Doodslag (2012)
Bekijk via Videoland
Bekijk via NPO Start
Bekijk via NLZIET
Plot Doodslag
Max (Theo Maassen) oefent al twintig jaar het vak van ambulancebroeder uit. Hij heeft geen vrouw, geen kinderen maar wel een buurvrouw als vriendin waar hij regelmatig mee scharrelt. Hij krijgt op een bepaald moment een nieuwe collega, een Marokkaans meisje waar hij goed mee overweg kan. Op een dag moeten ze met de ambulance naar een spoedbevalling maar een groep jongeren blokkeert de weg. Max slaat, daartoe mede aangezet door een tv-optreden van een beroemde cabaretier (Gijs Scholten van Aschat), op dat moment van zich af, waardoor juist de ellende begint.
Max
Jos
Mr. De Wolf
Mrs. Hendriksen
(verwijderd)
Nee klopt fortune, erg geloofwaardig als komiek vond ik 'm niet. Maar we hebben wel types die d'r op lijken, ik noem een Yoeri Albrecht, een Theodor Holman en in mindere mate Prem (hoewel ik die eigenlijk wel lief vind). Mensen die eigenlijk geen mening hebben, maar het klapvee naar de mond praten.
Decec
Een goede Nederlandse thriller film...
Uitstekend acteerwerk...
Acteur Theo Maassen speelt zeer goed...
Bekende acteur Gijs Scholten van Aschat...
Prima verhaal...
Dan zie je maar dat de vervelende jongens (te jong leeftijd)...
Prima HD kwaliteit, behalve grijse tinten, soms veel geruis...
Prima achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...
Eindelijk goed voor de Nederlands film, regisseur Pieter Kuijpers...
speedy23
Is dit tot op zekere hoogte, namelijk tot na het proces, niet gebaseerd op waargebeurde feiten? Mij komt het namelijk voor dat dit in Nederland een paar jaar geleden gebeurd is. Of zie ik dit helemaal fout?
sinterklaas
Phoe, wat kan die Pieter Kuipers films maken zeg!
Dit is weer de 2de keer dat hij in duo met Theo Maassen gaat en, na TBS weer een dijk van een film aflevert en weer alles doet waar hij goed in is. De film is weer kei en kei hard, waar Pieter Kuipers ook vaak voor kan zorgen is dat je bepaalde dingen in zijn films echt erg goed kan meevoelen alsof je het zelf meemaakt of alsof je het zelf meemaakt. Je krijgt er een onaangenaam en verschrikt gevoel van. Bijna bij al zijn films lukt dat, in Van God Los was dat al heel sterk, en ook in Off Screen en TBS, ook hier doet ie het weer.
En waar zijn we nou in beland? De Nederlandse maatschappij is al aardig plat en verpest. Mensen kunnen niet meer elkaar gewoon in de waarde nemen, ben je anders? dan word je het doelwit, de media is bijna 9 van de 10 keer meer in staat mensen te willen kwellen en kwetsen ipv goede informatie te willen opspeuren. De hufterigheid stijgt en het zinloos pesten en kwetsen en racisme lijkt heel normaal te zijn geworden. Sommige wisten dat. In Doodslag krijgen we dus letterlijk te maken met zo'n maatschappij en Kuipers geeft er nog een flinke draai aan en maakt van Nederland nu echt het land der blinden, op een paar na dan...
Theo Maassen speelt hierin weer ijzersterk een rol als ziekenbroeder Max die maar tegen al die hufterigheid hinkt, maar toch nog in staat zijn schouders op te halen, moet ook wel, want daar ben je ziekenbroeder voor. Hij lijd een normaal vrijgezel leven met zijn kat en zijn buurvrouw waar hij zo nu en dan eens mee van bil gaat en waar hij goede vrienden met haar zoontje is. Zijn werk is geen pretje, zeker niet voor zijn Marokkaanse collega, die wederom weer prachtig is neergezet door Maryam Hasounni. Elke keer moeten ze tijdens het werk maar alle beledigingen en ondankbaarheid naar hun kop geslingerd krijgen. Zelfs Matthijs van Nieuwkerk moet nog stiekem lachen als hij voorkomt in camerabeelden met dat hij en zijn collega van alle kanten beledigt worden in een fictieve aflevering van DWDD, maar een aanwezige caberetier zet hem op andere ideeen. En inderdaad, hij slaat een Marokkaanse jongen dood die met de groep hem de weg versperd tijdens een spoedgeval van een bevalling.
