• 9.377.963 stemmen

De Heineken Ontvoering (2011)

Misdaad / Thriller | 120 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Maarten Treurniet

Met onder meer: Rutger Hauer, Reinout Scholten van Aschat en Gijs Naber

Gesproken taal: Frans, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 oktober 2011

Plot De Heineken Ontvoering

De Heineken Ontvoering is geïnspireerd op de bekendste ontvoeringszaak in Nederland. De biermagnaat Alfred Heineken wordt in 1983 samen met zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd door vier mannen, die 35 miljoen gulden losgeld eisen. Vier jonge, op geld beluste criminelen die elkaar al van jongs af aan kennen en een hechte clan vormen, sluiten Heineken en Doderer twee weken lang op in een Amsterdamse loods.

avatar van Number23

Number23

starbright boy schreef:

En bovendien met heel veel fictieve elementen ook. Ook daar zijn bijpersonages weggelaten en samengevoegd enzovoorts.

Dat wist ik niet, heel jammer. Wat kunnen Nederlandse criminelen zeiken zeg. Gewoon wachten tot ze dood zijn en dan pas er een film over maken zou ik zeggen. Hoe kan een film je imago nog beschadigen als je naam Willem Holleeder is??

avatar van Thorak

Thorak

jipt schreef:

Zegt de advocaat van Holleeder??
Waar slaat dat nou weer op?

Het is toch redelijk algemeen bekend dat ook "De Dominee" redelijk losjes is gebaseerd op het ware verhaal van Bruinsma?

Net als de film "Van God Los" trouwens, die is nog losser op de ware feiten gebaseerd.

avatar van Reinbo

Nu ik er iets langer over nagedacht heb, is het toch wel erg jammer at ze er niet een echt spannende film van hebben weten te maken, Nu is het gewoon traag voortkabbelend Nederlands drama in de trant van Baantjer en Spangen en dat terwijl het verhaal waarbij de ontvoerde achter de ontvoerders aan gaat vrij makkelijk een briljante thriller had kunnen opleveren.

Er wordt nu veel te veel stilgestaan bij randzaken en alles wordt in het tempo van een film uit de jaren 70 aan ons voorgeschoteld. Erg jammer, de Heineken Ontvoering is vooral een gemiste kans. Als je dicht bij de feiten wil blijken maak dan een docu, maak je er een speelfilm van, dan is meer vakmanschap een een eigentijdsere visie wel eenvereiste om tegenwoordig nog te kunnen scoren.

Filmfreaker schreef:

Eindelijk een Nederlandse film waarin niet gezeikt wordt over de liefde, mooie dames en andere dramatische ontwikkelingen (zoals ernstige ziektes enz...).

Uhm, het gedeelde vriendinnetje en de stervende alcoholistische vader?

Filmfreaker schreef:

Ook de muziek is geweldig! Geen popmuziek en andere rare populaire troep (die ook weer veel in Nederlandse films wordt gebruikt)

Ik hoorde toch echt Andre Hazes en de Dolly Dots voorbijkomen.

Filmfreaker schreef:

Daarbij komt ook nog dat we Maarten Treurniet mogen bedanken voor zijn regie! Hij heeft de boel goed onder controle en weet je mee te slepen in een spannend en meeslepend verhaal. Het camerawerk is totaal niet Nederlands, maar dat levert juist wel prachtige plaatjes op.

Wat vond je er onNederlands aan? Ik vond het nogal statisch en conventioneel

Filmfreaker schreef:

Ook het scenario zit niet slecht in elkaar, maar is niet vlekkeloos. Het bevat genoeg spanning, intrigerende momenten, meeslepende scènes, en ook diepgang. Toch is de tweede helft van de film minder sterk als de eerste. Deze voelt eigenlijk heel verplicht aan, alsof de makers niet genoeg stof hadden en er maar iets eraan vast moesten plakken.

Toch is de tweede helft van de film niet slecht en houdt je toch geboeid.

Tweede helft van een film hoort juist sterker te zijn, daar hoort immers de climax te zitten. Film hinkte te veel op twee gedachten. Vertel je het vanuit het perspectief van de boeven of vanuit het slachtoffer. Nu mist het focus.

avatar van jipt

jipt

Thorak schreef:

Waar slaat dat nou weer op?

Laat maar dacht dat je het over deze film had

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

@ Filmpje1, @Thorak, @AC1,

Hmmm .... ik moet eerlijk bekennen dat ik geheel tegen mijn zinnen in toch naar de bios ben geweest voor deze film

avatar van egelhunter

egelhunter

Ik vond de film de eerste 1,5 uur. Hij was spannend. Maar het laatste half uur zakt de film als pudding in elkaar. Jammer echt jammer. Maar de rol van REM vond ik heel goed. Van mij 4* voor de eerste 1,5 uur. Maar totaal 3* door het belabberde laatste half uur.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Zowel Rutger Hauer als de boys die hem ontvoeren hebben een charisma die deze film zeer intrigerend maken. De opbouw van dat groepje volkse criminelen dat de ontvoering voorbereidt. Die getergde kop van Rutger Hauer die naar dat televisiecameraatje kijkt of probeert om lucht te happen uit de ventilatieschacht. En dan, eenmaal in vrijheid, eigenlijk nog steeds gevangen zit in die loods. Het probleem aan De Heineken ontvoering is dat we naar de film gelokt zijn met een explosieve, actievolle trailer die ons een razend spannende thriller deed beloven. De film is echter meer een psychologisch drama dan een thriller. Het zou me ook niet verbazen als veel mensen daar teleurgesteld in zijn, en op zich ook wel begrijpelijk, als je de reclamecampagne afzet tegen het uiteindelijke product. Daarnaast heeft de Heineken Ontvoering de vervelende neiging om belangrijke verhoudingen, zoals die tussen Freddy Heineken en zijn vrouw, slapjes uit te werken. Tijdens de hele scene in de loods is die verhouding van geen belang, maar dan blijkt hij opeens van gedachten te zijn veranderd over de relatie met haar en dumpt hij zijn maîtresse.. Sowieso worden de relaties tussen de diverse karakters maar karig uitgewerkt. Desalniettemin is dit wel een van de betere Nederlandse films van het jaar, en ik raad zeker aan om hem te gaan zien. Verwacht alleen niet de film die je beloofd is!

avatar van mvhemmen

mvhemmen

Dit dialoog deed me wel heel erg aan Taxi Driver denken...

Rem; toen ik je binnen zag komen, zag ik dat je niet gelukkig bent. Volgens mij heb je hebt iets nodig, noem het een vriend...

Lisa; en jij wilt mijn vriend zijn?

avatar van cordiacovens

cordiacovens

De Heineken ontvoering

toen ik hoorde dat hier een film over gemaakt zou worden werd ik enthousiast, achteraf verwachte ik er denk ik meer van dan ik had moeten doen. ik had namelijk een spannende ontvoeringsfilm verwacht(gehoopt) nu is het meer een halfdrama geworden wat uiteindelijk voor nederlandse begrippen zeker niet slecht is..het is vakkundig gemaakt maar het is helaas zo dat ik het een gemiste kans vind.
Rutger Hauer steelt de show als een erg goede Heineken alleen had dat niet gehoeven in deze film omdat hij niet om de persoon Heineken zou moeten draaien maar imo juist om de ontvoering van heineken vandaar ook de titel. dat het niet is zoals het in het echt gegaan is zal mij een zorg wezen het gaat om de film en ik kan goed begrijpen dat je een film anders maakt dan de werkelijkheid maar goed. het dramatisch aspect van de film vond ik wel goed gedaan, met name het gedeelte in de loods waarbij rem heineken vernederd. het gedeelte met de ventilatieschacht vond ik het beste gedeelte en ook ihet einde met namede dialoog tussen heineken en rem vond ik erg goed. het wad een goed drama maar geen goede ontvoeringsfilm wat vele mensen toch verwacht hadden
voor mijn gevoel was de film niet wat het had kunnen zijn, want het spannendste deel was ergens in het midden van de film terwijl het juist toch meer richting het eind had moeten zijn. doordat er een aantal dingen zijn die ik als jammer beschouw kan ik hier niet meer dan een redelijk goed en vakkundig gemaakt misdaaddrama van maken, wel jammer het had veel meer kunnen zijn

avatar van kathmandu

kathmandu

the new guy schreef:

Holleeder dronk nog melk toen Bruinsma, de dominee, aan de macht was!

