• 9.375.082 stemmen

Met onder meer: Brad Renfro, Ian McKellen en David Schwimmer

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 20 mei 1999

Plot Apt Pupil

"If you don't believe in the existence of evil, you've got a lot to learn"

De jonge Todd Bowden ontdekt dat de oude Arthur Denker die in de buurt woont een nazi-oorlogsmisdadiger is. Bowden confonteert hem hier mee, en biedt hem een deal aan: Bowden vertelt het niet tegen de politie, en in ruil moet Denker hem verhalen vertellen over de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. Denker gaat hiermee akkoord en Bowden bezoekt hem regelmatig. De verhalen die Bowden hoort beginnen echter langzaam zijn persoonlijkheid aan te tasten.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Vrij slechte film vond ik 't. Ik had geen sympathie met de hoofdpersonages en het verhaal is gewoon niet erg geloofwaardig, als ik verhalen hoor van een kampbeul heb ik niet meteen behoefte om een vogel te vermoorden. Natuurlijk ben ik niet de hoofdpersonage van de film, maar ik wil graag meeleven met één personage en dat doe je hier niet alleen met die ene man in het ziekenhuis das wat weinig. Weinig aandacht voor de gevolgen van het kwaad wat ontstaat.

avatar van starbright boy

(verwijderd) schreef:

Ik had geen sympathie met de hoofdpersonages

Ik had het raar gevonden als je dat wèl had gehad. Maar als je persee sympathie wil hebben voor een van de hoofdpersonen is dit inderdaad niet jouw film. Ik vond juist die fascinatie die de jongen voor het kwaad heeft en de grenzen waar hij door breekt erg intrigerend en geloofde de film ook absoluut. Volgens mij ben ik trouwens ook zo ongeveer de enige op aarde die deze film stukken beter en boeiender vind dan Singers The Usual Suspects.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Ik vind 't verhaal heel aardig voor een kort stukje van een horrorboekje maar niet voor een serieuze film. Ik wil best slechte mensen volgen maar dan zou ik ook graag wat over de gevolgen en de slachtoffers willen zien, maargoed inderdaad het is natuurlijk puur wat je ligt. De film verveelt niet echt en er wordt redelijk geacteerd en die scene in het ziekenhuis vond ik dan weer wel ontroerend dus daarvoor 2,5.

avatar van bisse

bisse

Zeer sterke film met een interessant onderwerp en heel spannend uitgewerkt. Mckellen en Renfo zijn geknipt voor de personages en dat zie je zeker terug in de film. Ik heb echt genoten en snap dan ook weinig van de vele negatieve reacties. Een dik verdiende 3,5 ster.

avatar van emanuel

emanuel

Ik vond er niet veel aan eerlijk gezegd,
Ik vond de hele film niet geloofwaardig weet niet hoe het kwam gewoon denker laat zich wel heel makkelijk intimideren door die jonge gast.
en zo makkelijk denk ik niet dat het is om vingerafdrukken te vinden op het net of zo dus...
de scene met de kat vond ik gewoon te vergezocht en nogal onozel net gelijk het marcheren denker sloeg zo raar met zijn armen denk toch niet dat nazi's zo marcheerden ale ik was er niet bij hé maar gewoon niet mijn soort van film

avatar van skapig

skapig

Ik vond t een best wel zwaar verhaal , meestal zijn er films gezien door de ogen van de mensen die in een kamp hebben gezeten en nu is t anders om ,

dan de chantage van die jongen die een volwassen man weer zo gek krijgt om van alles te doen voor hem .

dat van die vogel snap ik ook , iets kleins en wezenloos is makkelijk te vermoorden , daar begint de allende mee

avatar van Rudie

Rudie

Spannend verhaal en mooi gespeeld.

Ik heb me er geen minuut bij verveeld!

Van mij krijgt deze film een ruime 8.

Omgerekend dus 4 **

avatar van erwku

erwku

rommel film

avatar van betekenis

betekenis

ik heb m net weer gezien. Ik vind m toch echt meesterlijk. daarom verhoog ik m ook naar 4.5*

avatar van Mr Confused

Mr Confused

Ik de film gezien toen hij pas uitkwam en vond er toen eigenlijk geen zak aan. Binnekort komt hij op kanaal 2 dus ga ik nog eens kijken misschien verander ik mijn gedacht maar op beoordeling van toen geef ik hem een 2,5

avatar van xenne

xenne

originele & boeiende film, met dank aan Stephen King. het is eens niet het standaard verhaaltje over goed vs kwaad. de horror zit hem vooral in het feit dat er Kwaad in ieder van ons schuilt. de uitwerking had wel iets beter gekund denk ik (misschien het boek maar eens lezen?). acteerprestaties vond ik wel goed, behalve dan David Schwimmer uit Friends die hier (met snor) erg ongeloofwaardig overkwam

avatar van Florro

Florro

Om nog even trug te komen op het feit of de kat van Denker werkelijk vermoord is of niet...

Het kan toch zijn dat onze Arthur geen keukenprinsje was! En dat het daarom zo stonk daar!

Waarschijnlijk kon hij alleen goed koken met een gasfornuis!!

Ik vond trouwens de Ross van 'friends' ook maar goedkoop met z'n snorretje!!!

avatar van otherfool

otherfool

Het verhaal van King is weer eens duivelsachtig goed (wat is die man toch de bron voor veel geweldige films), en hier is het ook goed uitgewerkt. Interessante stof.

3,5*.

Dat Singer deze geregisseerd heeft is trouwens een nieuwtje voor mij. Opvallende keuze dan na The Usual Suspects.

avatar van Flipman

Flipman

Geen sympathie met de hoofdpersonages is ook weer eens wat anders !

Ik vond deze Film spannend van begin tot eind en er zaten niet tot nauwelijks flashbacks in! Dat vond ik wel bijzonder, zou je eigenlijk verwachten, van die beelden van concentratiekampen.

De Film blijft verrassen, ik gaf net 'n vier, maar ik verhoog naar vier en 'n half.

avatar van Nielskie

Nielskie

Prima film, lang geleden gezien, maar op mijn geheugen vertrouwend geef ik een 3,5. Binnenkort nog maar eens terugkijken.

avatar van nikita_6

nikita_6

Goede film. Bijzonder verhaal en ergens ook angstaanjagend. Ian McKellen speelt zijn rol met grote overtuiging. Knap gedaan.

avatar van film_kaza

film_kaza

De regiseur van The Usual Suspects, De acteur Ian McKellen, verhaal bedacht door Stephen King.

Toch verwachtte ik er niet zoveel van. Vind dit ook een van de mindere verfilmingen. Het verhaal is best spannend maar er is niet echt iets goeds aan. Ik had wel een uitgebreider einde verwacht dus het einde maakte het niet beter.

3 sterren.

De regisseur van The Usual Suspects nog wel ... zou het er niet aan gezien hebben.

Al verklaart het wel waarom een film met een scharen aan B-acteurs (Ros! Casey! Harry & The Hendersons! - wat zag ik een hoop jeugdsentiment voorbijkomen) er nog filmisch redelijk aantrekkelijk uitzag.

Verhaal op zich is best boeiend maar wordt weinig genuanceerd, en vooral totaal ongeloofwaardig, gebracht. Volgens mij wil Singer teveel van het boek in de film proppen. Het voelt ook teveel aan als 4 hoofdstukken (jongen bedreigt oude man, oude man neemt wraak, oude man heeft hulp nodig, einde).

Vond het verder een weinig aparte film. Visueel degelijk, soundtrack was kut, acteerwerk beneden niveau en het verhaal te opgedrongen. Idee was dan wel weer erg leuk.

avatar van Linn

Linn

In tegenstelling tot Onderhond vind ik dat de regisseur te weinig van het originele verhaal van King gebruikt heeft. De film laat te weinig zien van de emoties die Kurt Dussander/ Arthur Denker tegenover de jongen heeft. De dreigende sfeer mis ik in de film totaal terwijl er die in het boek duidelijk aanwezig was.

Als je deze film zonder ondertiteling kijkt is het vaak ook erg moeilijk het neppe Duitse accent van Dussander te verstaan en lijkt het niet meer als een flauw gerochel en gemompel. Nee geef mij maar het verhaal van de beste schrijver die Amerika ooit gekend heeft (naar mijn mening, voordat mensen zich aangevallen gaan voelen )..Daar vermaak ik me beter mee. 1,5*

avatar van Albert Filth

Albert Filth

Echt één van de meest slechte film die ik in tijden heb gezien. Één groot drama.

