet dezelfde planeet, dus rest een zéér toevallige samenloop van omstandigheden die dan verwijst naar wat er verder gebeurt in de eerste Alien film.
JacoBaco
Maar ja, Prometheus is op LV-223 en Alien speelt zich af op LV-426. Daaruit blijkt al dat het geen prequel is.
JacoBaco
Elke Alien films peelt zich af op een andere planeet....
Niet waar... In Aliens is LV-426 gekoloniseerd. Dit wordt bevestigd in de film. In de lange versie van Aliens zie je zelfs het schip van de Space Jockey uit Alien 1!
Beter je Alien huiswerk doen Reinbo
AC1
Misschien eerst even alles goed doorlezen voor je reageert.
Kan best dat het geen prequel is (ik hoor wel veel het tegenovergestelde) maar toch blijft "het is een andere planeet" een vreemd argument. Er wordt (onnodig) antwoord geboden op een aantal vragen van de eerste film. Die antwoorden gaan uiteindelijk de aanleiding zijn voor het verhaal van Alien.
Naomi Watts
Ook al is er zo'n grote kloof tussen de setting, dat diskwalificeert Prometheus nog niet als prequel natuurlijk.
JacoBaco
Maar Scott zegt toch zelf dat het geen prequel is. Maar ok, dat het op een andere planeet is, hoeft niet meteen uit te sluiten dat het prequel kan zijn.
BBC News - Ridley Scott says Prometheus is not a prequel to Alien - bbc.co.uk
Michael Fassbender: Prometheus 'not a prequel to Alien' - Telegraph - telegraph.co.uk
@AC1|: Zorg eerst maar dat je de film ziet ja, dan begrijp je beter wat we bedoelen.
Persoonlijk zie ik het eerder als half prequel half reboot... Maar da's mijn mening hé. Prometheus is hooguit een indirecte prequel.
Demeter
Ik denk dat ik deze film toch maar beschouw als een prequel, met de kanttekening dat er nog een paar prequels (vervolgen op Prometheus) komen, voordat we bij de beginsituatie van Alien zijn. Zo moeilijk lijkt me dat toch niet om te accepteren? In tegendeel, ik kijk al uit naar de vervolgen op deze film. Had het eerder een teleurstelling gevonden als alle vragen beantwoord waren.
AC1
Het is een film dat fungeert als prequel en als een start van een nieuw verhaal. Scott wil gewoon de nadruk leggen op zijn nieuwe franchise natuurlijk. Misschien is een 'sidequel' de juiste benaming?
Sidequel: A sidequel is a neologism describing a work of fiction in literature, film, and other creative works that is produced after a completed work, set in the same “universe,” with arbitrary chronology and unrelated plots. The word is a portmanteau formed from side-, as in side by side, and sequel, a work which takes place after a previous one. The term may well be synonymous with Spin-off.
predator 2
Oei.
Hij is flink aan het dalen kwa punten om IMDB. Van een 9 laatst nog naar een 8,5 en nu alweer op een 8,1. (met nog maar 9000 stemmen)
Wel jammer. Ik ga hem zeker nog kijken in de bioscoop maar ik verwacht dat de punten nog flink omlaag zullen gaan helaas.
@Demeter:
Natuurlijk mag jij de film beschouwen als een prequel. Maar stel je bent regisseur en je gaat een film maken. Vervolgens kondig je N.B. aan dat het geen prequel is op een eerdere film die je gemaakt hebt. Maar de mensen die jouw film zien, zeggen dat het een prequel is. Da's toch raar? Jij als regisseur weet toch precies hoe het zit? Tenzij een regisseur het bewust openlaat voor eigen interpretatie, maar dit doet Scott juist niet. Integendeel zelfs.
echt een enorme tegenvaller,
vond hem echt tergend saai,
na het eerste uur weggegaan, wat ik bijna nooit doe.
met mij vele mensen die wegliepen uit de zaal.
zal hem wel kopen, omdat ik toch vind dat ie bij de alienserie hoort,
maar dit is voor mij tegenvaller van het jaar.
Zoiets noemen ze ook wel opbouw. Na het eerste uur ging de film helemaal los.
AC1
Niet als de film dat tegenspreekt.
JacoBaco
Scott spreekt het tegen dat het een prequel is. Hoe vaak moet ik (en Scott) dit nog zeggen?
Het is geen prequel, dus spreekt de film zich verder ook niet tegen. Het is alleen opmerkelijk hoe opvallend haast alles aansluit op Alien 1. Is niet erg wanneer het een prequel betreft, maar dit is onnodig misleidend en ik begrijp niet waarom Scott dit gedaan heeft. Het geeft alleen aan dat er mogelijk op LV-426 bijna precies hetzelfde is gebeurd. Alleen laat Scott het nu op een andere planeet plaatsvinden.
jrunist
Ik sluit me hier bij aan...
Laatste 30 seconden eruit halen => prometheus is geen prequel
Laatste 30 seconden zoals gezien => prometheus is een prequel
Het einde had er gerust uit gemogen hoor..
JacoBaco
Trouwens ik heb ook wel is gelezen dat Ridley Scott heeft gezegd dat het schip uit Alien 1 al eieren aan boord had. Deze eieren worden namelijk gebruikt om planeten mee te bombaderen. Dat schip is dus eigenlijk een bommenwerper. De Xenomorphs zijn inderdaad een creatie van de Space Jockeys.
Relation to the Xenomorphs, Yautja and other racesEdit
