• 9.376.772 stemmen

De Heineken Ontvoering (2011)

Misdaad / Thriller | 120 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Maarten Treurniet

Met onder meer: Rutger Hauer, Reinout Scholten van Aschat en Gijs Naber

Gesproken taal: Frans, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 oktober 2011

Plot De Heineken Ontvoering

De Heineken Ontvoering is geïnspireerd op de bekendste ontvoeringszaak in Nederland. De biermagnaat Alfred Heineken wordt in 1983 samen met zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd door vier mannen, die 35 miljoen gulden losgeld eisen. Vier jonge, op geld beluste criminelen die elkaar al van jongs af aan kennen en een hechte clan vormen, sluiten Heineken en Doderer twee weken lang op in een Amsterdamse loods.

avatar van pijls

pijls

Als je het boek hebt gelezen is deze film een enorme teleurstelling. Vaak hebben verzinsels naast het waargebeurde verhaal een positief effect op de film. Nu hebben de verzinsels helemaal nul toe te voegen aan de film. Ook wordt naar mijn mening te veel naar Heineken gekeken, terwijl in het boek de ontvoerders de hoofdrolspelers zijn. Het mooie in het boek vond ik ook hoe de voorbereidingen werden gedaan voor de ontvoering. In de film lijkt het alsof ze in een week alles hebben geregeld en gedaan. Natuurlijk is het ook bijzonder jammer dat Holleeder nu samen met Remmetje 1 rol vertolkt!

Ik hoop dat de film die Peter R. de Vries gaat maken in Hollywood meer naar het boek zal kijken.

Al met al een 2,5.

avatar van Number23

Number23

Toen ik voor het eerst las dat Holleeder en Erkamps samen 1 personage werden met een fictief laagje eroverheen, had ik al mijn bedenkingen. En helaas heeft dit mij heel de film lang gestoord. Ik hecht veel waarde aan historische, waargebeurde verhalen, zeker als het ook nog eens Nederlandse historie is. Willem Holleeder is zowieso een interessante vent, De Dominee was een zeer goede verfilming van zijn leven. Daarom vind ik het doodzonde dat ik bij elke zin, actie of situatie van Rem mezelf moet afvragen: is dit echt gebeurd? Had Frans echt een meisje waar Rem/Willem/Martin verliefd op werd? Was de vader van Rem/Willem/Martin echt zo mentaal en fysiek toegetakeld? Zaten ze met zijn drieen in Parijs en op St. Maarten? Jammer ook dat veel zaken te snel werden afgeraffeld.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Zowel Rutger Hauer als de boys die hem ontvoeren hebben een charisma die deze film zeer intrigerend maken. De opbouw van dat groepje volkse criminelen dat de ontvoering voorbereidt. Die getergde kop van Rutger Hauer die naar dat televisiecameraatje kijkt of probeert om lucht te happen uit de ventilatieschacht. En dan, eenmaal in vrijheid, eigenlijk nog steeds gevangen zit in die loods. Het probleem aan De Heineken ontvoering is dat we naar de film gelokt zijn met een explosieve, actievolle trailer die ons een razend spannende thriller deed beloven. De film is echter meer een psychologisch drama dan een thriller. Het zou me ook niet verbazen als veel mensen daar teleurgesteld in zijn, en op zich ook wel begrijpelijk, als je de reclamecampagne afzet tegen het uiteindelijke product. Daarnaast heeft de Heineken Ontvoering de vervelende neiging om belangrijke verhoudingen, zoals die tussen Freddy Heineken en zijn vrouw, slapjes uit te werken. Tijdens de hele scene in de loods is die verhouding van geen belang, maar dan blijkt hij opeens van gedachten te zijn veranderd over de relatie met haar en dumpt hij zijn maîtresse.. Sowieso worden de relaties tussen de diverse karakters maar karig uitgewerkt. Desalniettemin is dit wel een van de betere Nederlandse films van het jaar, en ik raad zeker aan om hem te gaan zien. Verwacht alleen niet de film die je beloofd is!

avatar van wesleydevos

wesleydevos

Ik had me zo verheugd op deze film. Op de premiere avond naar de bios geweest.

Ik heb 1,5 uur met verbazing lopen kijken. Wat een waardeloze verfilming. Heel erg droevig. Holleeder en companen worden neergezet als een stel tokkies. Terwijl het in het echt meedogenloze doch heel slimme jongens waren. Complete afrader als je het echte verhaal en de boeken goed kent!

avatar van jgbteg

jgbteg

Traag als dikke s......

Rutger is de enige acteer het net niet holleeder karakter praat de ene keer amsterdams de volgende regel is dan weer gewoon abn.

Zeer traag gemonteerd , niet naar toe gaan!

avatar van Quentin

Quentin

Zware tegenvaller; Hauer op de automatische piloot, afzichtelijke muziek van Holkenborg, kleurcorrectie lijkt soms gewoon overgeslagen en de scènes op 'Sint Maarten' zijn ongekend knullig. Nergens geloofwaardig, leek even in de Bassie & Adriaan aflevering te zitten met een soortgelijke pay-off op het Frans-Nederlandse eiland.

2* meer zit er absoluut niet in.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Leuke verassing van Nederlandse bodem die gelukkig eens niet zo slap en aanstellerig overkomt. Naast Rutger Hauer is ook de rest van de cast redelijk overtuigend en dat is toch iets nieuws voor de Hollanders als je het mij vraagt. Beelden zijn mooi geschoten, locaties worden goed benut en de muziek is lekker rustig gehouden. Helaas wordt het naar het einde toe een beetje ongeloofwaardig en het hele berechtings-gebeuren duurt veel te lang. De speelduur had van mij gerust een half uurtje korter gemogen en vanwege de spannende ontvoering inclusief een korte achtervolging vind ik het jammer dat er zo'n grote ophef over deze zaak aan werd toegevoegd. Dat Heineken tweemaal droomde dat hij werd vermoord vond ik ook onnodig, helemaal als 'ie op z'n Amerikaans wakker schrikt (daar tegenover staan de raken klappen die uitgedeeld werden op St. Maarten en tijdens het lessen). De kleding en de auto's zijn erg goed uitgekozen en we lijken daadwerkelijk even beland te zijn in de eightees alsof het 25 jaar geleden al was opgenomen. Ondanks een paar onlogische toestanden vind ik het zeker een geslaagd werkje.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Boven verwachting.

Deze film met gematigd enthousiasme ontvangen. Het is natuurlijk een prachtig verhaal om een film over te maken alleen dat het een Nederlandse zou worden steekt een beetje. Het is namelijk alweer een tijdje geleden dat ik echt enthousiast werd over een Nederlandse film.

Het acteerwerk is eigenlijk altijd niet goed genoeg in Nederlandse films. Hier is dit ook mijn grootste punt. Hauer is een erg goed acteur alleen als je hem met dit soort mensen laat samenwerken komt er natuurlijk niet veel van. Naber acteerde verschrikkelijk. Hij keek de hele film lang op dezelfde manier welke er ook nog eens erg gemaakt uit zag. Scholten acteerde wel aardig. Ik zie hem wel als een groot talent van eigen bodem. Hij speelt een erg lastige rol. Toch weet hij vaak goed in beeld te brengen hoe erg hij aan het doordraaien is. De rest (en dat zijn er behoorlijk wat) acteerde eigenlijk allemaal slecht. Het was erg onder de maat met als dieptepunt Patrick Stoof. Wat ik dus al eerder zei was dat Hauer wel erg goed acteerde. De combinatie Hauer-Scholten werkte ook behoorlijk goed. De manier waarop hij hem probeert kapot te maken is goed in beeld gebracht.

Deze film had moest het van iets anders hebben dan het acteerwerk, namelijk het verhaal. Er wordt een mooi totaalplaatje gevormd door bij het begin te beginnen en alle daarop volgende handelingen en gebeurtenissen te tonen ook die nadat Hauer weer vrijkomt. De schade die hem geestelijk is toegedaan wordt goed naar voren gebracht, fijn dat ze ook dit psychische deel er bij halen.