Het verhaal klopt van geen kanten! Overal vallen gaten en de boodschap komt totaal NIET over! Hoe kún je zo'n film maken als regisseur. Je ziet toch dat het gewoon een k*tfilm aan het worden is zonder diepgang, klasse en ontroering. Ik heb helemaal niets gevoeld bij deze film terwijl het onderwerp toch best aangrijpend is. Maar de film is zo veramerikaanst dat het gewoon verachtelijk is.

Hoe kun je dit maken? Ongeloofelijk. Ze zouden niet zo'n gevoelig onderwerp als de holocaust mogen gebruiken bij zo'n verwerpelijke film. Ik ben ontzet van walging.

avatar van L0sT_R3B3L

L0sT_R3B3L

Albert Filth schreef:

avatar van Mug

Mug

Het is hier een discussiesite. Inhoudelijke tegenargumenten aub.

avatar van Edgar77

Edgar77

In het begin, toen Todd de oude Arthur klem zette, voelde ik toch wel een medelijden voor Denker [Ian Mckellan]. Later in de film, hoewel er sterke scenes tussen zaten, werd dat een heel stuk minder. Het viel me op dat vrijwel alles uitgekauwd was en dat er niet voor voor de fantasie werd overgelaten.

Ik had meer verwacht van de verhalen over de concentratie kampen [terug in de tijd, meer beelden van toen], maar misschien zou het dat meer een oorlogsfilm worden, terwijl dat de essentie niet is.

David Schwimmer zit voor de rest van z’n leven aan Ross vast. Ongeloofwaardig in welke andere film dan ook.

2 puntjes voor de originaliteit en met name voor de ziekenhuisscene. Erg sterk.

Zo’n soort verhaal zou boeiender en veel angstaanjagender verteld kunnen worden. Dreiging mist over het algemeen, naar mijn mening.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

De acteerprestaties van McKellen waren ze goed, dat ik gewoon bang van de man (en zijn tanden) werd. Ook Brad Renfro acteerde goed. Toch heb ik hem inmiddels in aardig wat films gezien en hij begint ook te vervelen. Dramafilms gaat hem beter af. Het verhaal zelf was sadistisch en saai. Ik zag het moraal van de film niet echt en was behoorlijk ziek soms. Geen film voor mij, maar de acteerprestaties verdienen dan wel weer een pluspunt.

avatar van neo

neo

Omdat er hierboven thriller staat vermeld, ga je ervan vanuit dat het geen drama is ofzo? Juist wel. Heb even een correctie ingestuurd.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Het is allemaal verpakt als thriller, en dat is meteen het grote zwakke punt van de film, wat mij betreft.

avatar van pjutter

pjutter

best wel een leuke en originele film, die goed begint.
later vind ik het persoonlijk allemaal iets te worden, waardoor het ook wat minder realistisch werd.
ook de verandering van de hoofdpersonen was niet echt interessant.
het einde was ook niet echt bijzonder

avatar van i.Ron S.

i.Ron S.

Enorm goede acteerprestaties van Brad Renfro(ook goed in The Client) en Ian McKellen. Ik begon er van te zweten.

Het verhaal op zich is niet volledig gebasseerd op werkelijkheden denk ik. Het is meer een verhaal met de bedoeling van "wat als", de nadruk ligt meer op de ziekelijke obsessie dan op het nazisme. Je hele kijk op het personage Todd Bowden van slimme voorbeeldige schooljongen verandert gedurende het verhaal, het is zowat een confrontatie met je eigen waarden.

avatar van Jimmy009

Jimmy009

De acteerprestaties waren goed alleen gebeurde er niet veel in deze film. 3.5*

avatar van hillena

hillena

deze film bewijst maar weer eens dat de acteer prestaties van Mc Kellen grenzeloos zijn

iedereen focust zich maar op LOTR maar deze rol is ook zo ontzettend goed van hem, ik vond het een sterke film

"it is cold here Kitty"....LOL