Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Vrijdag 30 januari in één bioscoop (Tiel)
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Ullmann
Hinrich
Chief Bosun
Epitaph
Lekker kyken zonder ondertiteling.Hoef je je er ook niet aan te ergeren.
- 2064 stemmen
U-96, ik heb een vraagje: Is dit een goede film?
Retorische vraag.
- 2064 stemmen
WOW. De Veronica-gids besteed er gelukkig genoeg aandacht aan. Veel lovende woorden in de filmomschrijving en een plaatje van Johan! Ik ga in het weekend in de supermarkt kijken wat andere tv-gidsen zeggen.
Maar ik weet niet zeker welke versie ze nou gaan uitzenden op RTL7. Er staat van 20.30 tot 23.25. Dat zou dan de biosversie moeten zijn, maar meestal zend men de Director's Cut uit. Maargoed, afraadbaar om te kijken. Das Boot mag je wettelijk gezien niet met reklameonderbrekingen en missende aftiteling zien.
Goodfella_90
De VARA-gids noemt hem briljant, plus nog heel wat lovende woorden.
Goodfella_90
..en als ik het niks vind, kan U flink wat commentaar verwachten van mij
- 2064 stemmen
Leuk dat hij op tv is , kijken wat ik van U-96 zijn film vind.
Maar dan moet je 'm niet na een half uur uitzetten natuurlijk.
mikoz
Maar dan moet je 'm niet na een half uur uitzetten natuurlijk.
Nee ik geef je een eerlijke kans
jordybeukeboom
Heb jij de miniserie ook gezien, U-96 (stomme vraag
): wat zijn de verschillen met de filmversie, behalve dat ie langer is?
lans
Even serieus nu, Das Boot is eigenlijk een k.. film. Duurt lang en de actie is zeer voorspelbaar (wat kan er nu nog meer gebeuren in een duikboot). Er is totaal geen ruimte (letterlijk en figuurlijk) voor een verrassingseffect.
AHWA
Ja, die 22 pagina's hiervoor waren niet serieus. Fijn dat je ons even op onze plek zet, Lans.
Heb jij de miniserie ook gezien, U-96 (stomme vraag
): wat zijn de verschillen met de filmversie, behalve dat ie langer is?
Grootste verschil is de lengte natuurlijk.
De 2 filmversies werden geknipt uit de serie zegmaar.
- 2064 stemmen
Wolfgang Petersen wou de film eerst alleen als 6-delige mini-serie in Duitsland uitbrengen, maar uiteindelijk maakte hij de keuze om hem als filmversie internationaal uit te brengen, de 2.5-uursversie. De serie verspreidde zich ook rond de wereld. In 1997 kwam de Director's Cut.
- 2064 stemmen
Ben dolbij dat Das Boot als hoofdfilm op de tv-pagina staat! Ik had het ook wel verwacht, maargoed...
Voor de mensen die morgen voor het eerst de film gaan kijken de mededeling dat je een deel van de kracht zult missen wegens reklameonderbrekingen en geen aftiteling. Helaas. Ook is er kans dat ze inderdaad de kortste versie gaan uitzenden, want volgens de tijden van de tv-gidsen kan de Director's Cut niet uitgezonden worden. Erg jammer, maar je krijgt alsnog een goede indruk van de film.
Nomak
Nog nooit gezien, wel vandaag de Director's Cut gekocht op dvd dus mijn stem volgt later.
Een vraagje, moet je deze film in het Duits of in het Engels bekijken? Het is toch een Duitse film dus ik veronderstel dat er enkel Duits gesproken wordt of vergis ik me?
Inderdaad, absoluut in het Duits bekijken.
NIGHTWOLF_ONE
Zenden ze de bioscoopversie van 149 min. uit op RTL7 vanavond?
Ik heb ook de Director's Cut op dvd, welke ik geniaal vind, maar misschien is de bioscoopversie beter?
Wat vinden de fans?