Verder gewoon een leuke film die een mooi beeld van de situatie schetst. Jammer van het acteren, al was Hauer wel een opluchting. Ze hebben erg hun best hierop gedaan en het resultaat mag er zijn.

avatar van wwelover

wwelover

Ik wist vooraf vrij weinig van de echte zaak rondom de ontvoering, maar ik vond het nou niet bepaald spannend. Dat kwam mede door de manier van filmen, het was allemaal zo gekopieerd uit Hollywood films dat je al gewoon meteen aanzag komen wat er ging gebeuren. Wat ook overigens voor de muziek geld, het was wel een regelrechte rip-off van de Inception soundtrack en enkele andere Zimmer soundtracks. Het begin vond ik maar rommelig en het eind was ook maar verwarrend, vooral rond Frans Meijer. Het acteerwerk was ook een beetje matig af en toe. Scholten deed het prima en Hauer was ook wel redelijk. Gijs Naber zie ik als één van de beste Nederlandse acteurs van nu en liet dat hier weer zien, waar Kuilboer echt vaak zeer ongeloofwaardig overkwam en hetzelfde geld voor Evers. Ze hadden overigens wel wat meer aandacht mogen schenken aan het 'oude' Amsterdam. Bijvoorbeeld de Falafel zaak op Muntplein, die keten bestond niet eens in 1983.

avatar van Montorsi

Montorsi

Toch ook maar een kans gegeven.

Uiteraard ken ik het verhaal wel, maar dan ook vooral globaal. Details over de Heineken-ontvoering hoef je me echt niet te vragen. Dat deze film zo hier en daar een loopje neemt met de waarheid maakt me dan ook verder niet uit, laat staan dat het opvalt.

De ontvoerders zijn nu met 4 in plaats van 5, dat verschil merkte ik dan nog net wel, dat was dan ook al lang bekend door al die heisa vooraf. Voor de film maakt het echter amper uit, denk zelfs dat het script wat evenwichtiger is dan met 5 man.

De film zelf is verder helaas maar weinig boeiend. Het verhaal spreekt natuurlijk tot de verbeelding, maar het script laat hier wat steken vallen. Het is allemaal wat rommelig opgezet, en laat te veel open. Zo is het bijvoorbeeld totaal onduidelijk hoe de politie uiteindelijk op het spoor van de daders en de verblijfplaats van Heineken komt, en dan zit je toch vooral naar willekeurige scenes te kijken.

Grootste angst van deze film was het acteerwerk, en dat viel me eigenlijk nog mee. Alleen Teun Kuilboer was serieus heel slecht. Naber vond ik het een stuk beter doen dan in Loft, en Scholten van Aschat was zelfs best sterk. Uitgerekend Hauer viel tegen, op driekwart krijgt hij de voornaamste rol in dit alles, maar mompelt zich er maar wat tussendoor en kijkt zo nu en dan verloren en vermoeid in de rondte. Automatische pilootwerk.

Verder nog een verplicht nummertje met de romance erbij, en niet te vergeten de onvermijdelijke Scarface-scenes. Want tegenwoordig is een jonge crimineel zonder Scarface-imitatie ondenkbaar in de filmwereld..

Visueel is de film saai. De soundtrack is belachelijk misplaatst. Junkie XL heeft een soort van Inception-soundtrack bij de beelden bedacht die echt totaal niet strookt met de sfeer en stijl van de film.

Uiteindelijk geen heel slechte film, maar ook zeker niet goed genoeg. Aardig wat minpunten voor een in potentie aardig project. 2.5*

avatar van IcU

IcU

Aardig. Waar de acteer prestaties stevig en sterk overkomen, weet het verhaal niet geheel te overtuigen. Er worden een aantal zijsporen bewandeld die minder aandacht konden krijgen, en hier en daar kwam de langdradigheid om de hoek kijken. Ik was niet echt gecharmeerd van Rutger Hauer, die niet zijn beste rol speelt. De ' gang' was echter wel goed vertegenwoordigd, met als hoogte puntjes Scholten van Aschat en de losse Naber.

