• 9.378.371 stemmen

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz en Ben Kingsley

Releasedatum: 16 februari 2012

Plot Hugo

"One of the most legendary directors of our time takes you on an extraordinary adventure."

Parijs, 1930. Hugo Cabret is een 12-jarige wees die in de muren van een druk treinstation in Parijs woont. Sinds zijn oom spoorloos verdween, heeft hij in het geheim de zorg voor de stationsklokken op zich genomen. Dan komt hij in aanraking met een vreemd meisje en een bittere oude man die de speelgoedwinkel in het station beheert. Plotseling komen Hugo's verborgen leven en het waardevolle geheim dat hij bewaart in gevaar.

avatar van Zinema

Refereren en eren.

Dat Hugo een ode aan de film is, moge duidelijk zijn. De vele filmprijzen in de wacht slepende film van regisseur Scorsese laat zich echter net zo goed genieten als een fantasierijke avonturenfilm voor jong en oud. Waar de film zich vooral in het begin ontpopt als mooi gemaakte jeugdfilm, wordt een en ander al snel doorspekt met knipoogjes naar cinefielen en oudere kijkers.

Het is met name de visuele pracht en de muziek die het heerlijke sfeertje op het station, waar het hoofdpersonage huist, nog eens extra onderstreept. Het onderliggende drama en het mysterie, waarmee het jochie Hugo al snel in aanraking komt, spreekt de kijker onmiddellijk aan. Als het acteerkanon Kingsley dan ook nog eens in stelling wordt gebracht is het feest compleet.

Gelukkig wordt het verhaal nergens te zwaar op de hand, al stuurt het script een aantal malen daar naar toe. Met name Cohen zorgt voor een luchtige en prettige noot als de komische stationsagent, die de held telkens op de hielen zit. Niet alleen zijn karakter wordt dik aangezet, het is een film waarbij het schmieren schijnbaar weer mag. Net als in de films waar men aan refereert en die men hier eert.

Toch voelt het verhaaltje soms wat gekunsteld aan en verdient het script geen hoofdprijs. Het is met name de lading details en het prachtige camerawerk wat de film hoog houdt. Een openingsshot van het treinstation is bijvoorbeeld fenomenaal en de oplettende kijker zal twee uur lang van alles ontwaren in de achtergrond. Waaronder de regisseur zelf in een bijzondere cameo.

Zeer goed.

Met dank aan Universal voor het recensie-exemplaar.

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Nu je het zegt Zinema, Scorcese's cameo heb ik helemaal over het hoofd gezien. Terwijl hij toch best wel te herkennen is.

avatar van numb nuts

numb nuts

na 80 minuten was ik deze film helemal zat

visueel etc ziet het er mooi uit

maar ?het gaat gewoon nergens over.

avatar van pietkeun

pietkeun

gizzegiz schreef:

Deze Scorsese valt mij erg tegen. Prachtige decors en dan hebt ge het zo wat gehad.

mee eens.

De kinderen hebben het wel goed gedaan

avatar van Waku

Waku

Heerlijke en prachtig gemaakte uiterst sfeervolle familie film.

Eerbetoon van Scorsese aan de begin jaren van de film.

Maar het is vooral de manier van filmen die deze "Hugo"zo bijzonder maakt.

Eindelijk na "Avatar"weer eens een 3D film die echt iets toevoegd aan het geheel.

Vanaf begin is smullen wat betreft de 3D effecten die gebruikt worden.

Dikke twee uur genieten!

avatar van Baggerman

Baggerman

Best aardig door de sprookjesachtige sfeer, die best werkt (althans: bij mij). Het verhaal heeft niet veel om het lijf en lijkt vooral een persoonlijke hommage van Scorsese aan Méliès. Pluspunten zijn voor mij Baron Cohen, die me verrast en die meer in zijn mars lijkt te hebben dan ik dacht. Minpunten vind ik vooral de povere CGI en Tutje Moretz, dat hier toch ècht als actrice door de mand valt. Het kind kan niet acteren! Het jochie nog wel, maar ziet er zo ziekelijk uit! Bovendien lijkt hij irritant veel op Oscartje van 'Die Blechtrommel'.

Uiteindelijk best vermakelijk, maar nou ook niet subliem.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Waku schreef:

Heerlijke en prachtig gemaakte uiterst sfeervolle familie film.

Eerbetoon van Scorsese aan de begin jaren van de film.

Maar het is vooral de manier van filmen die deze "Hugo"zo bijzonder maakt.

Vanaf begin is smullen wat betreft de 3D effecten die gebruikt worden.

Dikke twee uur genieten!

oke ik ga hem nu zien! je hebt me overtuigd familie film of niet....

avatar van Rodger

Rodger

het decor, de omgeving, en de sfeer van de film.. echt perfect gemaakt..

het verhaal vond ik minder.. had daar iets meer van verwacht..

3***

avatar van miss_efron

miss_efron

De sfeer en de uitwerking in de film heb ik niets op aan te merken.Heel mooi decor.

De film maakte mij zeer benieuwd naar het 'geheim'.Het verhaal kende leuke wendingen en op het einde een toch verwachte wending.

5 oscars is misschien wat veel voor deze film maar heb vooral genoten van de parijse sfeer in het station.

8****

avatar van sonyjh

sonyjh

Rodger schreef:
het decor, de omgeving, en de sfeer van de film.. echt perfect gemaakt..
het verhaal vond ik minder.. had daar iets meer van verwacht..
3***

Ik vond het verhaal net heel verrassend.
Zeker toen het over meliés bleek te gaan. Ik wist dit niet, en vond dit super als filmfan.
Dit is echt een ode aan film in het algemeen. Ook de referenties naar de lumiere broers etc... helaas dat dit door het breed publiek niet meteen begrepen zal worden

avatar van Tarkus

Tarkus

De openingsbeelden van deze film, Parijs gezien vanuit de lucht, zijn werkelijk fenomenaal.

Ook de andere beelden zijn dat, en je merkt duidelijk dat deze film is gemaakt voor 3D, maar toch zijn de beelden ook mooi in 2D.

De cast doet het heel goed, vooral de beide kinderen konden me wel bekoren.

De film is eigenlijk een eerbetoon aan de prille jaren van de cinema, en meerbepaald aan cineast Georges Méliès.

Toch had ik met een regisseur als Scorsese meer verwacht van deze film, het verhaal vond ik nogal zwak en niet erg boeiend.

Duidelijk weer dat alle budget is gegaan naar de 3D en het scenario er weer heeft onder moeten lijden, een probleem dat tegenwoordig wel meer voorkomt in de filmwereld.

De 3D-hype is een beetje aan het uitdoven in de TV-wereld, nu nog in de bioscoop en wellicht krijgen we dan terug filmen met meer inhoud wat verhaal betreft. Een voorstander van 3D ben ik nooit geweest en van mij mag het gerust een stille dood sterven.

avatar van Zeriel

Zeriel

Wel een aardige film. Mooi vormgegeven. Komt een beetje laat op gang. Mijn interesse werd pas gewekt toen de focus op Georges Méliès kwam te liggen, en dat duurde even. Wel een apart recept om dit in een kinderfilmvorm te gieten. Ik had liever een film over Georges Méliès zelf gezien, zonder de rompslomp van de kinderfilm er omheen.

Georges Méliès een held uit de oertijd van de film, nu nog hartstikke leuk om te zien;

Le Voyage dans la lune Hij is niet eens als regiseur terug te vinden op MM. Want films waren toen veel korter. Dat mag wel anders op Moviemeter.

Verder jammer van dat Engels in Parijs.

avatar van RaoulDuke

RaoulDuke

Met veel liefde gemaakte ode aan de magie van de film in het algemeen en de pioniers van de film in het biezonder. Terecht overladen met oscars. Schitterend.

avatar van Stijn B.

Stijn B.

Een onwaarschijnlijk mooie ode aan de magie van de film en de beginjaren van de cinema. Scorsese's mooiste film om naar te kijken uit zijjn lange carrière. Een meesterwerk!!!

avatar van Triple G

Triple G

Ode aan de film. Drama hier en daar. Maar het blijft net iets te veel een jeugdfilm. Een beetje meer venijn had de film werkelijk goed kunnen doen. Het verhaal is aardig maar is eigenlijk alleen te pruimen als je geïnteresseerd bent in de historie van film of Georges Méliès in het bijzonder. Het sfeertje, muziek en mooie beelden zorgen voor een bredere aandacht van het publiek. De hele combi zorgde voor mij persoonlijk voor een fraaie onderhoudende film. Maar ook niet meer dan dat.

avatar van xedion

xedion

Het begin van de film beloofde ...verveling en wanhoop, ik kon me niet ontdoen van het gevoel, dat ik naar een jeugdfilm aan het kijken was.

De laatste 30 minuten maakten veel goed.

Deze ode aan de film, zou beter 30 minuten 'kort'film geweest zijn.

avatar van ziggy06

ziggy06

Het idee voor het verhaal is best goed, maar erg mager uitgevoerd vond ik. Dat komt vooral door het teleurstellende acteerwerk van de 2 jongelingen Asa Butterfield en Chloë Moretz. En dan vond ik de laatste nog de betere van de 2. Nu ben ik ergens wel gecharmeerd van Chloë Moretz, maar nog niet helemaal van haar acteerprestaties. Maar aangezien ze nog jong is, kan ze nog veel leren al denk ik dat het een middelmaatje zal worden in acteerland....Wat betreft Asa Butterfield, die moet nog veel acteerlessen volgen, maar wie weet wordt het nog wat...

avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

Ik wilde van Hugo mijn kerstfilm maken, maar kon uiteindelijk toch niet zolang wachten. Geen spijt van want met Kerst kijk ik hem gewoon nog een keer. Heerlijk warme familiefilm, hoe naar dat woord ook is. Qua sfeer gaf hij met hetzelfde melancholische gevoel als L'Illusionniste, maar dan visueel meer overdonderend.

De jonge acteurs waren prima, vooral Moretz. Dat was ze ook al in 500 Days of Summer en ik ben heel benieuwd naar haar Carrie. (Verder volledig off topic: Op een bepaalde manier doet ze me denken aan een jonge versie van Michael Pitt in Boardwalk Empire: Sean Ferguson's Corner of the Universe - seanfergusonscorneroftheuniverse.blogspot.nl). Het rolletje van Sacha Baron Cohen vond ik dan weer strontvervelend, een soort slapstick tegemoetkoming naar kinderen die tevergeefs wachten op slagroomtaarten in gezichten.

Wat staat er momenteel eigenlijk op Scorsese's agenda?

avatar van AC1

AC1

Nee, niet weer met Leo! Scorsese maakt tegenwoordig alleen nog maar Oscar bait movies. Deze Pixar-esque film is geen uitzondering.

avatar van John Milton

John Milton

AC1 schreef:

Ik heb werkelijk geen idee wat hier Pixar-esque aan is.... Ook het oscar bait snap ik niet helemaal, wat bedoel je precies?

avatar van AlexvanRiel

AlexvanRiel

Danku, gaan we in de gaten houden. Hopelijk is DiCaprio eindelijk eens meer dan goed.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

AlexvanRiel schreef:

Er schijnen nogal excentrieke, merkwaardige dingen in voor te komen zoals orgies met mannen en vrouwen. Dus misschien wordt dit wel meer dan goed inderdaad

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Best mooi.

Zeker de beginscène is prachtig. Best een mooi verhaal ook en toch ook een mooie hommage aan de geschiedenis van de film. Maar wel een beetje een kinderfilm.

Desalniettemin best genoten van de performance van die jongen, al liep hij er wel behoorlijk droevig bij (en een beetje ziekelijk ook). Chloë Moretz mag dan weer zijn opgewekte naïeve tegenpool spelen. Ik heb me er alvast niet aan gestoord, da's al veel. Aangenaam verrast door Sacha Baron Cohen die toont dat hij wel meer in zijn mars heeft dan zijn gebruikelijke typetjes.

Goed.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

nr 1 in mijn top 10 van 2012

avatar van John Milton

John Milton

Filmkriebel schreef:

nr 1 in mijn top 10 van 2012

Ik vond hem ook steengoed...

avatar van EW101

EW101

Steengoede film met een hartverwarmend verhaal die toch soms ruimte biedt voor drama. .

Erg mooi gemaakt decor en soms meesterlijke scènes die ik zo aan de muur wil hangen (als foto's) . Is echt veel aandacht aan besteed. Dat kan je echt zien.

De acteurs hadden er zin in en spelen goed.

Ook erg mooi hoe deze film het werk van voor en tussen de Wereldoorlogen eert. Daarnaast krijgen kleine kinderen een beetje ''les'' in dat oude films ook echt het kijken waard zijn en nooit vergeten mogen worden.

avatar van disneystore

disneystore

Ik heb eigenlijk bijzonder weinig herinneringen aan deze film. Vorig jaar rond deze tijd in de cinema gezien, zonder enige verwachtingen en ik vond het echt tegenvallen. Het gaf mij totaal geen "wauw" gevoel, de film was saai, Sacha Baron Cohen bracht wat leven in de brouwerij met een flauw typetje en als hommage aan dé film vind ik het eerder wat gefaald. Er werd ook (expres veronderstel ik) doen lijken dat dit de nieuwe Harry Potter ging zijn, om kinderen mee te krijgen naar de film, wie zal het weten. Lijkt wel Mobistar die mensen probeert te lokken met hun "GSM voor 1 euro actie's" en wanneer je naar de winkel holt een jaarcontract moet tekenen van 50 euro per maand.

avatar van nightbreed

nightbreed

Prima en sfeervol filmpje. Leuke bijrol van Cohen.

avatar van Decec

Decec

Uitstekend Avontuur/Drama/Familie/Mysteriefilm...

Mooi verhaal...

Gezellig kerstsfeer...

Gezellig achtergrond kerstmuziek (Dolby Digital)...

Super mooi HD kwaliteit...

Uitstekend camerawerk...

Prachtig omgeving...

Prima acteerwerk...

Wel leuk bekende acteurs Ben Kingsley, Richard Griffiths (Harry Potter!)...

Jonge bekende acteur Asa Butterfield speelt ook goed (Nanny McPhee and the Big Bang

en The Boy in the Striped Pyjamas)...

Het is een moeite waard...

Zou nog een keertje kijken...