Dredd (2012)
Met onder meer: Karl Urban, Olivia Thirlby en Lena Headey
Releasedatum: 11 oktober 2012
Plot Dredd
"Judgement is coming"
Dredd neemt ons mee naar de ruige straten van Mega City One, een eenzame oase van quasi-beschaving op de vervloekte Aarde. Judge Dredd (Karl Urban) is de meest gevreesde rechter van de Straatrechters, met de macht om de wet te handhaven, overtreders te bestraffen en hen – indien nodig – ter plekke te executeren. Hij neemt het samen met de aspirant-rechter Cassandra Anderson (Olivia Thirlby), die paranormale krachten bezit, op tegen Ma-Ma (Lena Headey), het hoofd van een drugsbende die handelt in een nieuwe drug die de realiteitszin aantast en zich schuilhoudt in een enorm flatgebouw genaamd Peach Trees.
Judge Dredd
Prima acteerwerk...
Goede gemaakt SF film...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Prima kwaliteit HD breedbeeld, maar behalve
donker, te veel geruis...
Matige film waarin een nieuw soort agent meteen als rechter fungeert. De film speelt zich af in een futuristische wereld waarin de criminaliteit de overhand heeft. Deze stripverfilming heeft een nogal mager verhaaltje met redelijk brute actie-scenes. De look van de film stond me wat tegen en op een gegeven moment heb je het kat-en-muis-spelletje wel gezien.
dave
Schitterende film met Karl Urban als ultieme badass die het recht letterlijk in je bek komt proppen. Het is bijzonder moeilijk om negatieve punten onder ogen te zien, omdat de algemene stemming zo geweldig aanvoelt. Ik hou van bruut geweld, anti-helden die mathematisch gezien geen schijn van een kans maken, een karrenvracht aan flauwe one-liners en veel te theatrale monologen. Dredd scoort zodoende op elk vlak en krijgt zelfs een extra duwtje in de rug omwille van een erg pittige soundtrack.
4.00
John Lee Hooker
Een vrij duffe blockbuster waarin twee 'judges' in een groot complex terechtkomen en enkele hindernissen moeten doorstaan om uiteindelijk Ma-Ma te grazen te nemen. Ik geloof niet echt in psychics en ik vond het dan ook jammer dat Dredd werd bijgestaan door een blondine zonder helm. Hierdoor lijkt meteen alles kinderspel en het is niet erg aannemelijk dat je door een zesde zintuig deze hoofdbescherming weg zal laten. Ook vond ik het nogal stompzinnig om met drie mitrailleurs naar de overkant te schieten in de hoop je doelwit te raken (ze hadden 'm veel beter kunnen omsingelen). Daarnaast vervelend dat ze die neger voor een groot gedeelte van de tijd als een blok aan hun been vast moesten houden. Het bevordert de jacht niet ten goede. Dan, tegen het einde, schakelt Ma-Ma als laatste redmiddel wat corrupte judges in die het geld al kunnen ruiken. Helaas moet het weer op zo'n achterhaalde manier geschieden. Nee ik ben niet verkocht... meest toffe waren die slow-mo's.
Donkerwoud
Redelijk onderhoudende pulp. Beter dan de ellende met Sylvester Stallone, maar ik vond het allemaal wat teveel de geijkte paden betreden in plaats van met iets nieuws te komen.
K. V.
'k ben eigenlijk aangenaam verrast door deze film. 'k had eigenlijk erg lage verwachtingen, maar 'k vond het wel een goeie actiefilm. Het was trouwens ook een redelijk gewelddadige en bloederige film. Er zaten niet meteen dooie momenten in en verveelde dus niet.
Karl Urban vond 'k nogal geforceerd stoer klinken en was zo minder m'n ding, maar de andere spelers vond 'k wel overtuigend.
'k denk dat de film eigenlijk wel de moeite ging geweest zijn om in 3D te bekijken, maar hier was het de gewone versie.
Van mij mag er gerust nog een vervolg komen. Prima actiefilm.
DVD-T
I am the law.
Ik ben best wel een fan van de 1995 versie. Vooral de cartooneske aanpak spreekt me daar erg in aan. Toch werkt deze wat serieuzere aanpak net wat beter. Vooral te danken ook aan Urban's input voor het karakter van Judge Dredd.
