Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Ullmann
Hinrich
Chief Bosun
Bibelonseberg
Voor mij persoonlijk DE film allertijden.
Ook ik heb me wel geergerd aan de slechte vertaling (zo moeilijk is het Duits toch ook weer niet) maar ala, de spanning en het hoge realisme van deze film maakt alles weer goed. De originele versie (van bijna 5 uur) is een 'must' voor elke liefhebber van dit genre. De rol van der Alte (Jürgen Prochnow) is geweldig neergezet.
Naar aanleiding van deze film ben ik afgereisd naar Laboe (D) daar ligt een originele onderzeeer van deze klasse op het strand ter bezichtiging (=U995) Een bezoek hieraan geeft je nog meer het gevoel hoe het toen was. Men noemde deze vaartuigen ook wel "Een stalen doodkist" of "Drijvende rioolbuis" .
klute89
Voor mij persoonlijk DE film allertijden.
Je stond als matroos in zo een varende doodskist met een been in je zeemansgraf
, letterlijk en figuurlijk.
Zo een echte Das Boot zal wel indruk hebben gemaakt lijkt mij?
rinse9
De film start 20 minuten te laat waardoor mijn videorecorder het slot niet heeft opgenomen; balen!! Heeft iemand voor mij de laatste 10 minuten?
maerk
Ach, zal wel op youtube te vinden zijn toch.
Nee, iniedergeval, ik kon t niet vinden.
- 2081 stemmen
Gaaf. Inderdaad een van de weinige overgebleven Duitse boten.
Grote aanrader is natuurlijk de set in Bavaria Studios (Munchen). Ben er helaas nog maar 1 keer geweest, maar het is echt geweldig om in de boot rond te lopen waar Das Boot zich allemaal afspeeld.
- 2081 stemmen
Nee, iniedergeval, ik kon t niet vinden.
Ik hou Youtube wekelijks bij wat betreft Das Boot, maar het einde heeft er inderdaad nooit opgestaan.
TheJoker
Heb er net de Uncut-versie opzitten. Man, wat een zit! Maar het was het waard want deze film is in zijn genre gewoon simpelweg geweldig goed. En onderzeeërfilms blijven leuk voor je home-theatre.
mhennink
Prachtig verhaal en prachtige beelden. Soms werd het iets te langdradig, en dat zelfs in The Director's Cut. Al met al wel een topfilm.
Dogie Hogan
josseheijmen
Een lange zit, ook de director's cut al.
Maar het zitten meer dan waard. Beklemmend. Prachtig.
Wat heb ik genoten van deze film. Voor 209 minuten lang wil je niets anders meer, geen telefoontjes, geen msn, ik vergat iets te eten en te drinken te pakken.
Één van die weinige films waarbij je totaal vergeet dat dit alles geacteerd (!) wordt.
Ik heb zo'n respect voor Jürgen Prochnow. Het niet te bedwingen trillen van het gezicht van Herbert Grönemeyer. Fantastisch.
Op een haar na 5 sterren.
(SPOILER)
orbit
- 12092 berichten
Zeker een heel goede film, mensen die dat niet zien behoeven nieuwe bril!
josseheijmen
Nou Ricky, volgens mij is de director's cut de enige dvd die op het moment redelijk te verkrijgen is. Dit is dus de versie van 209 minuten. Ik weet niet of je heel veel mist in vergelijking met de uncut version van 280 minuten.
A.L.I.E.N
Ik heb juist de originele versie gezien van ruim 2 uur.
Dit is echt een geweldig oorlogsdrama.De film pakte mij,Niet dat ik moets huilen ofzo maar de spanning en de heimwee was zeer realistisch.Ik verschoot dat er in de Director's Cut vaal scénes zijn toegevoegd.
Ik heb namelijk vroeger stiekem de director's cut op video gekocht zonder het te weten dat het de directors cut was.Ik wou iegenlijk de originele versie zien maar mocht niet van mijn ouders.Ik heb geloof ik de films verwisseld in de VHS winkel.Maar heb gisteren de originele versie,samen met bebylon 5:the gatering,op de kop weten tikken.
Earth
Wat is nu eigenlijk de beste DVD versie om te kopen?
Beste beeld en geluid: superbit 2dvd
Beste verhaal: 2 dvd miniserie, te koop voor 10 euro
Links laten liggen: alle 1 disc versies.
zenboy1969
Ik kan er maar niet genoeg van krijgen. Iemand vroeg hier welke DVDversie je nu het beste kunt kopen of huren. De film is ook al in serie uitgebracht naar het schijnt. Na verschillende keren de bioscoopversie gezien te hebben, kwam ik toevallig de director's cut tegen. Ik vind hem iets te lang en de indrukwekkende muziek komt ook minder tot uiting. Verder een topfilm. Ook helemaal geen kwestie van goed of slecht... een oorlog wordt door verschillende partijen gevoerd en ook de Duitsers hebben hun portie gehad. In ieder geval een redelijk snel einde.... na heel wat bloed, zweet en tranen komt de U96 uiteindelijk terug thuis om dan ... rarara. Tragisch, maar zeer realistisch zou ik zeggen, en prima camerawerk !
Gert P
Heb de 1 disc directers cut vanaf het begin al maar wat ik raar vindt is dat Duits surround is en Engels 5.1.
Daarom kijk ik meestal de Engelse versie maar eigenlijk hoort het de Duitse versie te zijn maar die heeft weer minder geluid.
perrush
voor mij ook DE beste film allertijden. Ik vind vooral de acteer prestaties formidastisch, heel reeel. Weinig op af te keuren.
nightbreed
Heel lang geleden gezien maar ik heb nu de 209 minuten (director's cut) versie gekocht (voor maar 4 euro bij Blokker), ben benieuwd of ik toen de bioscoopversie heb gezien of de director's cut. Zal wel de bioscoopversie geweest zijn.
Ik geef alvast een 4 maar misschien wordt dat nog meer na het zien van deze versie
aerts007
Zinken die handel,pffffffffffff...............langdradig stukje film!
notorious_kim
De film heeft wel enkele goede dingen, maar het verhaal neemt me totaal niet mee. Ik herinner me vooral dat ik hem nogal langdradig vond.
Prima klassieker die claustrofobisch spannend is. De film had echter iets korter gekund.
klute89
De film had echter iets korter gekund.
Ik denk het niet, het is naar een boek ( memoires van Lothar Gunther Buchheim) en dat is echt een dikke pil! Ik heb het ook gelezen.
De film laat al wat dingen weg die in het boek staan. Maar korter had de film niet gekund, dat had ook zeker inbreuk gedaan op het verhaal (memoires) zelf.
Cassius
Deze film blijft me boeien, echt een topper. Ik voel echt de spanning bij deze film en krijg echt een duikbootgevoel, daarnaast is de muziek in deze film echt subliem.

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Oorlog / Drama, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic