• 9.378.150 stemmen

Met onder meer: Rutger Hauer, Monique van de Ven en Dolf de Vries

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 22 februari 1973

Plot Turks Fruit

"Turkish Delight is a cross between Love Story and Last Tango in Paris!"

De jonge beeldhouwer Erik heeft een turbulent liefdesleven, tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga's rijke ouders. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische zomer. Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer naar haar ouders. Erik wil Olga terughalen, maar wordt hardhandig geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend. Onverwachts wordt Olga echter in het ziekenhuis opgenomen.

avatar van Reinbo

Er zit wel logica en samenhang in. Als jij die niet ziet, stel ik dat je de film niet begrepen hebt.

Daarbij is het vertrek van Olga (en de oorzaak) de meest cruciale gebeurtenis van de hele film. Snap je dat niet, dan mis je waar de hele film om draait. verder is dat ook helemaal niet zo gek, want de film steekt complex in elkaar, dat maakt 'm zo goed en mooi. Geef het over een jaar of 5 gewoon een herkansing.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

I rest our case!

avatar van rep_robert

Turks Fruit is voor mij niet de grote Nederlandse film wat men wilt doen beweren, maar door de flinke portie humor valt er genoeg te genieten aan Turks Fruit.

Een pluspunt van dit soort oude Nederlandse films is dat het brakke acteerwerk vaak zijn charmes heeft en misschien de film ook beter maken. Daarnaast is het muziekriedeltje erg aanstekelijk en misschien wel het beste dat ik ooit in een Nederlandse film heb mogen aanschouwen. Technisch zit het allemaal best goed in elkaar en dat voor zo'n op het oog schunnige film. Doordat het allemaal zo lekker over de top gaat kan je makkelijk voor lief nemen dat niet alle situaties even realistisch zijn, dit zijn elementen die andere users aanhalen als negatief. Ik heb me er totaal niet aan gestoord. Ik bedoel, wie lacht er nou niet om een Hauer die op de ballon tiet van zijn schoonmoeder slaat?

Wat ik wel jammer vind is de overgang naar het einde van de film. De komische noot verdwijnt en de film wordt behoorlijk serieus. Iets wat voor mij bepaald niet werkte omdat door de komische insteek van de eerste helft van de film de band met de personages niet heel groot wordt. Daarnaast is de make-up van zieke mensen in de film soms wel heel slecht gedaan, waardoor ik steeds het gevoel bleef hebben naar een stel clowns te kijken.

avatar van Reinbo

Die make-up vond ik juist erg zielig. Laat mooi zien hoe slecht het met haar gaat en hoe erg ze de weg kwijt is. Maar ik geloof dat dit een film is die pas bij herziening goed tot zijn recht komt. De film is zo rijk aan prikkels en emoties dat het erg lastig is de eerste kijkbeurt alles op de juiste plek te zetten. Ook de a-synchrone vertelstructuur helpt daar niet bij. Kortom, het een een prachtig, maar complex werk. Zelf had ik ook drie kijkbeurten nodig om tot een ruime voldoende te komen.

De eerste keer als puber in de jaren 80 was ik enkel benieuwd naar de sex, de tweede keer een paar jaar later zag ik een vooral warrige vertelling, de derde kijkbeurt viel het muntje pas. Dit was een zowel droeve als vrolijke liefdesfilm, die ook nog eens een geweldig tijdsbeeld schetste. Pas bij de 4e keer kwam ik tot de volle 5*, ken geen levensechter en mooier filmkoppel dan Erik en Olga, ze spatten echt van het scherm. En ja, het is soms plat, vulgair en lekker overdreven, maar ik vind ze honderd keer echter dan die personen van O, O, Cherzo, Big Brother of welke echte mensen we op tv zien. Vergeleken met hen zijn ze verre van plat en ordinair, maar vooral verliefd en hebben ze heel veel lol.

En die bleef de 5e kijkbeurt met gemak overeind.

avatar van rep_robert

Vond het inderdaad een leuk koppeltje. Kan me ook wel in Erik en Olga's passionele relatie vinden. Die is niet geheel onrealistisch
Alleen ik kon nog weinig met het drama, vanaf het Chineze restaurant gedeelte. Het wordt me ook iets te fragmentarisch vanaf dat moment. Ik heb niet het idee dat ze elkaar al tijden niet hebben gezien wanneer ze elkaar tegenkomen in dat winkelcentrum.

avatar van rep_robert

Ik wil trouwens nog een mooie quote van Erik aanhalen uit deze film.

