• 9.375.132 stemmen

Salmon Fishing in the Yemen (2011)

Romantiek / Komedie | 107 minuten

Genre: Romantiek / Komedie

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Lasse Hallström

Met onder meer: Ewan McGregor, Emily Blunt en Kristin Scott Thomas

Releasedatum: 3 mei 2012

Plot Salmon Fishing in the Yemen

"Make the Improbable Possible"

Alfred Jones (Ewan McGregor) is een in visserij gespecialiseerde wetenschapper die, in dienst van de overheid, de ogenschijnlijk onmogelijke taak krijgt om zalm te introduceren in de hooglanden van Jemen. Aangemoedigd door de opdrachtgever, een sympathieke sjeik, en zijn charmante woordvoerster Harriet Chetwode – Talbot (Emily Blunt), wordt dit een project dat uiteindelijk niet alleen Jones zijn leven, maar ook de Britse politieke geschiedenis zal doen veranderen.

Dr. Alfred Jones

Bernard Sugden

Bij Lasse Hallström:

De nieuwe film van Lasse Hallström is in post-production:

Salmon Fishing in the Yemen (2011) - IMDb

The story of Dr Alfred Jones, a fisheries scientist - for whom diary -notable events include the acquisition of a new electric toothbrush and getting his article on caddies fly larvae published in 'Trout and Salmon' - who finds himself reluctantly involved in a project to bring salmon fishing to the Highlands of the Yemen - a project that will change his life, and the course of British political history forever

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul Torday.

Interessante cast:

Emily Blunt, Ewan McGregor, Kristin Scott Thomas e.a.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul Torday.

Salmon Fishing in the Yemen zal zijn wereldpremière beleven op het Toronto International Film Festival 2011.

De Nederlandse release van Salmon Fishing in the Yemen staat gepland voor 2012 (Paradiso Filmed Entertainment), een exacte datum is op dit moment nog niet bekend.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Bizar dat ik deze film nu al kon zien (pre-screening, zonder subs).

Anyway, goed acteerwerk van iedereen. Bij vlagen geweldig droge humor en een aardig origineel script. De film helpt zichzelf compleet om zeep door (bewust?) met verschillende romantische clichés te spelen. Zo werd de film wel heel voorspelbaar en had ik op den duur zoiets van "Nee hè, nu gaat er toch niet dat gebeuren?"

Zonde, had een stuk meer in gezeten.

avatar van wibro

wibro

Deze film vanavond in de sneak bekeken en ik kreeg wat ik verwachtte; helemaal niks. Nog nooit een film gezien die zo voorspelbaar en vol met clichés zat als dit product van Lasse Hallström. Alles kon je ver van te voren aan voelen komen. Daar komt ook nog eens bij dat de hoofdpersonen mij helemaal niets deden en ik het plot volslagen onzinnig vond. Over dat laatste zal ik normaal gesproken niet zeuren als het een komedie is, maar ik heb geen enkele keerr kunnen lachen, dus voor mij voelde deze film niet als een komedie. Het dramagehalte daarentegen ervaarde ik als erg hoog, de soundtrack vond ik vreselijk en over het tenenkrommende voorspelbare einde daar zal ik het verder maar niet over hebben.
Neen, deze film was het dus echt niet voor mij en dat terwijl deze regisseur in 1985 met "My Life as a Dog" voor mij een van de beste scandinavische films ooit heeft afgeleverd.

avatar van henrygreenways

henrygreenways

een feelgood movie het betere akteerwerk!!!

avatar van wwelover

wwelover

Zeer positief verrast door deze film. De trailer maakte me niet echt enthousiast maar ik heb een zwak voor McGregor dus wilde de film wel een kans geven, en gelukkig maar. Het is een beetje gek verhaal maar wel interessant en ook vaak zeer geestig met name door de rol van McGregor. Het acteerwerk is sowieso erg sterk van iedereen. Het is misschien niet een hele toegankelijke film voor iedereen, maar absoluut het proberen waard.

