• 9.373.531 stemmen

Met onder meer: Brad Renfro, Ian McKellen en David Schwimmer

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 20 mei 1999

Plot Apt Pupil

"If you don't believe in the existence of evil, you've got a lot to learn"

De jonge Todd Bowden ontdekt dat de oude Arthur Denker die in de buurt woont een nazi-oorlogsmisdadiger is. Bowden confonteert hem hier mee, en biedt hem een deal aan: Bowden vertelt het niet tegen de politie, en in ruil moet Denker hem verhalen vertellen over de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. Denker gaat hiermee akkoord en Bowden bezoekt hem regelmatig. De verhalen die Bowden hoort beginnen echter langzaam zijn persoonlijkheid aan te tasten.

avatar van Jordy

Jordy

De film is goed geacteerd, en het uitgangspunt is erg goed, maar ik vond het nogal een foute film. De gruwelijkheden uit de kampen wordt een beetje verheerlijkt, en er zitten een paar zeer foute momenten in, waardoor ik een beetje een dubbel gevoel over deze film heb. Hou het maar op 2 en een halve ster.

avatar van neo

neo

de tweede film van bryan singer.niet zo goed als bv american history x,maar toch best indrukwekkend.de sfeer is goed en ian mckellen als de sluwe vos zorgt voor goeie momenten

avatar van Lt-zero

Lt-zero

zag em laatst op tv von em maar saai

avatar van sydney

sydney

Lugubere film. Kan niet anders denken dat de scenarioschrijver een beetje een zieke geest heeft. Maar dat is vaak ook nodig om zo'n film te maken. De film staat op zich en daarom door mij ook gewaardeerd op 3.0*. Maar niet mijn smaak.

avatar van Jildou

Jildou

Beetje gruwelijk inderdaad maar wel goed in elkaar gezet en goede acteerprestaties.

3,5 ster

avatar van jester

jester

De film is gebaseerd op een verhaal van Stephen King.

avatar van maximus

maximus

avatar van tovenaar

tovenaar

TE-ring waar heb je het over?

Macmanus

Ik heb hier gewoon de hoogste stem, haha, heeft ook wel wat om een film als enige op deze site erg goed te vinden

maximus schreef:

Beetje te is deze en overal waar te voorstaat!!

ben je niet tevreden over?

avatar van EmDee

EmDee

maximus schreef:

Beetje te is deze en overal waar te voorstaat!!

Behalve te-vevreden en (natuurlijk) te-quila.

NERD

YES! deze wil ik graag zien

avatar van chrissie

chrissie

Jammer dat ik op VTM Dog Day Afternoon aan het opnemen ben. Ben nogal moe en zal deze dus niet uitkijken. Jammer want als Kingfan zou ik dit eigenlijk niet mogen missen. Maar als het gaat tussen King en Pacino wint de laatste.

Macmanus

Ik zag hem vandaag voor de 2e keer, en ik vond hem nog beter dan de 1e keer, het acteren van Brad Renfro is goed maar van Ian McKellen is heeeel goed je word er bang van als je hem in dat pak ziet en gaat marcheren.

Het verhaal is goed, hoe Renfro steeds meer geobsedeerd word door Mckellen is heel goed inbeeld gebracht.

Geen meesterwerk maar wel een hele goeie film 4.5 sterren, was eerst 4 sterren.

Jordy schreef:

De gruwelijkheden uit de kampen wordt een beetje verheerlijkt

Ik heb de verheerlijking van de gruwelijkheden uit de kampen gemist. Dat zat dan vast in het eerste halfuur wat ik niet heb gezien. Op welke manier werden die gruwelijkheden verheerlijkt?

avatar van Jordy

Jordy

ik heb eerlijk gezegd geen idee meer... ook al anderhalf jaar geleden dat ik dat stukje schreef dat je quote

ohja

Toch jammer, had graag willen weten wat jij onder verheerlijken verstond.

NERD

Eng, verontrustend, spannend en zeer indrukwekkend. Misschien wel indrukwekkender dan American History X, alhoewel het enige vergelijkbare het Nazi thema is.

En Jordy ik zou hem nog maar eens kijken, ik heb geen "verheerlijkte gruwelheden" gezien. De manier waarop ze het hier laten zien is veel aangrijpender dan in films waar ze zo overduidelijk met het 'dit is fout' vingertje wijzen.

4,5 sterren wel verdiend!

NERD

WOW! Dit is de regisseur van The Usual Suspects en de X-Men films.....kom ik net pas achter

avatar van Sjan

Sjan

nerd

avatar van pinky

pinky

• 1999 stemmen

Er was veel te doen over de verwijzingen naar de holocaust in deze film, maar da's nogal overdreven. Het gaat om een handjevol uitspraken van de ex-kampbeul (Ian McKellen, goeie acteur toch). Niet erg politiek correct of zo, maar laten we wel wezen: dat was dan ook niet de sterkste kant van de gemiddelde kampbeul.