Het eerste uur kijkt lekker weg en is spannend. Helaas zwakt dit in de 2e helft af. Er wordt gekozen voor een wat gehaaste vertelling van de nasleep. Voor de variatie was het een prima inzet, maar qua uitwerking laat het te wensen over.

Een stevig product dat aantoont dat er degelijke commerciële films gemaakt kunnen worden in dit land.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

Vond de film niet echt spectaculair. De tijd waarin het zich afspeelt werd goed weergegeven. Goede rekwisieten. Had wat meer actie in gemogen. Ik vond ook dat Heineken wel heel veel zeggenschap had in het opsporingsproces. Ik heb me vermaakt, maar ga hem zeker geen 2e keer kijken. 2.5 voor mij.

avatar van eempag

eempag

Jammer eigenlijk deze film.

Komt er dan eindelijk een film over één van de meestbesproken en meest spectaculaire misdaden uit de Nederlandse geschiedenis en dan moet er op essentiele zaken enorm worden afgeweken van de werkelijke gebeurtenissen.

Waren die werkelijke gebeurtenissen soms niet interessant genoeg?

avatar van Kiros

Kiros

Vooral voor degenen die 'het boek' hebben gelezen zal deze film erg tegenvallen. Het echte ware verhaal ( voor zover we dat kunnen opmaken uit het boek en verscheidene reportages) loopt als een dun rafelig rood draadje door deze film heen. Alles daaromheen is zwaar overdreven aangedikt en soms tamelijk nutteloos.

De filmmaker lijkt niet te kunnen kiezen tussen een integer drama ( het verhaal over de heer Heineken zelf) en een spannende aktie. Dat haalde wat mij betreft de vaart te vaak eruit.

Hauer speelt een erg goede rol, helaas wordt daarmee het contrast zeer duidelijk en pijnlijk bloot gelegd tussen zijn acteerkunsten en die van de ontvoerders. Zo nu en dan het niveau GTST.

Jammerlijk mislukte verfilming van wat een ijzersterke aktie/thriller had kunnen zijn. Een prestatie op zich om van zo`n verhaal een slappe bedoeling te maken.

avatar van jstinissen

jstinissen

dit is een film die je bekijkt als je toch niks te doen heb dan kijk je hem af

snel vergeten zal je hem zeker.

Absoluut geen hoogvlieger

Vondt het slap geaccteerd van onze vriend Ruthger Hauer

het kwam allemaal wel wat overdreven over had meer actie, spanning, sensatie moeten inzitten

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Heel veel feitelijke kennis heb ik niet van deze hele ontvoering dus wat nou precies waar was en wat niet in deze film is me onduidelijk. Beoordeel deze film dan ook alleen op wat ik gezien heb, niet of de feiten allemaal kloppen. Al verschafte de eerste minuut al wel duidelijkheid wat betreft het waarheidsgehalte.

Vond de sfeer een beetje makkelijk neergezet. Hier en daar een telefooncel, oudere auto's en echte jaren '80 kapsels, maar verder zag het er niet echt uit alsof je je in de jaren '80 bevond.

Het verhaal vond ik wisselend. Af en toe een sprong van enkele dagen waardoor je niet echt het idee krijgt dat Heineken echt lang ontvoerd geweest is.

Verder is het allemaal aardig en kijkt het lekker weg. Echt bijzonder is het niet, een voldoende is het echter wel waard.. Vooral de prestatie van Rutger Hauer is erg goed, een bijzonder goed acteur blijkt het telkens weer te zijn!

avatar van Zinema

Beroemde biermagnaat.

