Das Boot (1981)
Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 149 minuten (bioscoopversie) / 209 minuten (director's cut) / 293 minuten (originele Duitse miniserie)
Alternatieve titels: De Andere Kant van de Oorlog / The Boat
West-Duitsland
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer en Klaus Wennemann
Gesproken taal: Duits, Engels en Frans
Releasedatum: 1 april 1982
Plot Das Boot
"On land they dreamed of being heroes. Beneath the sea they pray to be survivors."
Najaar 1941, La Rochelle aan de Franse kust: 50 Duitse militairen drinken zich zat en maken plezier in een Franse nachtclub. Voor hen kan dit de laatste keer zijn, aangezien ze de volgende morgen aan boord van een onderzeeër zullen gaan, om zo veel mogelijk vijandelijke schepen tot zinken te brengen. Naarmate de U-96 op de Atlantische Oceaan vordert, neemt de verveling drastisch toe. Wanneer echter na lange tijd de vijandelijke schepen in zicht komen, slaat de verveling van de mannen om in angst en heimwee naar de thuishaven.
Captain Lieutenant 'Der Alte'
Ullmann
Hinrich
Chief Bosun
TQRBO
Ik heb m gisteren gekeken
vond het echt een vette film
ben op de film gekomen door het welbekende nummer U 96 - Das Boot, de klassieker!
vond het vrij goed gefilmd voor die tijd en vooral het contrast tussen begin en eind was mooi gedaan
ook was ik heel blij dat het eens een keer geen happy end was, gewoon blij zijn dat alles achter de rug is na lang zwoegen en het thuisfront binnenvaren en dan alsnog meer als de helft het loodje leggen door een bommenregen, erg vet gedaan!
TQRBO
ow ja erg vet vond ik ook het beeld halverwege:
na een lange zware nacht met veel gedoe zie je de zon weer opkomen op een uitgestrekte zee en dan zie je de U 96 onder begeleiding van het nummer das boot
te vet gewoon
Timmy757
Ik heb hem verspreid over 3 dagen gekeken ik vind deze nogal saai en veel te lang. Heb toch liever een U-571 waar wat meer actie inzit.
Toch nog net een voldoende 3*.
- 2080 stemmen
Net weer de Making Of gezien, en ben weer enorm onder de indruk. Zo mooi.
De kleine making of, die te vinden is op de DVD van de Director's Cut en de Nederlandsche versie van de Uncut, is uitermate beknopt en laat de prachtige dingen van het filmen helemaal weg. Erg spijtig dat men de echte versie niet op een DVD heeft kunnen verwerken.
De Making Of begint met een groot zwembad waarin zich een 2 meter lange U-boot bevindt die door een paar duikers gefilmd wordt. Je ziet duidelijk hoe ze de beginscène van de film hebben gemaakt: Terwijl de boot stil onder het water ligt, brengt een duiker de camera rustig naar voren.
Het filmpen van de U-96 op zee deed men allemaal vanaf een simpele vissersboot. Voor de grote stormscènes werd de 11 meter lange boot in een redelijk woeste zee van afstand bestuurd, met op de achter- en voorkant speciale camera's. Op de brug staan stilstaande poppetjes. Ieder die goed oplet tijdens de film, ziet dit ook duidelijk.
Het model heb ik gezien. Er zit aan de achterkant een enkelvoudige motor en de boegroeren ontbreken.
In het zwembad werden de dieptebommen met een soort hengel het water in gelaten. Deze dieptebommetjes waren in het echt ongeveer net zo een formaat als een grote batterij. Toch geeft dit onder water hetzelfde effekt. Ze lieten deze naast een stilliggend model ontploffen.
In de kleine making of komt het ook even ter sprake, maar hier uiteraard uitgebreider; het filmen van de brug. Hiervoor werd een schaal 1:1 commandotoren gebruikt waar zich aan één kant een klein bioskoopscherm bevond. Op dit scherm werden constante beelden laten zien van een de zee. Voor de stormscènes werden er van alle kanten grote hoeveelheden water op de brug gegooid. Af en toe met het gebruik van een grote ventilator. De commandotoren stond echter wel stil. Het scherm regelde de bewegingen van de boot, veroorzaakt door de golven. Het water was ijskoud, aldus Prochnow in de kleine making of.
