• 9.198.644 stemmen

Geregisseerd door: David Lai

Met onder meer: Yuen Jun-Wa

Gesproken taal: Kantonees

Plot Jie Zi Zhan Shi

Yu Shu, die comics tekent over fictieve martial-arts kunstenaars, redt een jong meisje van de prostitutie. Een lokale politiechef is hier echter niet blij mee omdat dit een extra inkomstenbron van hem was. Yu Shu roept nu met de hulp van zijn comics en een echte kung-fu meester nieuwe krachten aan.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Fei Yu-Shu

Sonny Wong "The Scorpion King"

Uncle Chai

Inspector Hua

Principal Chen

avatar van Monsta Kody

Monsta Kody

Godverdomme thur, deze wilde ik toevoegen Jij hebt m nog niet eens gezien.

Dit was wel een aardige film, met originele kung fu en het verhaaltje was ook wel vermakelijk. Geen meesterwerk maar toch wel 3,5 * waard vanwege de choreografie.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Monsta Kody schreef:

Godverdomme thur, deze wilde ik toevoegen Jij hebt m nog niet eens gezien.

:evil. Leen me die DVD maar eens, potverpillapap!

avatar van BoordAppel

BoordAppel

3,5*. Jung Yuen heeft echt een uitstekende controle over zn lichaam en de vechtscenes zien er dan ook erg goed uit. Het plot is nog vrij origineel voor een martial arts film en dr zit niet eens zoveel domme Chinese humor in. Wel jammer dat ik 2 keer de draden gewoon kon zien.

Kody, je bent een beetje vergeten te stemmen btw!

avatar van Sjan

Sjan

Potdulleme, wat is die gast lenig zeg. Ik had nog nooit van m gehoord, maar hij is nog leniger dan een elsatiekje zonder kiespijn. Echt super als hij de scorpion gaat doen (de houding is op zich wel na te doen, maar ga er maar eens mee proberen te lopen...). Af en toe viel er ook nog wel eens wat te lachen in deze film en het verhaaltje was niet eens zo heel beroerd, 3.5*

avatar van YuLaw16

YuLaw16

Chinese antwoord op the karate kid. Mooie gevechten, leuk verhaal en charismatische acteurs. 4/5

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Een behoorlijk melige film die als komedie best geslaagd is. De gevechten zijn uitstekend gechoreografeerd, al laat het camerawerk af en toe een beetje te wensen over. Ook het tot in den treure herhalen van bepaalde moves begon na een tijdje wel te vervelen; het had iets afwisselender gemogen.

Al met al is Scorpion King een vermakelijke film, die echter snel weer uit mijn geheugen zal verdwijnen. Maar: deze film kent wel de meest brede Chinees die ik ooit heb gezien, en dat is ook wat waard.

avatar van Baggerman

Baggerman

YuLaw16 schreef:

Chinese antwoord op the karate kid.

Daar deed deze film me inderdaad ook meteen aan denken. Op zich een beetje een niemandalletje met een wat bijeengeraapt plot. Die Sonny de schorpioenenvent steelt wel de show. Die vond ik echt geweldig!

avatar van FillumGek

FillumGek

Wat heb ik vol bewondering zitten kijken naar Sunny the Scorpion, de vechter op de poster die de unieke 'Scorpion Tactics' gebruikt. Gespeeld door Jung Yuen, waarna hij ook meteen weer uit de schijnwerpers verdween, gek genoeg. Hij gebruikt de hele film alleen maar zijn voeten en wat is die gast snel. Strakke bewegingen, stijlvol, sierlijk, lenig en een perfecte balans. De schorpioenhouding is absoluut memorabel.

Hoofdrolspeler en breakdance kampioen Kar Lok Chin vertolkt de striptekenaar Yu Shu op een leuke manier, al komt het hele comic gebeuren niet echt uit de verf. Het script is sowieso een zooitje heb ik het idee. Master Lo leert Yu Shu ook de nodige moves bij door middel van een wok en groentes. Vermakelijk om te zien. De brede martial arts leraar maakte eveneens indruk met zijn pure kracht. Een film met een aantrekkelijke cast dus.

De gevechten zijn goed gechoreografeerd. Soms duidelijk gebruik gemaakt van touwen, maar het geeft de niet te kloppen status van Sunny net dat beetje meer vorm. De film is doorspekt met typische Chinese humor dat wel vaker gepaard gaat met vechtpartijtjes. Slapstick-achtig.

Doordat het verhaal een rommeltje is konden niet alle scenes boeien. Maar wanneer er werd gevochten, en dan vooral door Jung Yuen, is het volop genieten!

Fijn filmpje.

Eentje die altijd tussen de mazen van het net is geglipt, want ik heb ondertussen de meeste van dit soort films wel al gezien denk ik. Leuk om deze alsnog voorgeschoteld te krijgen, want er valt genoeg te genieten.

