Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Iko Uwais, Ray Sahetapy en Yayan Ruhian
Gesproken taal: Indonesisch
Releasedatum: 5 juli 2012
Plot Serbuan Maut
"1 Ruthless Crime Lord, 20 Elite Cops, 30 Floors of Hell"
Een SWAT-team komt vast te zitten in een appartementencomplex dat tot de nok toe vol zit met bewapende drugsdealers en moordenaars. Terwijl het team zich een weg probeert te banen door het doolhof van kamers en etages, beginnen de genadeloze moordenaars een gevecht tegen de agenten.
John Lee Hooker
Verhaal - who gives a shit? Juist erg fijn dat ze hier niet zoveel tijd nemen om alles toe te lichten en uit te diepen. Gewoon SWAT tegen gangsters en that's it. Love interest? Zet liever Sex and the City op. Als je daar op zit te wachten in een knokfilm als deze is het echt je eigen schuld dat je verwachtingen niet worden voldaan. Oneliners? Daar heb je alleen behoefte aan als je niet mee kan gaan in de gevechten. Geen greintje humor? Ik heb meerdere malen gelachen omdat het zo wreed is. Geen creativiteit? Het was juist fantastisch hoe ze met meerdere wapens aan de slag gaan en op wat voor manier ze hun tegenstanders uitschakelen.
Serbuan Maut doet bijzonder weinig verkeerd in zijn genre. Als je dit niet kan waarderen is het een kwestie van smaak maar daar kun je de film niet op afrekenen.
In mijn ogen levert een verhaal toch een belangrijke meerwaarde aan een film, ook als het horrorfilms of actiefilms zijn. Als ik enkel actie, moorden, kloppen, aftuigen, afslachten zie op een koelbloedige manier dan mis ik iets .. zelfs geen love interest (hoe banaal het misschien ook klinkt, geen leuke oneliners of greintje humor, geen creativiteit. Niks, nada. Velen verwachten niet meer dan grof geweld in een film, het anderhalf uurtje actiefun is iedereen gegund. Ik vond het net iets te mager. Geef me bvb dan maar films zoals Shooter, Fearless of Rambo... het verschil laat zich onmiddellijk smaken vind ik en aan actie ook geen gebrek.
Maar deze film bevatte toch vollop creativiteit en humor. Daarbij krijg je niet 'meer verhaal' door humor of one liners toe te voegen. Zat zelfs nog een subplotje in over twee broers. Geloof dat iedereen het er over eens is dat dat er beter uitgelaten had kunnen worden. Toevoegen van een love interest? Brrrrrr.....
Nee hoor lekker zo laten. High concept, een feest voor liefhebbers, anderen kunnen dan beter iets anders opzetten.
Iron Maiden
Een verhaal bij een actiefilm hoeft van mij niet diep te gaan, de film moet alleen leuk blijven om naar te kijken tussen de vecht scenes door.
Ik kraak de film hier echt niet op af, maar was het subplotje iets beter geweest dan had het absolute meerwaarde voor mij gehad en had ik bijv. een 4,5 gegeven.
Had liever gehad dat ze het hele broerplotje er uit hadden gelaten, nu doen ze nog een poging tot een soort van verhaal en dat faalt gigantisch en deed afbreuk aan de film voor mij.
Verhaal is toch niet iets dat zich 'tussen de actiescenes door' afspeelt' Actiescenes maken net zo goed onderdeel uit van het verhaal. Verhaal is de optelsom van gebeurtenissen die de dramatische flow te weeg brengen. Actiescenes zijn evenzo gebeurtenissen.
Filmkriebel
Net wel, want net als alle andere films telt ieders mening. En in de actiefilm kun je ook heel wat kanten op.
Om nog even op die love interest terug te komen... : het hoeft niet veel te zijn maar je kan er wel iets mee doen.. bvb dochter van mafiabaas is liefje actieheld of liefje wordt gegijzeld en als chantagemiddel gebruikt. Ik bedoel niet dat je er een sentimenteel gedoe moet van maken. Humor?? Nee, niet gezien, echt waar. Laat ik het er gewoon op houden dat ik gewoon van een ander soort actiefilms hou.
John Lee Hooker
Jezus. Dat is juist enorm afgezaagd en sentimenteel. Ik ben blij dat ze die onzinnige relatie hebben weggelaten.
Waackx
Inderdaad of er niet al genoeg actiefilms zijn die zo'n overbodig liefdesverhaaltje erin flikkeren zodat je vriendinnetje mee kan nemen naar de bios, want dat is weer 1 extra bioscoopkaartje van 9 euro.
