Genre: Drama / Thriller
Met onder meer: Brad Renfro, Ian McKellen en David Schwimmer
Gesproken taal: Engels en Duits
Releasedatum: 20 mei 1999
Plot Apt Pupil
"If you don't believe in the existence of evil, you've got a lot to learn"
De jonge Todd Bowden ontdekt dat de oude Arthur Denker die in de buurt woont een nazi-oorlogsmisdadiger is. Bowden confonteert hem hier mee, en biedt hem een deal aan: Bowden vertelt het niet tegen de politie, en in ruil moet Denker hem verhalen vertellen over de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. Denker gaat hiermee akkoord en Bowden bezoekt hem regelmatig. De verhalen die Bowden hoort beginnen echter langzaam zijn persoonlijkheid aan te tasten.
Kurt Dussander
Becky Trask
Monica Bowden
Joey
Pitbull
Kwam er gisteren na het zien van LotR TTT pas achter dat Denker Gandalf is.
Pitbull
Ik zag Gandalf daar zo staan op de 5e dag vanuit het oosten en dacht: verdomme, die kerel is gewoon een nazi geweest.
Redlop
Het verhaal was wel aardig...beetje Stephen King meets Marathon Man. Maar al met al niet enorm boeiend. Ian McKellen speelt weer enorm indrukwekkend. Daardoor 3* voor mij.
Typisch zo'n film die bij het herzien (al voor op mm zat) veel beter bleek dan in mijn herinnering. Als ik toen hier al was geweest was er volle ster bijgekomen.
neo
Net nog maar eens de film opgezet. Denker/Dussander laat een paar keer zien hoe het hij verleden wilt overdoen en dingen met elkaar verwart zoals de kat in de oven. Maar let vooral ook op de manier waarop hij mensen aanraakt. Zwerver Archie (Koteas) is overduidelijk joods en manier waarop Denker hem alleen al aankijkt en aanraakt alsof de man niet is. Zo ook zie je bv in de scene in het ziekenhuis dat bij de laatste ontmoeting met Todd hij hem bij zijn rechterarm beet pakt precies op de plek waar de Duitsers in de oorlog de joodse mensen brandmerkte. Dan het moment dat zijn kamergenoot door de hal loopt zie je dit bij die man echt zo'n brandmerk zitten. Zo ook met het handschudden van de schooldecaan. Krijg iedere keer weer akelig gevoel tijdens de marcheerscene. verhoogd naar 3.5 sterren
De Knip
In het vind ik het als kijker wat onwaarschijnlijk, dat Todd zich laat chanteren door Denker. Hij had nog wel naar de politie kunnen stappen. Vond Todd(Refno) niet echt goed spelen/overtuigen.
Onze Gandalf kon ik geen enkel moment sympathie voor opbrengen.
Scene met de oude man die hem herkent was wel fftjes ijzersterk gespeeld.
**1/2
Phoenix
Vreemd, ik vond het een best wel goeie, aangrijpende film en ik stoorde me in het geheel niet aan de acteerprestaties (die vond ik zeker niet slecht). Brian Singer heeft natuurlijk beter gedaan, maar voor de rest is dit gewoon een goed gemaakte film die spannend genoeg is voor een 3,5.
Sjoerd
Vond ik niet... vond het een vrij originele insteek en zeker Ian McKellen speelde erg goed. Je kreeg niet goed hoogte van Denker, en volgens mij was dat ook precies de bedoeling. Geen topper ofzo, maar 3,5* is ie voor mij wel waard.
EmDee
Goede film met een origineel verhaal. Alhoewel ik het boek al wel kende, was de film voor mij zeker af en toe spannend.
Alleen het einde is totaal anders dan in het boek.
Je ziet wel mooi dat bowden langzaam verandert in Denker.
P.S.
Wat Macmanus op 26 januari over die kat postte, is slechts raden. Zeker weten doe je dit niet.
FisherKing
Scene met de oude man die hem herkent was wel fftjes ijzersterk gespeeld.
Ontzettend gejat uit Marathon Man.
Macmanus
P.S.
Ja ik weet het inderdaad niet 100 procent zeker, maar waar zou anders de kat zijn gebleven als hij hem niet in de oven had gestopt? {/spoiler]
Phoenix
Hij sprong uit het raam, en kwam nooit meer terug naar die afschuwwekkende plaats...
EmDee
Zo zie ik t ook, maar dat is juist het mooie van die scene.
Hij laat t aan de kijker over.
FisherKing
Zal nog effen dieper mijn lage stem toelichten.
Niet echt verstandig want ik zou het boek ook nooit lezen.
1) ik geloof niet dat de regisseur er echt achter stond.
2) acteursprestaties te belachelijk voor woorden. Niemand acteert goed maar die vader en die docent spannen wel de kroon.
3) Zo'n onzinverhaal, zo ongeloofwaardig. Kan er met mijn pet niet bij.
4) Teveel gejat uit andere films en teveel op de standaard mode gevaren.
dit leidt bij mij tot 1 ster.
Ben het met alle vier je punten oneens.
Ik vind deze film trouwens beter dan the usual suspects.
FisherKing
Ben het met alle vier je punten oneens.
Ik vind deze film trouwens beter dan the usual suspects.

