• 9.377.028 stemmen

Met onder meer: Nasrdin Dchar, Achmed Akkabi en Marwan Kenzari

Gesproken taal: Arabisch, Nederlands, Engels, Frans en Spaans

Releasedatum: 9 juni 2011

Plot Rabat

Rabat is een roadmovie die de kijker meeneemt op de reis van de drie vrienden Nadir (Nasrdin Dchar), Abdel (Achmed Akkabi) en Zakaria (Chico Kenzari). Als Nadir van de ene op de andere dag de oude taxi van zijn vader van Amsterdam naar Rabat moet rijden, nodigen zijn twee beste vrienden zichzelf uit om met hem mee te gaan. De reis voert het drietal door het Europese landschap naar de Marokkaanse hoofdstad. Nieuwe werelden, ontmoetingen onderweg en het geheime reisdoel van Nadir zetten de vriendschap naarmate ze dichter bij Rabat komen steeds verder onder druk.

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

BoordAppel schreef:

Ook het gegeven van een aantal vrienden die tegenwoordig heel anders in het leven staan en toch samen op reis gaan kennen we uit andere films. Natuurlijk komt er een keer ruzie waarin de waarheid gezegd wordt en de gezamenlijke reis uit elkaar dreigt te vallen.

In de film wordt in het begin volgens mij nergens geïmpliceerd dat de drie jongens verschillend in het leven staan of heb ik het verkeerd?

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Wat een heerlijke film!

avatar van timburton

timburton

Ik vond 'm ook echt geweldig.

avatar van Bilalotje

Bilalotje

Ik vond deze film een hele erge mooie film. Tenslotte zulke films zie je vaak niet in Nederland.

Het is een film die onverwacht is bij de punten waarbij je denkt van he ik heb het toch goed of niet. Vaak zul je het vaak mis hebben.

Ik vond de rollen van Abdel en Nadir behoorlijk goed. Meer wil ik niet zeggen over die film. Het is echt een aanrader

avatar van wwelover

wwelover

Ik had vooraf niet echt hoge verwachtingen van de film, integendeel ik verwachtte een hele flauwe en foute film met overdreven accenten en slechte grappen zoals in de Shouf shouf serie en Gangsterboys. Maar gelukkig zijn deze vooroordelen niet uitgekomen. Ik vond het een verfrissende en zeer geinige film. De sfeer en humor zijn perfect. Verhaal misschien niet bijster uitdagend en redelijk voorspelbaar. Maar dat zit in deze film echt niet dwars. Ook is het goed gefilmd en de muziek is perfect. Acteerwerk ook niks op aan te merken, ik was vooral gecharmeerd van de Franse dame die Julie speelde.

Ik ben erg benieuwd naar volgende producties van Habbekrats.

avatar van De Blauwe Rijder

De Blauwe Rijder

Wat een trieste film. Slap verhaal en ronduit slecht geacteerd. Weer zo een "kijk eens wat een verrijking onze multi culti samenleving is" film en gesubsidieerd van gemeenschapsgeld. Het maken van een dergelijke film kost meer dan het oplevert.

Waarom ben je dan uberhaupt naar deze film gegaan?

Is trouwens een low-budget film (€300,000). Wordt al gauw terugverdiend.

avatar van starbright boy

En geheel zonder subsidie gemaakt bovendien, zit geen cent gemeenschapsgeld in. Is gemaakt door Habbekrats, bekend van videoclips, shorts en reclamefilms.

BobDemper

Vandaag naar Rabat geweest, van te voren erg benieuwd naar een 300.000 euro productie die in grote bioscopen draait.

Ten eerste een punt van kritiek: het beeld. Ik snap best dat je met zo'n budget niet op 70mm gaat draaien maar iets beters dan een 5D moet een beetje zelf respecterend productiehuis toch kunnen veroorloven. Op een groot scherm is het ultra-digitale 5D 'CInestyle' beeld maar lastig te verdragen en leid erg af van het verhaal. Vooral in de wat snellere bewegingen of shots met fijne structuren (moiré-effect) is het soms echt tenenkrommend.

Art-house of niet: het digitale sfeertje draagt niet bij aan het hele road-trip gevoel. De handheld cameravoering zelf vond ik wel erg prettig hoewel ze soms iets teveel gedecoupeerd hebben (bijv: De scene met de Algerijnse man). Schieten met lage F-stops (weinig scherptediepte) is hier wel een goede keuze geweest.

Verhalend begint de film erg 'plotterig': er moet een taxi naar Marokko gebracht worden door Abdel en hij wilt niet dat iemand meegaat. In één van de eerste scenes geven twee jongens aan dat ze eigenlijk ook wel mee willen en vanaf dat moment is eigenlijk al duidelijk dat dat ook gaat gebeuren.

Enfin, volgens het conventionele 'road-trip' genre maken de drie van alles mee en leren ze elkaar en de omgeving beter kennen. De drie karakters zijn goed ontworpen en hebben veel kenmerken die we in onze samenleving tegenkomen. Vooral erg overtuigend gespeeld door Mohammed Benbrahim maar ook de andere twee zorgen voor een goede chemie. Buiten het wat moeizame begin liep de film erg lekker en voelt het plot totaal niet geforceerd. (Op de scene met de schoonmaker op de pont na - een typische plotpoint waarop de protagonist inzicht dient te krijgen. Gelukkig berust de later gemaakte keuze niet enkel op deze gebeurtenis)

De film behandeld als hoofdthema's vriendschap en levensdoelen maar kan in onze Nederlandse samenleving niet los worden gezien van immigratie en de acceptie van allochtonen. In een aantal scenes wordt je als kijker op een slimme manier geconfronteerd met de generalisatie waar allochtonen mee te kampen hebben en hoe dit tot een vicieuze cirkel lijdt. De film doet erg herkenbaar aan en is daarom ook makkelijk te behappen voor mainstream publiek met enige culturele interesse of openstelling.

Al met al kan ik alleen maar zeggen: hulde. Dit is een klap in het gezicht voor grote producties die niks opleveren en Rabat zal bewijzen dat indie-film wel degelijk iets op kan brengen in Nederland.

De Blauwe Rijder schreef:

Een verrijking voor onze samenleving? Ik kan me geen enkel punt herinneren waarop dit geïnsinueerd werd. De film loopt zelfs over van zelfspot en zet een paar stevige vraagtekens bij de veel omstreden moslim cultuur. Ook is deze film niet gesubsidieerd en zal hij waarschijnlijk meer opleveren dan kosten. Noem één nederlandse film die beter is geacteerd dan deze, ik weet dat die er zijn maar wat ik de afgelopen tijd langs heb zien komen was pas echt slecht (Carice van Houten die steeds melodramatischer en arroganter wordt, of wat dacht je van de acteerprestaties van de mannen van 'Loft' die waren stuk voor stuk om te huilen)

De Blauwe Rijder schreef:

Heel benieuwd of je de film daadwerkelijk hebt gezien, of dat je dit enkel zegt op basis van de trailer...

Sowieso gek dat er mensen zeuren over het gebruik van gemeenschapsgeld, terwijl deze film juist zonder subsidie tot stand is gekomen.

Zelfs dagblad De Pers kwam onlangs met een zeur-artikel over gesubsidieerde films, waarin Rabat en New Kids (precies dé Nederlandse films die zonder subsidie zijn gemaakt) er van langs kregen.

Werkelijk bedroevend. Kunnen mensen niet meer lezen ofzo?

avatar van Anouschka

Anouschka

Rabat en New Kids hebben wel degelijk subsidie gekregen (afwerkingsubsidie van 75.000 euro ieder), om precies te zijn.

Aangenaam verrast.

Ik moest wel even wennen, de stemmen leken niet synchroon te lopen met de gezichten en daar stoorde ik me in het begin aan. Ook vond ik de vrienden niet erg overtuigend maar het leek wel alsof de boys steeds lekkerder in hun rol kwamen.

Leuk tripje met te taxi, we maken verschillende dingen mee. Het is mooi smooth uitgewerkt, de zijtakjes waar we belanden lijken puur te zijn ontstaan door toeval. Het ligt er allemaal niet zo dik bovenop als normaal, we gaan gewoon van de ene plek naar de andere. Zo komen we in een suprise-party terecht, worden we aangehouden door twee smerissen en mogen we een kijkje nemen op de schroothoop, waar nog even 'n spiegel gejat moet worden.

De scène op het strand was sterk en bevatte een interessant dialoog. Nadir vertelt dat het plannetje van hun restaurant eigenlijk geen toekomst bied en zegt daarbij dat hij nog iets moet regelen met 'n meid. De frustratie breekt uit en een paar woordenwisselingen volgen. Maar omdat ze al zeventien jaar bevriend zijn wist ik wel dat dit weer goed zou komen.

Muziek past er goed bij, lekker tropisch.

Prima.

avatar van timbo_

timbo_

Wat een aangename verrassing en uitstekende road movie. Vond het vooral een verademing dat het eens een keer wat verder ging dan puberaal gegrap en gegrol. De drie personages zijn stuk voor stuk interessanter, dan zo ongeveer ieder allochtoon personage dat ik de laatste jaren in Nederlandse films heb gezien. Geen bordkarton maar goed uitgewerkte rollen waar ik in meeging en wiens gedrag ik kon begrijpen. Het maakt van Rabat een roadmovie waarin genoeg valt te lachen maar die veel meer dan alleen leuk is.