De scène waarbij je het brandende scheepswrak ziet, die door de U-96 werd getorpedeerd, is erg vernuftig in elkaar gezet. Een model van een half gezonken scheepswrak werd 's avonds in het water gelegd, en je kan duidelijk zien dat iemand er een brandende lucifer op gooit.
Op dezelfde brug van de U-96 werd aan beide kanten vuur gemaakt op een aantal grote fakkels. Met een ventilator werd af en toe rook richting de bemanning geblazen. Zo creëerde men de echte sfeer van het bijzijn in een brandend gebied.
Ook erg interressant was het filmen van de bombarderingsscène, het duurste van de gehele film. Het schaal 1:1-model van de U-96 werd de haven binnen gevaren, terwijl de 3 hoofdofficieren saluerend op de brug staan. De vliegtuigen hadden aan beide vleugels een soort lamp die tijdens het schieten snel knipperden. Een stuk voor de commandotoren werd het schaal 1:1-model als het ware gesplitst. Het achterste deel is in de film te zien als het gedeelte dat zinkt, terwijl Prochnow toekijkt. Deze scène zie je ditmaal van de andere kant, en ook hoe Petersen het heeft geregisseerd.
Verder zie je ook een gesprek tussen enkele akteurs en regisseur Petersen. Erg leuk om de bemanning eens op die manier te zien. Ook het ontploffen van een paar delen in de centrale en uiteraard het filmen van de scène waarin je een gedeelte van de bemanning van het achterste gedeelte tot aan het voorste gedeelte ziet rennen.
De Making Of is helemaal in het Duits, maar is zonder ondertiteling toch prima te verstaan.
5 sterren uiteraard.
- 2080 stemmen
Supergeweldig dat ik dit heb gevonden:
Deze prachtige foto van de U-572 heeft Lothar-Günther Buchheim (schrijver van Das Boot-roman) genomen vanaf de U-96. Dit bewijst dat de cover van zowel het boek als de film een echte U-boot betreft.
Prachtige foto
je ziet alleen wat water met een stukje van de commandotoren
- 2080 stemmen
Dan verschillen we gewoon van mening. Ik kan hier absoluut de pracht van inzien.
Toen ik die foto zag, was ik enorm verrast, omdat ik altijd dacht dat de cover van het boek en de film (zie poster hierboven) uit het niets getekend was.
- 2080 stemmen
Suffe opmerking, nu zit je appels met peren te vergelijken. Maar om antwoord te geven, ja. Een echte foto of de U-boot zelf heeft niets te maken met die kutfilm.
Ik begrijp echt niet dat je die nepfilm beter vindt dat Das Boot, maargoed, dat is een mening. Ik ben toch wel benieuwd wat herziening van Das Boot bij jou doet.
Ik heb net de Director's Cut van Das Boot gekeken (mijn eerste VHS-exemplaar) en heb ditmaal extra goed gelet op de U-572 van Thompson, die de U-96 tegenkomt in de storm. Voor die boot gebruikten ze een model met daarop een poppetje met een arm die steeds heen en weer gaat. Best grappig om te zien, omdat de snelheid en houding constant hetzelfde is.
neo
Kan mij dit heel goed inbeelden. Soms kan alleen al een glimps van iets waar je helemaal weg van bent je verwonderen
feanaro surion
Hoe niet mooi of bijzonder het eigenlijk is(had ik voordat de Extended Editions van LotR uitkwamen en ik plaatjes op internet zag)
fabbyke
ik heb juist de director's cut gezien en vondt hem veel beter dan de gewone versie ik heb al een paar duikboot films gezien maar deze steekt er toch wel boven uit 4.5
- 2080 stemmen
Zonet met een bomfortionele brok in m'n keel het boek teruggezet in mijn kast. Voorheen deed ik er altijd zo'n 40 tot 50 dagen over om het boek uit te lezen, maar dit keer is het me in 11 dagen gelukt, een persoonlijke mijlpaal voor mij
Ik ben de laatste paar dagen bezig geweest met een recensie, die over een tijdje op www.Bol.com te lezen valt, dus ik zet het niet hier.