Kind is gered... ten koste van die Marokkaanse jongen. En hierbij beginnen de problemen, of toch niet?
Nadat hij uit de gevangenis komt swicht de film de hele middenstuk, verrassend genoeg over op zwart-wit beeld wat mij direct deed verwijzen naar La Haine. De sfeer is er iig pikdonker op. Max word aan alle kanten als held uitgemaakt voor zijn daad, dankzij Caberetier Felix, schitterend neergezet overgens door Gijs Scholten van Asschat. Max word beroemd, word de bestuurder van Felix en word helemaal de hemel in geprezen. Maar natuurlijk denken de vrienden van die Marokkaanse jongen er heel anders over en tegelijkertijd komt Max in de vicieuze cirkel terecht. Met heel veel pijnlijke en bikkelharde gevolgen van dien. En alles word maar van kwaad tot erger. Ook Eric van Sauers als die taxichauffeur alias mafialid is ubercool die Max een pistool geeft om de problemen op te lossen. Nouja... oplossen....
Het moment dat blijkt dat caberetier Felix hem gewoon heeft bespeeld is een mokerslag. Het einde is ook bikkelhard.
Conclusie: weer gewoon een prachtwerk van Pieter Kuipers en weer een typische maatschappelijke sire-achtige boodschap. Rauw, donker, meedogenloos. Ik ben nou al benieuwt naar zijn nieuwe project. Als Nederland door gaat met dit soort films maken zeg ik ook gewoon: Hup Holland!
hatebreeder
Redelijke nederlandse film met vrij aardig acteerwerk van Theo maassen.
3 sterren.
Jesper187
waardeloose film
melchior7
Poeh poeh, zeer heftige film! Eigenlijk nooit verwacht dat Nederland zulke goeie thrillers kon maken, wat ik niet slecht bedoel!
Ik vind het acteerwerk echt op en top perfect en de verhaallijn is ook zeer goed. Het einde is wel een beetje jammer, van dat Max Felix vermoord en daarna zelfmoord pleegt op de bruiloft van dat meisje, en nog een paar kleine stukjes mochten er van mij wel uit.
2 juni komt waarschijnlijk de Director's Cut van deze film op Nederland 3, wat dus betekent dat de Director's Cut nog harder is! Spannend!
Zeker wel een harde en goeie film.
TimZor
Behoorlijk goede film, altijd weer leuk als de telefilms op tv komen.
Ook Maassen was weer top met zijn acteerwerk.
Bijzonder.
Een interessante film met een aantal gedenkwaardige scènes, waarbij de regisseur de tijd neemt om de kijker te doen raken. Maas is geheel op zijn plek als doordraaiende ambulancechauffeur en Van Aschat is sterk als de cabaretier zonder moraal. Het einde is er wellicht wat over, maar de maatschappijkritiek en griezelige actualiteit in combinatie met het soms tragi-komische ondertoontje werken wonderwel samen, met als eindresultaat een bijzondere thriller. Er zijn tevens een aantal aardige bijrollen die voorbijkomen, waaronder een geweldige Van Sauers en Amhali.
Zeer goed.
Wernertje
De gemiddelde stem is 3,24 en wil iedereen die voor deze film 3,5 a 4 ster of hoger heeft gegeven zegen dat deze film kwa cijfer makkelijk past tussen films uit de top 250?
Ik vindt de reacties over deze film echt zwaar overdreven en iedereen geeft te veel credits voor deze film.
Maar waarom is dit? Omdat iedereen een Maassen fan is en men daarom niet objectief kijkt? Iedereen geeft aan dat Maassen geweldig speelt iets wat ik totaal niet snap. Maassen doet het niet dramatisch slecht maar ook niet geweldig.
En wordt er een groot cijfer geven gegeven omdat men het onderwerp zo aanspreekt? Ik vindt het niveau van stemmen hier de laatste tijd wel enorm slecht. Films die heerlijk en goed en vermakelijke zijn krijgen gemiddeld nog geen 3 sterren en films zoals deze die niet goed zijn uitgewerkt en leuk zijn als tussendoortje en soms irritant kwa acteren zijn worden de hemel in geprezen.