avatar van Gish

Gish

Origineel idee om over een onderwerp als zalmvissen een film te maken, en dan ook nog in het exotische Yemen. Maar wat was dit een tegenvaller. Hallstrom vliegt werkelijk alle kanten op met zijn script, een beetje romantiek, een beetje terrorisme, een beetje slapstick, een beetje filosofie, een beetje van alles eigenlijk, maar dat leidt niet tot een goede film. Blunt en McGregor maken er samen het beste van en zijn aangenaam om te volgen. Soms had ik echt het gevoel te zijn beland in een aflevering van Peppi en Kokki. Toet toet boing boing.

avatar van SunChaser

SunChaser

Erg goede film, leuk gegeven, leuke karakters

avatar van _Casper_

_Casper_

Redelijke film, de film begint heel leuk en luchtig... beetje luchtige drama en komedie.. maar later in de film.. de laatste 45min word het vooral drama en verliest het het luchtige en komedie en dat vind ik jammer...

Verder is het wel een leuke film om te zien, en heb me van het begin tot het eind erg ermee vermaakt.. en is het acteerwerk ook prima in orde..

maar toch had er net wat meer in gezeten...

maar toch zeker 3* en leuk om gezien te hebben!

avatar van stinissen

Heerlijke film van een van mijn meesters Lasse Hallström een mooi ingetogen romantisch sprookje over dromen en echte liefde. De cast is ook om te smullen met als uitblinkers Ewan McGregor en Emily Blunt die zorgen voor een explosieve chemie. Het drama gedeelte zorgt juist voor het tikje extra in deze mooie film.

avatar van olbo

olbo

Kijkt lekker weg. Heb genoten.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Dit was een lichte teleurstelling. Ook al was het idee Zalm vissen in Yemen wel een leuk basis om een verhaal omheen te schrijven, bleef het toch vaak liggen. Af en toe een leuk grapje hier en daar, maar daar bleef het bij. Het ging in mijn ogen allemaal iets te makkelijk. Alles wat ik aanzag komen, gebeurde ook... Het was geen onaardige film, dat niet. Maar het was te makkelijk. Kristin Scott Thomas stal de show in mijn ogen, en zorgde er voor dat de film niet omsloeg naar het negatieve... Had er meer van verwacht, maar toch blij dat ik hem gezien heb. Zo erg is het nu ook weer niet.

3***

avatar van gauke

gauke

Een pretentieloze romantische komedie waarbij het accent op het liefdesverhaal zelf ligt. De start is leuk en grappig, al had de zwaarmoedige beeldspraak minder en de politieke satire scherper gekund, maar helaas verzandt het verhaal in de tweede helft in kitsch en komen de stereotyperingen er wel erg dik bovenop te liggen. Het uiteindelijke resultaat is een opgezwollen sentimenteel stuk. De regisseur maakt verder handig gebruik van klassieke muziek en veel natuuropnames. Kristin Scott Thomas zorgt gelukkig nog voor wat droge humor en tussen Ewan McGregor en Emily Blunt (als grappig paar) is sprake van natuurlijke chemie.

avatar van james_cameron

Aangenaam genoeg, maar de combinatie van romantiek, drama, komedie en, vooruit, thriller werkt niet helemaal naar behoren. De wisselingen van sfeer en toon doen sporadisch nogal geforceerd aan. Jammer, want er zijn ook veel positieve punten. Het gegeven is origineel; Ewan McGregor is prima in een moeilijke rol en Emily Blunt is even fris en fruitig als altijd. Het camerawerk is daarnaast erg mooi. Op cruciale punten schiet de film echter tekort, waardoor het uiteindelijk niet meer is dan een onderhoudend niemendalletje.

avatar van hoestsiroop

hoestsiroop

Nou, deze film is net zo saai als zijn titel. Enkel de acteerprestatie van McGregor vind ik nog te pruimen.

avatar van jeuletaxi

jeuletaxi

Ik heb er van genoten en natuurlijk waren Ewan McGregor en Emily Blunt samen smaakmaker van deze film.

