Genre: Mystery / Thriller
Geregisseerd door: James Mangold
Met onder meer: John Cusack, Ray Liotta en Amanda Peet
Releasedatum: 25 september 2003
Plot Identity
"The secret lies within."
Door een storm zien tien reizigers zich genoodzaakt om onderdak te zoeken in een vreemd motel. Al snel realiseren ze zich dat er zich een moordenaar onder hen bevindt. Terwijl de storm doorraast, en er steeds meer doden vallen, wordt er één ding duidelijk: het was geen toeval dat de reizigers bij het motel terecht kwamen...
Ed
George York
Robert Maine
Malcolm Rivers
vampyrmaiden
ik verwachtte een B-film met een hoog slasher-gehalte, maar was zeer verrast door deze film, geen slasher maar meer een psychologische thriller, een aanrader!
Gang_Star
Goede thriller, waarin sfeer en spanning(in iets mindere mate) goed uitkomen. Het who done it verhaal blijft boeiend van begin tot eind, wat mede te danken is aan de cast die het grotendeels aardig doet. Ook het (onverwachte) einde was erg sterk.
Kingsizerizla
Zeker de moeite waard om eens te kijken imo dit is mijn tweede keer en vind hem nog steed ok....
jippie2010
Maar toch besloten om je stem te verlagen naar een onvoldoende?
Filmkriebel
Kwaliteitscast met degelijk acterende Liotta en Cusack voorop, maar als psycho thriller niet echt mijn ding. Ik herinner me hem ooit al eens gezien te hebben op DVD destijds maar dat had ik pas op het einde door. Veel van mijn beperkte interesse in deze film is te wijten aan de matige dialoog.
schram101
Mangold heeft al meerdere goede films op zijn naam, zonder dat het echte meesterwerken zijn. Identity is er ook weer zo eentje. De film stond al een tijdje op het lijstje, afgelopen weekend heb ik hem eindelijk kunnen kijken en het maakte de verwachtingen (deels) waar. Al direct hangt er een lekker duister sfeertje, zeker vanaf het moment dat we in het motel belanden. Op extreem toevallige wijze belanden hier een scala aan opmerkelijke figuren die ieder op aparte wijze worden geïntroduceerd door Mangold.
Het mysterie is behoorlijk interessant te noemen en af en toe ook best spannend. Sowieso switcht de film wat heen-en-weer tussen stijlen en genres. En dat werkt eigenlijk prima.
De cast is aardig op dreef. Dat betekend niet dat alle karakters even leuk zijn trouwens, sommigen zitten het vervelende aan namelijk. Cusack is uiteraard wel 'gewoon' weer sterk. Evenals medehoofdrolspeler Liotta.
Het eind van de film is vrij verassend. Niet eens per se dat er een wtf-moment in de vorm van een plottwist plaatsvind, de manier waarop het de voor de kijker op meerdere manieren interpreteerbaar is, is tamelijk origineel.
gauke
Ik moest aan 'Psycho' en 'Seven' denken. Het is geen doorsnee moordspel deze spannende, stijlvolle, verrassende, griezelige, zenuwslopende en invalsrijke horror mysteriethriller, rond (de titel zegt het al) een identiteitscrisis. De donkere en kletsnatte (het is noodweer: het regent en onweert voortdurend) sfeer draagt haar steentje bij. Het plot is vindingrijk in elkaar gezet en overtuigt door de talrijke wendingen en de cast speelt uitstekend.
MichaelMovie
Ongelooflijk dat deze film een gemiddelde van 3,47 op 5 haalt!
Flauwe acteerprestaties van cliché personages. Daardoor ontstond er geen spanning voor mij.
Dit is dus gewoon een tienerfilmpje waar enkele mensen vermoord worden.
De twist is het enige positieve aan de film...
Brabants
Vlot in elkaar gezette psychologische horrorfilm, gebaseerd op een van de verhalen van Agatha Christie. De film vertelt twee verhalen die gedurende de film samensmelten en tot een einde komen. Ook al is het geheel niet bloedstollend van aard, is het wel onderhoudend genoeg en zitten er leuke twists in het verhaal. Toch moet de film het ook enkel van deze vlotte structuur en twists hebben, aangezien het decor niet meer is dan een motel en de moorden niet meer dan wat oppervlakkige slachtpartijen zijn.
alexspyforever
Meer een psychologische thriller dan slasher die echter het geweld of het gevolg van een bloederige confrontatie niet vermijd. Knap toch hoe die schizofrene gast zo een heel resem karakters kan bedenken en er stukjes van zichzelf in stopt zodat hij op het moment echt gaat geloven dat hij een of soms meerdere van die karakters is. Leuke plottwists en wat een verrassend einde!
alexspyforever
Ongelooflijk dat deze film een gemiddelde van 3,47 op 5 haalt!
Dit is dus gewoon een tienerfilmpje waar enkele mensen vermoord worden.
De twist is het enige positieve aan de film...
Volgens mij heb je niet echt begrepen waar de film over ging.
MichaelMovie
Waarom moet een mens zich altijd dubbel verantwoorden op Moviemeter?!
Vertel mij dan eens waarom ik de film niet zou begrepen heb volgens u?
alexspyforever
Waarom moet een mens zich altijd dubbel verantwoorden op Moviemeter?!
Vertel mij dan eens waarom ik de film niet zou begrepen heb volgens u?
U doet het af als een tienerfilmpje waarin mensen worden vermoord. Ik zie niet in waarom enkel tieners dat goed zouden vinden. Dat we hier te maken hebben met een schizofrene persoon die deze personages grotendeels in zijn hoofd creëert en gaat geloven dat het echt is en zelfs in de huid van hen kruipt, vind ik toch vreemd dat u het op die manier beoordeelt. Nu goed als u het toch op die manier hebt gezien, dan heb ik niks gezegd maar dan vind ik uw conclusie gewoon vreemd. Als u het gewoon niet uw ding vond en u had dat als reactie gegeven, dan had ik niks gezegd. Over smaken gaan we niet discussiëren.
MichaelMovie
Het lage niveau van de film is (voor mij) te wijten aan de slechte acteerprestaties en aan de spanning die (voor mij) helemaal niet aanwezig was. Voor mij was het alsof ik naar de zoveelste 'dertien in een dozijn-thriller' keek (plottwist niet meegerekend). Sommige momenten had ik echt iets van: dit is flauw, niet sterk genoeg overgebracht, ...
De plottwist zelf vind ik wel goed, maar dat gaat voor mij de film niet redden als ik de rest van de film zwak vind.
