Jin Ling Shi San Chai (2011)
Alternatieve titels: The Flowers of War / 金陵十三釵
China / Hongkong
Geregisseerd door: Yimou Zhang
Met onder meer: Christian Bale, Tong Dawei en Shigeo Kobayashi
Gesproken taal: Mandarijn, Japans en Engels
Plot Jin Ling Shi San Chai
"Fighting for freedom."
'13 Flowers of Nanjing' is gesitueerd in 1937 in Nanjing in China tijdens de Sino-Japanse oorlog. Een stel dappere vluchtingen wordt opgevangen in een kerk. De groep, samengekomen door de verschrikkelijke chaos van de oorlog, riskeert hun leven voor de schoolkinderen van de kerk tijdens de gewelddadige invasie van de stad. Vanwege de enorme tegenslagen presenteert heldendom zich onder de minst waarschijnlijke individuen als ze moedig een weg vinden in de verradelijke omgeving om zichzelf en hun naasten te redden.
John Miller
Terry
Mr. Meng
George Chen
christophel
Pfff, wat een harde film...zeker het begin, en dat duurt best lang.
Die chinese soldaat vond ik een super, knappe scherpschutter.
De Amerikaan, speelt een prachtige rol
Raffael77
Matige vertoning van Bale! De rest was oke maar liever hadden ze een andere acteur keuze kunnen maken.
Moemsie
indrukwekkende film...en inderdaad, heel gevoelige scenes worden afgewisseld met erg wrede stukken...mooi in beeld gebracht en blijft wel even in je hoofd hangen...
Norman Mailer
Een ietwat onaangename film. De oorlogshandelingen zijn zeer expliciet en wreed in beeld gebracht – verkrachting is immers eeuwen tevens een vaste oorlogshandeling.
De intermezzo's neigen naar langdradigheid en deden mij naar het display koekeloeren; ja deze film duurt nog effe.
Nu was, mijns inziens, het tweede deel van de Flowers of War beduidend minder. Dat dit samenviel met het einde van de über heroische, maar sympathieke, scherpschutter lijkt geen toeval.
skipy05
Ik vond de film goed maar hij viel me wel tegen. Ik had er vrij veel van verwacht. hij was wel anders dan ik had gedacht. Verhaal is goed. Acteurs doen het goed.
Christian Bale zet een goede rol neer.
_Casper_
Toffe indrukwekkende film, met een aantal ingrijpende scenes... ondanks zn lengte gaat de film nergens vervelen en blijft spannend en sterk tot het einde...
Er zitten ook wel een paar wat mindere en niet zo reeele scenes in maar dat drukt de ''pret'' niet
3.5* aanrader!
Pazmaster
Prima filmpje waarin goed geacteerd wordt. Verder ziet alles er ook goed uit qua decors en special FX. Toch is het soms ook een beetje saai en langdradig. Maar het blijft een redelijk goed verhaal. 3 sterren
jerry r
toch wel een indrukwekkende film.
aleen vind ik de speeduur te lang
Een goede film van Yimou Zhang, die er vooral op visueel vlak soms erg mooi uitziet.
Het begint allemaal heel heftig, waarbij we ons als kijker gelijk midden in de oorlog bevinden, waarbij de kogels soms letterlijk in het rond vliegen. Yang brengt dit alles van erg dichtbij in beeld en daardoor heb je soms het gevoel er zelf ook middenin te zitten. Het ziet er realistisch uit en is mooi in beeld gebracht. Christian Bale speelt hier in ieder geval ook vrij overtuigend als de man, die zich voordoet als pastoor om zo zijn leven in eerste instantie te kunnen redden. Beetje bij beetje gaat hij echter meeleven met de onschuldige kinderen en de hoeren, die bij hem in de kerk onderdak hebben gevonden. De rest van de cast is vooral Aziatisch en ken ik allemaal niet zo, maar ook zij doen het naar behoren.