Hij zal niet voor iedereen te pruimen zijn maar dit leuke sprookje verrastte mij zeker wel.

avatar van GGG

GGG

Wat een film. Echt van genoten...

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Leuke romkom met een apart verhaal. `t is weer eens wat anders. Einde blijft natuurlijk wel weer te voorspellen. 3 kleine sterren

avatar van Zinema

Voldoende vermakelijk.

Een aardige romkom die de bekende romantische ingrediënten bij langsloopt, maar uiteindelijk gered wordt door humor. Met name in het begin liggen er genoeg lachsalvo’s op de loer voor de kijker, wanneer nerd McGregor de waanzinnige opdracht krijgt om de levensvatbaarheid van zalm in Jemen te onderzoeken. Vanaf het eerste moment dat hij en Blunt elkaar ontmoeten is duidelijk hoe het verhaal zich zal ontvouwen, maar het vervelende is dat de twee nu niet echt van het scherm spatten qua chemie. Dat zit hem ook een beetje in het feit dat de romance er zo dik bovenop ligt, dat men de subtiele motieven een beetje vergeet. Toch zijn het juist de twee hoofdrolspelers die de film met hun acteerwerk positief afronden.

Feit is dat naast een komisch eerste gedeelte de tweede meer dramatische helft gewoon minder goed werkt. Satirisch bedoelingen of niet, naast het ontzettend grappige gegeven wordt hier het sentiment een beetje opgeklopt en krijgt het drama eveneens een ietwat onnatuurlijk smaakje. Het spelen met de verschillende genres zorgt voor een onderhoudend geheel, maar is ook een beetje onevenwichtig. Toch is het ook hier de lach die overheerst en, ondanks alle geforceerde pogingen tot tranen trekken. Luchtig blijft het dus niet helemaal, maar de film hapt lekker weg en de 107 minuutjes vliegen vrij vlot voorbij. Voldoende vermakelijk en, met name in het begin, de lachspier prikkelend. Gelukkig vaak genoeg om tevreden te zijn.

Goed.

Met dank aan Paradiso voor het recensie-exemplaar.

avatar van tal1b

tal1b

Had er meer van verwacht, beetje saai, voorspellend 13 in een dozijn clichés

avatar van Elizannthe

Elizannthe

Mooie film, mooi verhaal. Zal niet voor iedereen zo zijn. Maar toch ... de moeite waard!

avatar van Lof78

Lof78

Zeer mooi verhaal... maar wat mij tegen viel waren de kleuren of belichting in de film.> dit viel me best tegen en er was weinig chemie tussen hoofdrol spelers Blunt & McGregor... terwijl Blunt een fijne vrouw blijft om naar te kijken. De invals hoek en de verhaallijn zijn juist weer verfrissend, nieuw en leuk.

toch wel *** sterren waard

avatar van b00ts

b00ts

Aardige film. Jammer van dat stuk als de sluizen van de dam worden open gezet. Beetje amateuristisch bij zo'n project.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Een aandoenlijke film.