Een van de meest aantrekkelijke filmtitels van de laatste tijd, met Rutger Hauer nota bene als Freddy Heineken, kan helaas alle verwachtingen niet waarmaken. Het lijkt zelfs of de acteur maar wat doet en de regie voelt eveneens rommelig aan. Hauer trekt de aandacht naar zich toe, maar is hier niet geloofwaardig als de beroemde biermagnaat. Het verhaal lijkt een beetje op een soort van ontspoorde reconstructie, die op een gegeven moment zo kinderlijk en ongeloofwaardig wordt dat het haast wel allemaal verzonnen moet zijn.

Dat Reinout Scholten van Aschat nog het beste uit de verf komt heeft niet alleen te maken met het feit dat de focus nagenoeg op hem wordt gericht. De zoon van acteerkanon Gijs speelt het op Holleeder gebaseerde karakter Rem. De uiterlijke gelijkenis met de crimineel is griezelig groot en doet het contrast met het ontbreken van Hauers make-up nog pijnlijker uit de verf komen.

De film komt vrijwel nergens echt van de grond en lijkt, ondanks het hoge fantasiegehalte, teveel op een feitjeskabinet. Ook is er veel aandacht besteed aan de mise-en-scène, maar desondanks bevat de jaren ’80 setting veel fouten. Het bekende rode Heineken bierviltje is er één van. Gelukkig kent de film naast een aantal aardige grappen en dialogen, een onderhoudend verloop, maar hier had veel meer ingezeten.

Met dank aan A-film voor het recensie-exemplaar.

Onvoldoende.

avatar van Insignificance

Insignificance

Drijfveren, karakterontwikkeling en andere gedramatiseerde rompslomp. Je zou wensen dat er nog eens een scenarist of regisseur opstaat die lak heeft aan die opgeklopte onzin en zich puur en alleen richt op de essentie, in dit geval een ontvoering en de nasleep waar jager en prooi van rol verwisselen. Op zich al interessant genoeg en ook al een hoop om in twee uur op strakke wijze te verpakken, het zijn eigenlijk twee films, maar kennelijk was dat nog niet voldoende.

Zo zit je opgescheept met een samensmelting van twee personen die van onzekere kruimelaar moet uitgroeien tot (kijk 'm voor die spiegel staan boksen) fanatieke crimineel. Met een vader. Daar(na) had het seven-upje als subtiele hint grotendeels wel volstaan, maar het moet blijkbaar meer zijn. Zoals de biermagnaat, die toch al het nodige te verstouwen krijgt, ook nog eens met huwelijksproblemen kampt. Het zijn zaken die wat mij betreft totaal geen meerwaarde vormen.

En daarnaast ook de ontvoering nog eens in de weg staan. Neem alleen al het gedoe rondom het blonde meisje. Het moeten een paar spannende weken geweest zijn, het land was in rep en roer, maar dat aspect komt tussen alle treiterijen niet of nauwelijks naar voren. De grootste teleurstelling op dat vlak is de geldoverdracht, gekoppeld aan een nachtmerrie met volkomen misplaatste muziek. Elders is er iets met Scarface dat niet te pruimen is. Of die bevalling.

Het tweede uur verzandt in een rommeltje langs feiten en buitenlandse oorden, maar daar zou de formule van de film, Holleeder versus Heineken, nog moeten knetteren. Niet dus. Het levert een povere ontmoeting op. Dan blijkt dus al die omslachtigheid ook nog eens voor niets te zijn geweest. Jammer voor de meeste acteurs, die het ondanks het onevenwichtige scenario nog best aardig doen. Verder smaakt deze ontvoering te veel en te vaak naar een lauwe Heineken.

avatar van El ralpho

El ralpho

Zo, nu eerst een Bavaria

Zelf ben ik nooit echt een fan van het Heineken bier geweest. Van de film die gaat over de kidnapping van Freddy Heineken in 1983 ben ik evenmin gecharmeerd geraakt. Zelf had ik verwacht dat er meer van de ontvoering getoond zou worden. Echter beslaat dit slechts alleen het eerste gedeelte van de film. De 2e helft beslaat een hoop juridische rompslomp om de ontvoerders te pakken te krijgen. Meneer Heineken steekt hier op een bijzonder gehaaide manier een stokje voor.