Ajax wint de wereldcup

Ajax wint de wereldcup

Ajaaaxx wint de wereldcup

avatar van Reinbo

Ja, het is wel wat gedateerd.

avatar van rep_robert

Het is in tegenstelling tot jouw clubje wel in kleur op de tv verschenen haha Net zoals Turks Fruit

avatar van Kouros

Kouros

walgelijk geacteerd zeg....het lijkt wel een toneelspel

avatar van RuudC

RuudC

Rare post zeg... het lijkt wel een troll

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11917 berichten

Is het ook... zie zijn andere berichten bij een aantal andere Nederlandse films.

avatar van Humphrey

Humphrey

Prima film, althans anno 1973. Een film die toen door iedereen geapprecieerd werd. Nu ook al bijna 40 jaar geleden ... Bedenk dat er bij de release van de film heel wat deining ontstond. 3,5*.

avatar van Phantasm

Phantasm

Film vroeger in de bioscoop gezien en nu dan op d.v.d. Het blijft een geweldige film die geen moment verveelt

avatar van Montanafan1990

Montanafan1990

Ik kan dus echt totaal niet inzien waarom de meeste dit zo'n goede film vinden.
Misschien heb ik de diepgaande boodschap gemist of zo?

In mijn beleving was de film niets meer dan een serie van nutteloze seks scenes achter elkaar.
Ik heb mij werkelijk kapot geërgerd aan de hoofdkarakters die eerder overtuigen als twee dronken pubers, die uit pure verveling elkaar continu kapot n*ken, dan als een getrouwd echtpaar.

Daarbij bevat de film een aantal scenes die naar mijn mening zo onrealistisch zijn als maar kan en daarnaast helemaal nergens op slaan. Zoals:

het paardenoog aan het begin van de film. Waar sloeg dat op?

Je ziet een vrouw voor de eerste keer en drie minuten later lig je al tegen haar in te beuken achter in de auto. Deze onrealistische gebeurtenis zorgde er al meteen voor dat ik totaal niet meeleefde met de hoofdkarakters.

En tot slot: hoe kun je het gewoon doodleuk met je vriend doen terwijl je vader in de kamer daarnaast op sterven ligt?

Het enige leuke aan de film was de scene met de meeuw, daar wil ik nog wel dat halve puntje aan kwijt.

Voor de rest vind ik het einde veel te afgeraffeld om zielig/ontroerend te vinden.

Deze film krijgt van mij een 0,5.

avatar van Reinbo

Ik vrees dat je niet zo zeer een diepgaande boodschap hebt gemist alswel een ontroerende liefdes tragedie en de verwerking daarvan. En tja, sommige mannen hebben nu eenmaal wel het sex apeal dat ze een vrouw in drie minuten (het zal iets langer zijn geweest, want met film heb je wel eens timelapse) in bed krijgen....

avatar van Spetie

Turks Fruit, naar het gelijknamige boek van Jan Wolkers, is een Nederlandse klassieker en geldt volgens heel wat mensen als de beste Nederlandse film aller tijden. Dat vind ik persoonlijk een tikkeltje teveel eer, maar los van dit gegeven is het overigens een prima film, die zeker tot de beteren uit onze filmgeschiedenis gerekend mag worden.

Ik snap best dat Turks Fruit bij velen een soort van weerstand oproept. Het oogt voor sommigen banaal en inhoudsloos en dat is op zich nog best te begrijpen. Turks Fruit bevat een heleboel seksscènes, wat ook niet zo raar is met een hoofdrolspeler, die in eerste instantie daaraan denkt en daarnaast het uiterlijk heeft om vrouwen gemakkelijk het bed in te praten. Hauer speelt sterk en Van de ven is ook altijd wel een fijne actrice om naar te kijken. Samen zien ze de wereld als grote vijand en beiden genieten duidelijk van elkaar. Pas op het moment dat Olga vertrekt, komen de problemen en de echte boodschap van Turks Fruit naar voren.

Los daarvan bevat Turks Fruit ook een portie gezonde (zwarte) humor. De dialogen zijn niet altijd even hoogstaand, maar vaak wel erg vermakelijk. Verhoeven weet mij als kijker overigens ook nog te raken, door het geweldige eindshot, waar eigenlijk alles inzit. Turks Fruit is daardoor erg geslaagd. Er zijn namelijk niet veel films, die zowel komedie als drama op een sterke manier kunnen combineren. Verhoeven slaagt er hierbij wel in en bewijst maar eens te meer dat hij een zeer sterke regisseur is, die er bijna altijd in slaagt om zijn eigen stempel op een film te drukken.