Nee, de oorlog is alleen de aanleiding voor de film, niet het onderwerp. Waar het om gaat is de psychologische oorlogsvoering tussen de Duitser en zijn verknipte buurjongen, die hem chanteert. Title tells all... De scène met de kat was niet erg geloofwaardig en had geschrapt mogen worden. Maar misschien weet ik wel te weinig van de psyche van verknipte kampbeulen.

***½

Macmanus

wat er met die kat echt gebeurt zag ik nu pas, want 1st lukt het niet, en de volgende dag zegt Renfro he wat stinkt het hier, ja ik heb wat aan laten branden zegt mckellen dan, toen dacht ik al hij heeft die kat toch in de oven gestopt en als je op het laatst kijkt op die boom bij zijn huis zie je staan: kat vermist, dus hij had het daarna nog wel even gedaan.

avatar van gimli f

gimli f

Ik vond dit wel degelijk een zeer aardige film, maar ik had me er iets meer van voorgesteld (zoals altijd: te hoge verwachtingen).

Erg sterk spel van de twee hoofdpersonen. Een intrigerende kijk vooral in de duistere uithoeken van de menselijke psyche. Een sterk kat-en-muis spel.

Maar waardoor vond ik de film net niet sterk genoeg?

Waarschijnlijk doordat Singer niet koos voor het tonen van enige subtiliteiten en nuances, maar voor sensatiebelust en "commercieel". Sommige momenten vond ik echt niet toepasselijk voor een film als deze: echt veel te Hollywood. Ik denk dat Singer iets te makkelijk heeft willen scoren, ofzo.

Hoe dan ook, sterk en intrigerend was het wel. En controversieel? Ach, sommigen kunnen het zo opvatten (volgens de internet-site van de Volkskrant zat die Singer zelf ooit eens (als Jood!) in een soort nazi-clubje!)

***,5

Toch maar even bijgevoegd, voordat ik er van langs krijg van Singer-fans:

Van de Volkskrant-site:

Schooljongen Todd (Renfro) ontdekt het nazi-verleden van een Duitse oude man (McKellen) uit zijn buurt en dwingt deze - eenmaal geconfronteerd met de bewijslast - tot het vertellen van de gruwelijke details. Langzaam maar zeker wordt de jongen betoverd door de duistere kant van de mens. De jonge regisseur Singer (The usual suspects) heeft kennis van zaken, aangezien hij als (joods!) kind in een nazi-clubje zat, maar mist de kans om de Stephen King-verfilming Apt pupil een goede verklaring of morele achtergrond te geven. Het had reeds geholpen als Todd´s übermensch-gevoelens sterker benadrukt werden (wat Stephen King wel deed). Voor een weinig pretenderende horrorfilm is Apt pupil niettemin knap gemaakt. (IdH/VPRO Gids)

P.S.:

deze film en dit onderwerp deden mij denken aan het boek De pijl van de tijd (Time's arrow) van Martin Amis, ook over een verknipte ex-Nazibeul.

Dat was wel een graadje erger nog.

Dus wie geinteresseerd is...

avatar van gotti

Aardige film met hier en daar ijzersterke momenten. Je ziet langzamerhand Bowden in Denker veranderen. Wanneer Denker die Kat in z'n oven wil stoppen en Bowden dan die duif vermoordt met z'n basketball. Ook een ijzersterke en angstaanjagende scene vond ik wanneer Denker dat nazipak van Bowden aan moest doen en moest marcheren, waarnaar hij weer helemaal terugkomt en even doordraait. Echt angstaanjagend was dat. Maar wat erg jammer voor de film was dat het niveau na een uur heel erg in zakte. Het werd na dat uur erg cliché matig en dat verzwakte de film ontzettend. 3*

NERD

Ik vond na dat uur het kat en muisspelletje juist erg interessant worden.

avatar van Goodfella

Goodfella

Ja, ik vond het ook een erg goede film. Heel goed geacteerd vooral. Bijna niet te geloven dat die hufterige SS-er ook nog 's af en toe bijklust als brave tovenaar. Petje af... Paar erg sterke scènes verder, prima verhaal, hoewel ik het einde een beetje voor de hand liggend vond. Ruim 3,5*

avatar van Zavo

Zavo

Die scene met die kat in die oven vond ik de slechtste scene uit de film. Het sterke aan deze film is juist (of moet ik zeggen: had kunnen zijn) dat de kijker ook een beetje sympathie of begrip voor het karakter van Denker krijgt. Maar door deze scene wordt Denker een '100% slechterik' gemaakt, veel te zwart-wit, typisch Amerikaans. Jammer.
Het goede aan de film vind ik dan weer de ondertoon van homoseksualiteit van (misschien wel beide) karakters die gesuggereerd wordt (maar nooit expliciet).

avatar van Pitbull

Pitbull

David Schwimmer (Ross - Friends) doet trouwens ook mee als leraar.
Behalve al eerder genoemde scenes vond ik het moment waarop een man Denker herkent in het ziekenenhuis, te voelt gewoon de rillingen over je rug lopen.

NERD

Inderdaad, vooral de reactie van die man is geweldig!

avatar van Monsta Kody

Monsta Kody

Echt een goeie en intense film. Niet minder dan 4 sterren waard.