Interessant om dit uitgewerkt te zien worden, maar op het witte doek werkte het voor mij niet echt. Misschien leuk voor de mensen die in die tijd al leefden en alle mediagekte bewust mee hebben gekregen, maar voor de mensen die er verder vanaf staan -althans zo ervaarde ik het voor mezelf- was het allemaal een stuk minder interessant. Natuurlijk heeft dit voor een deel ook wel met je eigen interesses te maken, maar hier kun je het echter naar mijn idee niet volledig aan ophangen. Vergelijk het met het proces van van der Sloot. Als dit over pakweg 25 jaar verfilmd zou worden zal het voor de generatie van nu al snel een stuk interessanter zijn dan voor de generatie die nu nog te jong is om het mee te krijgen of zelfs nog geboren moet worden.

Echter was het niet allemaal kommer en kwel. Zo ademde de film jaren 80' wat toch knap gedaan was en is Hauer geloofwaardig in zijn rol als die van Freddy Heineken. Verder wekte de film op momenten ook wel de nodige spanning op, maar het was jammer dat deze nooit werd doorgevoerd.

Helaas merendeels een mislukte ontvoering dus. Mensen die het hele circus in 1983 bewust meegemaakt hebben kunnen eventueel een halve tot een hele ster bij de eindbeoordeling optellen.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Als ik denk aan Nederlandse bioscoopfilms denk gaan mijn gedachten uit naar vrouwentennis. Op zich vind je het wel geinig om te zien, alleen is het inferieur aan de mannelijke kant. Afgelopen jaren ben ik zo al tientallen keren teleurgesteld de bioscoop uitgelopen toen ik weer een Zwartboek of Sint zag.

Ik dekwalificeer de films niet omdat ze puur kwalitatief onderdoen: vrouwen zullen ook nooit zoals de mannen kunnen tenissen: het gaat meer om het uitgangspunt. Telkens proberen de Nederlandse regisseurs tegen verwachtingen op te boksen die toch niet in te lossen zijn. Verhoeven is daar nog wel het perfecte voorbeeld van. Of men probeert de nieuwe Mission Impossible te verslaan in kilo’s buskruit, en anders probeert men gewoon zoveel mogelijk BN’ers in een film te stoppen onder het mom: ‘hier moet je wel heen’.

Gelukkig zijn er dan nog uitzonderingen. De Heineken Ontvoering probeert niet het wiel opnieuw uit te vinden. Ze doen niks nieuws en daar zit dan ook de kracht. Maarten Treurniet probeert een verhaal te vertellen en het lukt hem (grotendeels) om mij dat verhaal in te trekken. Van planning tot arrestatie neemt de regisseur zijn tijd en wordt er niks overhaast. Maarten slaat meer winners dan unforced errors. Om toch in vrouwentennistermen te blijven, de film eindigt in een 6-7, 7-6 6-1. De eerste 2 delen van de film vond ik erg fijn, met een redelijke weergave van de gebeurtenissen, goed acteerwerk en een lekker 80s sfeertje. De ontvoering zelf was spannend en enerverend, zonder overdreven te worden (zoals ‘we’ altijd doen in films). Helaas worden deze 2 fantastische sets gevolgd door een wat minder eindslot op St. Maarten waar Mr. Maarten zich eigenlijk een beetje in de bekende valkuilen laten lokken. Bewoners die met zwaarden de 2 Nederlanders achtervolgen doen mij weer beseffen dat we hier te maken hebben met productiebureau’s uit Nederland die bepaalde eisen hebben. Dat had absoluut niet gehoeven want De Heineken Ontvoering was een prima film. Misschien niet 100% accuraat, maar het doet geen rare dingen en daar ben ik stiekem allang blij om.

avatar van Zeriel

Zeriel

Wederom een teleurstellende Nederlandse film. Pluspunten zijn de goed neergezette jaren '80 sfeer en Rutger Hauer die vooral in de 2e helft goed uit de verf komt.
De onvoerders zelf blijven vrij oppervlakkig, alleen Van Aschat komt goed uit de verf. Beetje raar dat Willem Holleeder niet als zodanig in de film voorkomt.
Wat er verder op Sint Maarten gebeurd, lijkt meer op een Bud Spencer en Terence Hill film, beetje belachelijk.

avatar van booyo

booyo

Ik ben altijd benieuwd of er mensen zijn die wél de toegevoegde waarde inzien van romances in dit soort misdaad films. Ik vind het altijd totaal onnodig, en vaak zelfs irritant. Zo ook hier, ik vond de eerste helft (zeg maar tot ze op de vlucht slaan) erg vermakelijk, maar die scènes met Rem en Lisa waren behoorlijk slecht. Wat een vermoeiend mens met haar zogenaamde hard to get act. Maar goed, het ontvoering gedeelte vond ik verder vrij sterk. Maar opeens werden ze gepakt, zonder enige uitleg bleek de politie ineens te weten om wie het gaat en waar men zich bevindt, jammer dat dit zo snel ging. Maar het grootste fiasco moest nog komen: sint maarten. Mijn hemel, want onwijs slap. Freddy zet een advertentie in een krant, laat iemand even wat zeggen op de radio en hoppa: een heuze klopjacht ontstaat. De gehele lokale bevolking gaat tot diep in de nacht, tot aan de tanden bewapend achter het duo aan. Echt zelden zoiets ongeloofwaardigs gezien. De ontmoeting tussen Freddy en Rem was dan wel weer erg mooi.

Al met al een vrij goede film tot het moment dat de ontvoerders gepakt worden, erna is het prima met een zwaar dieptepunt.

avatar van Leno

Leno

Het is aan Hauer te danken dat deze film net boven de middelmaat uitstijgt. De overige cast kan niet aan hem tippen, maar juist ook daardoor kan hij schitteren. Maar goed, alleen daarmee redt je het niet en dat blijkt ook wel. Het verhaal is vrij warrig uitgewerkt; sommige zaken worden zeer uitgebreid uitgewerkt maar andere, doch essentiële scenes, helemaal niet. Het lijkt bijna alsof niemand weet dat Heineken ontvoert is, het losgeld gedeelte blijft ook vaag en de politie staat ineens voor de deur om hem te bevrijden.
Het einde moet wat spanning brengen maar komt ook wel wat geforceerd over; toch is de climax wel mooi waarin Hauer op prachtige wijze Heineken z'n (blijvende) angst laat zien.

avatar van david bohm

david bohm

Onderhoudende maar niet overtuigende film over de ontvoering van Freddie Heineken. Acteerwerk van het grootste deel van de cast stelt wat teleur en ook is de spanningsopbouw niet sterk. Ineens worden de heren één voor één ingerekend. Gemiste kans, had meer ingezeten in dit waargebeurde verhaal.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

In het begin vond ik het verhaal heel spannend weergegeven. De spanning was te snijden en iedereen gaf zijn rol heel goed weer. Tot aan de bevrijding van Heineken is hier echt niets op aan te merken en zit je zeker naar een prima film te kijken die staat als een huis.

Daarna vind ik dat het verhaal wel erg ongeloofwaardig begint te worden. Heineken die nauw met de politie samenwerkt om de ontvoerders te pakken te krijgen. Hij zit zelfs met een hele groep rechercheurs aan een tafel en leidt het gehele gesprek. En over die klopjacht op Sint Maarten maar te zwijgen. Ik vond het allemaal veel te overdreven en ongeloofwaardig. Zo jammer want het begin is echt heel goed.

avatar van perceived

perceived

Proost!

Op een film die me een stuk beter is bevallen dan verwacht. Al helemaal t.o.v. de nogal teleurstellende kritieken.

Het boek heb ik dus niet gelezen. Naast dat ik boek-naar-film-vertalingen vaak moeilijk te vergelijken vind, heb ik daar geen oordeel over.