Maargoed, ik hoop dat ik niet de enige MMer blijf die dit bomfortionele boek heeft gelezen, want een fan van de film MOET dit gewoon ook lezen. Op Bol.com staat de Engels vertaalde versie, 10.99 euro.
- 2080 stemmen
Sorry, ik hem hem verwijderd. Er zitten nog teveel fouten in. Ik doe het wel een druppie later.
gemaster
Hmmmm. Alfred Jedocus Kwak flashback.
flessenlicker
[director's cut gezien]
Een lange zit maar zeker de moeite waard! 4,5!
Na laatst K19 gezien te hebben zie je
het verschil hoe het niét moet én hoe het wél moet!
- 2080 stemmen
het verschil hoe het niét moet én hoe het wél moet!
K-19 en Das Boot hebben erg weinig met elkaar gemeen, enkel een onderzeeboot die centraal staat. Bij K-19 draait het vooral om een probleem dat opgelost moet worden: de reactor, maar verder niet meer dan dat. Das Boot is keiharde oorlogsvoering, waarin zich problemen tot een kwadraat vormen.
Maar inderaad, K-19 is een dud.
- 2080 stemmen
Net alle fouten eruit gehaald, dingen veranderd en door mijn zus laten nakijken. Daarna naar Bol.com gestuurd
. Ik heb besloten om boek/film-vergelijkingen buiten beschouwing te laten.
1941, La Rochelle, Frankrijk, één nacht voor het uitvaren: Van de vijftig bemanningsleden zuipen de matrozen zich vol en neuken zich compleet leeg, terwijl de officieren en de flottieljecommandanten rijkelijk aan de bar zitten en elkaar spannende U-bootverhalen vertellen. Met enkel een paar foto’s van hun liefje en herinneringen van het thuisfront gaan de mannen de volgende ochtend als jonge en moedige zeelui aan boord van een Duitse U-boot, Type VIIC, die een maandelange reis voor de boeg heeft. Doel: Zoveel mogelijk vijandelijke schepen laten zinken. Eenmaal teruggekomen zijn ze uitgeputte wrakken, verscheurd door angst, tientallen meters onder water. Een reis naar het einde van hun verstand.
De boot staat onder leiding van de commandant, die wegens zijn leeftijd van 30 jaar ‘de ouwe’ wordt genoemt. Naarmate de reis vordert, neemt de verveling van de bemanning met drastische mate toe. Geen bevelen, niks, alleen rondlummelen in de Atlantische Oceaan. De vijand boven water kan elk moment tevoorschijn komen, maar de bemanning laat zich absoluut niet kennen. Maar naarmate de vijand een steeds grotere rol gaat spelen, wordt de verveling van de bemanning omgeslagen in angst, zweet en heimwee naar het thuisfront. De boot maakt veel mee, en bewijst zich op de Atlantische Oceaan als enorm een zeewaardige boot die de bevelen van U-bootmacht-leider Karl Dönitz opvolgt.
Smerigheid, dieptebommen, torpedo’s, psychische schade, alle mogelijke situaties op zee maakt de boot mee. Het is gewoon een test, een test om het maximale uithoudingsvermogen van de mens te testen. Als lezer van dit boek ben je erbij. Door de mooie en duidelijke schrijfstijl van Lothar-Günther Buchheim voel je je als het ware zelf ook een bemanningslid. Alles is verteld vanuit zijn ogen, dus geeft het de nodige psychologie en denkbeelden met zich mee. Buchheim was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog oorlogscorrespondent bij de Kriegsmarine en heeft op diverse U-boten gevaren. Zijn woorden zeggen net zoveel als de beelden uit de film. Het lijkt net alsof je zelf maanden opgesloten zit in een ruim 60 meter lange buis, omringt door de meest smerige dingen. Douchen, ondergoed en bedden verschonen was aan boord van U-boten een groot taboe, en dat merk je als lezer maar al te goed! De karakters worden goed uitgediept en je gaat je ook steeds meer ‘onder de bemanning’ bevinden. Sommige delen zijn als een soort dagboekvorm verteld, met datum erbij. Tijdens het lezen krijg je ook veel te weten over het Type VIIC-boot, het werkpaard van de Duitse U-bootmacht, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Je