Een prima Nederlands product dus, die bij herziening alleen maar beter lijkt te worden.

avatar van repok

repok

Soort van soft erotische film met een dito verhaal. Typisch Nederlandse film. Totaal niet boeiend. Ik heb betere pornofilms gezien.

Laatst de film nog een kans gegeven toen hij werd uitgezonden, maar hij blijft het voor mij gewoon echt niet.
Het acteerwerk komt totaal niet overtuigend over. Op het einde is het de bedoeling dat de kijker ontroerd en geëmotioneerd raakt, maar het acteerwerk van Monique van der Ven maakte het voor mij alleen maar lachwekkend.
Verder is de film een aaneenschakeling van de meest volslagen en idiote gebeurtenissen die volgens mij totaal geen doel hebben.

- het paarden oog;
- de voorhuid in de ritssluiting;
- de hond die het vruchtwater op likt;
- het irritante puber gedrag van de twee hoofdrolspelers.

Misschien heeft het allemaal wel een bepaald doel, maar ook na een tweede kijk beurt zag ik dit totaal niet.

0,5

avatar van Reinbo

De voorhuidscene laat op meesterlijke en humoristische wijze zien wat veel reacties hier onderschrijven: sexualiteit zit bij veel mensen klem.

De hond en vruchtwaterscene toont dat menselijke sappen leven, voeding (groei) kunnen geven, dit in scherp contrast met wat de hoofdpersoon overkomen is. (De film is een grote flash back)

Paardeoogscene kan ik me even niet voor de geest halen. Maar zal mogelijk met vleselijkheid en kwetsbaarheid te maken hebben, vermoed ik. Zoals ook de bietjesscene de angst voor de dood laat zien.

Het pubergedrag vond ik juist erg levensecht en enorm veel energie hebben. Wederom staat dit weer is scherp contrast met de uiteindelijke gebeurtenissen.

Turk Fruit is een film over liefde en levenslust, sex is daar de ultieme vorm van. Het is vaak een passievolle daad van liefde en schept leven. Het is pas na de dood van Olga dat Erik het als 'middel om te vergeten' gebruikt. De sexscenes zijn zelden zo functioneel en treffend geweest.

Maar veel kijkers zien dat niet en missen het mooie drama over liefde, leven en de dood. Zitten nog vast tussen hun ritssluiting.

avatar van woeloem

woeloem

Leuke film dat deze nog steeds actueel is zegt toch wel iets over Turks Fruit, heb het boek gelezen en daarna de film gezien echte een "hollandse" film vol met uitspattingen en wat uitvergrote beelden maar knap verfilmd, mijn beeld van het boek en dit geld voor velen is moeilijk te verfilmen zojuist de film messenger (vpro) gezien geweldige film, over het algemeen heb ik het wel gehad met amerikaanse films maar er zijn uitzonderingen. Oke Turks Fruit is toch echt een openbaring en een aanrader lekker rauw. Als je de acteurs van toen vergelijkt met nu denk je wat zijn zij oud geworden maar dit zegt waarschijnlijk meer over mijzelf.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Na het zien van de film vind ik Turks Fruit een mooie doordachte, passende titel voor de film.

avatar van Dra. Pouke

Dra. Pouke

Turks Fruit.

Het is eigenlijk gewoon de film die de definitie voorstelt van Paul Verhoeven. Een simpel verhaaltje dat vol zit met ranzigheid: seks, poep en vunzigheid. Waarschijnlijk is dit ook de enige reden waarom de film destijds zo controversieel was: verontrustend, maar hierdoor wordt daar naar gekeken en niet naar het geheel. Slim om zo een film te maken. Vooral een Nederlandse film.

Dat de film haar klassieke momentjes heeft is absoluut waar, maar helaas komt het verhaal niet verder dan de gemiddelde kasteelroman. Het is een simpel romantiek-verhaal dat, gelukkig, wordt bijgestaan door goede technieken. Prima opnames, goede acteurs (veel beter dan het uitschot van de Nederlandse acteurs van nu). Jammer dat Verhoeven er meer van wil maken dan nodig is.

Ik was wel zeer onder de indruk van de droomscenes. Deze droegen een surrealistisch sfeertje met zich mee en leken zich af te spelen in een soort andere werkelijkheid.