UIteraard draait het allemaal om het schorpioen stijltje, uiterst inventief en erg gaaf om te aanschouwen. Kan niet meteen terugvinden wie de actiescenes gechoreografeerd heeft, maar het zou me niks verbazen moest het Chia-Liang Liu himself geweest zijn. Ook erg leuk om hem weer een keertje aan het werk te zien, al is het Jung Yuen die hier de coolste moves krijgt.

Verhaaltje zelf is wat warrig maar storend zeker niet. Camerawerk is goed, erg vlot en wild zoals het een vroeg 90s filmpje betaamt. Met de lengte is ook niks verkeerd, al had het trainingsstuk wel ietsje vlotter gemogen. Dat heb ik toch al beter uitgevoerd gezien.

Leuk, vlot en vermakelijk filmpje dus, met als blikvanger de scorpion kerel. Aanrader voor de liefhebber van wat creatievere martial arts.

avatar van Metalfist

Metalfist

Strips en schorpioenen

Toen ik me voor het eerst begon te interesseren in Chinese vechtfilms, dan was de Hong Kong Legends reeks van DFW (met de roze hoezen) altijd wel de moeite. Releases in originele taal met Nederlandse ondertitels en op zich redelijk goedkoop. Nadien bleek echter wel dat het een allegaartje aan films was en ze verdwenen opeens ook uit de winkels. Ik dacht dat ik het meeste films wel had zien passeren, maar vond er vorige week nog eens twee in de Mediamarkt voor de spotprijs van 2 euro: deze Scorpion King en The Naked Killer.

Uiteraard beide aangeschaft en dan maar op goed geluk aan de eerste begonnen. Meteen de eerste kennismaking met David Lai, maar het was vooral de aanwezigheid van Sammo Hung als producer die me hier over de streep trok. Ik zie Hung nog altijd het liefste spelen/regisseren of een meer actievere rol in de film opnemen, maar hij co-produceert hier wel een vermakelijk filmpje. Scorpion King komt weliswaar traag op gang, maar weet vooral veel goeds te maken in de vechtscènes. Qua plot is de vergelijking met The Karate Kid snel gemaakt, maar qua actie valt dit moeilijker met iets anders te rijmen. Veel wire-fu natuurlijk, maar de Scorpion stijl ziet er gewoon erg goed uit. Verder op narratief vlak dus niet zo bijzonders, al vind ik het idee om dit met comics te gaan combineren op zich niet zo slecht. De uitwerking laat echter wat te wensen over en vooral het trainen oogt nogal langzaam. Waar de actie in het algemeen juist enorm flitsend is, is dat stuk eerder traag te noemen. Het proper maken van de wokpannen heeft natuurlijk ook niet diezelfde status als de wax on/wax off van The Karate Kid dus misschien ligt het voor mij daar wat aan.

Het is echter maar een kleine smet op een voor de rest degelijk geheel. Jung Yuen is veruit het meest indrukwekkende aan deze film. De manier waarop hij de Scorpion stijl brengt is geweldig om te zien. Liefhebbers van het meer realistische werk moeten hier niet aan beginnen, maar dit is bijna verplicht materiaal voor eenieder die van vechtfilms houdt. Yuen heeft er nu niet bepaald een grote carrière aan overgehouden (ik heb hem nog gezien in China Strike Force als bodyguard van Coolio) en dat is toch zonde. Frankie Chan Chi-Leung (volgens HKMDB is Jean Pol, de naam van de acteur op IMDB, trouwens de naam van het personage in de film en ik vertrouw die site nog altijd meer dan IMDB wanneer het op dit films aankomt) is trouwens ook nog een leuke toevoeging als de imposante Bull. Kreeg er zowat een Bolo Yeung gevoel bij. Kar Lok Chin neemt verder de hoofdrol voor zijn rekening en doet dat goed, maar moet toch een beetje onderdoen voor Yuen.

Tof filmpje! Begint nogal traag en dacht hier in eerste instantie niet veel mee te kunnen, maar soms is het het waard om eens wat verder te kijken. Vooral qua actie de moeite waard (Corey Yuen, toch ook nog wel een grote naam in het genre, zou nog als action choreographer meegewerkt hebben) en dat is voor een groot stuk te wijten aan een indrukwekkende slechterik. De rest van het oeuvre van Lai wordt niet zo goed beoordeeld, maar ik ben geïntrigeerd..

avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

• 2065 berichten

Onderhond schreef:

Fijn filmpje.

Helemaal mee eens, Onderhond. Dit is prima kijkvoer. Ik als liefhebber van B films vermaak mij opperbest met dit soort films en kijk door dat overdreven kunst en vliegwerk gewoon heen.De gevechten zijn uitstekend. Tijdens het kijken bleek dat ik deze film ooit eens eerder had gezien in het verleden en dit dus een herziening betrof, maar zeer de moeite waard. Een 3.5