Verder vallen vooral de mooie kleuren in de kerk op. Daarbuiten is het allemaal nogal grauw, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van een wat grauwer kleurenfiltertje. De soundtrack is verder wel redelijk, maar vond ik persoonlijk dan weer wat minder sterk. Daarnaast is het vrij jammer dat alle gebeurtenissen me uiteindelijk niet helemaal wisten te pakken. Ondanks dat allemaal zorgvuldig en goed gemaakt is, bleef het voor mij wat afstandelijk, en deed het me allemaal minder dan gehoopt.
Desondanks is the Flowers of War een mooie kijkervaring. Een oosterse film met een westers tintje. Mooi gemaakt met veel zorg en een interessant verhaal, die weer eens een andere kijk biedt op een oude oorlog tussen twee oosterse landen.
Leland Palmer
Ja, dit was mooi. Prachtig gemaakt oorlogsepos van Yimou Zhang. Sfeervol, visueel indrukwekkend en prachtig ''geschoten''. Actiescénes zijn zeer sterk in beeld gebracht, mooi om te zien hoe die Chinese soldaat in z'n eentje de held uithangt. Het is echt aan de film af te zien dat Zhang een groot budget had. De oorlogs-settings zien er prachtig uit, zeer mooi gemaakt allemaal.
Voor de rest natuurlijk een prima verhaal en een sterke rol (weer) van Christian Bale. Geweldig om hem in deze film- en rol te zien. De film wist me dan weer niet echt bij m'n strot te grijpen en / of te ontroeren, ondanks het feit dat de film toch zeer brute scénes kent, zowel met de kleine meisjes als de hoertjes. Maar dat geeft niks. Yimou Zhang levert een sterke, meeslepende oorlogsfilm af.
wibro
Zeer geslaagd oorlogsdrama van Zhang Yimou over "de Verkrachting van Nanking" in 1937, waarin de Japanners als beesten te keer zijn gegaan en waarbij massamoord en verkrachting voor de Japanners het allernormaalste was. Chinezen waren in hun ogen toch maar een minderwaardig volk. Dat de Chinezen nu zo'n enorme ophef maken over een paar onbewoonde eilanden die de Japanners ooit van China ingepikt hebben kan niet los gezien worden van die vreselijke gebeurtenissen in 1937 aldaar.
Over de film verder;
Het eerste uur is ijzersterk. De oorlogsbeelden in Nanking behoren voor mij tot de besten die ik ooit in een oorlogsfilm heb gezien. Dat de Chinezen de Japanners met ware doodsverachting te lijf gingen moge duidelijk zijn. Ze hadden niets te verliezen. Ze zouden hoe dan ook toch door de Japanners afgemaakt worden. Ook gelet op de uitrusting van de Chinezen! De helm, het geweer en de handgranaat waren duidelijk van Duitse makelij.
Na het indrukwekkende eerste uur zakte de film even behoorlijk in. Te veel geouwehoer met Christian Bale en met die Chinese vrouwen. Het voegde allemaal niet zo veel toe. Daar had best een half uurtje van af gekund. Hat laatste half uur maakte toch weer veel goed en ook het slot de ontsnapping uit de hel van Nanking en op weg naar de vrijheid vond ik best wel geslaagd.
aSMoDeuS
Been there, done that. *gaap*
Erg zwart/wit allemaal. Moet ik nu echt meeleven met hét volk dat het minste ontzag voor een mensenleven heeft?
Movie-Addicted
Heb deze film 2 jaar links laten liggen omdat ik niet zo van oorlog films hou. Toch heb ik mij er maar aan gewaagd vanwege Bale en moet eerlijk zeggen... beetje teleurstellend. De special effects waren er zeker wel en het acteerwerk ook, maar het verhaal en de manier waarop het werd weergegeven allemaal pff... Ik had gemengde gevoelens (kwam waarschijnlijk ook door de zogenaamde komische/zoete momenten uhum..) Als dit er NIET in zou zitten, wellicht zal de film dan veel meer indruk op mij hebben achtergelaten.
Berrad
Is dit een typische westerse vertelling van een blanke man die de inboorlingen komt redden?
Ik hou van historische film maar dan wel correct verteld.
HALVE TAMME. (moderator series)
Bij de ene film ben ik een man met veel woorden en bij de andere film eentje met weinig.
Bij Jin Líng Shí San Chai (2011) zal ik me aan het laatste houden,
GOED.
Filmkriebel
Aangrijpende film van Zhang Yimou. Na het voor mij ontgoochelende Hero verwachtte ik me niet aan veel. Ik was dan ook positief verrast, zeker door een solide eerste 90 minuten. De oorlogsscènes zijn met zin voor esthetiek in beeld gebracht, toch wel apart om van dit zinloze bloedvergieten iets "moois" te willen maken. De geweldscènes vond ik erg hard. Die esthetiek geldt trouwens ook voor heel wat andere scènes doorheen de film : door brandglas filmen, zoninval in de kerk, de zon die door een door stof bezwangerde lucht prikt in een compleet vernietigd Nanking. Het zijn impressies die onmiddellijk op het netvlies blijven kleven.
De dramatiek overheerst in de film, met twee groepen meisjes (studenten en prostituées) die hun toevlucht vinden in een verlaten kerk, waar begrafenisondernemer Miller zich vanuit een menslievende inborst over hen ontfermt. Het laatste stuk van de film blijft wat vastmodderen in dilemma's, nobele gevoelens en drang naar opoffering, om lichtjes ontgoochelend te eindigen, maar het blijft toch globaal gezien een aangrijpend en zeer menselijk drama.
freek_93
Indrukwekkend oorlogsdrama met een uitstekende Bale. Het verhaal is interessant genoeg om te blijven volgen. De oorlogscènes zijn hard en uitstekend in beeld gebracht. Prima film.
Black Math
Omdat de films van Zhang me over het algemeen goed bevallen, moest ik deze natuurlijk wel een keer zien. Wat me tot nu toe tegenhield was de lengte, maar vooral het onderwerp: Ik heb het niet zo erg op Tweede Wereldoorlog films. Vaak vind ik ze wel goed, maar ik kijk er niet graag naar. Geen probleem om de meest gore horror te zien, dat is allemaal spel. Maar ook al zijn films over de Tweede Wereldoorlog vaak geromantiseerd, en daar is deze film ook geen uitzondering op, het komt voor mij toch te dicht bij werkelijke gruwelijkheden. Hier een hoop gruwelijkheden die niet volledig in beeld worden gebracht, maar toch.
Maar ondanks mijn weerzin (en juist daardoor wordt mijn weerzin alleen maar gevoed) word ik ook hier erin getrokken, leef ik mee, en kan ik alleen maar blij zijn dat ik het niet zelf heb hoeven meemaken. Prima acteerwerk, het was opvallend hoe goed de Aziaten Engels spraken. Verre van onaangenaam. De beelden zijn sober en strak, op de scenes met het glas-in-lood raam na. Dat was echt ogenstrelend. Muzikaal neigt het naar sentimenteel, maar gaat niet de rand over (waar dat bij Hero bijvoorbeeld wel gebeurt).
Voornaamste kritiek is dat het uiteindelijk toch aanvoelt als een oorlogsfilm die ik al eens eerder heb gezien maar dan nu in een Aziatische setting. Er wordt geleden, mensen offeren zich op, en uiteindelijk loopt het voor een aantal toch goed af. Net Schindler's List. Maar ook Hotel Rwanda. Maar misschien kan dat niet anders, en is het wel zo dat ieder volk dat overweldigd wordt door oorlog en terreur dat op eenzelfde manier ervaart. In ieder geval besef ik na afloop hetzelfde als na zien van al die andere oorlogsfilms waarin burgers de hoofdrol spelen: blij dat ik nooit oorlog heb hoeven meemaken. Alleen al daarom is het toch goed om af en toe zo'n film te zien. 3,5*.
