• 9.378.126 stemmen

Met onder meer: Rutger Hauer, Monique van de Ven en Dolf de Vries

Gesproken taal: Engels en Nederlands

Releasedatum: 22 februari 1973

Plot Turks Fruit

"Turkish Delight is a cross between Love Story and Last Tango in Paris!"

De jonge beeldhouwer Erik heeft een turbulent liefdesleven, tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga's rijke ouders. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische zomer. Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer naar haar ouders. Erik wil Olga terughalen, maar wordt hardhandig geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend. Onverwachts wordt Olga echter in het ziekenhuis opgenomen.

avatar van cornelis

cornelis

Wouter schreef:

je mag Verhoeven toch afrekenen op wat er in de film zit?

Ik heb het even opgezocht: ja, dat mag.

Doe nu niet of Verhoeven niet een zekere voorliefde voor bepaalde grofheden had (en misschien wel heeft)

Wat IMO iets anders is dan 'seks- en poepgrappen'.

avatar van Wouter

Het hondje dat dat het vruchtwater oplikt, vind ik een typische Verhoevengrap. En seksgrappen zitten door zijn hele ouvre, toch?

avatar van Charles Manson

Charles Manson

avatar van HeatWave

HeatWave

Charles Manson schreef:

da's wel mijn niveau zo ongeveer

ha ha ha ha ha, lekker pervers mannetje ben jij, maar ik geef toe, ik kon er eigenlijk ook wel om lachen.

avatar van stalker

stalker

Charles Manson schreef:

da's wel mijn niveau zo ongeveer

lekker provoceren he, Marilyn.

avatar van Nielskie

Nielskie

The One Ring schreef:

Dan is het Wolkers' schuld. Maakt de film nog niet beter. Verhoeven had het ook kunnen minderen.

Als Verhoeven het had geminderd, had je wel weer gezegd dat de boekverfilming niet synchroon loopt.

Dit is gewoon een goede Ned. film! In dit soort films wordt gedaan wat nooit wordt gedaan. Alles laten zien, dus ook schijt, pis en schaamhaar Tsja, ik vind 't cool dat hij, ook al zou ik 't zelf niet doen, met z'n vingers de rode poep van Olga bestudeert. Afgezien daarvan is het ook redelijk geacteerd. Verhoeven volgt nauw de personages en de achtergronden ervan. Prima! Overtreft SvO niet, maar hoort in de Ned top 10, en er zijn veel ned films!

avatar van peter74

peter74

wat een saaie film 2 sterren

avatar van Charles Manson

Charles Manson

stalker schreef:

lekker provoceren he, Marilyn.

wat jij wil meiske

avatar van The One Ring

The One Ring

Nielskie schreef:

Natuurlijk niet. Ten eerste omdat ik het boek niet gelezen heb (en nu ook niet meer ga lezen ook). Ten tweede omdat, als het boek wel al die flauwekul gehad had, ik blij zou zijn geweest dat Verhoeven het weg liet.

avatar van Redlop

Redlop

Volgens mij heeft het ook met de tijdsgeest begin jaren '70 te maken, dat Verhoeven dus potje vies ging zitten doen en veel tieten en zo. Hoort ook bij Wolkers maar had even zo goed achterwege kunnen blijven. Aangezien het succes oogstte maakte hij er maar zijn handelsmerk van. Dat is althans mijn gedachtengang.

De reden dat ik de film 4* geef, is omdat het uiteindelijk toch vooral ook een mooi verhaal is en Verhoeven wel degelijk in staat is om op een niet pathetische manier een aangrijpende affaire in beeld te brengen. En Hauer is groots hier.

by_the_way schreef:

De muziek??

Camerawerk??

De vader van olga zal zijn teksten ook niet zelf geschreven hebben.

Heej nog een pluspunt voor Gerard Soeteman

Ohjoh, ik dacht dat ze in de jaren 70 nog zelf de teksten mochten schrijven. Echt niet toe te schrijven aan de film zelf hoor die teksten, inbreng van dhr. Wolkers..

Wat was er zo goed aan de muziek dan? En om maar te zwijgen over het houterige camerawerk..