Deze film is voor de liefhebber gemaakt en niet voor het grote geld.
Iron Maiden
nu is er toch ook een overbodig verhaaltje over 2 verloren broers aanwezig.
John Lee Hooker
Speelt toch niet zo'n grote rol dat je er aan hoeft te ergeren...
Waackx
nu is er toch ook een overbodig verhaaltje over 2 verloren broers aanwezig.
ja dat klopt, maar ik had het over een liefdesverhaaltje.
cha_sieuw
Wat een gave film man, zoals gezegd een rauwe actiefilm met veel knokpartijen en geen minuut verveling!
Iron Maiden
Speelt toch niet zo'n grote rol dat je er aan hoeft te ergeren...
Ik erger me er absoluut niet aan want de adempauzes waren meer dan welkom, maar het komt afgeraffeld over.
Vond het ook jammer hoe de film afliep, had nog iets extra's verwacht.
John Lee Hooker
Ik heb eigenlijk weinig belangstelling gehad voor dat plotje tussen de broers. Het was misschien overbodig maar afgeraffeld wil ik het niet noemen want ze doen er verder ook niets mee en er komt weinig van terug.
En het einde vond ik juist passend. Ze keren beide terug naar hun eigen wereld en het is duidelijk dat je niet altijd iemand om kan praten. De deur gaat dicht, finish.
Opvallend dat een subplotje je in de weg staat maar je nog wel zat te wachten op 'iets extra's'.
Iron Maiden
ik had het meer over de manier waarop de drugslord zelf dood ging, vond ik in vergelijking met de rest van de film een saaie bedoeling en in combinatie met het plotje zorgt het ervoor dat de film nét niet perfect is.
zxstyle
Mag ik je vragen waarom je dan toch 4* geeft als waardering voor deze film. Ik heb je al meer dingen horen aangeven die slecht zijn aan deze film dan goed.
Ik zelf vond het wel een 'verfrissende' actiefilm. Waarom? omdat er niet steeds flashbacks worden laten zien waardoor je weer uit je actieverhaaltje raakt. Ook werd er niet elke 2 seconden overgeschakeld tussen de hoofdpersonen. En als derde argument waarom ik het verfrissend vond, is om te zien hoe de communicatie tussen zo'n SWAT team gaat, totaal anders dan de amerikaanse moraalridders.
Wel raar dat er geen koppeling werd gemaakt met het begin dat hij terugkomt bij zijn vriendin.
Alhoewel je zelf ook wel kunt indenken hoe dat gaat.
Ik twijfelde tussen 2,5 en 3, maar geef toch een 3, ondanks dat het verhaal mager is, maar dat is meestal bij actiefilms.
Waackx
Alhoewel je zelf ook wel kunt indenken hoe dat gaat.
En ik lees weer meer positieve dingen dan negatieve dingen in jouw recensie, dus hoezo zo'n laag cijfer dan ?
Je moet het zelf weten maar laat je voorganger dan ook in zijn waarde.
Ik laat hem ook in zijn waarde, ik vraag me in alle eerlijkheid af waarom hij op dat cijfer is gekomen.
Waackx
ja dat vroeg ik net ook aan jou, maar jij hebt daar ook geen antwoord op.
Iron Maiden
Het blijft 1 van de beste martial arts films ooit gemaakt voor mij, de vechtscenes zijn spectaculair en de hele film is een wilde achtbaanrit.
een 4 en niet hoger komt door een aantal kleine dingen, geef sowieso bijna nooit een 5 dus vind dit een prima cijfer.
Nu ben ik dus,
Nou ten eerste is 3* geen laag cijfer, maar ook niet echt een hoog cijfer.
Ik miste vooral een intelligent onvoorspelbaar plot. Onvoorspelbaar was deze film wel, maar intelligent niet echt. Als ik echt onder de indruk ben van een film wil ik wel eens hoger geven.
John Lee Hooker
Het gaat hier gewoon om het vechten. Waarom zou je dan op iets intelligents gaan zitten wachten?
zxstyle
Dat kan je van te voren toch niet ruiken? actiefilms zijn er in alle gradaties.
Ik kan slecht naar 90 minuten alleen maar klappen uitdelen kijken, dus toen de plafonds werden weggehakt was ik positief verbaasd, met zulks inventiviteit maak je een film toch weer leuk.
Insignificance
Altijd fijn om te zien dat in films als deze een plot al dan niet bewust wordt gereduceerd tot broodnodige adempauzes. Meer hoeft er hier niet verteld te worden, het werkt vaak toch averechts en bovendien gaat het er om wat de heren laten zien. Tweede aangename verrassing is dat het zich aanvankelijk voorstelt als kogeldans, om daarna het locale krijgsballet volop aan het werk te zetten. Knetterende Pencak Silat dus. Met wisselend succes in beeld gebracht.
