• 9.373.663 stemmen

Met onder meer: Jeroen Spitzenberger, Karl Markovics en Nyncke Beekhuyzen

Gesproken taal: Nederlands en Duits

Releasedatum: 19 januari 2012

Plot Süskind

1942. In het door de nazi’s bezette Amsterdam besluit de joodse Walter Süskind handjeklap met de SS te spelen. Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden. Terwijl de razzia’s toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Ferdinand Aus der Fünten

hier een uitgebreide recensie

Süskind - recensie - MovieScene

avatar van canciser

canciser

Begin nu heel erg benieuwd te worden, de stijl van de film vat me wel. Ook het verhaal kende ik nog niet en spreekt me erg aan. En ik ben het er mee eens, de Nederlandse film is echt met een sneltreinvaart naar boven gegaan. De laatste films Rabat en Doodslag die ik gezien heb vond ik erg goed, deze komt denk ik bij dat rijtje. Ik durf met zekerheid te zeggen dat ik in 2011 meer leuke Nederlandse films heb gezien als Hollywood films. Dat zou ik in 2010 nooit gezegd hebben.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Gemengde gevoelens. Enerzijds heeft de film me diep geraakt; anderzijds ben ik lichtelijk teleurgesteld in de wat simplistische weergave van de oorlog. Ik had namelijk meer verwacht van de weergave van de morele ambiguiteit waarin Suskind zich bevond. Dat aspect wordt wel behandeld, maar uiteindelijk zijn het toch de afgezeegde stereotypen die er voorbij komen. Ondanks dat overduidelijke minpunt blijft het een emotioneel sterke film die op mij zeker impact had en ik kan niet zeggen dat ik het droog heb gehouden na de aftiteling. Ik moet zeggen dat ik voor het eerst in tijden weer vertrouwen heb in een Nederlandse film die waarschijnlijk ingezonden gaat worden naar de oscars. Deze zal hem vermoedelijk niet winnen, maar we hoeven ons er niet voor te schamen.

avatar van Edamboy

Edamboy

Net de film gezien. Ik vond het een indrukwekkende weergave van hetgeen zich in en rond de Hollandsche Schouwburg in 1942 heeft afgespeeld. Nergens overdreven aangezet. De dilemma's waar zowel de 'goede' als de 'foute' mensen voor stonden. De naïviteit van de Joodse mensen, niet wetende of willen weten wat hen te wachten stond. Naar mijn mening een goede kandidaat om mee te dingen naar de Oscar voor beste buitenlandse film.

avatar van Quido

Quido

Jammer dat Van den Berg pas aan het eind durft uit te pakken, had ie dat eerder gedaan, was de film (nog) stukken sterker geweest.

avatar van Number23

Number23

De Nederlandse Schindler's List, maar daarmee benadeel je de film. Dat niveau wordt natuurlijk niet gehaald, maar de film is zeker niet slecht. Het acteerwerk is prima, met name Spitzenberger en Markovics spelen solide. Maar raken doet het mij niet, deze 8e bioscoopfilm van 2012.

avatar van Rik^

Rik^

movie-edje schreef:

na het zien van Nova Zembla ( ik ga niet meer naar een nederlandse film )

ben er klaar mee!

Die heb ik dan ook bewust gemeden...

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

movie-edje schreef:

na het zien van Nova Zembla ( ik ga niet meer naar een nederlandse film )

ben er klaar mee!

Wat een onzin. Er zit een wereld van verschil tussen Suskind en Nova Zembla.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ik heb al wel hartelijk kunnen lachen om de trailer. Mijn god wat cliché!

avatar van timburton

timburton

Ja, hoor! De Nederlanders komen weer met een oorlogsfilm! Alweer bewijst dit volkje het grootst falende land te zijn in Europese cinema. Gadver.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Redelijke film die heel erg het 'dit heb ik al eerder gezien' verhaal oproept,

er word sterk in geacteerd en ik ben blij dat er niet alleen maar BN;ers in zitten.

tuurlijk is het verhaal opzienbarend en is het iets wat zich leunt voor een verfilming, maar dit hebben we al vaker gezien. zeker het einde vond ik echt te cliché..zonder iets te spoileren

ik vond het jammer dat je eigenlijk geen achtergrondinformatie kreeg en zomaar het verhaal in werd gegooid, ik bedoel de film duurt nog geen 2 uur dus 20 minuten extra om er goed in te zitten en meer sympathie voor de karakters te krijgen kon makkelijk..waarom daar niet voor is gekozen snap ik niet..ik zag de regisseur bij P&W en hij zei dat hij wel van het verhaal uit is gegaan maar ook dat er veel bij verzonnen is..dat geloof ik zeker want het kwam op sommige stukken toch wel onrealistisch over.

een pluspunt vond ik de Duitse 'Schurk' die zeker emoties had en deze komen ook goed naar voren..

SÜskind is zeker geen slechte film maar het kwam op mij over dat de makers even wilden cashen met alweer een nederlandse oorlogsfilm die een verhaal verteld wat meeslepend is maar waarbij je net niet genoeg om de personages gaat geven om er de film van te maken die het had moeten zijn.

avatar van WTULTC

WTULTC

Zeker geen slechte film. Goed acteerwerk. Met name van Karl Markovics (beter bekend als het trouwe hulpje uit de commissaris Rex serie). De zaal was bij mij ruim half vol en iedereen was van het begin tot het einde stil, dus het verhaal moet wel geboeid hebben voor zowat iedereen. Ook na het einde bleef vrijwel iedereen nog even zitten. Dit is bij de meeste films wel anders.

avatar van soom

soom

Ik geloof dat mijn hart brak. Nee, ik weet zeker dat mijn hart brak. Bij verschillende scenes. Het meest met Walter, die weet dat zijn vrouw en kind in de deportatietrein naar een vernietigingskamp zitten, en hij echt niet van plan is om hen alleen te laten. De wanhoop die er van hem af springt, verenigd in een shot waarin hij op de grond ligt. De officier die naar hem toe stapt, en de wanhoop die hij zo mooi uitbeeld.. Hartbrekend, zeer zeker. Jeroen Spitzenberger is echt meer dan die leuke prins uit Alles is Liefde, ik voelde me verbonden met hem en wat hij deed. Wauw. Ik miste ongeveer 10 minuten van het begin, kwam rond 15 uur binnenlopen bij de film, maar ben wel diep onder de indruk. Laten we nooit vergeten dat zoveel mensen vernietigd zijn door een oorlog, laten we in stilte aan hen terugdenken.

Diep ontroerd, diep gevoeld mee lijden. Ik ga echt nog eens naar deze film toe, ik moet het begin echt zien. En Henk Poort is heel goed.

avatar van Fred2011

Fred2011

Ik ergerde mij kapot aan de hoofdrolspeler en het kindje Walter. Vond het een beetje een slappe hap. Leuk geprobeerd maar hij raakte mij totaal niet.

avatar van trebremmit

trebremmit

timburton schreef:

En daarom staat Simon in je top tien?

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Altijd wel interessant om terug te duiken naar de jaren '40 waar enge Duitse mannen in groene pakken, helmen en laarzen de angst rondzaaien. Helaas lijkt Nederland zich weer te beperken tot überdramatische toestanden, uitzichtloze expressies en lieve onschuldige kinderen die appels eten. Iedereen komt nèt onder de douche vandaan, er heerst geen echte paniek en alles ziet er veel te gelikt uit. Ook lijkt het alsof de oorlog zich slechts in één straat bevind en we krijgen nergens een mooi overzichtshot van het bezette gebied. Een tamme versie van Schindler's List zonder opzienbare fouten maar de vele emoties en close-ups zorgen voor een vermoeiende toestand.

avatar van acjmjansen

acjmjansen

Degelijke film met goed acteerwerk over de hele linie. De Nederlandse film zit in de lift. Net als Oorlogswinter en Zwartboek een gedegen film over de zwarte periode '39 - '45. Vond dit toch wel veel boeiender dan bijv. Nova Zembla, al mag je dat wellicht niet met elkaar vergelijken. In die film bleef alles personages hardkartonnen figuren, hier niet.

avatar van nachtschade

nachtschade

Goede film die me zeker aangreep, maar kan niet tippen aan Zwartboek. Ook nog een behoorlijke misser ontdekt: Daar waar de Joodse raad vol ongeloof en verbijstering niet kan geloven dat vernietigingskampen bestaan, valt 2 tellen later de term "Auschwitz" in een gesprek. Vreemd......

avatar van Quentin

Quentin

Grootse cinema; dan heb ik het niet persé over de kwaliteit van deze prent maar over de aanpak van Rudolf van den Berg. Grootste emoties en grootse beeldtaal hebben in het verleden sterk uitgepakt onder zijn regie, maar zeker ook dramatisch (For My Baby). Ook deze keer werkt deze aanpak erg sterk, tot het laatste kwartiertje. Vond de scène aan de prikkeldraad emotioneel op het randje, maar bijzonder effectief. Echter, vanaf het moment dat Walther terug mag naar Amsterdam ontspoort de film toch voor me. Geloofwaardigheid overboord en bij zijn terugkeer in het kamp gaat de vertelling audiovisueel over the top.