Verhaal is niet erg origineel meer natuurlijk en toont wel erg veel vergelijkingen met Serbuan Maut (2011). Toch is het genoeg als kapstok om er een onderhoudend geheel van te maken. Vooral visueel ziet het er goed uit, al had ik wel wat meer Slo-mo scenes willen zien. Dredd is rauwer en harder dan zijn voorganger met Stallone en ook dit komt de film ten goede. Verder heeft de film nergens echt moeite om op gang te komen en verloopt het allemaal zeer soepel en snel. Actie is er genoeg en is verzorgd in beeld gebracht. De muziek van Paul Leonard-Morgan ligt ook best fijn in het gehoor en past perfect bij de film, strakke regie en editing, mooi camerawerk. Ook credits trouwens aan de sound design van Freemantle die laatst terecht een Oscar heeft gewonnen voor Gravity.
Bottleneck
Ik blijf het wat vreemd vinden, een comic personage met helmpie dat door een 'realistische' setting heen dendert en serieus moet overkomen. Vind zulke sf-elementen aan de matige kant: die knullige motoren, pakken, het gedachtenlezen. Een positieve uitzondering daarop is het idee van de futuristische miljoenenstad met de enorme, grauwe wolkenkrabber die mooi in beeld wordt gebracht, zowel van binnen als van buiten.
Het filmpje is ook lekker vlot en behoorlijk bruut en heeft rechttoe rechtaan actie, prima allemaal. De wel heel erg opzichtige slomo-beelden zien er eigenlijk ook leuk uit - vooral als er een paar naar beneden flikkeren - past wel in zo'n film en het is best gaaf gedaan dat de roestige 'poorten' van het gebouw hermetisch sluiten ter inleiding van de actie, gelukkig gebeurt dat al vrij vroeg met het bloedvergieten tot gevolg.
Alleen de eindbaas en -gevecht vallen tegen na haar veelbelovende intro, een teleurstellende climax dus en vind in z'n algemeenheid de meer 'realistische' benadering in The Raid een stuk beter (om die originele vergelijking maar eens te maken...). Hoe dan ook, prima vermaak dit hele Dredd-gedoe.
A83
Leuke film om te zien, verveeld eigenlijk geen moment.
Echter de slow-motion beelden voegen niet echt iets toe maar misschien wel leuk in 3D.
Het verhaal is redelijk vlak, het gebouw gaat dicht en dan begint het kat en muis spel..
Voor mij 2,5 sterren.
crissmit85
Film kon mij niet echt aan het beeld gekluisterd houden. Wel wat goede actie scenes. De slow-motion scenes deden het wel leuk in 3D. De hoofdpersonage vond ik wat overserieus acteren met een constant pruilend lipje.
Kondoro
Dredd
Van een kameraad moest ik echt eens Dredd kijken, hij was super gaaf met lekkere actie en mooie slo-mo beelden. Ik kwam er op vakantie achter dat deze film op Netflix werd gezet en had hem meteen in mijn lijst te zetten om binnenkort te kijken. Nou, dat was dus gister al en ik heb erg genoten van deze film. Vooral de Slo-Mo beelden zagen er op sommige momenten erg gaaf uit, bijvoorbeeld wanneer iemand werd beschoten!
Karl Urban speelde een redelijk rolletje maar, helaas zag je alleen zijn mond. Dit komt uiteraard door het concept van Dredd maar hij acteerde gewoon goed. Olivia Thirlby speelde ook gewoon een goed rolletje.
Het verhaal vond ik gaaf om te zien alleen was de setting wat minder. We bleven in het gebouw waar het verhaal zich afspeelde maar had ook wel graag wat anders willen zien maar, dat vond ik nu ook niet erg. Je werd namelijk goed mee genomen door het acteerwerk. Het concept vond ik erg gaaf en daardoor kreeg ik een leuke vrijdagavond-film-avond!
arno74
Lekkere popcornvermaak en aardige meevaller. Deze comicverfilming is visueel behoorlijk kleurrijk en vermakelijk geworden met fraaie slow motion beelden en over de top geweld, het gore zo af en toe had alleen van mij niet gehoeven. Verhaal is ook fijn rechttoe rechtaan zoals het hoort bij een actiefilm, zonder vergezochte twists e.d. Opvallend dat de regisseur redelijk oog heeft voor het script, hij probeert zelfs uit te leggen waarom het leuke koppie van eye candy Olivia Thirlby als enige van de swat-team géén lelijke gezichtsbedekkende helm draagt
Vermakelijke film voor de liefhebbers, ruim 3*.
Richard_Voorhees
Heerlijk hoe Urban een soort Batman versie van de Judge weet neer te zetten die een stuk kouder en minder cartoonesk is dan Stallone's vertolking van hetzelfde personage.
Wat ik vooral genietenswaardig aan deze film vond was de hoeveelheid geweld in deze film waarbij men de nodige gore stukken er goed in wist te verwerken.
Dit resulteert in een lekker bloederige Dredd film die desalniettemin wat voorspelbaar blijft (de Judge wint altijd), maar verder voor prima 'popcornvermaak' weet te zorgen.
Verder is het een beetje een standaard flick waarin de 'boeven' een duidelijke boeventronie hebben en waarbij men enkel wat origineler uit de hoek weet te komen door de helderziende rookie.
Laatstgenoemde weet voor de nodige vermakelijke scenes te zorgen, waarbij het moment dat ze in het hoofd van de vijand zit wel het hoogtepunt is.
Een vermakelijke actieflick, niets meer en niets minder.
Chainsaw
Heb de versie met Stallone en Rob Schneider nooit gezien, maar kan me alsnog goed voorstellen dat fans blij zijn met deze verfilming. Deze titel duikt steevast op als het gaat om ondergewaardeerde films die een vervolg moeten krijgen, maar bracht helaas te weinig geld op. Uiteindelijk is Dredd niets meer en niets minder dan kleurrijk en amusant explosief vuurwerkje met een paar geestige lompe kills en een hoop slo-mo. Dredd vermaakt en dat is ook zijn voornaamste doel, maar uiteindelijk blijft er toch beetje een gevoel van ontevredenheid bij de kijker achter, met name door het uitblijven van een sterke of spannende climax. Echt een stijgende lijn zit er niet in, de film knalt erin en knalt simpelweg 90 minuten door. Niet overal even effectief, maar als pretentieloze actiefilm doet de film het prima.
Kleine 3,5 sterren.
avdj
Onlangs kreeg ik de tip om deze film als architectuurliefhebber eens te gaan kijken. Al snel werd duidelijk waarom: Dredd is één grote anti-utopie die een horrortoekomst voorspelt voor grote woontorens. Door de donkere scenes en opzwepende muziek slaagt het erin om deze nare sfeer de hele film vast te houden. Misschien geen wereldprestatie gezien de speelduur maar toch.
De karakters zijn wat lastig doorgrondelijk. Karl Urban loopt anderhalf uur rond met een helm op en Rachel Wood, tja…laten we het erop houden dat ze voor andere kwaliteiten is gecast. Toch is dit niet heel storend omdat het verhaal een kat-en-muisspel is tussen good guys en bad guys en er dus voortdurend geswitcht wordt tussen beide kampen.
Al met al is Dredd 3D een fijn tussendoortje dat door het tempo, de muziek en de vele actie nooit verveelt. In de slotscène komt er een helikopterview van Mega City One in beeld. Er is maar weinig fantasie voor nodig om hier een vergelijking in te zien met Le Corbusiers Plan Voison. Deze stedenbouwkundige plannen, daterend uit halverwege de jaren ’20 van de vorige eeuw, zouden Parijs, althans volgens de regisseur, omvormen tot de horrorstad à la Mega City One. De link met architectuur is bevestigd.
thoyouknow1980
Dredd schopt kont
Fantastische sfeer neergezet,en men weet heel goed met licht en donker te spelen.
De rol van eigen rechter word ook goed vertolkt,wat een grimas heeft die kerel.
Tja en als de actie dan ook nog eens bruut en ruim voorradig is dan ben ik om
Lovelyboy
Zeer vermakelijk sci-fi/actiefilmpje. De actie knalt hier en daar van het scherm en het ziet er visueel allemaal heerlijk uit. Urban flikt het ook meer dan behoorlijk als gehelmde brombeer. Bij ieder ander acteur zo het overacting geweest zijn, maar in het geval van Urban is het precies goed.
Uiteraard stukken beter dan Stallone zijn poging 'I am the law!', Judge Dredd. Maar daar is natuurlijk niet zoveel voor nodig want dat is een geweldige kutfilm.
Mooi, sfeervol, duister, kick-ass actie. Mensen, biertje erbij en lekker achterover hangen bij deze.
IH88
“Negotiation's over. Sentence is death.”
Aangename verrassing. Dredd heeft door te kiezen voor één locatie gelijk al een ijzingwekkende en claustrofobische spanning, en visueel zien de actiescènes er ook geweldig uit. De laatste scene tussen Lena Headey en Karl Urban is een plaatje. De acteurs passen allemaal perfect in de deze keiharde wereld, maar Olivia Thirlby als Anderson moet ik er toch wel uitpikken. Ze begint als onervaren en idealistisch groentje, maar verandert naarmate de film vordert steeds meer in een gedesillusioneerde bad ass. En wat Urban allemaal met alleen zijn stem weet te doen is fantastisch.
Brabants
Perfecte casting en visuele hoogstandjes maken deze film vele malen beter dan de versie met Stallone. Eventuele sequels van deze versie zijn meer dan welkom!
FlorisV
Blijft lekker wegkijken bij een tweede blik, ook al zijn de slomo-scenes erg kitscherig, zijn de kleuren soms wat lelijk en had een overtuigendere cyberpunk look hier en daar goed geholpen (Gleeson ziet er niet uit bijvoorbeeld). Hoe verdorven Mega City One ook is, Judge zijn moet toch een wereldbaan zijn vergeleken met waartoe de rest van de bevolking lijkt te zijn veroordeeld in dit grimmige toekomstbeeld, vol ghetto's en junks. De stem-geactiveerde gun met display is een coole gadget. Misschien klein detail maar toch belangrijk, net als de uniformen die er goed uitzien. Urban schmiert er lekker op los met zijn vertrokken mond en gegrom, Thirlby is een slimme toevoeging als meer menselijk element en Heady is gewoon geboren voor de rol van queen bitch. Geen filosofisch gezwets over of je iemand wel zoveel macht mag geven als de judges krijgen, gewoon lekker de beuk erin en afknallen dat tuig. Laat de tv-serie Judge Dredd: Mega City One maar komen nu, en graag met Urban! Maar het is nog even afwachten of dat echt doorgaat.
jordorientje
Heerlijke film. Spannend van begin tot eind, lekkere actie en bruut geweld. Ik hou d'r van.
Don Homer
Bloederig en grafisch best interessant, terwijl het verhaal me niet kon imponeren. Met de slechterik zou ik gewoon een kopje thee drinken, ze miste de 'boef uitstraling'. De muziek en algehele sfeer zorgt toch voor een krappe voldoende.
Mickey b
Ruwe actiefilm met veel bloederige schietpartijen. Simpel verhaal. Setting ok, maar verwacht geen cyberpunkneon, wel een grauw megabuilding met 200 etages waar 70000 mensen samengehokt zitten. Hier speelt gans de film zich af. En uiteraard een onoverwinnelijke Judge Dredd tegen een gans leger slechteriken. Pak wat chips en geniet zonder al te veel nadenken...
Shadowed
Herziening.
Dredd blijft een film die ik vroeger een stuk gaver vond dan dat ik 'm nu vind. Toch moet ik erkennen dat dit binnen zijn soort één van de betere is die gelukkig ook genoeg bloed en innovatieve regiemomenten kent om zich te kunnen onderscheiden van soortgelijke films. De uitgevoerde praktijken in deze film zijn namelijk uitermate simpel.
Ik weet ook niet helemaal wat ik van Urban moet denken. Dat hij zijn helmpje de hele film opheeft is wel een bewuste keuze, maar van zijn eigen talent laat hij weinig zien. Een diepe stem en wat woeste mondhoeken zijn alle momenten die je te zien krijgt van hem. Ik vind het eigenlijk niet overtuigend genoeg, zeker eenmaal de andere judges op komen dagen. Dan kan je ze niet eens meer uit elkaar halen.
De actie en zeker de slowmotionbeelden vond ik een stuk beter ingericht. Erg lollige effecten, uitstekend camerawerk en een aantal ontzettend memorabele actiemomenten. Er zitten genoeg prachtbeelden in deze film die het de moeite waard maken om uit te zitten. Daarnaast duurt het met minder dan 100 minuten op de klok ook niet zo lang en kan het een vermakelijke avond makkelijk garanderen.
Soms wat tempomomenten die wat beter hadden kunnen gaan, maar verder een vermakelijke en best innovatieve actiefilm die zich ook enkel en alleen bezighoudt met de actie en niet veel onnodige zijplotjes. Maakt van films als deze al meteen betere films naar mijn inzien, want ik mag films wel die het gewoon bij de kern houden zonder te veel poespas eromheen. Wederom leuke avond gehad met Dredd.
Chefkes
Top entertainment! Heb er echt van genoten. Lekker vette actie die me herinnert aan oudere “cyberpunk” topfilms uit de jaren 80 en 90. Heerlijke moddervette atmos soundtrack die mijn hele kamer deed trillen met mijn dubbel 18 inch subwoofers. Ook visueel top.
Moviegooner
Judge Dredd dat is voor ons meeste dertig plussers jeugdsentiment/. Als klein jongetje zag ik het voor het eerst op tv op BBC1 in de kerstvakantie. ''i'm the law!' zei Sylvester Stallone met een luide stem. Zeventien jaar later komen releance, DNA films, en Alex Garland die achter de schrijf tafel zat maar stiekem ook regisseur was met de reboot en dit was geen ode aan Stallones origineel.
De film opent met een monoloog van Dredd en meteen zet het de toon dat het niet 'zoals de negentien vijfennegentig versie zal worden. Om te beginnen is Karl Urban; geweldig, stoer, keihard wat Stallone nooit was. Bij Stallone kwam het geforceerd en cheesy over en met teveel humor. En belangrijkste voor de fans van de stripboeken: Karl zet zijn helm nooit af. Hij krijgt Cassandra Anderson een beginnende Judge onder zijn hoede voor een dag. Meteen krijg je te weten wat een persoon Dredd is en hoe bruut de wereld is waar ze in leven. Een slimme manier om de achtergrind van de personages en de omgeving te ontwikkelen.
Ze kiezen voor een misdaad bij Peach Trees een torenhoge flat gebouw met tweehonderd verdiepingen. Daarin is Ma-Ma de baas. Lena Headey is uiterst overtuigend. De beslissingen die ze neemt, haar uitstraling, haar toon. Uitstekende keuze om haar te casten.
De setting, sfeer, stijl doet denken aan Blade Runner maar dan met kleur 3-D effecten. Toen der tijd in de bioscoop was 3-D maar een paar jaar oud en tien jaar verder werkt het zonder brill nog steeds erg goed.Er word niet te veel gebruik van gemaakt maar net genoeg zodat het mooie en brute scenes oplevert.
En dan terug naar Alex Garland de schrijver maar ook de regisseur. Want Karl Urban heeft een interview gezegd dat hij de film heeft geregisseerd en Pete travis is ontslagen tijdens productie. Urban zei niet waarom hij ontslagen was maar hij hoopt nog steeds een sequel te maken met Alex Garland. En laten we hopen want Dredd verdient het!
mrklm
Gezien de matige kwaliteit van de eerdere film over ‘Judge Dredd’ uit 1995 (met Sylvester Stallone), mag je dit gerust een zeer aangename verrassing noemen, ook al roept het bij mij nog altijd te veel denken aan het superieure Robocop. Urban is prima als Judge Dredd, een van de leden van Hall of Justice die als rechter, jury en beul letterlijk lik op stuk geeft aan criminelen in Megacity One, een door radioactief besmet terrein omringde stad met 800 miljoen inwoners waar chaos en geweld aan de orde van de dag zijn. Dredd krijgt te maken met een nieuwe collega [Olivia Thirlb], een helderziende mutant die minder rechtlijnig is. Samen moeten ze het opnemen tegen Madeline Madrigal [Lena Heady], die alle rivaliserende bendes in Peach Trees op meedogenloze wijze heeft uitgeschakeld en een fortuin verdient met de handel in de drug Slo-Mo. Een prettig pretentieloze SF-actiethriller met een prima acterende cast en een regisseur wiens visuele flair altijd ten dienste staat van het verhaal en de bijbehorende spanning.
Herziening van Dredd na meer dan 10 jaar. De 2e film deze week die ik zie met Karl Urban, na zijn bijrol in Ghost Ship, begin van zijn carrière. Het gaat hem wel af in deze film, een mix tussen Robocop en The Raid. Een eenvoudig verhaal, dat gelukkig vol actie zit. En de nodige kitsch aankleding en figuren. Ik kan niet vergelijken, net als bij zowat alle comicverfilmingen, heb ik ook hier de comics niet gelezen. En de originele verfilming met Stallone heb ik ook nog niet gezien.
Al bij al valt de film nogal mee. Er zit genoeg vaart in en Dredd is best een boeiend figuur. Qua verhaal betekend het niets en mag het bij een eventuele reboot (die er ooit toch zal komen), mag het nog een pak meer overdreven zijn. Het is tenslotte origineel een comic.

'Dredd' vanavond (29 september) op televisie: 'Karl Urban zet na Stallone weer een serieuze bad-ass neer'

Raiders of the Lost Ark
Actie / Avontuur, 1981