Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Rutger Hauer, Monique van de Ven en Dolf de Vries
Gesproken taal: Engels en Nederlands
Releasedatum: 22 februari 1973
Plot Turks Fruit
"Turkish Delight is a cross between Love Story and Last Tango in Paris!"
De jonge beeldhouwer Erik heeft een turbulent liefdesleven, tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga's rijke ouders. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische zomer. Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer naar haar ouders. Erik wil Olga terughalen, maar wordt hardhandig geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend. Onverwachts wordt Olga echter in het ziekenhuis opgenomen.
Olga Stapels
Accountant
Tineke
Civil servant
speranza
Dit drama heeft natuurlijk een zeer belangrijke rol in de seksuele revolutie gespeeld. Vanwege deze reden heb ik mijn beoordeling iets naar boven bijgesteld. De film slaagt er echter om onverklaarbare redenen niet in mij te laten meeleven met de hoofdrolspelers. Hierdoor ervaar ik het niet als hartverscheurend.
Waarom zou je je stem aanpassen omdat de film een belangrijke rol heeft gespeeld in de sexuele revolutie? Daar wordtvde film toch niet beter van?
speranza
Ik vind de seks scènes in deze film mooi om te zien. Vooral als je dit afzet tegen de talrijke Amerikaanse films waarin veel te krampachtig met het tonen van echte seks wordt omgegaan. Dat compenseert voor mij enigszins het feit dat de film mij niet emotioneel heeft weten te raken.
aerts007
Doe mij maar een horror
Nee, dan liever turks fruit, het is toch echt een topfilm.
Van de Ven is hier om op te eten.
mayhemblik
Prachtige film waarbij ik het niet droog heb kunnen houden, de beste Jan Wolkers verfilming tot nu toe.
Het boek is natuurlijk 10 x beter, maar ik ben dan ook een zeer groot Jan fan.
Stoer zoveel krachttermen.
Je kan ook gewoon zeggen dat je het niet met me eens ben. Geen probleem mee.
Quido
Welke doel je dan op. Ik kan er zo 1,2,3, geen een verzinnen....Zeker geen doorsnee prenten.
stephan73
Tsja, als je Deep Throat bedoelt, dan klopt het. Maar mainstream films uit die tijd waren inderdaad preutser!
Deep Throat is niet echt doornee te noemen, draaide enkel in het porno circuit. Ik zat nog aan a Clockwork Orange en Last Tango in Paris te denken, maar die zijn niet Amerikaans...
Quido
Porno in bioscopen was destijds gebruikelijk in Amerika. Men was daar toen nog niet zo hypocriet als nu. Zeker niet, Amerika is zelfs een voorloper op het gebied van seks in cinema. Hollywood was (en is) er minder happig op, maar ook daar was men destijds minder preuts dan nu en liepen er geregeld wat naakte mensen in beeld of had men zichtbaar seks (Turks Fruit is wat dat betreft wellicht iets explicieter, maar was ook in Nederland een uitzondering op dat gebied (Blue Movie daargelaten)). Films als The Last Picture Show, The Lickerish Quartet, Jotai, The Golden Positions en werk van Warhol en Morrissey waren daar toen echter behoorlijk mainstream, en zaten vol met naakt- en seksbeelden.
stephan73
Porno draaide voornamelijk in achteraf bioscopen voor een publiek dat bestond uit mannen met regenjassen. Dat er enkele films waren (Deep Throat o.a.) die werden opgepikt door het "grote" publiek maakte die films niet heftiger dan films als Turks Fruit. Het was voor een korte periode erg hip om over porno te praten, daarna werden dezelfde films weer in ranzige zaaltjes gedumpt.
Ook waren films als DT bedoelt voor volwassenen en konden jongeren in Nederland al met zestien naar Turks Fruit (terwijl ze in Amerika ook daarvoor volwassen moesten zijn!)
Behalve The Last Picture Show, zijn alle titels en namen die je noemt niet echt mainstream te noemen. Meer de sexploitation of arthouse hoek, terwijl een film als Turks Fruit toch echt voor het grote publiek bedoeld is.
Voor porno mocht geen reclame gemaakt worden. Exact de reden waarom met in Amerika zo terughoudend is. Als je een x-rating kreeg mocht je immers niet adverteren.... In Nederland waren er in die tijd ook porno theaters. Dus daarin was Amerika heus niet de enige.
Maar als jij porno en het werk van Warhol en Morrissey als doorsnee ziet dan zegt dat wellicht iets over je smaak.
't grote publiek ging er in ieder geval niet massaal naar toe. In tegenstelling tot Turks Fruit in Nederland. De films die je verder noemt heb ik op Last Picture show nog nooit van gehoord.....
Quido
= Wil enkel aangeven dat Nederland juist zeer lange tijd erg preuts geweest is op naakt en seks in film (pas in 1969 de eerste seksscène in film, terwijl het internationaal al ruim tien jaar eerder werd ingezet) en dat er wat doorsnee producties betreft erg weinig verschil zit qua 'expliciteit'. Turks Fruit zou ik ook niet bepaald een doorsnee Nederlandse film uit de jaren zeventig noemen; het grootste deel van de titels uit de zogenaamde seksgolf zijn over het geheel gezien net zo kneuterig qua seks en naakt als Daniël.