- 2064 stemmen
Sinds ik de film ken, hebben alle Nederlandsche en Duitse zender de Director's Cut uitgezonden dus het lijkt me sterk dat ze opeens overschakelen op de 2.5-versie. Maar de tijden van de tv-gidsen duiden toch op de 2.5-versie. We zullen het rond 20:30 weten. Als het begint met een golf, een lange autoweg en een Mercedes, dan is het de DC. Als het begint met Monique die Mon Gars zingt, dan hebben we zonder twijfel de 2.5-uurs.
Als het de 2.5-uurs is, ga ik kijken. Zoniet, dan zet ik de DVD op. Reklame maakt teveel kapot van deze film.
Wat vinden de fans?
DC is beter als je meer gebeurtenissen en uitgebreidere karakteruitdieping wilt hebben, maar 'beter dan' kan ik simpelweg niet gebruiken. Zoiets zou je zelf moeten bepalen.
De volledige versie (5 uur) is uiteraard het beste in deze punten.
goldberg
ik hou niet van duitse films maar deze was top. heb hem in de loop van jaren heeeel vaak gezien.
spannend en goed geacteerd geweldig hij krijgt van mij een 4
luuk1988
5 uur das nie normaal.. is ook als miniserie op tv geweest geloof ik .. verheug me nu al op de 10 talle reclame blokken vanavond na deze film heb je 2 uur reclame gezien en 149 min film.. is echt absurt hoeveel en hoevaak er reclame doorheen kom tegenwoordig!:@
The One Ring
Ik ben anders allang blij dat ze 'm uitzenden. Reclames gaan mij niet tegenhouden van deze film te genieten (tenzij de reclames beter blijken te zijn dan de film, maar ik ga er vanuit van niet). Ik heb wel zin in een reis naar het einde van het verstand
marcel15
ik vind de meeste oorlogsfilms zoiezo al mooi
maar deze is echt super
morge de soldaat van oranje
ik weet dat ik hem een keer gezien heb toen ik 10 was
Justin
was het nou de DC of de bioscoop versie die vanavond op tv was. Ik had hem nog nooit gezien, maar vond de film geweldig en ik ga hem zeker nog kopen op DVD.
- 2064 stemmen
Het was de 2.5-versie. Die versie heb ik maar twee keer gezien. Helaas nooit op DVD of nieuwe VHS uitgebracht. Eerste keer dat ik hem zag was op een oude VHS die al 20 keer bekeken was door degene van wie ik hem heb gekocht, dus de beeld- en geluidskwaliteit was te verziekt voor een goede indruk. Voor de Director's Cut hebben ze een groot deel van het geluid en de muziek vernieuwd. Nooit veel aan gedacht, maar als je het vergelijkt met het geluidsniveau in deze versie, ben ik er toch wel blij mee. De impact is in sommige scènes duidelijk wat minder, vergeleken met de DC. Als de boot bijvoorbeeld onder hoge waterdruk staat, hoor je te soft en oppervlakkig gekraak van de romp, terwijl er in de DC veel meer diepgang in zit. Evenals de dieptebommen. Leuk is wel dat de 2.5-versie een scène bevat en Duitse radioberichten, die niet in de DC te zien/horen zijn.
Captain Pervert
In de making of van de director's cut wordt inderdaad heel sterk benadrukt dat het geluid zo goed is. Al is het jammer dat de Duitse track op die DVD alleen maar 'surround' is: 2 voorkanalen en 1 achterkanaal, dus geen dolbydigital of DTS. Dat was echt gaaf geweest. De Engelse en Franse versie is wel DD5.1.
Zojuist even een stukje in het Engels gekeken, een vreemde ervaring. Wel leuk dat Prochnow zichzelf nasynchoniseert. Verder is het dubwerk niet slecht gedaan, beter dan de gemiddelde kungfu film uit Hong Kong
Maar Das Boot is in het Duits beter natuurlijk. Maar de Engelse track heeft beter surroundgeluid.

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Oorlog / Drama, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic