Genre: Roadmovie / Drama
Bekijk via Videoland
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Plot Rabat
Rabat is een roadmovie die de kijker meeneemt op de reis van de drie vrienden Nadir (Nasrdin Dchar), Abdel (Achmed Akkabi) en Zakaria (Chico Kenzari). Als Nadir van de ene op de andere dag de oude taxi van zijn vader van Amsterdam naar Rabat moet rijden, nodigen zijn twee beste vrienden zichzelf uit om met hem mee te gaan. De reis voert het drietal door het Europese landschap naar de Marokkaanse hoofdstad. Nieuwe werelden, ontmoetingen onderweg en het geheime reisdoel van Nadir zetten de vriendschap naarmate ze dichter bij Rabat komen steeds verder onder druk.
Nadir
Julie
Old man
Pizzabaker
John Lee Hooker
Je hebt zelf nog geen reden genoemd waarom je dat subsidiegeld overbodig vind. Vind je dat het beter benut had kunnen worden of wat?
zaza21
Je hebt zelf nog geen reden genoemd waarom je dat subsidiegeld overbodig vind.
Dat heb ik niet gezegd. Het word heel vaak gezegd dat Rabat zonder staats subsidie is gemaakt . Het is dus onjuist.
Mezelf
Supermooie roadmovie.
Er zit drama in, humor..
Ik leefde helemaal mee
Prima acteerwerk, echt..
Een dikke 8 van mij
weaselweasel
Doe normaal, man. Werk je voor Habbekraats of ben je van nature zo emotioneel?
Emotioneel word ik nergens in dit topic, en ik stel een hele normale en relevante vraag, zeker gezien het politieke klimaat in Nederland.
weaselweasel
Het is onzin om te ontkennen dat de film door de staat MEDE gefinancierd is. Zie de link:
De jongens van Habbekrats beweren dat de subsidie stelsel voor 'baby boomers' is maar tegelijkertijd vragen ze 9 ton subsidie voor hun nieuwe film. Lekker voorspelbaar. Net als hun filmpje.
Habbekrats hebben wel degelijk vooraf geprobeerd deze film gesubsidieerd te krijgen. Ze werden echter telkens de deur gewezen, en vervolgens hebben ze besloten op eigen risico, met eigen geld (en dat van sponsoren), deze film te maken. Dit met alle risico's van dien: was de film geflopt, had ze dat de kop gekost.
Dat het filmfonds voor babyboomers is lijkt me iets dat de pers eruit geconcludeerd heeft (zo zullen ze zichzelf ook geen snelle mediajongens noemen). Wel heb ik de filmmakers horen zeggen dat het subsidiestelsel een 'log apparaat' is. Dat hoor je vaker (Alex van Warmerdam wil daar zo nu en dan ook nog wel een boekje over open doen)
Uiteindelijk heeft het filmfonds een subsidie van 75.000 euro toegekend voor de afwerking van de film. Dat is, geloof het of niet, een zeer minimaal bedrag voor een bioscoopfilm. De meeste Nederlandse bioscoopfilms krijgen tonnen, soms miljoenen aan subsidie van het filmfonds (zie hier)
Daarom is het nogal frappant dat juist bij deze film de discussie over subsidiegeld oplaait, terwijl hij voor het grootste deel op eigen kracht is gemaakt. Iets wat van weinig films gezegd kan worden.
Ik hoor zelf trouwens NIET bij habbekrats, FYI
zaza21
Vind je zo'n opmerking van jou 'Of is dat de redenering "ze zijn getint dus ze zullen wel een uitkering hebben"? normaal? Of de vraag "Gun je ze niet omdat ze buitenlaanders zijn?' . Zulke reacties verlagen het niveau van de discussie.
Het is interessant om te weten dat Habbekrants wel een subsidie van FilmFonds wilden. Je hoort ze dat niet zeggen, terwijl ze als helden worden gepresenteerd omdat ze zonder subsidies toch een 'leuk filmpje' hebben gemaakt.
Het is tricky om Rabat en Club Zeus te presenteren als voorbelden van no-budget films en gebriken in de discussie over wel-of-niet film subsidies. (Op dit moment verliest NL film wereld 30% van de staats subsidies). Ook hypocriet als je weet dat de filmmakers van deze no-budget films voor hun volgende films wel subsidies willen en ook niet een beetje.
Er zijn niet veel filmmakers die bakken met geld verdienen in de reclame wereld zodat ze de risico van een film maken zonder subsidies kunnen dragen. Niet elke filmmaker wil zo'n recht-toe-recht-aan leuk filmpje als Rabat maken. Als ik over een paar jaar alleen zulke films in NL bioscopen ziet dan ga ik toch die Nanoek's films toch missen.
weaselweasel
Lees dan het bericht dat aan die opmerking vooraf gaat! Hoe kun je dat anders interpreteren?