De Heineken Ontvoering is best een lange zit, maar wel een comfortabele. Vond het niet langdradig, hooguit wat oppervlakkig. Jammer dat er niet wat meer aandacht is gestoken in achtergrond van de karakters, zeker voor een film die twee uur duurt. Anderzijds is dat ook weer niet zo vreemd gezien werkelijke betrokkenen dat niet zo op prijs stelden.

Acteerwerk vond ik geloofwaardig en Rutger Hauer is hier weer eens zeldzaam goed bezig.

Tijdsbeeld is haast perfect neergezet, tot in de details. Degelijke cinematografie. 7/10*

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Prima waargebeurd misdaadverhaal.

Al vroeg dacht ik al: wanneer gaan ze nou eens een verhaal maken over de ontvoering van Heineken? Nou en uiteindelijk is het er toch van gekomen. Maarten Treurniet heeft na de geweldige Passievrucht al 8 jaar niks meer van zich laten horen, maar komt nu terug met het veelbelovende verhaal.

En dit is nog best wel goed inelkaar gezet. De jaren 80 decors waren weer goed gelukt en Rutger Hauer speelde ijzersterk, en de 4 ontvoerders waren ook lekker lomp af en toe, alsof het een typische misdaad komedie is. Het is trouwens ook wel anders uitgepakt dan ik dacht. De helft van de film draait om Freddy Heineken die ontvoerd is en in de andere helft gaat Heineken op een subtiele geweldloze manier wraak nemen op zijn ontvoerders. (vandaar ook waarschijnlijk die Don-achtige foto van hem op de film poster) Wat uiteindelijk lijd tot een kat en muis spel en dat de 4 gangsters nergens meer veilig zijn door de autoriteiten. De Sint Maarten shots waren ook ideaal.

Wat zorgt voor een onderhoudende misdaadfilm, al mocht er wel wat meer uit de kast getrokken worden. Wat natuurlijk bij de Dominee wel gelukt is. Maar een afrader is dit ook zeker niet!

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

"The judge decided!" - "Ja, die zei dat!"

Aardige film met grote pluspunten maar ook een aantal minpunten. Resultaat: een bovengemiddelde thriller met een tot in detail uitgewerkt en aangekleed jaren 80 sfeertje (hoogtepunt is het kapsel van die griet), die qua verhaal hier en daar wat rommelig is.

Ik lees veel kritiek over een gemis aan uitleg. Ja, als ineens zakken met geld van de brug komen vallen, waar komen die vandaan? Dat is het losgeld. Ik vind het juist wel interessant dat de film vele "obvious" dingen gewoon weglaat. Je ziet niet hoe de boeven losgeld eisen, je ziet niet hoe ze het voorbereiden, je ziet alleen de uitvoering. Dit deel van het verhaal zie je dus ook maar van één kant.

In het tweede deel wordt Heineken meer de hoofdpersoon. Hoewel Hauer sterk speelt, is dit wel het minste deel van de film. Hier en daar vliegt het een beetje uit de bocht qua geloofwaardheid. Ook vind ik het mini-verhaallijntje rond Heineken, zijn minnares (toch?) en zijn vervreemde vrouw erg matig.

Ik vind het niet erg dat de film een loopje neemt met de waarheid en het aandikt. Het is een film, geen documentaire.

3.5 sterren

avatar van K. V.

K. V.

Bij deze was 'k aangenaam verrast. 'k vond het een spannende film met een heel boeiend verhaal, ondanks de redelijk lang speelduur. De cast kon me ook wel bekoren en kwam overtuigend over. Verder zat de tijdsgeest goed en kwam het realistisch over.

Een puike Nederlandse film.

avatar van scorsese

Goeie film over Nederlands meest bekende ontvoeringszaak. Ongetwijfeld permitteert het verhaal zich flink wat vrijheden. Over het geheel onderhoudend en bij vlagen zelfs spannend. Ook de hele aankleding is goed verzorgd. De cast stelt zeker niet teleur waarbij Rutger Hauer uitstekend gecast is in de titelrol. Een nipte 3.5 sterren.