wei
Helaas een mindere film van Zhang Yimou dit keer. Waar hij wel redelijk in slaagt is een grote Westerse ster te regisseren in de hoofdrol van een Chinese film. (Ik kan me geen film herinneren waarin dat werkte, denk bijvoorbeeld aan Back to 1942 waar Tim Robbins en Adrian Brody geen idee hebben waar ze in waren beland). Toch had ik liever meer aandacht gezien voor de schoolmeisjes en prostituees, dat blijven toch maar wat vlakke karakters, terwijl Christian Bale's rol (hoe goed hij het ook doet) niet zo interessant is. Waarom kiest Zhang ervoor om dit verhaal vanuit zijn oogpunt te vertellen? Zo is er een mini subplot met een van de schoolmeisjes, en haar vader die voor de Japanners werkt om de meisjes veilig te houden. Dat uitgangspunt was veel interessanter geweest. Maar goed, dan heb je geen Batman in de hoofdrol.
Visueel ziet de film er goed uit. Hij gaat niet los zoals in zijn martial arts films, maar er valt genoeg moois te zien. Tong Dawei speelt voor de verandering eens in een memorabele scene als scherpschutter, en ook die kogel door het kerkraam was erg mooi. Af en toe wel abrupte overgangen van kleurrijk naar grauw. De kerk is ook een hele mooie setting, waar misschien nog wel iets meer mee gedaan had kunnen worden. Al met al, zeker niet slecht, maar had als Zhang Yimou liefhebber wel iets meer verwacht.
Uitstekende film waarin een Amerikaan een groep schoolmeisjes en prostituees beschermd tijdens de verkrachting van Nanking. Een groots opgezette film die ook mooi in beeld is gebracht (vooral ook een aantal actie-scenes). Redelijk meeslepend en vooral tegen het einde aangrijpend. De omschakeling van het hoofdpersonage van dronken opportunist naar held ging wel wat snel. Met gemak 3.5 sterren.
Fikret8
Komt tegen het einde van het jaar dan eindelijk op dvd en blu-ray uit met Nederlandse ondertiteling.
laawim
Apart filmwerk. Dom van me, om in het begin lichtelijk te suggereren dat Christian Bale zoals vele acteurs hem voor gingen, een B-film had betreden als tussen station om te cashen. In die rol met die gillende Chineesjes. Totdat. Een prachtig verhaal waarmee ik mijzelf bedank dat ik altijd alle films tot op het einde bekijk om een eerlijke mening te kunnen ventileren. Wat een acteur die Bale. Hij komt in het rijtje De Niro en Pacino... Indrukwekkend!
vanzelfsprekend
Door geschiedenisverhalen wist ik dat Japanse soldaten onmenselijke handelingen verrichtte. Maar met het zien van deze film is dat niet te bevatten.
Christian Bale is een fantastische acteur.
blurp194
China's frustratie over de oorlogsmisdaden in Nanking is nog lang niet bezonken.
En terecht ook. De verbijsterende gruwelijkheden stijgen tenslotte elk normaal begrip te boven. Jammer dat deze film ervoor kiest om daar een haast potsierlijk verhaal omheen te vertellen, inclusief romantisch subplotje en een ietwat sentimentele afloop. Moest even bij me bezinken, maar na een paar dagen afstand is de conclusie dat ik er toch niet echt enthousiast van wordt. Misschien is het ook wel teveel gevraagd om iets anders dan een kille documentaire over dit onderwerp te maken.
Evenmin enthousiast ben ik over de beelden. Knap gemaakt, ontegenzeglijk. Maar de visuele stijl komt me op een of andere manier wat bevreemdend over, en hoewel dat in de eerste helft sterker is dan in de tweede, maakt het dat de film wat onecht overkomt. Te gemaakt, wellicht is dat de beste verklaring die ik vinden kan voor wat ik probeer onder woorden te brengen.