Het was niet mijn intentie iemand te beschuldigen maar dit soort reacties impliceren nu eenmaal iets. Zeg het dan ook gewoon.
Nog zo'n stereotype. Reclamemakers die bakken geld verdienen. Het tegenovergestelde is hier het geval. Habbekrats is een klein bureau met 4 mensen waar, zoals de naam al weggeeft, geen fortuin in omgaat.
Daarbij moet je niet denken dat een film als deze een winstpakker is. De hele cast&crew heeft kostenloos aan deze film gewerkt. Dat is niet voor niks.
Jij schreef:
"Dat zeggen ze wel. Vorige week nog tijdens een Q&A in Ketelhuis. Dat je het niet in de krant terugleest hangt vooral van de journalist af denk ik dan. Daar moet toch gewoon een sappig verhaal uitkomen. Gewoon selectief zijn, zo werkt media nu eenmaal."
Ik geloof dat journalist zou zeker een sappig verhaal kunnen maken van het feit dat een filmmaker afgewezen was bij Film Fonds en toch een goeie film heeft gemaakt. Niet media zijn selectief maar Habbekrats die voor hun volgende film wel Film Fund nodig hebben.
Jij schreef:
Valt er niks te zeggen voor een groep mensen die met minimale middelen een film uit de grond stampen? Waarom zou je Habbekrats boos aankijken voor die 75.000 euro terwijl andere filmmakers anderhalf miljoen van het filmfonds krijgen?
zaza21
Weaselweasel - ik kijk ze niet zeur. Straks krijgen ze 9 ton en ik vind het ook prima. Ik vond jou entousiasme voor hun creatie wat buitensporig.
Wees meer kritsch, ga iets nuttigs doen. Bv. een filmpje zoals Rabat.
weaselweasel
Wees meer kritsch, ga iets nuttigs doen. Bv. een filmpje zoals Rabat.
Maar toegegeven, ik vind het een heel erg goede film geworden en ik vind dat dat aangemoedigd mag worden. Ik heb een hoop mensen naar de bioscoop gejaagd en die waren blij toe. Dus denk dat dat beetje enthousiasme geen kwaad kan.
Verder is het niet zo dat ik 24/7 dit soort berichtjes tik hoor, dus dat 'ga iets nuttigs doen' vind ik een beetje ongelukkige opmerking. Maar no harm done. We zijn het oneens, no problem.
Uitermate fijn filmpje.
Ik hou sowieso wel van roadmovies en deze had een prima verhouding tussen roadtripbeelden, drama en humor. Soms wat voorspelbaar, soms wat te dik er op gelegd, maar over het algemeen toch prima uitgewerkt met drie fijne hoofdrolspelers.
Vooral om Kenzari regelmatig gelachen, is en doet precies zoals een bekende van me, had zn tweelingbroer kunnen zijn.
Hopelijk kan Habbekrats deze lijn voortzetten!
ErwinH
Ik vind heel deze discussie nergens over gaan, ik hou persoonlijk niet van dit soort low budget films, en vind het gewoon een erg slechte film. Over het algemeen vind ik dat in een land, waar
gehandicapten, bejaarden en zieken steeds meer in moeten leveren omdat we zogenaamd geen geld meer hebben, elke euro die aan een niet commercieel haalbare film wordt besteed een euro te veel. Laat staan 35 miljoen per jaar besteden aan een filmfonds wat mensen de kans geeft commercieel volstrekt waardeloze films te maken waar alleen een 10 tal alternatieve jaren 60 types naar komt kijken. Of films zoals deze Rabat, geschikte naam overigens.
Dat ik een camversie heb gezien doet daar niets aan af, ik kijk alleen camversies als ik niets van een film verwacht, is het dan toch een goeie film, zit ik de volgende dag in de bioscoop. Ik geef héél veel geld uit aan bioscoopkaartjes en DVD's, dus ik hoef me nergens voor te schamen.
Als ik kleding koop pas ik het ook eerst aan.
John Lee Hooker
@ErwinH
Het lijkt nu net of je de film volledig afkraakt puur vanwege het budget. Het was echt niet de bedoeling van de regisseurs om het leven van gehandicapten, bejaarden en zieken zuur te maken. Beoordeel de film eens op de film zelf.