Met mijn verwijzing naar een tienerfilm bedoel ik dus dat ik dit al eerder gezien heb en dat het leek alsof ik weer naar zo een flauwe B-film keek.
Mijn score zou zeker hoger geweest zijn moest de hele film mij overtuigd hebben en sterker uit de hoek gekomen zijn.
Dan nog eens die plottwist er bij en je hebt een goede film.
alexspyforever
Dan nog eens die plottwist er bij en je hebt een goede film.
Is natuurlijk ook een persoonlijk iets. Ik vond het persoonlijk wel sterk en boeiend van het begin tot het einde. Bedankt dat je hier dieper op hebt willen ingaan.
lovecraft
Heerlijk. Smullen. De eerste keer dat ik hem zag, was ik overdonderd. Uitermate spannend. Het moeilijke aan dit soort films is om niet voorspelbaar te zijn. En dat is bijzonder lastig. Bij veel horror- en thrillerfilms weet je eigenlijk al wel hoe het gaat aflopen. Hier zou je er op zich ook naar kunnen raden en het van meet af aan al doorhebben, maar dat was bij mij niet het geval. Vandaar de hoge score. Mijn spanningsboog stond de volle 90 minuten strak.
Het einde van de film deed mij naar een vervolg verlangen. Maar misschien is het beter dat die nooit is gekomen. Een vervolgfilm is doorgaans slecht en doet daarmee afbreuk aan het origineel.
In elk geval: kijkon. Als je van mysterie houdt.
Geno
Van dit soort films moet je echt een liefhebber zijn; aan mij zijn ze niet besteed. Toch wilde ik het eens zien. En ik kwam tot de conclusie dat ik er nog steeds niet van hou. Maar dat ligt niet aan de film. Het was een prima, maar wel erg complex verhaal. Dat moest ook wel want er moet een who-done-it-sfeer gecreëerd worden. En natuurlijk was het weer allemaal gruwelijk met aardige schrikmomenten, het hoort er allemaal bij. Het was het allemaal overtuigend neergezet; de regenachtige desolate sfeer was fantastisch. Maar ook de acteurs deden het allemaal prima.
Kortom er valt weinig of niets af te dingen op deze film, maar je moet er wel van houden. Ik kijk nooit meer...
Wel een verdiende 3 *
MRDammann
Een thriller over een mysterieus motel. De sfeer is gelijk goed, er hangt een duistere, spannende sfeer. Dit is een sfeer waar ik zelf veel mee heb. Ook in deze film werkt het erg goed.
Aan deze film zitten wat haken en ogen aan, maar wat geeft het? Het is gewoon een heerlijke thriller met een verrassende plottwist op het eind.
Toontje G
Ik ging deze film kijken daar hij gemiddeld met een 3,5 is beoordeeld. Nou heb ik zelf deze film een 2,5 gegeven en vind dit nog aan de hoge kant. Het zal wel niet mijn ding zijn. Ik vergeet hem gauw.
tbouwh
Zeer spannende film met een ( mijns inziens ) briljant plot. Vanaf het begin zat ik in spanning naar de film te kijken, mede door de mysterieuze, beklemmende sfeer. Acteerwerk is redelijk.
Zeker wanneer blijkt dat de lijken opgeruimd worden en kamersleutels achtergelaten worden stijgt de spanning enorm. De ontknoping had ik niet zien aankomen, omdat je er niet op rekent dat een jong kind hiertoe in staat is. Bepaalde zaken blijven voor mij onverklaarbaar. Hoe kon de jongen bijvoorbeeld weten dat de moteleigenaar met zijn auto iemand aan zou rijden? Dat de personages in werkelijkheid zijn bedacht door een moordenaar met een meervoudige persoonlijkheidsstoornis is een geniale plottwist, maar haalt niet alle vraagtekens bij me weg. Dit is misschien ook wel het grootste pluspunt aan deze film: Identity past perfect in het keurslijf van een mystery-film, en levert evenveel vraagtekens als spanning.
Ik heb deze film zonder ondertitels gekeken, wat normaal geen problemen voor me oplevert, maar om alle mysteries boven water te halen, zal ik deze toch nog eens moeten herzien.
Voor nu een dikke 4* vanwege de spanning, het plot en de twist.
Voor verhoging vatbaar.
marantz
slechte acteerprestaties en totaal niet boeiend.
vond deze film zonde van mijn tijd een prul.
Movsin
James Mangold is beslist een veelzijdige cineast. "3:10 to Yuma", "Walk the Line", deze "Identity" verschillen in genre. Mangold weet evenwel telkens behoorlijk wat spanning in zijn films op te bouwen.
Het verhaal begint beslist pakkend en actievol en algauw krijgt de kijker de zorg zich vragen te stellen omtrent daders en het waarom van het intrige.
Wil niet beweren dat het hier om een grootse film gaat en dat de acteurs onverbeterlijk presteren maar het geheel garandeert toch een anderhalf uur thrillerwerk.
Ruben24
Een erg duistere film waarin iedeereen een voor een vermoord word en je toch nieuwsgierig bent wie het nou is waardoor de film toch boeiend blijft. Het einde begreep ikzelf niet helemaal meer en de acteer prestaties zijn matig . Toch geef ik hèm 3 Sterren een keertje kijken is die wel waard!
alexspyforever
Het speelde allemaal in het hoofd af van die schizofrene persoon...
Zwolle84
Soms begrijp ik niets van de scores op MM. Worden films hier doorgaans zeer laag beoordeeld, krijgt dit tenenkrommend clichématige niemendalletje een 7.
Waar te beginnen... De "spectaculaire" wending waar men de mond vol van heeft, of in ieder geval het deel dat het (lichaam van het) jongetje de moordenaar is, zag ik na 40 minuten al aankomen. Het acteerwerk is slap tot ronduit slecht (de kale ter dood veroordeelde lijkt wel een karakter uit een aflevering van Bassie & Adriaan). Er komt bijna geen scène voorbij die níét cliché en voorspelbaar is; vooral de muziek verraadt alles. De dialogen zijn net zo nietszeggend als de lege hulzen die ze uitkramen.
Nee, ik vind het helemaal niks. Heb met moeite de (uiteraard) 90 minuten uitgezeten.
Neder0001
Wat een belachelijk eind. Alleen daarom al minimaal een hele ster minder.
alexspyforever
Misschien heb je ook al zoveel films gezien dat er nog maar weinig verrassing in kan zitten. Voor mij was het wel verrassend de eerste keer maar ik kijk dan ook niet zo veel whodonit filmpjes.
Ik kijk ook wel op van hoge scores voor films die oersaai zijn of totally over the top , smaken verschillen