'Salmon Fishing In The Yemen' heeft een titel en concept dat je moet liggen. Het eigenzinnige idee is erg leuk en de originaliteit is vooral te vinden in de dialogen en kleine plotontwikkelingen. Blunt en McGregor zijn erg sympathiek en zetten sterke personages neer. De grappen zijn gevat en geslaagd en het feel-good gehalte overheerst zonder ooit vervelend te worden.
Helaas wil de film veel meer zijn dan een klein verhaal met een gouden hart. De liefdesproblemen van de hoofdrolspelers vergen namelijk veel meer tijd en inhoud dan ze gegund worden en het plot van inwoners die de sjeik saboteren is lomp en misplaatst. Tevens loopt het project niet heel erg duidelijk. Vooral in het begin wordt er veel met termen gesmeten die mij allemaal wel vakkundig in de oren klinken, maar die insteek verdwijnt snel en springt de tijd in maanden/jaren? Who knows. Het einde is dan ook iets te veel gevraagd. Het standaard "all is lost" moment is dermate vernietigend dat ik niet zo maar geloof dat er een zalm het overleeft heeft. En Jones is erg gemakkelijk overtuigd om verder te gaan, evenals Mrs. Chetwode-Talbot die haar vriendje geen blik waardig gunt. De chemie tussen McGregor en Blunt is aardig maar draagt de film niet. Dat wordt gedaan door de boodschap dat iedereen een project kan ondernemen zolang ze er maar in geloven. Een mooie lading die hier helaas iets te veel wordt ondergesneeuwd.

2,5

avatar van Niemandsland

Niemandsland

Leuke film om te kijken, al was de film opeens zo maar afgelopen.

avatar van Metalfist

Metalfist

Vissen was nog nooit zo interessant

Ik ben geen fan van vissen, laat ik er maar ineens voor uitkomen. Het is voor mij één van de saaiste dingen om naar te kijken en het was me dan ook een raadsel dat ik aangetrokken werd tot de film. De reden is waarschijnlijk Lasse Hallström die met What's Eating Gilbert Grape en An Unfinished Life vermakelijke films op zijn naam heeft staan want voor de rest is Salmon Fishing in the Yemen een film die, zoals de titel al doet vermoeden, over vissen in Yemen gaat en dat leek me bitter weinig om een film mee te vullen.

Bon, het was eigenlijk dankzij een aantal positieve reviews dat ik me uiteindelijk liet overhalen om dit eens op te zetten en daar ben ik die mensen best wel dankbaar voor want Hallström weet er weer een erg geslaagde film van te maken. Vreemd eigenlijk want op zich is de vistrip vanaf de eerste tot de laatste minuut voorspelbaar (er kan toch werkelijk niemand zijn die niet gedacht had dat Robert nog altijd ging leven en tijdens de climax even terug op de proppen zou komen) maar het behoudt een zekere charme. Je zou verwachten dat je ook bekend moet zijn met heel het visserswereldje maar ook dat blijkt gelukkig niet het geval te zijn en krijg je eigenlijk een film voorgeschoteld die vele thema's omarmt. Zo weet Hallström zowel op politiek vlak als op het gebied van milieu en romantiek een geslaagde film te maken die nergens verveelt. Dat is dan ook vooral te wijten aan de aanstekelijke dialogen die gevuld zijn met maatschappijkritiek maar die bovenal grappig zijn. Geen idee trouwens of dit meer te wijten is aan het kunnen van Paul Torday die het boek schreef waarop de film is gebaseerd maar de regisseur weet in ieder geval wel de Britse finesse van onder andere Dr. Jones zo perfect te benaderen dat de personages in zijn handen erg aandoenlijk worden.

Maar dat pluspunt is toch ook mede tot stand gebracht door een uitstekende cast. Salmon Fishing in the Yemen is nochtans een film waar ik qua acteurs en actrices niet koud of warm voor liep maar Ewan McGregor en Emily Blunt zijn hartveroverend als atypisch koppel dat op het eerste zicht niet bijzonder veel met elkander te maken (willen) hebben. Het is vooral mooi om te zien hoe hun chemie eigenlijk meer en meer begint te spetteren naarmate ze ook meer en meer naar elkaar toe groeien. Je zou dan ook beginnen denken dat Amr Waked, die hier de rol van de rijke Sheikh speelt, wat verwaarloost zou worden maar ook hij weet zich perfect staande te houden tussen McGregor en Blunt. Schitterende bijrol ook nog voor Kristin Scott Thomas die als vuilbekkende politici lekker haar gang kan gaan. Wel een beetje zonde van de soms lelijke effecten (de springende zalmen zien er niet uit) maar ik veronderstel dat de film op dit gebied niet veel budget wou kwijtspelen.