Inderdaad een compleet bezopen reden. Alsof dit het enige is waar geld naar toe gaat. Komop zeg.
timbo_
Doodzonde dat die jongens niet het Gouden Kalf voor beste film wonnen. Dat was het tv-moment van het jaar geworden. Al was speech en oprechte blijdschap van Nasrdin Char ook genieten.
raymon
Wat een speech, tranen in m'n ogen. Iemand die oprecht blij was en niet nonchalant het podium opliep. Over de inhoud kan ik niet anders zeggen dan: misschien worden mensen wakker geschud.
jansma
Hele slappe film.. geen moment geboeid.. verschrikkelijk overacted.
oemoemenoe
slechte film , verkeerd uitgangspunt om te laten zien dat er wel goeie Marokanen in Nederland wonen.
subsidie ingezet door linkse filmmakers om de verrechtsing van nederland tegen te gaan!!!!
de gouden kalf toespraak van die ene overigens heel slechte acteur , bewijst mijn gelijk.
linkse propaganda van de ergste soort.
ik boy/cot dit soort films.
Quido
Bovendien is dit zonder subsidie gemaakt (oke, een kleine bijdrage in de vorm van een afwerkingssubsidie).
raymon
linkse propaganda van de ergste soort.
ik boy/cot dit soort films.
Ik zal me inhouden, maar; dit is geen politieke site.
Ten 2de de film is gemaakt voor 300.000 euro, eigen geld: geen subsidie. 75.000 euro afwerking subsidie van het Nederlands film fonds. Als je dat stoort wil ik best een benefiet op zetten om dat persoonlijk aan jouw en andere gefrustreerde terug te betalen.
Ten derde, filmmakers denken niet van de voren: kom we maken een linkse film of een rechtse film.
Links en rechts bestaat alleen in de politiek. Jammer genoeg trekken mensen het door naar film, kunst, muziek etc. Er bestaat alleen goed en slecht, grappig en ontroerend, diep of vlak. maar helaas geen links of rechts.
Deze film is een weerspiegeling van de hedendaagse maatschappij, die ik persoonlijk ook om mij heen zie. Die laat zien dat buitenlanders meer zijn dan slecht pratende, stelende mensen zoals ze zo vaak worden getoond in de media. Dit is een stukje van nu en niks anders.
Film kan je slecht vinden, don't give a shit. Maar je opmerking staat buiten de film en gaat verder niet over de inhoud van wat je daadwerkelijk hebt gezien.
RuudC

Volgens mij is laatst iemands fiets gejat.
Madecineman (moderator films)
Politieke discussie verwijderd. MovieMeter is daar niet de plek voor.
oemoemenoe
over het verhaal in deze film ben ik mogelijk nog negatiever , het komt saai en ongeloofwaardig over.
ik ben in 2009 zelf op de motor naar/door Marokko gegaan , uiteraard is de werkelijkheid stukken spannender dan een film , waarom dan niet mensen met reiservaring het script laten schrijven???
met het vliegtuig tussen Marokko en Nederland is dodelijk voor je fantasie en levert geen verhalen op.
gemiste kans , het idee van een goeie roadmovie was prima.
andere acteurs en regiseurs hadden van deze film een toppertje kunnen maken.
weaselweasel
gemiste kans , het idee van een goeie roadmovie was prima.
andere acteurs en regiseurs hadden van deze film een toppertje kunnen maken.
En de makers en cast hebben deze route vaker afgelegd. Ze baseren hun scenario en spel op ervaring. Welke acteurs had jij in gedachten dan? Daan Schuurmans, Frank Lammers en Pierre Bokma?
Verder staat je hele "linkse kerk verbrast subsidie voor propaganda" op losse schroeven aangezien deze film voor het overgrote deel zonder subsidie is gemaakt.
Dit soort informatie is gewoon online te vinden hoor. Als je allerlei aannames en vooroordelen gaat spuien is het misschien goed om je eerst even in te lezen voordat je zomaar wat roept.
Het is sowieso tamelijk ziek om 'het laten zien dat er ook niet-criminele moslims zijn' toe te schrijven aan linkse propaganda.
. Dan spoor je echt niet.
weaselweasel
Iets anders: Rabat in de winkels!
Mensen die geïnteresseerd zijn in het maakproces van de film, raad ik sterk aan de documentaire "Road to Rabat" te kijken. Hij staat op de dubbeldisc versie van de Rabat DVD (12,99 bij Bol.com)
De docu duurt ruim 100 minuten, en vertelt het hele verhaal achter Rabat. Heel inspirerend voor jonge filmmakers, kan ik uit ervaring vertellen
Gameover
Goede film, ik kon al niet in slaap komen, hiermee uitstekend gelukt. dank je wel.
movielife
leuke roadmovie en hoge score op IMDB Terecht