Hij drinkt nog steeds melk want hij is principieel geheelonthouder.

avatar van movielife

movielife

spannend heel boeiende dialogen en Rutger Hauer is gewoon TOP

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

En voor ik het wist zat ik in de bios voor de Heineken Ontvoering, een klein beetje tegen mijn principes in!

Ik moet bekennen dat ik me van te voren iets te druk heb gemaakt over de onjuistheden die vermoedelijk in deze film verwerkt zouden zitten.

Ik ben inmiddels goed ingelezen en weet een beetje hoe de Heineken ontvoering destijds echt is gegaan, en eerlijk gezegd klopt het allemaal redelijk.

Dat was dus een meevallertje!

Zelfde geldt eigenlijk voor de gehele cast. Heb eigenlijk geen negatief commentaar op de acteer prestaties. Naast Rutger Hauer (die het vrijwel altijd goed doet) deden ook de relatief jonge lui het gewoon prima en lekker overtuigend. Vooral de rol van Rem (Willem) was prachtig.

Waar de film wel wat gebrekkig in is (en dat is hier al door meer gezegd) is dat het wat schort aan het in beeld brengen van de onderlinge band tussen de vrienden. Evenals de 2 jaar lang durende voorbereiding van de ontvoering en de bijhorende mislukte pogingen.

Verder heb ik niet al te veel te zeuren. Voor Nederlandse begrippen gewoon een lekker misdaad filmpje waar we stiekem best een klein beetje trots op mogen zijn.

Bij deze verontschuldig ik me dus ook voor het vooraf bekritiseren van de film. Ik zat er naast!

3,5 !

avatar van wesleydevos

wesleydevos

Ik had me zo verheugd op deze film. Op de premiere avond naar de bios geweest.

Ik heb 1,5 uur met verbazing lopen kijken. Wat een waardeloze verfilming. Heel erg droevig. Holleeder en companen worden neergezet als een stel tokkies. Terwijl het in het echt meedogenloze doch heel slimme jongens waren. Complete afrader als je het echte verhaal en de boeken goed kent!

avatar van avdj

avdj

Stel tokkies? De vertolking van Holleeder is voor mij zo ongeveer het het grootste pluspunt van deze film...

avatar van soom

soom

In mijn belevingswereld zijn dingen nogal simpel te benoemen. Mensen horen lief, zacht en aardig te zijn. Niet gemeen, kwaadaardig, onaardig.
Wake Up, Soomi! Mensen zijn niet alleen maar aardig en leuk enzo.. Maar dat neemt niet weg dat ik dat wel zou willen. Dat dingen als ontvoeringen niet zouden bestaan.

De Heineken Ontvoering is best heftig. Met heftig gespeeld werk van alle acteurs. Zwakkere schakel in de gestalte van Marjolein Keuning, is een beetje minder in vergelijking met Rutger (maar dat kan ook niet anders). Toch zingt ze wel aardig, duidelijk merkbaar dat ze klassiek geschoold is.

Vraag me verder af in hoeverre het gedoe rondom Lisa op waarheid berust. Dat zou ik wel willen weten.

Al met al, dankzij Rutger krijgt het gevalletje van Heineken een degelijk cijfer. Hij is echt duidelijk de beste acteur van deze hele film. En nu ben ik benieuwd naar de meer waarheidsgetrouwe film met de rechten van Peter R. Kan niet wachten.

avatar van jgbteg

jgbteg

Traag als dikke s......

Rutger is de enige acteer het net niet holleeder karakter praat de ene keer amsterdams de volgende regel is dan weer gewoon abn.

Zeer traag gemonteerd , niet naar toe gaan!

avatar van Fortune

Fortune

wesleydevos schreef:

Dat is wel slecht.

avatar van Reinbo

En onwaar. Allereerst kwamen ze gewoon uit een Jordaan milieu. (Wat je niet direct tot een tokkie maakt) Daarbij werden ze absoluut niet als dom en asiociaal neergezet.

soom schreef:

Die wordt in Hollywood gemaakt, dus die zal heus geen getrouwer beeld schetsen.

avatar van bmetz

bmetz

Ik snap de kritiek niet zo. Ik vond de film zeer spannend en het hele verhaal spreekt me enorm aan. Goed neergezet! Mijn complimenten.