Little is known of this race. The principal theory of their connection to the Xenomorphs, which was mentioned briefly by Ridley Scott in his director's commentary for the first Alien DVD, is that the Jockey's ship was a "bomber" and that they used them as biogenic weapons to fight an ancient war. There is some evidence to support this, such as the Xenomorph's biomechanical nature. Alien eggs would be used as "bombs" on an enemy planet and then the Xenomorphs would proceed to kill the entire population as they spawned.
Engineer - Xenopedia - Aliens vs. Predator Wiki - avp.wikia.com
AC1
Waarom is het opvallend dat alles zo mooi aansluit op Alien? Je weet toch dat Prometheus geboren is uit het idee van een Alien prequel? Alleen zei Scott (die een contract had getekend voor een nieuwe Alien film), ik wil eigenlijk niet weer een film maken over het monster (het publiek en ik hebben het nu wel gehad met de xenomorph) maar over de andere onbekende aspecten (zoals de geschiedenis, de makers, de oorsprong ... ergens in het voorgaande gebeurt er iets dat de aanleiding zal geven tot de lotgevallen van de Nostromo en zijn bemanning in Alien.
Je hebt nog niets gezegd over de term "sidequel", JacoBaco. Een sidequel dat zich eerder in de tijd afspeelt dan Alien ... hebben we een deal?
m1chel
- 1948 berichten
Het zou natuurlijk kunnen zijn dat toen dat ruimteschip wegvloog met Shaw en David de koers naar LV 426 gezet werd. Daarom zei ik in een eerder bericht al een soort pre-prequel. Wie weet hoe ze het verhaal verder laten gaan. David zei al dat er meerdere schepen aanwezig waren op LV 233, waarom dan niet op andere planeten? Tenslotte stamde de mens ook af van de "Engineers". Waarom zouden ze zich dan ook niet op LV 426 kunnen bevinden en dat David het zelfde nood signaal als Ripley ontvangt? Het is maar een theorie.
voskat
Mja, wanneer is iets een prequel?
Het zijn wel gebeurtenissen uit hetzelfde universum, maar ze hebben zo te zien geen rechtstreekse gevolgen voor de Nostromo uit Alien.
@Demeter:
Dat is op zich waar, maar in het geluidsfragment dat jij gepost hebt zegt Scott toch ook dat er nog een paar films komen tot we bij de beginsituatie van Alien zijn aangekomen? Voor mij betekent dat dus dat Prometheus in het zelfde universum afspeelt en qua tijd voorafgaat aan Alien en dan is het in mijn ogen een prequel. Scott spreekt zichzelf dus tegen.
Zelf zei jij hierover het volgende:
Dat is toch net zo raar?
Volgens mij probeert Ridley Scott gewoon de franchise van Prometheus neer te zetten als een losstaande franchise, maar om aandacht voor die franchise te genereren, stopt hij er zoveel referenties naar Alien in dat we er niet omheen kunnen en dat heeft aardig succes gehad, zo blijkt uit alle discussies hier.
JacoBaco
Scott spreekt zichzelf inderdaad tegen.... Het is sowieso allemaal een beetje raar en onduidelijk. Veel mensen zijn teleurgesteld wanneer ze erachter komen dat het geen directe aansluiting is op wat je in Alien 1 ziet.
Voor mij is een duidelijke prequel zoiest als Star Trek (2009) en Rise of the Planet of the Apes. Zoals het op internet staat: 'voorgaande geschiedenis' En voor mij sluit dit dan aan op wat erna komt. Zoals in bovengenoemde fims. Ja, we krijgen voorgeschiedenis in Prometheus, alleen is het zo opvallend hoe erg ze lijken te predenteren welk scenario zich afspeelde voordat de Nostromo daar land. Maar vervolgens is het op een hele andere planeet. Ik vind dit gewoon misleidend en onnodig. Dat is wat mij een beetje dwarszit. Het speelt zich in hetzelfde universum af en er zijn dus voldoende raakvlakken. Dus wat mij betreft is het een sidequel / Spin-off!
fooraap
Voorlopig dekt jouw sidequel de lading het best.
Zo denk ik er ook over.
Jonesy
Als groot alien liefhebber deze film bezocht en weet niet zo goed wat ik er van moet denken. Het is dus een andere planeet kennelijk...... maar waarom werd dan zo overduidelijk in beeld gebracht dat de engineer op die space jockey stoel ging zitten toen het schip opsteeg en wel heel erg precies crasht zoals in "alien" ook te zien is.... en dan het einde waarin we toch duidelijk een soort van vogel zien evolueren uit de engineer en dat inktvis achtige ding. Mag ik hieruit opmaken dat die vogel de eieren gaat leggen ofzo waaruit aliens voortkomen? Ik snap ridley scott niet helemaal en begrijp ook niet waarom hij als die geen prequel wil maken toch kiest voor deze setting... Alsof hij het idee had voor 2 films (1tje over het ontstaan van de mens, en 1tje over het ontstaan van de alien) en dit maar even in 1film drukte... weet niet zo goed hoe ik deze film moet beoordelen. Ook omdat ik de opening best zwak vind evenals het einde.. "we vliegen onszelf even zonder discussie te pletter voor de mensheid waar is mijn verstand gebleven" .... sjah
JacoBaco
Ik had mij de Space Jockeys/Engineers in elk geval heel anders voorgesteld.

Alien: Covenant

Aliens
Sciencefiction / Actie, 1986

The Dark Knight Rises
Actie / Misdaad, 2012
androiddystopieruimtebuitenaards wezenschepselspin offcreationemergency surgery post-credits scenestasisarcheological diggod complexcave drawingprometheus genetic mutationorigins of lifeted 2023alienversealien expanded universethe peter weyland files: ted 2023 alien anthology2090s complicated