Dredd (2012)
Met onder meer: Karl Urban, Olivia Thirlby en Lena Headey
Releasedatum: 11 oktober 2012
Plot Dredd
"Judgement is coming"
Dredd neemt ons mee naar de ruige straten van Mega City One, een eenzame oase van quasi-beschaving op de vervloekte Aarde. Judge Dredd (Karl Urban) is de meest gevreesde rechter van de Straatrechters, met de macht om de wet te handhaven, overtreders te bestraffen en hen – indien nodig – ter plekke te executeren. Hij neemt het samen met de aspirant-rechter Cassandra Anderson (Olivia Thirlby), die paranormale krachten bezit, op tegen Ma-Ma (Lena Headey), het hoofd van een drugsbende die handelt in een nieuwe drug die de realiteitszin aantast en zich schuilhoudt in een enorm flatgebouw genaamd Peach Trees.
Judge Dredd
Chief Judge
Amos
Freel
Beun de Haas BV
Deze film in een paar woorden? I am the law!
Judge Dredd is agent, rechter en beul ineen, met een zeer hoog zerotolerancebeleid. Samen met een rookie veegt hij ergens in de nabije toekomst een wolkenkrabber vol bendeleden leeg en kijkt hij daarbij niet neer op een lijk meer of minder. Het flinterdunne verhaal en de rauwe setting voelen aan als een slechte jaren tachtig actiefilm, maar gek genoeg zou de film zonder deze elementen incompleet zijn. Het draait in Dredd vooral om over-the-top actie en mooie 3D slowmotion shots. Verstand op nul en genieten maar.
Dikke 3,5 *
Tonypulp
Uit het niets is het nota bene een remake die één van de grootste verrassingen van 2012 opleverde. Prettig vormgegeven sci-fi spektakel, met een Judge zoals 'ie altijd al had moeten zijn. Stallone faalde hier opzichtig in, maar deze update zorgt met een strak en doelgericht concept voor een badass-actie vehicle die tot het eind door blijft knallen. Meer dan aangenaam!
DeCol
Heerlijke actiefilm met een baas in de hoofdrol. Karl Urban is sowieso al stoer en in het jasje van Dredd nog meer. Lijkt inderdaad veel op Serbuan Maut al zit er toch een verschil in. Dredd heeft vuurwerk, Serbuan Maut heeft vechtmoves. Het wapen van Dredd was overigens wel super vet!
Thorongil
Paar dagen geleden gezien. Beetje teleurgesteld, vooral de slomo-scenes vond ik lelijk ogen (hadden een wat rare kleurenpallet) en vaak was het ook bij nutteloze scenes zoals Mama die wat water omhoog laat spatten. Zag er wat de low-budget uit. Het idee is goed en het had een aantal leuke scènes maar kon me niet echt bekoren.
mrwhite
Jurie, Executioner, Judge.
Laat me beginnen met zeggen dat Judge Dredd met Sylvester Stallone één van mijn guilty pleasures is ik vind die film echt super.
Maar ook deze mag er zeker zijn al heeft hij wel niet dat echte comic gevoel zoals die van 1995 en is de humor er minder net als de oneliners. Karl Urban speelt een aardige Dredd maar is duidelijk geen sly die dit soort rolen beter kan overbrengen.
Het verhaal is ok maar hier en daar zitten er toch wel een paar fouten in die eigenlijk echt niet door de beugel kunnen als je voor een serieuze aanpak kiest en ook het inbreng van rogue judges was eigenlijk te dom voor woorden er is nergens aangegeven dat dit zo zou zijn en brengt eigenlijk weinig toe aan de film. Maar ok de film keek lekker weg en had een mooi tempo.
Ik heb hier al een paar keer kunnen lezen dat mensen deze gaan vergelijken met The Raid wat ik trouwens niet begrijp
Buiten het feit dat dit in een groot gebouw afspeelt zie ik geen gelijkenissen. Straks gaan ze nog zeggen dat het gejat is van Die Hard ofzo.
John Milton
Nou nog een keer, Mrwhite: Helaas voor Dredd was The Raid: Redemption net iets eerder (althans, ik zag hem eerder ook al is Dredds script ouder) waardoor toch een behoorlijk dit ken ik al gevoel ontstaat. Natuurlijk is het niet exact hetzelfde, maar wetsdienaars die vastzitten in een hoge flat waarvan ze de baas moeten hebben, waarna vervolgens allerlei henchmen op hen afkomen terwijl ze zich door het gebouw omhoog werken, de overeenkomsten zijn behoorlijk.
Toch heeft de film een aantal zaken die het zeker de moeite waard maken. Visueel is hij origineel, variërend tussen enorme sets, diepe gangen, slowmotion moorden en ontploffingen die vaak net iets anders in beeld gebracht zijn dan je gewend bent. Veel shots hebben ook wel iets comic achtigs en zien er vrij kunstig uit met een goed gebruik van 3D. Karl Urban is bijzonder geschikt voor de rol van Judge Dredd (voor zover ik dat kan beoordelen als niet comic-lezer) en Lena Headey (Game of Thrones) is heerlijk als psycho bitch. Het verhaal, de bijrollen en de muziek zijn niet zo bijzonder en diepgang hoef je evenmin te zoeken, maar daar is Dredd ook niet perse de film voor. Maar als mannenfilm met een biertje erbij voldoet hij prima.
blurp194
Dredd. Porno voor wetshandhavers.
Want we kunnen natuurlijk op geen enkele manier ontkennen dat dit precies een karikatuur op onze samenleving is. Waarin de agent zonder aanziens des persoons de Muldertjes rondstrooit. Om zijn quota maar te halen, of gewoon omdat een burger hem dwarszit - als hij per ongeluk met het verkeerde been uit bed stapt, of wat last van verstopping heeft. Wie is nou eigenlijk fout in deze film?
Oprotten, vind ik. Liever een beetje crimineel dan dit soort zelfrechtzame hufters. Een karikatuur, prima - maar dit is de rechtspraak die we binnenkort gaan krijgen - en de partij die daar tegen is is er nog niet.
Dus je kan kiezen - ofwel je bent een judge, ofwel je bent een slachtoffer.
Maar daarnaast is deze Dredd best een leuke film. Geen gezeur, gewoon veel botte actie. Met een leuke Lena Heady als de bad-girl - eindelijk eens een vrouw als de echte slechterik.
Keane1983
Goh, de actie films hebben me te pakken deze week. Gister Total Recal en nu deze.
Een erg lekkere frisse film waarin non-stop actie centraal staan. De slow-mo's zijn uitstekend in beeld en zien er super strak uit. Als ook de overige SFX en camerawerk.
Acteerwerk is prima, maar eigenlijk niet heel erg nodig in een film zoals deze. Dredd wordt erg leuk neer gezet net als zijn side-kick.
De bad-guy/girl is ook erg gaaf
de manier van spreken en kijken sprak me erg aan.
Al met al een heerlijke grove actie film die ik zeer zeker nog wel een keertje wil gaan bekijken.
Van mij een 4,0*
Elkie Brooks
Vond het actie van begin tot eind. De bloederige schiet effecten konden nog maar net door. Bijna op het Tarantino af. Veel denkwerk zit er niet bij. Gewoon domweg naar kijken.
Vinokourov
Echt jammer hoor. Mega City One en dat enorme flatgebouw zagen er vet uit, alleen het verhaal erom heen is zo belabberd en straightforward. De helden waren ook absoluut niet likeable.
roeman
Ik heb niets tegen actiefilms, het is zelfs zo dat ik een goede actiefilm zeer kan waarderen. Maar wat ik met deze aan moet ik weet het niet.
Geen moment wordt het spannend, geen moment heb je zoiets van oh, ah, tjee he. Ik heb er volledig emotieloos naar zitten kijken. En dit terwijl er toch de nodige bloed, gore en zinloze doden (kids) vallen.
Het verhaaltje is zo flinterdun , dat het lijkt op rijstpapier, en iets te hard stappen op rijstpapier en het is stuk. Nou dat gebeurd dus ook met deze film, flinterdun en niet houdbaar.
En of het nu een remake, reboot, prequel of sequel is van Judge Dredd kan me eigenlijk niet zoveel schelen. Stallone kan niet acteren, maar in Judge Dredd was hij toch een stuk overtuigender dan Urban, waarvan we niet eens zijn ogen zien.
Normaal ben ik bijna altijd voor de held, maar Urban is geen held en ook geen persoon, en dat heeft alles te maken met de helm die hij draagt.
Nee mislukt op alle fronten, helaas. 0.5* voor de moeite en de verziekte blik op de toekomst.

Banjo
- 2038 berichten
Deze film begint pas na 30 min te lopen maar dan nog had ik er meer van verwacht!.
Het verhaal is eigenlijk niet sterk en goed genoeg uitgewerkt. Maar slecht was het ook niet, 3 sterren is het nog wel waard.
deze film had trouwens veel van the Raid....
El ralpho
Just another day at the office
Een dag uit het leven van Judge Dredd zoals een van de vele anderen, althans zo laat de film het ons geloven. Er wordt geen tijd verspild aan een uitgebreide inleiding over de geschiedenis van het ontstaan van Mega-city one waar het verhaal zich afspeelt, maar plaatst de kijker direct midden in de actie. Er komt een oproep binnen waar op gereageerd wordt, en dit is eigenlijk wel zo'n beetje de complete hoofdlijn van het verhaal. Naast zijn zijde staat Casandra Anderson, die ook aardig van zich blijkt af te kunnen bijten en ook voor de nodige girl power weet te zorgen.
De setting doet een beetje game-achtig aan en Dredd zelf is al net zo'n geoliede machine als het personage van Robocop/Terminator die met uiterste precisie als een eenmansleger een compleet gebouw leeg ruimt. Op uiterst spectaculaire wijze, dat dan weer wel.
Wat ik persoonlijk een domper vond waren sommige slow-motion shots. Deze moeten in de 3D versie mogelijk een betere indruk hebben achtergelaten, maar in de reguliere ''normale 2d-versie'' kwamen enkele scene's op mij een beetje nutteloos over. Dit kan ook te maken hebben met de overzetting waar member De_Hollander het op de voorgaande pagina over heeft. Ook vond ik de actie wel gaaf, maar kon het soms wat grootser aangepakt worden zoals de scené met de mini-gun en de prachtige slow-motion shootout.. Al met al heb ik echter goed kunnen genieten van anderhalf uur vol pretentieloos vermaak.
tattoobob
Mijn hd versie zag er super uit!!!!
Meestal is het origineel beter als de remake,maar in dit geval niet deze steekt zeker boven het origineel uit!!
Maar goed..na geaapt van The Raid???denk het niet tis niet een kopie ofzo
en als het er al op lijkt zal dat wel toeval wezen!!!
WANT TOEVAL BESTAAT NOG JONGENS
Beter als het origineel maar zeker niet mijn film!!!!
Pfff die helmen ook,jammer dat ze die niet ff hebben verandert!!
otherfool
Ma-Ma is not the law... I am the law.
Gaaf hoor, prima actiefilm. Het origineel met Stallone zag ik (buiten die ene onmisbare oneliner) nog niet maar de hedendaagse Dredd mag er meer dan zijn. Prima weergegeven dystopie, effectief verhaaltje, adequate actie, fijne oneliners en dan uitschieten met een paar gestyleerde slomo's, niks mis mee. Urban spuugt zijn teksten zoals het hoort en Thirlby is veelbelovend als rookie Judge.
3,5*.
Zonder zelfspot.
Het 3D-effect in Dredd had wel wat inventiever kunnen worden uitgediept, want echt veel indruk maakt de derde dimensie hier niet. Gelukkig trekt een aantal vermakelijke actiescènes en het buitenproportionele geweld een en ander een beetje recht. De op een comic gebaseerde Judge Dredd kenden we in filmland natuurlijk al van de flop uit 1995 met Sylvester Stallone. Maar waar in die film de decors, actie en foute one-liners nog op een lachje konden rekenen is de toon hier iets rauwer. Het levert wat bloederige moorden op, maar sneeuwt de eventuele lol een beetje onder.
De bombastische actie wordt sowieso een beetje beperkt vanwege de simpele setting van een wolkenkrabber, maar als actiefilm is de film nipt geslaagd. Het heeft niets met de Stallone-flick te maken en neemt zichzelf iets te serieus, maar er wordt lekker op los geknald in een constant tempo. Weinig zelfspot dus, maar visueel gezien is een en ander aardig in elkaar gestoken met af en toe een shot dat aan de stripreeks moet refereren. Voeg daar aan toe een aantal coole slow motion scènes die de drugsbeleving van de bad guys moeten weergeven en de tijd vliegt om.
Redelijk.
Met dank aan Entertainment One voor het recensie-exemplaar.
Mescalino
Slecht, en daarmee beschrijf ik de hele film.
Het pak van dredd ziet er niet uit. Lijkt ook niet uit die van de comic. Het pak uit de eerste film zag er vele malen beter uit. De motor, wie dat heeft ontworpen mag meteen met pensioen.
Dan de Slow-mo, Totaal verkeerd en veel te veel gebruikt.
Karl Urban slaat de plank volledig mis met zijn rol. Zijn stem en zijn mond maken hem eerder irritant dan "bad-ass".
Een paar leuke scenes maar dan houd het ook op.
MRDammann
Geweldige film. Heerlijke actie met af en toe een vleugje humor. Heerlijk van genoten!
Zeriel
Waardeloze film, en wat ziet die dredd er sloom uit met die lompe helm, en dito pakje, motor en eigenlijk alles.
Verder een overkill aan slomo's die vooral irritatie opwekken.
Een bloedig maar bloedeloze slappe hap.
LOTR-lover
Vond het een interessante en vermakelijke film met geweldige special effects. Die slowmotion stukjes waren geweldig. Vond het een stoere film. De vergelijking met The Raid vind ik bizar. Totaal andere stijl, totaal andere film.
8/10 (IMDB)
doctari
Was dit maar een Engelse site, dan had ik deze film ten minste echt "Dredd-ful" kunnen noemen. Wat een vreselijk, vreselijk nep en saai gedrocht.
Ik heb echt negentig minuten mijn best gedaan om iets origineels of vermeldenswaardigs te vinden in deze film, het is niet gelukt. Het is weinig meer dan een fantasieloze aaneenschakeling van matige actie, eindeloze slow-motion, onopmerkelijke karakters en slechte effecten.
Het probeert ook nog eens heel erg nadrukkelijk cool over te komen. Een enkele keer lukt het maar meestal werkt het eerder op de lachspieren. Misschien is dat maar goed ook want bedoelde humor is ver te zoeken in een film die zich ook nog eens veel te serieus neemt.
Dit soort pulp kan werken als het ver over de top gaat en veel humor bevat. Als men echter daadwerkelijk denk dat al dit geschiet en geweld, zonder enige vorm van ironie, anno 2012 nog entertainmentwaarde heeft, dan gaat het wat mij betreft toch echt mis.
brabusRUS
Kort en grof
Lekker vlot en simpel filmpje vol met actie. Het grove aspect in de film was vet. Had ik niet verwacht. Voor de rest, prima acteerprestaties, en interessante personages.
Jammer genoeg niet in 3D gezien, maar wil ik zeker nog een keer doen.
Niet zo zeer beter dan de vorige, maar wel anders en vooral grover. De vorige had een beter decor met al die moderne auto's etc.
Filmkriebel
Een futuristische en ultra-gewelddadige nachtmerrie, met prachtige slowmotions, stijlvolle actiescènes en rechters die even gemeen zijn als het uitschot die ze moeten inrekenen of neerhalen. Alleen al die mond van Urban, één en al woede. De mensenjacht in een hermetisch afgesloten woontoren deed me net als anderen direct aan Serbuan Maut denken en het voelt soms wel als een kopie van deze Indonesische actiefilm aan. Toch vond ik Dredd beter dan Serbuan Maut door de beter in beeld gebrachte actie. De film doet niet aan psychologie en schaamt zich daar totaal niet over, dus aan de personages stoorde ik me weinig. Jaja, van mij een 4* want what's there not to like?
frolunda
Een film die veel dichter bij de originele comics staat dan die met Stallone en dat bevalt me prima.Urban is uitstekend als de rechtlijnige Judge met gelukkig niet al te veel tekst.Verder is de actie dik in orde (enkele kills zijn zelfs memorabel) en kent het scenario enkele leuke vondsten,al was de overeenkomst met Serbuan maut me ook opgevallen.Goede actie/sciencefiction film die precies bracht waar ik vooraf op hoopte en zelfs nog een beetje meer.
ikkegoemikke
How the fuck are we gonna stop this guy?
"Call 911."
Kenners van de gelijknamige comic weten dat Dredd staat voor ruwe,rauwe en genadeloze geweldscene's in een grauwe en donkere maatschappij waar er geen toekomst is voor de doorsnee mens en waar de criminaliteit schrikwekkend hoog ligt. Judge Dredd regeert in deze armtierige en agressieve maatschappij met strenge en meedogenloze hardhandige hand. De figuur Dredd kan gezien worden als een Robocop-achtige door anabolica opgepompte spiermassa waarvan het gelaat steeds bedekt is door zijn helm en alleen een verbeten grimas te zien is met vervaarlijk soms ietwat vlijmscherp-lijkende tanden.Doorgaans is hij kortaf,bot en is er geen ruimte voor onderhandelingen en valt er een vlijmscherp oordeel naar zijn goeddunken. Dat is zowat mijn visie over de comic.
En deze film volgt dit beeld accuraat op. Vergeleken met deze film is Judge Dredd uit 1995 met Sly de Walt-Disney versie m.a.w vreselijk braaf,bloedeloos en geschikt voor een gezamelijke gezinsuitstap. Deze versie daarentegen staat bol van de actie en straight-in-your-face geweld met de bijhorende gore beelden en bloedvergieten. Toegegeven het verhaal is niet echt het toonbeeld van spitsvondigheid en ver doorgedreven inspiratie. Stuur Dredd samen met een mutant als rookie (trouwens enigste vermeldenswaardige acteerprestatie) naar een misdaadoord met 3 verdachte zelfdodingen. Blijkt dat het eigenlijk een doodgewone afrekening is in het drugsmilieu waar een zekere Ma-ma de plak zwaait. Deze zorgt , met medewerking van een andere mutant , voor een lock-down van de megagrote wolkenkrabber Peach Trees om te voorkomen dat een bendelid meegenomen zou worden voor verhoor. Wat volgt is een wedloop naar de bovenste verdieping, waarbij er confrontaties zijn met alle lokale bendes (waarvan ik dacht dat die niet meer bestonden) en uiteindelijk eindigt in een confrontatie met de opper-baas Ma-ma. Niks wereldschokkends maar de gehele film is doordrenkt met actie en ultra-hardcore geweld. De slowmotion beelden zien er "stunning" uit en geven een duidelijk beeld van de invloed van het nieuwe "Slow-mo" drug.
De enigste minpuntjes waren :
- het feit dat de corrupte judges wisten dat ze achter de befaamde Judge Dredd zaten , zou toch moeten betekenen dat ze ook wisten deze op pad was met de rookie Anderson die beschikte over bepaalde psychische krachten. Die Judge die achter Anderson aanging had toch moeten weten dat Anderson onmiddelijk wist wat haar plan was. Dom wicht.
- Het einde van Ma-ma kon wel beter in beeld gebracht worden. Een Slow-Mo vrijeval met een spetterend einde. Paste beter in het totale plaatje van deze film
Over de acteerprestatie van Karl Urban valt eigen weinig te zeggen. Elke nitwit met een goed postuur en een verbeten trek op de mond kon deze rol aan. Dat was ook het enige wat er in beeld kwam. Je moet geen groot licht zijn om dit te kunnen vertolken.
Vermakelijke vrijdagavondfilm met bloederige no-nonsense censuurloze actie.
Thumbs up van mij in ieder geval
Captain Pervert
Best aardig. Gisteren gekeken met een 3D brilletje op de neus.
Bij Dredd doen ze heel veel dingen goed. Af en toe lijkt het een beetje style over substance, met die slowmo's, maar dat ziet er heel gaaf uit in 3D. Dus dat is goed. Ik kende ook die hele Karl Urban niet, dus voor mij was het dit keer niet Stallone in een Dredd-pak, maar dit was Dredd. Ook geniaal dat hij - in tegenstelling tot de film van 18 jaar geleden met Stallone - de hele film zijn masker geen moment afzet. Tot slot is de film onverwacht grof en doet men niet moeilijk om een litertje bloed meer of minder. Dat past er goed bij.
Toch is het verhaaltje ietwat simpel en veel shootouts tonen ook maar weinig inventiviteit. Sommige schietpartijen verschillen qua opzet en cinematografie nauwelijks van een actiekomedie uit de jaren 80. Behalve dan dat hier een geweer met voice-command en een bijna onuitputtelijke hoeveelheid kogels en bommen wordt gebruikt. En net als je dat denkt, word je weer getrakteerd op 1 of ander slowmo-shot wat eigenlijk niets toevoegt maar er wel gaaf uitziet.
De near-future setting en de sfeer is erg cool. Ik zou hier graag een vervolg op zien!
3,5 sterren
Lennert
Ik ben een voorstander van hoe actiefilms de laatste jaren evolueren, helaas zijn dit ook meteen de films die het financieel niet heel erg succesvol hebben gehad. Films als Gamer, Universal Soldier: Day Of Reckoning en nu ook Dredd verbreden het kader van de actiefilm door naast bruut en over the top geweld ook nog eens in de regie trucjes aan te brengen waardoor de films zichzelf meteen al verheffen boven de saai geregisseerde klassiekers uit de jaren '80 en '90. Ik denk dat we Zack Snyder hier met zijn 300 maar dankbaar voor moeten zijn, helaas was dit ook een van de weinige keren dat over the top gefilmd en bloederig geweld echt succesvol was.
Bon, ik heb altijd een zwak gehad voor de Dredd variant van Stallone, maar heb mezelf ook meerdere malen moeten onderwerpen aan de haatspeeches van vrienden van me die me keer op keer op het hart drukten dat Dredd zijn helm niet afzet en dat de film veel te cartoonesque was om een goede weergave te zijn van wat de Dredd comics precies moeten voorstellen: bruut geweld. En jawel, ik moet ook toegeven dat deze meer serieuze weergave mij ook meer bevalt. Het script doet dan wel heel erg aan The Raid denken, de fantastische regie en cinematografie (ik vond die kitscherige slow motion en dito kleuren juist fantastisch!) zorgen ervoor dat het hier qua vergelijking ook bij blijft. Urban is daarnaast ultiem badass en doet Stallone met gemak vergeten.
Het meest enthousiast ben ik echter niet over Urban, maar over Thirlby. Het is alweer een tijdje geleden dat een vrouwelijk personage in een brute film als deze goed is geschreven en ook de kans krijgt te schijnen. Thirlby's personage Cassandra ondergaat namelijk een goede karakterontwikkeling, staat haar mannetje (een damsel in distress die zichzelf er uit redt is altijd een verademing en ze redt Dredd bovendien ook nog) en is goed geacteerd. Zo mogen vrouwelijke personages in films als deze vaker geschreven en neergezet worden.
Verder is het een ultiem genot om te zien hoe het geweld in een film als deze zo mooi neergezet wordt. Verpest dit ons als publiek niet te erg dat we geweld als mooi gaan opvatten? Onzin, al die 12 jaar en ouder actiefilms die geweld laten zien, maar de impact hiervan skippen zijn wat mij betreft vele malen erger, omdat zij de impact van geweld missen, hierdoor ontstaat er veel eerder een vervreemding van de werkelijkheid als het op actie aankomt.
Dredd heeft met uitzondering van Cassandra's personage niet heel veel diepgang, maar is in al zijn bruutheid en kunstzinnigheid (qua regie dan) een fantastisch product te noemen. Tegelijkertijd begrijp ik extra goed waarom dit soort films niet heel populair zijn, te gewelddadig en kunstzinnig voor het grote publiek, en het mist een bepaalde funfactor die Stallone's versie wel had. Desalniettemin ben ik uitzonderlijk enthousiast.
Leno
Sterke actiefilm zonder al te veel poespas of onnodige uitleg of subplotjes. Het draait om de actie en dat zit wel goed. De setting is sterk maar vooral visueel gezien is het mooi gemaakt. Gewoon gemaakt voor actiefans en geen compromissen om voor ieder wat wils te bieden, bijna een uitzondering. Wellicht ook daarom hier niet in de bios geweest..
mister blonde
Leuke film. Lekker bloederig, zoals het hoort. Behoorlijk goed tempo al had het nog wat hoger gemogen. Er zijn enkele actiescènes die echt erg goed zijn, waarvan die met die allesvernietigende guns het meest in het oog springt. Wat visuele trucjes leuken de film verder op, al werkt lang niet alles.
Vind het claustrofobische concept in al zijn eenvoud wel werken.De vergelijkingen met the Raid zijn nogal logisch; het lijkt wel heel erg op elkaar. Het zal toeval zijn, maar toch is het opvallend. Een vergelijking met Judge Dredd ligt wat minder voor de hand aangezien het twee verschillende films zijn geworden. Deze is veel beter. 3,5 sterren. Leuk tussendoortje.
Metalfist
Welcome to the inside of your head. It's kind of empty in here
Er zijn zo van die guilty pleasures in het leven en Judge Dredd uit 1995 is er daar één van. De film wordt weliswaar zowat unaniem verguisd maar het is één van mijn favoriete rollen van Stallone waardoor ik de film met plezier kan blijven zien. Stond er dan eerlijk gezegd ook niet om te springen dat er weer een reboot, remake of hoe je het ook wilt noemen aan kwam maar sinds mijn broer deze een tijd geleden had aangeschaft, was ik er toch benieuwd naar geworden.
En ik heb er een dubbel gevoel aan over gehouden. Dredd, van het 3D effect is trouwens werkelijk niets te bekennen, lijdt vooral onder een wat zwak script. Scenarist Alex Garland begon al in 2006 met het schrijven van een scenario maar liet verschillende verhaallijnen (Dark Judges en Cursed Earth onder andere) vallen omdat hij het gevoel kreeg dat ze te onduidelijk gingen zijn voor de niet-lezers van de comics. Om daar aan tegemoet te komen besloot hij zich meer te concentreren op een kortverhaal en hiermee was de uiteindelijke verhaallijn van start gegaan. Ergens begrijp ik de beweegredenen van Garland wel, hij kreeg het gevoel dat hij eerder met een slotstuk van een trilogie bezig was, maar toch valt het op dat Dredd en Anderson hier niet veel om handen hebben. Hoewel de film maar een speelduur heeft van een dik halfuur (iets wat toch wel zeldzamer is voor de action movies van de laatste jaren), begint de film op den duur toch wel wat te slepen. Dredd en Anderson komen terecht in een vicieus cirkeltje waar ze continu worden beschoten en van verdieping wisselen en het gevoel overheerst toch wel dat hier meer mee gedaan had kunnen worden.
Karl Urban had al van in het begin gezegd dat hij Dredd nooit zijn helm ging laten afzetten zoals dat bij Stallone wel het geval was en dat kan ik enkel toejuichen. Alleen wat zonde dat Urban niet altijd genoeg uitstraling heeft om het personage over de gehele lijn imposant te maken. Hier en daar missen zijn one-liners dan ook wat pit. Voor karakterontwikkeling moet je bij Dredd zelf niet zijn, en gelukkig maar, dus Anderson krijgt genoeg mogelijkheid om de evolutie van rookie naar volwaardige Judge te volmaken. Olivia Thirlby slaagt hier goed in en is aangenaam om naar te kijken. Leuke bijrol trouwens van Lena Headey die zich eens lekker kan laten gaan als Ma-Ma. Deze keer ook geen Rob Schneider die er meer niet dan wel bijpast dus dat is ook mooi meegenomen.
Een sequel moeten we blijkbaar niet meer verwachten en ergens vind ik dat toch zonde. Nu zit je met twee films opgescheept die het reilen en zeilen van de Judges op poten zet maar waar nadien niets meer mee gedaan wordt. Ik blijf geloven in de potentie van de personages/verhaallijnen en het is te hopen dat Hollywood zich toch nog zal bedenken.

'Dredd' vanavond (29 september) op televisie: 'Karl Urban zet na Stallone weer een serieuze bad-ass neer'

Raiders of the Lost Ark
Actie / Avontuur, 1981