leert alles over de verschillende ruimen, de technische details, apparatuur, hoe alles werkt, enzovoort. Je leert veel over het leven aan boord, de regels en de omgang van de bemanningsleden. Het laat ook de verschillen zien tussen de officieren en de matrozen. Het absolute nummer 1 onderwerp aan boord is seks. Verspreid over het hele boek kom je vele met veel gepoch vertelde seksavonturen van verschillende matrozen en onderofficieren tegen. De officieren hebben duidelijk andere dingen om over te praten, met name de kritiek op de Duitse leiders, hun beleid en de voortslepende propaganda. Vooral de ouwe bezit een hoop woede en kritiek, maar ondanks dat bewijst hij zichzelf als een prima commandant. De dieselmotoren is het hart, de bemanning is het bloed, de ouwe zorgt voor het geklop.
Van 1979 tot 1981 werkte een team van ruim 250 mensen onder leiding van de Duitse regisseur Wolfgang Petersen aan de verfilming van dit boek. Hoewel een internationale uitbreng niet de bedoeling was, werd dat in 1981 toch anders. Een 6-delige miniserie van in totaal 300 minuten werd uitgebracht in Duitsland. Internationaal werd een filmversie uitgebracht van 149 minuten. In 1997 maakte Wolfgang Petersen met een team de Director’s Cut van 209 minuten, een verlengde versie van de film. Das Boot werd, net als het boek, een wereldwijd succes en staat nu terecht nogsteeds geboekstaafd als dé beste onderzeebootfilm ooit gemaakt. De film bracht sympathie en begrip op voor de ‘andere kant’ van de oorlog. Duitse militairen waren tenslotte ook gewoon mensen die hun plicht moesten vervullen. De film is uitermate eerlijk en laat dingen van kant zien, een kant waarvan men nooit nadacht, maar nu wel begrip voor kan opbrengen. De film heeft het maximale bewezen wat op het gebied van onderzeebootfilms mogelijk is.
Maar dat alles begon allemaal in 1973, bij dit boek. Dit geweldige boek die vele liefhebbers van de film niet gelezen hebben. Daarom is dit boek ook verplichte kost voor liefhebbers van de film. Buchheim heeft zichzelf enorm goed bewijzen met dit boek, dat tevens zijn eerste werk is. Hij kan geweldig schrijven, geen twijfel aan. Ik zal hem altijd blijven bewonderen voor dit absolute meesterwerk, die ik keer op keer kan lezen.
De Engelse versie (die op deze site staat), heb ik één keer gelezen. De zeer schaarse Nederlandse versie heb ik drie keer gelezen. Op de taal na, is er tussen beide boeken geen enkel verschil. Alles is nauwkeurig vertaald. Ik heb mijn eigen ‘traditie’ dat ik dit boek elke zomer lees. Das Boot, zowel het boek als de film, zal altijd veel voor mij betekenen. Altijd mijn favoriete boek en film geweest en ik acht de kans enorm klein dat daar ooit verandering in zal komen.
- 2080 stemmen
Gister van deze film een VHS-je van 1 euro op de rommelmarkt opgepikt. Het was de DC dus ik ga er binnenkort maar es een middagje voor uittrekken.
Ik wacht nogsteeds in spanning af.
Timmy757
Ik ben toch wel benieuwd wat herziening van Das Boot bij jou doet.
Timmy757
Tja eeh, simpel, ik had hem 1,5 of 2 jaar geleden gezien en toen vond ik hem niet zo, en vandaag heb ik gewoon 216 zitten te genieten

Das Letzte U-Boot
1993
1 reactie

'Das Boot' gaat kopje onder op Netflix: 'Je ruikt bijna de omstandigheden'

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid films

Vijf klassieke Tweede Wereldoorlog-films die niet uit je lijst mogen ontbreken

C'era una Volta il West

Nuovo Cinema Paradiso
Drama, 1988

Platoon
Oorlog / Drama, 1986
terreuronderzeeërgebaseerd op boekatlantic oceangibraltar tweede wereldoorlogdutywar correspondenttorpedosuicide missiondrinkenmatroosconvoyu-boatdestroyer naval warfaredepth chargecomradegerman submarine naval battleperiscopesuicidal missionbattle of the atlantic