Genre: Drama / Romantiek
Met onder meer: Rutger Hauer, Monique van de Ven en Dolf de Vries
Gesproken taal: Engels en Nederlands
Releasedatum: 22 februari 1973
Plot Turks Fruit
"Turkish Delight is a cross between Love Story and Last Tango in Paris!"
De jonge beeldhouwer Erik heeft een turbulent liefdesleven, tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga's rijke ouders. Geschapen voor elkaar, trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een grandioze, romantische zomer. Totdat Olga zich zeer vreemd begint te gedragen. Ze breekt abrupt met Erik en gaat weer naar haar ouders. Erik wil Olga terughalen, maar wordt hardhandig geconfronteerd met haar louche nieuwe vriend. Onverwachts wordt Olga echter in het ziekenhuis opgenomen.
Olga Stapels
Accountant
Tineke
Civil servant
Montorsi
Of jij kraamt gewoon onzin uit ...
kan een mening zijn.. net zoals mijn mening is dat Turks Fruit geen beste film is..
ckuhl
Deze film is opzich zeer slecht te noemen.
Het verhaal gaat totaal nergens over, en de tijd wordt opgevuld met naaktscenes, en rare acteerkunsten van Van der Ven, die het naar mijn weten niet goed doet in die film.
Ik kan er ook geen touw aan vastknopen, het is een film dat begint met de moord op Olga (Van der Ven), en later in de film wordt dit weer doodleuk herhaald om als klap op de vuurpijl daarna weer triomfantelijk verder te gaan met een levende Olga.
Ik heb de film net niet afgekeken omdat het echt een slechte film is.
De enige goede acteerkunsten kwamen van Paul van Gorcum, die speelde in het Stadhuis.
Deze film is voor mij een 0.1
Ik kan er ook geen touw aan vastknopen......
Misschien ligt het dan toch meer aan jou dan aan de film.
Ik heb de film niet afgekeken .....
Missschien is dat het...... ?
Mijn hemel, wat moet jij vaak films niet begrijpen....
Jongen, ooit The Great Escape gezien? of The Butterfly Effect, Shawshank Redemption?
Ik hou van verhaallijnen, en niet van slechte acteerprestaties van Van der Ven.
Deze film zit TOTAAL NIKS GEEN VERHAAL IN!
Mijn hemel, wat moet jij vaak films niet begrijpen....
Erik leert Olga bij toeval kennen en vanaf hun eerste ontmoeting hebben ze een heftig liefdesleven. Tegen de zin van Olga's rijke ouders trouwen zij en beleven de mooiste zomer uit hun leven. Dan keert het tij, Olga begint zich vreemd te gedragen en zij breekt abrupt met Erik. Hij laat het er niet bij zitten en probeert haar met man en macht terug te krijgen.
Jezus! wat een verhaal!!! waaauuwwwwwww, dat is zeer ingewikkeld.
Redlop
Man wordt ten onrechte opgesloten in een gevangenis en probeert het gevangenisleven draaglijk te maken en en passant te ontsnappen - 'Shawshank Redemption'
Ook erg ingewikkeld! (Mooie film trouwens)
Ik hou van verhaallijnen, en niet van slechte acteerprestaties van Van der Ven.
Deze film zit TOTAAL NIKS GEEN VERHAAL IN!
...en wat er in zit, kun je niet volgen.
ckuhl
...en wat er in zit, kun je niet volgen.
Inderdaad, want er valt totaal niets te volgen.. omdat er geen verhaal in zit
basketballerke
De negatieve reacties kijken waarschijnlijk alleen maar naar de vele sexscenes en smerige dingen. Want ik vind er zelf een goed verhaal in zitten
BLacqWyng
Lees het boek eens en zet je ziel open, dan begrijp je de film misschien. dit is een sprookje met een droevige afloop over liefde, brandend verlangen en onmacht. Misschien hou je niet van het genre, het is bijna een fim noire, maar een juweeltje en monument van een tijdsbeeld. 4.5*
The One Ring
het is bijna een fim noire
Zelfs met heel diep nadenken vind ik de vergelijking met het film-noir genre niet. Leg eens uit.