OK, ik snap je betoog, maar toch vind ik niet dat je kunt stellen dat het er in de doorsnee Amerikaanse films (en doorsnee is voor mij toch echt Hollywood) uit die tijd explicieter en directer met sex wordt omgegaan dan in TF (waarvan ook niemand beweerd dat het doorsnee is).
Quido
Met doorsnee doelde ik voornamelijk op 'wat toentertijd als iets 'normaals, gewoons' (en algemeen geaccepteerd door zowel overheid als publiek) werd beschouwd. En wat dat betreft heeft Amerika altijd stappen voor gelopen op ons kikkerlandje en is Turks Fruit ook weinig opvallend.
Eigenlijk is dit in een notendop wat ik wilde aantonen
Ik vind niet dat je Turks Fruit als weinig opvallend kan afdoen. Het waqs zeker in ons kikkerlandje erg opvallend (Gingen niet voor niets 3 miljoen mensen heen). Maar ook internationaal was het blijkbaar opvallend. Film werd niet voor niets genomineerd voor een Oscar. Dat zal dan wel niet voor de expliciete sex zijn geweest, maar ik ken vrijwel geen een film die op Turks Fruit lijkt in de manier waarop de sex wordt getoond. Verhoeven is wat mij betreft sowieso een geest die niet als doorsnee is te bestempelen.
Quido
Ik heb het ook enkel over doorsnee qua (lading en het expliciete van) seks en naakt. Niet over de kwaliteit van de film zelf.
Ben het dan ook met je eens. Verhoeven is een held.
timburton
Wat mij gewoon irriteert is dat wanneer ik tegen mensen om me heen zeg dat dit een stomme film is, dat ze 99 % antwoorden met: 'Ja, maar voor die tijd was het heel wat!' Ja, kom op. De 'stoomtrein-film' van de gebroeders Lumière was de eerste film, en die 'was voor die tijd ook heel wat'. Maar mag je dat dan ook al niet meer stom vinden, aangezien je anders geen rekening met de tijd houdt. Daar moet je je niet aanhouden! Je moet een goed gevoel hebben bij een film, en je moet mooie details kunnen zien enzo. De enige details die ik in deze film zag waren de stukjes tomaat in Hauer's kots, en de moedervlek op Olga's tiet.
Goh, wat een beperkte blik. Ik behoor ook niet tot die 99%. Ik vind het namelijk een tijdloos prachtig liefdes drama.
timburton
Het is natuurlijk ook deels de grote teleurstelling. Eerst lees ik dat prachtige boek, dan zegt half nederland 'Geniale Film!' en 'Oer Hollands!'. En dan krijg ik dit voorgeschotelt.
timburton
Nee, dan liever turks fruit, het is toch echt een topfilm.
Van de Ven is hier om op te eten.
Het idee dat ze 36 jaar ouder is nu, vind ik minder...
Tuurlijk mag dat, je komt dan alleen niet bijster snugger over.
aerts007
We zullen vergelijken als jij ooit 36 jaar ouder wordt, zelfs nu mag ze nog gezien worden!
fappie
- 2005 stemmen
Geweldige verfilming van Jan Wolker's boek.. goed acteerwerk
prima filmpje..
movie acteurs
Ik vind het heus niet erg als er in een film sex zit . Maar hier zat eigenlijk alleen maar sex in . ik vind de soundtrack wel goed .
Ik vind het ook zo'n rare film dus ik vind 2 sterren meer dan genoeg.
erik1677
Echt 1 van de beste nederlandse films ooit.
Eigenlijk moet je wat verder kijken dan de sexscenes, en zie je een heel mooi liefdesverhaal.
Het is heel mooi om te zien hoe hauer met van de ven omgaat als ze al heel ziek is.
Een hele mooie scene vind ik als hauer aan zee staat, en over het wate tuurt.
EEn van de mooiste scenes uit de film, je ziet hem dan gewoon letterlijk piekeren en denken.
turks fruit is bekendt geworden om zn sexscenes, maar vraag me dan soms wel eens af , of die mensen hem dan bij het laatste halve uur de film uitzetten.
want dan ontplooit de film zich helemaal.
wat mij betreft hoort de platvloersheid ook in de film.
Vooral om aan te tonen, dat niet iedereen, braf in de maatschappij meeloopt, en andere levenswijzes er op nahoudt.
wat ook weer mooi aangetoondt bij de begravenis van de vader van olga.
hauer zou eigenlijk de zaak overnemen, maar kiest toch zijn eigen weg.
geweldige film
Xx_se7en_xX
Erg leuke film. Zitten beroemde en goeie scenes in. Ik vind hem vrij ondergewaardeerd want dit is gewoon een goeie nederlandse film. En dat wil wat zeggen.
Xx_se7en_xX
Oer hollands... hm. Dat klinkt een stuk minder leuk opeens.

MovieMeter Podcast #35: Is 'Turks Fruit' de beste Nederlandse film van de twintigste eeuw?

Soldaat van Oranje
Oorlog / Drama, 1977