Beetje jammer omdat op deze manier niet echt meer serieus op de meningen kunt afgaan op het forum en ik dus nu elke film maar op de gok moet gaan kijken omdat de geloofwaardig of een film wel of niet goed is een beetje weg is.
whimp
Leuk om bekende nederlanders in een andere rol te zien, Helaas was het verhaal wat aan de zwakke kant, doordraaien? dat kan ook anders
mischien wel actueel, maar heb het idee dat ik toch naar een verhaaltje heb zitten kijken. 2,5*
eapoe
Geweldige film ... zeker voor een nederlandse produktie.
Theo M doet het goed ... maar ja, als je zn shows al goed vind dan is dit al een pluspunt.
Okay... klinkt bevooroordeeld, maar toch kon de film in behoorlijke mate het irritante gedrag van de foute jeugd in beeld brengen. Ook goed geacteerd door de nederlanders van buitenlandse afkomst. Zag er zeer overtuigend uit. Dikke 4 !!!
eapoe
dat je "ik" gebruikt vind ik een pluspunt. Maar "de reacties ZWAAR overdreven te vinden" vind ik weer te ver gaan. Het is van iedereen een mening. Dat je niet iedereen zn mening kan begrijpen okay... maar om je daarover zo overdreven te uiten vind ik niet passen. Jammer
Erg, erg matig geschreven. Vooral de ongeloofwaardigheid is eigenlijk onvergeeflijk.
Wernertje
Deze film kan toch nooit tippen aan Soldaat van Oranje of Simon of Karakter of de Aanslag een zo kunnen we nog wel een paar Nederlandse films op noemen. En vrij recentelijk Loft en komt een vrouw bij de dokter waar bijna het zelfde cijfer of lager gemiddeld voor is of wordt gegeven.
Ik wil alleen aangeven dat de objectiviteit op het forum vaak laag of ver te zoeken is en dat een aantal bezoekers te zwart-wit denken en vaak alleen maar een goed cijfer geven als er een acteur of actrice in mee speelt die zei altijd geweldig vinden.
Ik kijk regelmatig films en ik ben misschien snel verwend maar ik probeer vaak echt goed te kijken naar het geheel plaatje of de film boeit, origineel is, goede acteer prestaties en de sfeer creëert die bij de scene of film hoort, passende muziek, goed camera werk. En hierbij kijk ik niet naar de acteurs die er in meespelen of het grote jongens zijn of dat het een zeer gewaardeerde regisseur is. Het gaat mij uiteindelijk om het totaal plaatje.
En veel mensen maken vaak een keuze om een film te kijken aan de hand van dit soort forums, aan het begin deed ik dit ook, een goed cijfer en veelal goede en kritische berichten over de film trokken mij dan over de streep om de film te kijken. Maar vaak kwam en kom ik dan bedrogen uit en begrijp ik niet waar dan de vele enthousiaste reactie vandaan komen.
Iedereen mag zijn eigen mening geven en denken wat hij of zei over een film vindt alleen denk ik dat veel mensen toch ook kunnen zien en begrijpen dat er enorm overdreven wordt gereageerd op sommige films.
tattoobob
Redelijke film voor nederlandse begrippen.
Maassen gaat het acteren goed af!!!!
Ik wil alleen aangeven dat de objectiviteit op het forum vaak laag of ver te zoeken is.
Gek he, meningen op een forum zijn namelijk nooit objectief.
GinolaEHV
Een kleine tegenvaller. Had gezien de score die de film hier eerst had, hoge verwachtingen, maar dat heeft de film niet helemaal waar kunnen maken.
Maassen acteert weinig overtuigend. Zie 'm 100 keer liever als cabaretier dan in een film. Het verhaal was verder ook niet heel bijzonder en sommige situaties in de film kwamen gewoonweg veel te gemaakt, veel te overdreven over.
Groot pluspunt was allereerst natuurlijk dat Eindhoven eindelijk eens in een film in beeld komt. Dat doet mij, als geboren en getogen Eindhovenaar een groot plezier. Tweede pluspunt was het acteerwerk van één van die kutjong, die Max lastig bleven vallen. En dan heb ik 't over, de volgens mij enige autochtoon die in dat groepje jongeren rondliep.
Film was over het geheel niet slecht, maar had op meer gehoopt: 3.0*.
sinterklaas
zo kunnen we nog wel een paar Nederlandse films op noemen. En vrij recentelijk.....komt een vrouw bij de dokter
Dat brok teringherrie beter dan Doodslag???
Verder kan je je ook niet centraal beschouwen door wat jij denkt of ziet in films dat alle anderen users hetzelfte erover denken als jou. Iedereen heeft zijn eigen mening en blik. Jij denkt misschien wel zo over doodslag, maar er zijn nog 134.773 andere gebruikers/meningen.