Capo_Vincent
LOL
. Ik zie Turks Fruit absoluut niet als een film noir, maar ik zal toch een dappere poging wagen.
Even kijken, met een beetje fantasie kun je Van der Ven zien als een femme fatale. Een hoofdfiguur die daardoor een strijd levert met zichzelf (uiteraard wordt hij uiteindelijk het slachtoffer van zijn seksuele driften). En ja, dit wordt dan mede gesymboliseerd door enkele claustrofobische scenes (het werken met spiegels moet je dan bijvoorbeeld zien als symbool voor zijn duale persoonlijkheid, ik noem maar wat). En natuurlijk het het pessimistische einde dat veel film noirs kenmerkt.
Alhoewel ik liever een briljante film in zie dan een film noir. Ik bedoel, sommige betitelen 2001 als een film noir, dus het is maar hoe breed je het wil bekijken. Zo'n discussie kan in ieder geval altijd aangegaan worden...
by_the_way
Ik zag net op de site van Rutger Hauer foto's van achter de schermen bij Turks Fruit. Er stond boven Documentaire uit 1993 heeft iemand dat gezien en kan me er meer over vertellen ??
The One Ring
Welnee. Een femme fatale is meer een vrouw die bewust een man in de val lokt. Dat doet Van de Ven hier absoluut niet. Ze is ook verliefd op hem, wat femme fatales op de eerste plaats ook nooit zijn.
Pessimistische eindes komen natuurlijk niet alleen in film-noirs voor. Dit einde is op een andere manier slecht dan als bij film-noirs. Dit is meer een slecht einde op de romantische drama-manier.
Ik heb nog nooit iemand 2001 een film-noir horen noemen en dat is maar goed ook eigenlijk, want het slaat nergens op. Een genre breed nemen, oké, maar niet overdrijven. Zometeen is Goodfellas nog een romantische science-fictionfilm.
:T Je mist de spot in Capo's post....?
LOL
Hij kondigt het zelfs nog aan....
The One Ring
Ja, weet ik, maar ik moest toch even zijn argumenten weerleggen.
prometida
Ik heb het boek gelezen.. Dus ik zal de film ook gaan kijken. Hopelijk is hij beter dan jullie zeggen
dasnetz
Ik vind het een uitstekende film. Zeker voor een nederlandse film.Zo beoordeel ik deze film. Ik vind het bij de eerste 5 zitten van beste nederlandse films.
Earth
Mooie film, ontroerend, mede door de fantastische muziek van Rogier van Otterloo. Je kunt er inderdaad op meerdere manieren naar kijken. Toen ik ongeveer 15 was keek ik er ook op een andere manier naar dan nu. Sommige mensen zullen er altijd op de "15-jaars" wijze naar kijken, zonde, maar het is niet anders.
FunkStar
Het blijft een klassiekertje (al was het boek beter!).
Deze klassieke film verdient een 2-disc special edition, maar wordt nu heel jammerlijk op één schijfje "gedumpt".
Ik was erg ontroerd toen ik deze film zag. Er zitten vele Sex scenes in maar daar moet je doorheen prikken.
Veel mensen vergeten dat het ook een mooi verhaal heeft en dat het erg sterk geacteerd is!
by_the_way
Turks Fruit
Ik heb deze film ergens in mei gekocht. Vraag me niet waarom ik hem kocht waarschijnlijk omdat ik toch een soort van drempel overmoest en moest meemaken dat Paul Verhoeven wel zo'n goede regisseur was. Tot die dag was ik altijd gek van Dick Maas vond hem altijd de beste met de film vanuit Nederland. Ik kocht Turks fruit samen met 'De Dominee' (die ik nog steeds niet bekeken heb)
Aah het was met pasen herinner ik me op de vrijdag dat de winkels vroeg zouden sluiten heb ik de film nog snel gehaald bij de plaatselijke Musicstore. Toen heb ik de film op zaterdag bekeken, van mensen uit mijn omgeving kreeg ik al te horen 'Ja het is een seksfilm' etc. Maar ik heb de film gewoon afgekeken en ik herinner me nog goed dat ik na de eerste kijken (na het einde) toch wel wat emotie voelde.
Ik heb het boek nooit gelezen, was (ben) het wel van plan. Ik heb na het bestuderen van de film verschillende mensen weten te overtuigen dat het een goede film is en andere wilden het niet aanhoren, maar boeie.
Je kunt wel merken dat ik dit dus een goede film vind en Waarom?? Omdat ik Rutger Hauer al kende uit Floris, die serie werd vroeger herhaald op Zappelin en vond dat echt heel erg 'stoer'. Heb de serie nu ook op de dvd gekocht mooie uitgave met een aantal leuke extra's (wat je niet kunt zeggen van deze dvd uitgave
) K vond Rutger en Monique een goed koppel en ze speelde allebei uitstekend. Rutger had ook een stoere look.
Jan de Bont deed het camerawerk van de film. Echt supergoed, In de biografie van Paul Verhoeven staat dat hij in een documentaire style filmde om de vaart erin te houden. Vond dit erg geslaagd echt goed.
De muziek was in deze film ook al helemaal goed. Het fluit thema van Rogier van Otterloo luister ik nog steeds en ook het nummer 'Dat mistige rooie beest' met Toots Thielemans is prachtige filmmuziek.
Paul Verhoeven iemand die ik eerst zag als een rivaal van Dick Maas zie ik nu als de absolute nummer 1 regisseur van Nederland. Na deze film ben ik me heel erg gaan verdiepen in Paul Verhoeven, heb zijn biografie gekocht en gelezen (erg interessant) heb vrijwel alle films van hem bekeken (Ook bijna alle 'vroege films van Paul Verhoeven) Er staan 2 films van Verhoeven in mijn top 10. Met Dick Maas heb ik absoluut niks meer. Een aantal minpunten van de film vond ik toch wel de seksscene's, af en toe een beetje overbodig, en de film had ook wel iets langer mogen duren.
5 sterren*
car-men
echte, lekkere, nederlandse film!
zeker leuk om eens te zien, of meer dan eens!
hinie
Turks Fruit
5 sterren*
Vond dat juist briljant gedaan.
Zo zie je ze niet snel.
Vond het puur en mooi.
P8rb
ik heb hem paar weken terug op school gezien, ik houd niet zo van nederlandse films, maar deze film vind ik toch wel een 3,0 waard.
3,0
Peter J
De mooiste scene van deze (onverwacht ontroerende) film vond ik de passage waarin Olga's moeder (Tonnie Huurdeman) helemaal hysterisch wordt als zij haar lieve dochter met nietsnut Erik in bed aantreft. Prachtig vond ik ook de scene waarin Olga en Erik bij ondergaande zon op een typisch Nederlands strand in beeld zijn. De muziek daarbij completeren de overweldigende sfeer en deden mij met heimwee aan de jaren zeventig van de vorige eeuw terugdenken. Ik heb deze film op een DVD van de Engelse maatschappij Tartan (verkrijgbaar bij Amazon.co.uk voor de verstokte liefhebber) en 't beeld en geluid zijn hiervan stukken beter dan de DVD die in de Nederlandse Paul Verhoeven verzamelbox zat.
m.p.
Ik vond dit wel een goeie film.
Tenminste....ik zat wel aan de buis gekluisterd.
Alleen het eind.....ik had dat absoluut niet verwacht.

MovieMeter Podcast #35: Is 'Turks Fruit' de beste Nederlandse film van de twintigste eeuw?

Soldaat van Oranje
Drama / Oorlog, 1977