Ze worden niet neergezet als tokkies in ieder geval. Dan heb je de film niet goed bekeken.

Overigens kan ik er slecht tegen dat mensen het 'traag' vinden. Niet alles hoeft non-stop actie te zijn mensen. Maar goed, dat zegt misschien meer over mijn geduld.

avatar van soom

soom

Reinbo schreef:

Die wordt in Hollywood gemaakt, dus die zal heus geen getrouwer beeld schetsen.

Das dan jammer, ik las dat Peter R. het er niet mee eens was, oid.. Dus daarom de rechten van z'n boek heeft verkocht. Zou dan toch denken dat het daarom wel waarheidsgetrouwer zou moeten zijn.

Tja, Ik vind het een leuke film om te zien maar als ik kritisch ben vind ik dat de film veeeeeeel beter had gekunnen. Sowieso heb ik het boek gelezen en dat is toch een beetje jammer als je dan gaat kijken. Maarja ik vond de Dominee en Van God Los ook goed maar die zullen ook niet helemaal op de waarheid gebaseers zijn.

Toch vind ik de film op een aantal punten echt te kort komen. Film begint heel stom. Er zijn plannen voor ontvoering en de mannen lopen te schreeuwen alsof ze een potje aan het kaarten zijn en als rem langskomt zijn ze niet eens verbaasd. Ook bij het testen van de lucht in die tank staan ze te schreeuwen buiten alsof ze het over een voetbalwedstrijd hebben.

Maar het ergste vind ik dat de ontvoering zelf veel te weinig in beeld is. Lijkt heel haastig gedaan te zijn, Rem is de enige die wat voorbereidingen heeft gedaan terwijl de andere 4 er niks mee te maken hebben , je ziet ze alleen heintje oppikken en losgeld ophalen. Alles veel te haastig je zou in de film niet het gevoel krijgen dat ze met een ontvoering bezig zijn, Ook als het losgeld is gevonden door de politie word daar niet eens over gesproken

Ook vind ik het jammer dat van het spel tussen politie en ontvoerders niets word getoont zoals bv. de brieven etc. etc. het lijkt erop dat iedere sul die ontvoering had kunnen doen.

Ik vind het jammer dat ze het zo haastig in elkaar hebben geflanst. Veel mensen zullen uiteraard denken, leuke film, goed geacteerd, wat actie en emotie. Als je een film kortweg ''De Heineken Ontvoering'' noemt , zorg dan dat die ontvoering wat meer aan bod komt ipv de randzaken.

Wel vond ik het acteerwerk goed en de locaties goed nagemaakt en de film is natuurlijk toch spannend.

avatar van Quido

Quido

Sterke opening in de bioscoop. Bijna 100.000 bezoekers in het eerste weekend.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Reinbo schreef:

Dat vind ik ook maar een raar punt. Ze weten juist heel goed die pientere jongens uit de Jordaan neer te zetten. Of je moet dat meteen zelf al invullen als ''een stel Tokkies''...

Quido schreef:

Sterke opening in de bioscoop. Bijna 100.000 bezoekers in het eerste weekend.

Valt me erg mee. Vrijdag middag was de bios behoorlijk leeg en had ook verwacht dat het overschaduwd zou worden door Kuifje. Hoeveel bezoekers had Tin Tin?

avatar van Quentin

Quentin

Niet veel meer, schermgemiddelde van De Heineken Ontvoering is vele malen hoger dan Kuifje.

avatar van Quido

Quido

Kuifje trok er zo'n 7000 meer, maar draait ook in ruim twee keer zoveel kopieën (238 tegenover 112). Schermgemiddelde van Heineken is twee keer zo hoog als dat van Kuifje.

Edit: inmiddels de 100.000 gepasseerd: Ook Goud voor ‘De Heineken Ontvoering’ - nlfilmdoek.nl

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Vermakelijk, leuk geprobeerd en geacteerd. In de praktijk (werkelijkheid) zal het zeker anders gegaan zijn, wat je meestal met waargebeurde films hebt. Of ze romantiseren de boel, of dramatiseren het.

(p.s. en tja, meer diepgang in de personen had wel gemogen. Maar ik denk dat de film anders te lang zou duren. Miniserie had ook wel leuk geweest dan.)

avatar van Wouter

Quido schreef:

Die draait toch in twee talen, dus meer prints?