Voor de rest een topproductie, niets dan vakwerk. Prachtige fotografie van Guido van Gennep, alhoewel ook hier af en toe de balans op het visuele vlak even in de extremen wordt gedrukt. Soms zijn de plaatjes net wat te feeëriek. Alleen jammer dat zowel figuranten als sets een subtiele doch duidelijk aanwezige Roemeense flair hebben.

dikke 3,5*

avatar van Quido

Quido

Wat vond je zo groots aan de beeldtaal dan? Vond het - juist voor Van den Berg - erg 'standaard'.

avatar van nightfly1982

nightfly1982

Net de trailer bekeken. En ik denk dat ik eens een kijkje ga nemen in de bios.

Ook ik heb Nova Zembla gezien en was daar niet kapot van. Maar zie niet in dat daardoor deze film ook meteen slecht zou moeten zijn.

Daarbij is het sowieso al een andere regisseur, en ik hoop eentje die er wel wat van weet te maken. Ben daar niet zo in thuis haha...

avatar van nightfly1982

nightfly1982

acjmjansen schreef:

Je zegt zelf dat je het niet kunt vergelijken... Doe het dan ook niet...!!!

Wat heeft Nova Zembla met deze film te maken...geen ruk...andere regisseur, andere genre etc.

avatar van top030

top030

verhalende film waarbij spitzenberger de rol van suskind mooi neerzet.

zoals met alle oorlogfilms moet er een punt zijn wanneer het je raakt ... deze film heeft meer van dit soort momenten. prima film !

iedereen bleef idd zitten nadat de film was afgelopen.

avatar van Barrie vd Laan

Barrie vd Laan

Erg indrukwekkend.

avatar van jellybean

jellybean

Goede, indrukwekkende film van eigen bodem.

Ik had voor deze film nog nooit van Suskind en het verhaal achter de Hollandsche schouwburg gehoord; dus zeker een interessante geschiedenisles.

Gelukkig worden ook de duitsers niet stereotiep neergezet.

Mooie rol van Spitzenberger en Markovics. ( bekend van die Falscher)

Ondanks dat de film me niet echt wist te raken zeer zeker de moeite van het bekijken waard.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Redelijk geslaagde Nederlandse speelfilm, alhoewel hij me niet geheel wist te overtuigen. Zeker het stuk voor de pauze is totaal niet indrukwekkend, na de pauze word de film een stuk interessanter. Er word redelijk in geacteerd, zelfs door de kind-acteurtjes. Wel word er gemikt op valse emotie door in te zoomen op de ogen van het jongetje en dat soort kleine dingetjes. Ook Spitzenberger wist me niet te overtuigen in zijn "hetero"-rol. Hij komt vrij niet hetero over op 1 of andere manier. Maar goed, zoals gezegd: redelijk geslaagd, daarom 3 *.

avatar van timburton

timburton

trebremmit schreef:

En daarom staat Simon in je top tien?

Juist. Mijn mening, met nadruk op MIJN MENING, is dat er maar een zeer goede Nederlandse film is gemaakt en dat is Simon. Natuurlijk zijn er nog enkele andere films die een goede waardering horen te krijgen (vermakelijke films als Alles Is Liefde zijn best leuk) maar die zijn op twee handen te tellen. Ik heb het hier niet over de Nederlandstalige cinema; Vlaanderen produceert veel meer goed werk. Vooral dit kaliber films geeft me kippenvel. Als een Nederlander niet weet wat voor film hij moet maken, dan is het een oorlogsfilm. Het zwakke Zwartboek is nog het meest te pruimen, voor de rest zijn Nederlanders ook nog 's in dit genre, hun favoriet genre, vele malen slechter dan de andere Europese landen.

avatar van trebremmit

trebremmit

Soldaat van Oranje, De Aanslag of Oorlogswinter al eens gezien?

Vind Nederland juist goed in films maken over de Tweede Wereldoorlog.

Sinds de release op donderdag 19 januari trok de film meer dan 100.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen.

Oorlogsfilm Süskind krijgt Gouden Film | nu.nl/film

avatar van AmazingPP

AmazingPP

trebremmit schreef:

Soldaat van Oranje, De Aanslag of Oorlogswinter al eens gezien?

Vind Nederland juist goed in films maken over de Tweede Wereldoorlog.

Heb je de musical gezien van Soldaat van Oranje! Dat is pas echt een waar meesterwerk!! Het is niet echt een musical, maar meer muziektheater. Werkelijk waanzinnig goed!!