Ik moet the usual suspects maar eens herzien dan .
EmDee
1) ik geloof niet dat de regisseur er echt achter stond.
Wel verkocht King de rechten voor bijna niets toen hij wist dat Singer hem wilde verfilmen.
Marathon Man en ?
Talloze films, Ik zit ook te denken aan Sophie's choice .
Jaap
Goede film met veel dialogen en psycho herhalingen. Sterk uitgevoerd top film.. Bruin!
Justice4All
Waardeloze film, heeft bijna niets van het boek... 2 sterretjes voor de acteurs die het probeerden om een goeie film van te maken.
jedymaster
Goede film met veel dialogen en psycho herhalingen. Sterk uitgevoerd
klopt
jassonn
Zojuist gezien en vond het een zeer spannende en goed geacteerde film(mooie rol van Brad Renfro,jammer dat het zo moest lopen).Ook het psychologische spel dat ze spelen wordt zeer sterk neer gezet.Hier en daar zelfs wat eng.4,5*
BS
wou eigenlijk vanavond the butterfly effect kijken,maar ben blijven hangen bij een vliegtuig film en erna kwam ik uit op deze.
Ik had de film een hele tijd geleden al een gezien dus ben gezellig blijven zitten
Blijft een goede film.Of je het verhaal gelooft of niet is natuurlijk persoonlijk.Ik laat me gewoon meeslepen.Het blijft een aardig goede en spannende film die je bezig houd.
Het onderwerp is goed benadert en het eind is prima.
Het mooiste stukje voor mij ( dat blijft ff hangen zeg maar ) is en blijft toch als hij herkend wordt in het ziekenhuis.Die oudere man naast hem wordt helemaal gek en stort in elkaar.Prachtig gespeelt en uitgebeeld.Een persoonlijk hoogtepunje van de film.
Ian McKellen vind ik gewoon een goede acteur.Hij kan een persoonlijkheid erg goed neerzetten en alhoewel hij meestal een beetje dezelfde rollen speelt ( never change a winning team natuurlijk,zie je overal ) blijf ik hem geweldig vinden.
Brad Renfro staat nog wat in zijn kinderschoentjes maar je kunt zien dat hij het zeker in zich heeft.Hij zal een jaar of 15 geweest zijn tijdens het maken van de film en hij speelt best overtuigend een 17 en later 18 jarige jongen.
Overal gezegt blijft dit gewoon een goede film en krijgt hij daarom 4 sterren van me.

Vijf vroeg overleden acteurs en hun bekendste film

Vijf minder bekende titels naar een verhaal van horrorschrijver Stephen King

Dolores Claiborne

Frailty
Horror / Thriller, 2001

The Dead Zone
Horror / Thriller, 1983
gebaseerd op boekgeheime identiteitmiddelbare schoolgay interesttroubled teennazismejaren 80school counselor nazi war criminalhomo