Van cliché en voorspelbaar gesproken, kijk nog eens naar The Conjuring
Zwolle84
Van cliché en voorspelbaar gesproken, kijk nog eens naar The Conjuring
Valt wel mee. Als je er met een blik van "wat zal de grootste 'verrassing' zijn" naar kijkt, kom je heel snel bij het antwoord uit
The Conjuring vind ik dan net weer een van de beste horrors van het decennium.
alexspyforever
The Conjuring vind ik dan net weer een van de beste horrors van het decennium.
Ik zei het met een glimlach, ik weet dat je de Conjuring erg goed vind (en ik heel slecht) dus daarom gebruikte ik met opzet die film als voorbeeld
Wacht nog tot 2020 vooraleer je beste van het decennium zegt, we hebben nog een eind te gaan voor het decennium om is

Mysteryfilm 'Identity' van James Mangold verdwijnt binnenkort van Netflix

Mysteryfilm 'Identity' van James Mangold is sinds kort weer te zien op Prime Video

Geprezen mysteryfilm 'Identity' van James Mangold maandagavond (30 september) te zien op televisie

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

The Machinist
Thriller / Mystery, 2004

Primal Fear
Thriller, 1996
prostituerendetectivenevadagevangeneregenmotelweather psychopaathorrorex-agentstrandedmoordseriemoordenaarslasherpsychologische thrillerwhodunitscreamstormpsychiaterconvictthunderstormrainstormsplit personalitymental disordersmoord mysteriedissociative identity disorderisolated place