Soms wat wild en onbeholpen, ik vond het gevecht op de lange tafel nogal harkerig verlopen, maar vaak ook beenhard. Er zijn momenten waarop Evans zo dicht op z'n vechtcast zit, dat het onmiddellijk aan impact wint. Mooi extraatje. Setting is dik in orde, al heb ik niet veel met een SWAT team in een martial arts spektakel. Verder niet zo hinderlijk, het behoudt over de gehele speelduur een ferme dosis energie en staat bol van de actie. Ruim voldoende.
DiskjockeyEast
Ik lach me kapot hier om dat moeilijk geneuzel en azijnzeikerij.. Joh... boeiend of je een 2,5 of een 3 geeft. Mij interesseert dat geen ene reet wat je overweegt. Een film is altijd en kwestie van smaak. Als je verhaal wilt, supplotjes, etc. dan lekker niet kijken joh!
Ik vind het een geniale film, eindelijk is wat nieuws.. Ik zie het supplotje tussen de broers puur als kapstok om Mad Dog aan het einde helemaal af te rossen... Verder ben ik anderhalf uur volledig vermaakt.. En daar gaat het toch uiteindelijk om denk ik dan.....5 sterren en een persoonlijke top 10 notering voor dit juweeltje zonder verhaal!
homerjay
Een film waarbij het helemaal niet erg is dat er geen verhaal is. Actie is zo intens dat dit de film kan dragen. Jammer genoeg dat de tweede helft van de film meer van hetzelfde is, anders zat er nog een hogere score in
John Lee Hooker
Dat kan je van te voren toch niet ruiken? actiefilms zijn er in alle gradaties.
Daarom vind ik het vreemd dat je iets intelligents mist. Je weet dat dat niet altijd het geval zal zijn en toch zit je er op te wachten...
zxstyle
Nu haal je de zin een beetje uit zijn verband. Het ging erom waarop mijn (en andere) scores zijn gebaseerd.
En bij mij had de film hoger gescoord als er ook iets anders in de film gebeurde. Dus als dat niet gebeurd dan vind ik het een goede actiefilm, maar niet meer dan dat.
DutchTakeshiro
In een notendop: keiharde/meedogenloze/koelbloedige actie. Deze film valt met gemak onder de pareltjes van de actie films. The Raid: Redemption legt de lat voor Aziatische actie films hoog. Fijn om eens een Indonesische film in dit genre te zien, wie weet wat zij ons nog allemaal kunnen bieden!
het aftuigen van mensen is in weinig films zo goed tot zijn recht gekomen als in The Raid. Alles voelt heerlijk echt aan en de "kills" zijn zeer bloederig. De choreografie van de gevechten zijn van een bijna onmenselijk hoog niveau en keer op keer verbaas je je over alle gevecht technieken. De acteurs zetten hun rol goed neer, voor een Indonesische film met relatief nieuwe acteurs valt er zeker niets te klagen.
Het verhaaltje is flinterdun in deze film maar uiteraard erg belangrijk om deze film vorm te geven. Zoals ik al eerder gelezen heb adviseer ik de mensen die verhaallijnen erg belangrijk vinden: misschien is deze film niet voor jou. En voor iedereen die van actie houdt: bereid je voor op een duistere versie van een Jackie Chan film. Grof vermaak op een hoog niveau en dat wordt dan beloond met 4 mooie sterren!
3bdelilah
Tja, goeie actie maar dan is ook alles gezegd. Je moet er inderdaad van houden en laat mijn voorkeur nou net niet naar dit soort films gaan. Het eindgevecht tussen de broers en Mad Dog vond ik wel tof. 2,5 of 3*, ik rond af naar boven.
mnrk
Pulling a trigger is like ordering a takeout.
Actie en nog eens actie vanaf de 1e minuut.... Gareth Evans maakt er zeker wat leuks van...
Het verhaal is natuurlijk niet zo bijzonder (en dat hoeft nu ook niet perse in dit soort films) maar de actie is zeker dik in orde....
De vechtscene's zien er super uit en worden lekker afgewisseld met schieten en martial arts...

Serbuan Maut 2: Berandal

Lat Sau San Taam
Actie / Drama, 1992

Mai Wei
Drama / Oorlog, 2011
vechtsportencrime bosstenementhigh risemonitortower blockjakarta indonesiaswat swat team