Quido schreef:

Gaap. Stom vooroordeel.

een vooroordeel is geen vooroordeel als het je het achteraf constateert..

avatar van Quido

Quido

Het mooie is wel dat de Nederlanders vooraf nooit zeuren en graag naar dit soort films kijken, om achteraf dan te gaan zeuren dat er zoveel bloot inzit en gaan verkondigen dat dat iets typisch Nederlands is (wat sowieso onzin is). Dát is pas typisch Nederlands.

Een vooroordeel hebben is per definitie al een slechte insteek. Je kijkt hierdoor heel anders naar een film en gaat lopen zoeken naar zaken die jouw vooroordeel bevestigen.

Montorsi schreef:

Ja dat was echt houterig. Jan de Bont is er zelfs het land voor uit gezet. Kon daarna alleen nog maar werk vinden in Hollywood.

En Toots Tielemans is natuurlijk de minst begaafde harmonica speler die ooit bestaan heeft.

avatar van Flipman

Flipman

Ik heb wel de eerste drie kwartier gemist, maar ik kon 't nog goed volgen.

Boek niet gelezen, moet ik misschien nog maar 's doen. De film is wel erg gedateerd dankzij de nasynchronisatie, dat deed sommige momenten echt de das om. Verder had ik niet veel te klagen.

avatar van Nielskie

Nielskie

Alles werd in die tijd nagesynchroniseerd. De Ned. film stond bekend om haar slechte geluidskwaliteit. Wat ik nog erger vond, was dat in Brandende Liefde met Peter Jan Rens en Monique Van Der Ven, de stem van PJ Rens in ingesproken door Kees Prins. Dat was echt belachelijk.

avatar van Wouter

Toen wist nog niemand dat, want ze kenden die stemmen niet.

En Rens was blijkbaar nogal slecht.

avatar van Redlop

Redlop

Reinbo schreef:

Ja dat was echt houterig. Jan de Bont is er zelfs het land voor uit gezet.

avatar van cornelis

cornelis

Nielskie schreef:

Alles werd in die tijd nagesynchroniseerd.

Dat toch zeker niet. Wel veel van dat Houwer-werk. Die doet het zelfs nog steeds.

De Ned. film stond bekend om haar slechte geluidskwaliteit.

Waarbij het vaak ging om de verstaanbaarheid, en waarbij veelal voorbij gegaan werd aan het ontbreken van ondertitels (die de 'verstaanbaarheid' van buitenlandse films ten goede komen).

Afgezien daarvan was het inderdaad niet allemaal even best, wat deels budgettaire redenen had.

avatar van Wouter

En know how. Vond Karakter de eerste Nederlandse film met echt goed geluid. Gelukkig geen uitzondering meer.

Reinbo schreef:

Ja dat was echt houterig. Jan de Bont is er zelfs het land voor uit gezet.

Vind het camerawerk nog steeds geweldig van deze film. Geen wonder dat De Bont een grote werd.

avatar van by_the_way

by_the_way

Montorsi schreef:

De muziek was steeds op zijn plaats en klinkt gewoon prachtig.Houterig ?? Jan de Bont heeft het met zijn "houterige'' camerawerk wel even laten zien met alle films die hij daar heeft mogen filmen, in Hollywood.

En ook nog 2 goede film geregisseerd heeft.

avatar van Wouter

Daar deed ie geen camera, hoor.

avatar van by_the_way

by_the_way

Wouter schreef:

Daar deed ie geen camera, hoor.

(ik heb m'n bericht aangepast

Welke twee goede films?

Wouter schreef:

Je mist mijn tweede zin en de bijtende spot.

Reinbo schreef:

Die heeft gewoon meegelift op het succes van de film, succes is immers wat telt in hollywood, niet de kwaliteit..

avatar van Stephan

Stephan

Montorsi schreef:

succes is immers wat telt in hollywood, niet de kwaliteit..

Wat een flauwekul

Montorsi schreef:

En succes is natuurlijk alleen weggelegd voor de talentloze.....

Reinbo schreef:

En succes is natuurlijk alleen weggelegd voor de talentloze.....

je verdraait mijn woorden in je eigen voordeel..