Een stuk amusanter dan ik had verwacht. Salmon Fishing in Yemen is voorspelbaar maar juist hierdoor krijgt de film een zekere charme waar andere films nog niet in geslaagd zijn. Het thema is origineel genoeg om de gehele speelduur te blijven boeien en de uitmuntende cast is de kers op de taart. Toch een regisseur om in het oog te blijven houden voor de komende jaren.

avatar van blurp194

blurp194

Voorspelbare sentimentele romkom. Jawel. En ook een heerlijke feelgoodfilm, een sprookje over onmogelijke liefde en onwaarschijnlijke dromen die toch uit kunnen komen als je er hard voor werkt.

Ewan McGregor is zeker niet mijn favoriete acteur, maar als deze contactgestoorde dooie diender is hij werkelijk perfect gecast. Geen speld tussen te krijgen, prachtig hoe hij de haast te stereotiepe Engels-onderkoelde humor brengt. Emily Blunt is dan zo mogelijk nog beter - en de chemie tussen die twee spat haast van het scherm af. Mooi om te zien hoe dat groeit ook. Vakwerk. Net als Amr Waked, de sheik - en dat is wel de eerste keer in heel lang dat er weer eens een geloofwaardige sprookjessheik te zien is. En ook nog eens KST die geweldig overdrijven mag als politiek secreet.

Dan nog de plaatjes van de natuur en het landschap - zowel in Schotland als in Jemen, waarbij dat laatste dan eigenlijk Marokko is. Erg mooi. Enige schoonheidsfoutje vind ik eigenlijk dat er een korte scene is met Ardverikie House als achtergrond - dat kennen we nog iets te goed van bijvoorbeeld Monarch of the Glen.

En de klassieke muziek is misschien ook net ietsje te zoetig. Maar bij een voorspelbare sentimentele romkom past dat ook wel.

avatar van Thomas83

Thomas83

Warme film. Ewan McGregor zie ik altijd wel graag in romkoms.
Omdat het om een romkom gaat moet je geen bijster intelligente of onvoorspelbare film verwachten natuurlijk, maar in de handen van een regisseur als Hallström wordt er nog wel wat leuks van gemaakt.

Het eerste deel van de film vond ik echt mooi. Heerlijk die dialogen en humor. Later worden Alfred en Harriet wat al te opzichtig naar elkaar toegedreven, begint de sjeik van die wat foute wijze teksten uit te kramen en het verhaaltje rondom het soldatenvriendje dat vermist raakt vond ik ook niet zo geslaagd. Misschien wel wat veel heisa om iemand die je pas drie weken kent. Al hebben ze wel een goede acteur gecast voor de rol.

Later komt er dan ook nog een ietwat onzinnig verhaal bij rondom terroristen, en de hele film lijdt wel een beetje onder de weinig subtiel aanzwellende droevige muziek. Was ook wel om door de grond te zakken zo slecht toen, heel verrassend, bleek dat Alfred aas naar Harriet had vernoemd.

Ik lag wel echt in een deuk om de scène waarin Alfred de sjeik redt van een aanslag met een vishengel. Hoe verzin je het? Haha. Vond het ook vooral grappig hoe de teruggekeerde soldaar op het einde wordt gedumpt. Hij vertrekt met Harriet, maar die laat hem minuten lang wachten en is hem totaal vergeten, haha. Een heel leuke film, maar zo zonde dat de tweede helft zoveel minder is. De 3.0* had anders best een punt hoger kunnen uitvallen.

avatar van Nickske1912

Nickske1912

Romantische komedie verpakt in een verrassend origineel onderwerp, zalm vissen in Jemen. Prima te doen!