Hoe dan ook, ik vind wel dat de acteurs, Christian Bale inclusief, allemaal perfect op hun plaats zijn. Daar geen gezeur over van mijn kant.
En hoewel de vergelijking behoorlijk mank gaat, want tenslotte niet echt hetzelfde onderwerp, ik vond The Children of Huang Shi (2008) een betere en meer indringende film.
sean-penn
Een harde, ontroerende film die de wreedheden van oorlog laat zien.
Explosief begin, waar de kogels om je oren vliegen en de neiging heb om dekking te zoeken. Vergelijking met de openings scene van Saving Private Ryan is snel gemaakt. Ook daar waan je jezelf temidden in het oorlogsgeweld. Grijs bruin getinte beelden versterken het rauwe realistische karakter van geweld en tragiek.
Tussen al de ruines staat een vrijwel ongeschonden kerk die als een almachtig bolwerk oprijst en de vluchtelingen een (vals) gevoel van veiligheid bied.
Het verhaal wordt verteld door Shu een 11 (of 12) jarig meisje die ons op reis neemt met de vraag of schuld, onschuld, moed en zelfopoffering niet heel dicht bij elkaar liggen. Zo zijn er meer vragen om de symboliek van enkele scenes, vragen waarop ik geen antwoord heb maar wel stof geeft tot nadenken.
Heb dit juweeltje een paar dagen geleden gezien en nog steeds 'schieten' er beelden door mijn hoofd, beelden die ik moeilijk los kan laten. Indrukwekkend.
Tarkus
Goede, Chinese (vandaar de wat rare titel), film over het door Japan bezette China en over de oorlogsmisdaden die er toen werden gedaan.
Meer bepaald wat zich allemaal afspeelde in de stad Nanking.
De sfeer wordt goed weergegeven en ook de vertolkingen zijn van de ganse cast goed.
Het is niet de eerste film die ik over deze gebeurtenissen zie, maar wel de eerste van Chinese makelij, en ze hebben er een mooie (als je dat woord met dit gruwelijke onderwerp mag gebruiken) film van gemaakt.
Loont zeker de moeite om eens te bekijken en laat u zeker niet afschrikken door zijn lengte, 2u20 min, die zijn zo voorbij want het is zeker geen saaie bedoening.
Waku
Bijzonder verhaal. Soms bikkelhard maar ter gelijkertijd ontroerend mooi. Diverse scenes zijn bovendien prachtig in beeld gebracht.Opnieuw een bijzondere rol ook van Christian Bale.
3.5*/4*
Boneka
Fantastisch mooi gemaakte film alleen die irritante Bale moest er niet in spelen. Was al een irritant jongetje in Empire of the Sun en is dat helaas nog steeds al vond ik The Prestige wel indrukwekkend van hem. Gelukkig draait de film niet geheel om hem, maar wel om die fantastische kleurrijke dames die de film omhoog halen. Cineastisch zeer mooi gemaakt. Het glas dat breekt ziet er schitterend uit. De ene keer door die kogel, de ander keer door het maken van een mes. De Chinese soldaat met zijn booby-traps blijft natuurlijk lekker om te zien. Het eind is zoals je deze film moet zien. Wat je niet ziet is wat je toch wel weet, wat je wel ziet is wat je wel verwacht. Logische keuze als je het mij vraagt. De film blijft bij mij op het netvlies staan. Alleen ja die Bale....had van mij vervangen mogen worden door een Chinees. Alleen was het dan waarschijnlijk niet zo'n hoog budget geworden.
The Flowers of War vind ik een perfecte titel voor deze mooie dames. China wordt immers vaak afgebeeld met mooie bloemen!

Da Hong Deng Long Gao Gao Gua

Nanjing! Nanjing!
Oorlog / Drama, 2009

Shan Zha Shu Zhi Lian
Drama / Romantiek, 2010
verkrachtinggebaseerd op boekbordeelgebaseerd op een waargebeurd verhaalatrocityprostitutieforced prostitutionnanking massacre china 1937 japanese occupation of china