Elineloves
Wauw. Ik ben erg onder de indruk. Niet verwacht.
Nooit veel met Maassen gehad, maar ik vond hem erg goed als Max. Ontzettend sterk acteerwerk. Ik leefde van begin tot eind met hem mee. En ik voelde ook een vreselijke afkeer tegen dat groepje jongeren, wat een bloedirritante schoftjes, met hun 'Fack jou' in elke zin. Najib als vader van Mo, wat een verrassing.
Ik vind Najib normaal niet goed acteren, maar ook zijn emoties kwamen echt op me over.
Alleen jammer dat die herriemuziek er zo vaak tussendoor kwam. Was niet kapot van de soundtrack. Ook vond ik het personage van Gijs Scholten van Aschat erg irritant, wat dus eigenlijk betekent dat hij zijn rol goed gespeeld heeft. De aanval van de broer van Mo en zijn twee vrienden op Max vond ik indrukwekkend neergezet, met name hoe de broer opgejut werd.
Het einde had ik enigszins zien aankomen, maar daardoor niet minder aangrijpend. Ik ben positief verrast.
Oh ja, enige minpuntje vond ik ook nog dat de rol van Maryam uiteindelijk vrij beperkt aanvoelde, had meer uitgehaald kunnen worden. Die 'gevoelens' die Max voor haar voelde leken mij een beetje uit de lucht te komen vallen, was erg snel en ik vond het ook niet echt wederzijds.
jumpstylemovie
@Elineloves wij hebben volgens mij precies het tegenovergestelde
Ik vind Maassen normaal wel leuk maar niet overtuigend acteren. Geld ook voor Amhali. En de muziek vond ik dan juist wel weer heel goed !
(verwijderd)
Haha! komt een freaking vrouw bij de dokter! Ik denk dat zelfs Kluun nu in de lach schiet.
Voor de rest, niet alle films die ik een 4,5 geef zie ik zo in de top 250 staan.
Maargoed. Deze reactie is voor de rest wel heel bizar (Imdb reageert overigens positiever dan moviemeter). Ik vind persoonlijk 3,23 erg weinig, maar dat ben ik.
Ik vind Maassen gewoon erg goed spelen, en ik vind 't onderwerp inderdaad boeiend, en ik vind 't een spannende beklemmende film. Ik ben blij dat de objectieve filmkijker kennelijk bestaat en 'komt een vrouw bij de dokter' goed vind, allemensen.
Movie-Addicted
Had bruter gekund. Revenge vond ik wat minder. Neemt niet weg dat het geen onaardig filmpje is.
DVD-T
Goede film, met een sterk uitgangspunt, en boeiende vraagstukken.
Hoever kun je gaan als je dit soort situaties tegenkomt. De regisseur speelt goed in op de situaties van de laatste tijd ivm. de agressie tegen hulpverleners. Daarbij weet hij het verhaal op verschillende manieren te vertellen. Wat vind je er zelf van. In de film wordt dit erg goed in twee scènes weergegeven. Je kan het verhaal zo vertellen dat je Max een held vind, en je kunt het verhaal zo vertellen dat je niet het niet vind kunnen wat Max gedaan heeft. De film blijft tot het slot de wraak die Max wil nemen erg interessant. Massen speelt zijn rol erg overtuigend, maar vooral Gijs Scholten van Aschat is wel erg goed op dreef. De film is fantastisch geschoten, waarin visueel vooral het zwart wit gedeelte erg stijlvol is. De muziek werkt fantastisch. Alleen het einde werkte mij een beetje tegen in het geven van een hogere waardering. Vond het niet goed passen in het geen wat we daarvoor hebben gezien. Wel weer goed is het laatste shot waarin Hassouni Massen reanimeerde, je weet niet of Max nu gestorven is of niet .
Ja beter dan ik had verwacht, vooral omdat Nederlandse films mij vaak niet echt liggen, op een aantal uitzonderingn na. Toch krijg ik steeds meer waardering voor dit soort films.
BosmaniaK
wow
Pieter Kuijpers en Theo Maassen doen het weer na TBS (wat ook een geweldige film was)
dikke 4 sterren, het einde kon net wat beter had liever gezien dat Max op de bruiloft inreed dan ernaast, had meer indruk gemaakt.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Loft
Thriller / Mystery, 2008