Helaas dat enkel het controversiële kantje de regisseur siert. We hebben goede acteurs: Rutger Hauer en Monique van de Ven en aantal mooie visuele plaatjes. Dit allemaal in de verfilming van een simpel kasteelroman. Hiermee kun je alleen maar zeggen dat een oude rot in het vak vroeger heeft geprobeerd om een briljante film te maken.

2,0

avatar van Dk2008

Dk2008

Dk2008 schreef:

Ik hou van opgewekte Nederlandse films en dat maakt dat ik deze film niet reken tot mijn favoriete Nederlandse films. Toch wel een sombere ondertoon in deze film. Maar Rutger en Monique zijn klasse zoals vaker in hun films. Hadden we nu nog maar zulke acteurs, Renee Soutendijk, Jeroen Krabbe...., en ga maar verder, maar ja dat was in de oertijd.

Niet echt een favoriete Nederlandse film van me, maar bij herkijken het zal het wel derde, vierde keer zijn, vind ik hem toch wel weer beter dan gedacht.

Valt trouwens best wel mee met het sex, bloot, .... misschien voor die tijd, maar het zeker geen pornofilm of zo wat sommigen beweren, dan heb je er niet veel van begrepen.

De eerst tien minuten hebben een hoog sex-gehalte maar verder is het toch meer een verhaal over twee mensen die een intieme relatie beginnen tot dat die relatie weer minder wordt.

De eerste drie kwartier zijn trouwens nog behoorlijk komisch en met een vrij hoog tempo, zeker voor die tijd. En er zitten vaak grappige momenten in, daarna komt er steeds meer drama aan te pas. De laatste 10 minuten zijn wel triest.

Mooi gemaakte sfeervolle film van Paul Verhoeven met veel oog voor details. Vooral Rutger vind ik een zeer goede rol neerzetten, en Monique eigenlijk ook wel, maar die acteert met momenten ook wel wat kinderlijk. Een aantal aardige bijrollen, waaronder Hans Boskamp.

Gaat na die eerste drie kwartier wel steeds meer achteruit, maar kent af en toe toch nog wel wat leuke oplevingen, zoals met de onthulling van het beeld. 4.0/3.0

Dra. Pouke schreef:

Turks Fruit.

2,0

Simpele kasteelroman? Geloof niet dat je er iets van begrepen hebt... De sex en poep hebben hier meer dan in elke andere film een funktie en vertellen juist het deprimerende verhaal.

avatar van Dra. Pouke

Dra. Pouke

Reinbo schreef:

Het is met name het idee dat Verhoeven van een simpel verhaal een grootser geheel wil maken. En dat kan ik niet uitstaan. Maar ja, ik ben ook geen Verhoeven liefhebber so to speak.

avatar van Reinbo

Maar het verhaal is toch verre van simpel. Het is een heel mooi verhaal over liefde en de verwerking van verlies. Ik een kasteel roman zou het juist romantisch moeten eindigen, lijkt me. Hoezo grootser? (Ik ben wel Verhoeven fan)

avatar van Dk2008

Dk2008

Dra. Pouke schreef:

Simpel? Jan Wolkers lijkt me geen schrijver van simpele verhalen.

avatar van Brabo1985

Brabo1985

Ik geef de film 1 ster. Gisteren was hij op televisie, en ik had hem nog nooit gezien. Ook het boek had ik nog nooit gelezen, dus ik was erg benieuwd.

Omdat de film veel naamsbekendheid heeft in Nederland, waren mijn verwachtingen enigszins hoog.

En toch vind ik dit een van de slechtste films die ik ooit heb gezien. De acteerprestaties van zowel Rutger Hauer als Monique van de Ven vielen mij zwaar tegen in een totaal onsamenhangend verhaal met slordig en vlug geschoten (seks)scenes. De mooie en leuke muziek van die tijd, (meisjes met rooie haren...) geven nog enig karakter aan dit prul, maar er kan mij verder weinig boeien....

En dit moet dan een Nederlandse klassieker voorstellen.... Last but not least het zeer slechte make-up werk aan het einde van de film, alsof Monique onder de poedersuiker zit!

avatar van Bigjerry

Bigjerry

Brabo1985, dat zit ze ook, van het bepoedersuikerde Turks Fruit dat Erik voor haar meeneemt...

Brabo1985 schreef:

Wanneer je de samenhang niet ziet, begrijp ik dat een en ander aan je voorbij gaat. Je zult niet de eerste zijn, aan wie het ontroerende liefdesverhaal je voorbij gaat. De (meeste) sexscenes zijn bewust als vluggertjes geschoten.