Anouschka schreef:

Absoluut waar, maar dan heb je 't natuurlijk over een minimale bijdrage. Dat is een afwerksubsidie die vrijwel overal wordt toegekend.

Als we al gaan zeuren over 75 ruggen vrees ik dat we de Nederlandse film wel helemaal kunnen opdoeken.

avatar van groentje_0318

groentje_0318

leuke film al moet ik wel zeggen dat ik met hogere verwachtingen naar de film ging af en toe wat cliché momenten en hele herkenbare stuken verder aardige film! zeker de moeite waard

avatar van ErwinH

ErwinH

Niets van verwacht, en het is ook niks. Elke keer hoop ik weer dat er iets van niveau uit ons kleine land voortkomt op filmgebied, maar nee, laat maar. Dit geeft nieuwe betekenis aan het woord pulp.

ErwinH schreef:

Kun je je mening verder toelichten? Waarom vond je het niks?

avatar van ErwinH

ErwinH

@John Lee Hooker

Het verhaal is flinterdun, en gaat van het ene cliché moment naar het andere het camerawerk is beneden het niveau van mijn vakantiefilmpjes, het geluid is vreselijk ( toegegeven ik heb een cam gezien ). Het is niet meer dan een paar jongens die gratis op vakantie gaan op kosten van de Nederlandse staat, en dat op film hebben gezet. Het is treurig te noemen dat we dit met elkaar een speelfilm durven te noemen.

Als deze film gratis werd verstrekt bij een pak melk, was het prima, maar om hier een duur bioscoop kaartje voor te kopen ? ( heb ik ook niet gedaan hoor, maar toch. )

avatar van BoordAppel

BoordAppel

het geluid is vreselijk ( toegegeven ik heb een cam gezien ).

en het beeld, dat viel zeker ook wat tegen?

Er zit overigens geen cent gemeenschapsgeld in deze film zoals hierboven al eens aangehaald werd. Maar aangezien je een filmpiraat bent snap ik naar waarom je daar nog iets over durft te zeggen.

@John Lee Hooker

Toch knap om met zo'n stukje tekst geen enkel relevant punt naar voren te brengen.

Het beeld en en het geluid zijn kut - maar je hebt een cam versie gezien..?

Jongens die op vakantie gaan op kosten van de Nederlandse staat - zowel in het verhaal als de film zelf hebben hier niks mee te maken.

Het verhaal is flinterdun? - Het is een genrefilm (roadmovie) waarbij volgens bepaalde conventies wordt gewerkt en één hiervan is dat het vaak niet een erg plotgestuurd is maar meer karakter gestuurd.

Dat je de films niks vindt en liever een inhoudsloze actiefilm consumeert dat is jou keus maar onderbouw je kritiek tenminste zinnig.

@John Lee Hooker

Een camversie kijken en dan zeggen dat het beeld/geluid slecht is, wtf is wrong with people :O

En op kosten van de staat? Waar haal je dat vandaan? Of is dat de redenering "ze zijn getint dus ze zullen wel een uitkering hebben"?

ErwinH schreef:

het geluid is vreselijk ( toegegeven ik heb een cam gezien ).

BoordAppel schreef:

en het beeld, dat viel zeker ook wat tegen?

Rabat heeft afwerking subsidie van 75.000 euro gekregen. En film zit inderdaad niet zo best uit.

weaselweasel schreef:

Doe normaal, man. Werk je voor Habbekraats of ben je van nature zo emotioneel?

zaza21 schreef:

Doe normaal, man. Werk je voor Habbekraats of ben je van nature zo emotioneel?

Het is gewoon onzin om te beweren dat deze film door de staat is gefinancierd. En het geluid, beeld of wat dan ook was helemaal niet slecht.

John Lee Hooker schreef:

Het is onzin om te ontkennen dat de film door de staat MEDE gefinancierd is. Zie de link:

Filmfonds

De jongens van Habbekrats beweren dat de subsidie stelsel voor 'baby boomers' is maar tegelijkertijd vragen ze 9 ton subsidie voor hun nieuwe film. Lekker voorspelbaar. Net als hun filmpje.

John Lee Hooker

En wat dan nog... gun je ze het niet omdat ze buitenlanders zijn?

John Lee Hooker schreef:

En wat dan nog... gun je ze het niet omdat ze buitenlanders zijn?

Habbekrats zijn igeen zielige buitenlander maar snelle reclame jongens die veel geld verdienen met hun commercials. Gunnen heeft daar niets te maken.

zaza21 schreef:

Gunnen heeft daar niets te maken.

Wat is dan het probleem?

Wat is dan het probleem?

Ik heb geen probleem. Zo'n vraag "gun je ze niet omdat ze buitenlanders zijn' is echt laag. Niet meer doen.