Genre: Mystery / Thriller
Met onder meer: John Cusack, Ray Liotta en Amanda Peet
Releasedatum: 25 september 2003
Bekijk via Netflix
Plot Identity
"The secret lies within."
Door een storm zien tien reizigers zich genoodzaakt om onderdak te zoeken in een vreemd motel. Al snel realiseren ze zich dat er zich een moordenaar onder hen bevindt. Terwijl de storm doorraast, en er steeds meer doden vallen, wordt er één ding duidelijk: het was geen toeval dat de reizigers bij het motel terecht kwamen...
Ed
George York
Robert Maine
Malcolm Rivers
Jordy
Erg aardige film. Sfeervol, en (blijkt uiteindelijk) vrij origineel. Jammer wel dat nadat duidelijk wordt wat er aan de hand is de knap opgebouwde spanning in één klap weg is. Dat dat jochie uiteindelijk de moordende "personality" was, was misschien niet zo verassend maar wel erg leuk uitgewerkt.
Best een aanradertje, je kunt in ieder geval meer verwachten dan een standaard whodunnit.
3,5 *
Erg aardige film met flink wat spannende momenten.
Ook ik vond helaas het multiple personality idee nogal onduidelijk uitgewerkt
bioscoopzaal
Spannende en goedgemaakte suspensefilm, met een prima plot en een gewaagde (maar uitermate geslaagde) ontknoping.
Na een schitterende opening duurt het weliswaar nog een tijdje voordat het verhaal echt op gang komt, maar als het eerste slachtoffer gevallen is, blijft Identity onophoudelijk spannend, en vallen er (ondanks het feit dat die vervloekte trailer zo goed als ALLES verklapt) nog best wat verrassingen te rapen. Ook qua acteren is er over de hele lijn weinig verkeerd, en zijn het vooral John Cusack, Amanda Peet en John Hawkes die de show stelen.
Regisseur Mangold verpakt het geheel in een drijfnat en pikzwart sfeertje, beperkt de gore tot een minimum en laat ook de goedkope shocks achterwege, ten voordele van échte suspens.
Hitchcock zou tevreden zijn, 3.5 sterren.
ToNe
hij viel toch best wel mee?
voor een film die enerzijds de onvermijdelijke cliches bevat,
kan ik toch niet anders dan positief zijn over de opzet en uitvoering.
de film helemaal de grond inboren vanwege de rommelige, inconsitente gebeurtenissen rondom het motel, vind ik niet helemaal terecht.
als topje van de ijsberg, wat het eigenlijk gewoon is, moet het ook in die context gezien worden.
als subplot om het volledige verhaal te complementeren.
het einde had wel 'minder' gekunt.
'highlight reels' na een ontknoping is, wederom, erg cliché,
maar ik wed dat de meerderheid van het publiek er anders niet zelf uit zou komen...
vraag je je zelf af waar die tijd is gebleven waar een moordpartij niet expliciet getoond werd en nog gewoon tot je verbeelding moest spreken...
Ik vond het echt geen moment spannend. Ik sluit me aan bij tovenaar en consorten.
Een standaard thrillertje met een leuke twist in het verhaal. Wel mooi vormgegeven, dat moet gezegd.
Verder nogal een zeer rommelig plot.
Tommeh
Voor mij was ie ook tegenvallend. Een leuke plotwending aan het eind kan niet verhullen dat dit een erg standaard trillertje is die geen moment spannend is geweest.
Een film die ik en een maat van me op de gok gehuurd hadden, en die best verrassend uitpakte. Ondanks dat d'r redelijk wat geplunderd is uit andere films, pakt de film toch leuk uit (alleen jammer dat het aan het eind toch weer uitgelegd moet worden, die Amerikanen hebben toch weinig vertrouwens in hun publiek). 3,5*
Aardige standaardthriller met Stephen King neigingen. Soms is een standaardthriller wel leuk...deze is in dat opzicht heel huurbaar.
Hier sluit ik me bij aan. Geinige, best sfeervolle film met heel aardige plottwist. Goed te kijken. Maar erg gemiddeld.
Phoenix
Hmm, dat jochie er iets mee te maken had, had ik al voorspeld. Daarnaast wist ik de clou van de film al vantevoren. Toch snap ik nog iets niet: als die hele moordpartij in het motel in het hoofd van die gozer gebeurt, waarvoor is hij dan veroordeeld?
3* voorlopig, aardig sfeertje maar toch net niet spannend genoeg. Wel goed geacteerd en een goede opening die de karakters sterk introduceert.
Fran
- 1953 berichten
Misschien was de film in het begin wat warrig, maar ik kon er toch makkelijk op den duur makkelijk inkomen. Het plot vind ik fantastisch. Het was voor mij een verrassing en dat gebeurt niet zo vaak.
donnie darko
Goed, goed, goed. Veel beter als ik verwacht had. Zeer lekker en sfeervol filmpje dat van begin tot eind moeiteloos weet te boeien.
Vooral het begin vond ik zeer knap, hoe we zien hoe al die verschillende mensen elkaar leren kennen, en de eerste moorden vallen. Iedereen staat toch behoorlijk te acteren, met beste prestaties van John Cusack, Amanda Peet en vooral John McGinley. Zeer mooi geacteerd door die laatste, die toch ook wel de moeilijkste rol had in mijn ogen.
Maar zoals al vaak eerder gezegd, veel meer als een gewone whodunit, tot 20 minuten voor het einde wist ik nog totaal niet wie het gedaan had, en na de uitleg van Malcolm wist ik eigenlijk wel dat het de jongen was en zeker niet de politieagent
Ik vond het einde zeker niet tegenvallen en was helemaal verrast erdoor. Ik vond het de film nog naar een hoger niveau tillen. Ik heb het sowieso al een beetje voor gespleten persoonlijkheden in films en hier vond ik het ook zeer goed gebruikt.
Dus echt wel leuke film die zeker niet teleurstelt. Voor Walk the Line was James Mangold duidelijk ook al een begaafd regisseur.
otherfool
Het eerste uur kijkt als een trein maar na de twist zakt de spanningsboog compleet in elkaar. Jammer!
2,5*.
Demoniac
Mooie film. Het begint met de kennismaking met de personages, wat op een mooie manier gedaan is. Dan komen ze allemaal in een motel terecht en begint het gemoord en voor de kijker het bedenken wie de moordenaar zou kunnen zijn. Tijdens dit deel blijf je met een aantal vragen zitten, maar na ruim een uur worden deze verklaard door het gegeven dat dit zich niet eens afspeelt, maar in het hoofd van eeen schizofreen zit die op deze manier zijn vewrschillende identiteiten uitwist.. Erg onverwachte wending van het verhaal, die misschien iets te vroeg kwam. De laatste twintig minuten zijn hierdoor niet echt spannend meer te noemen en is het meer wachten op het einde.
Ontzettend spannende thriller die naast het sterke, spannende verhaal ook uitstekende acteurs heeft die hun werk erg goed doen. Ik heb echt bij deze film mezelf af zitten vragen hoe het nou af zou lopen. Het einde was ook goed wat ik altijd belangrijk vind. Een slecht einde maakt van de totale film een teleurstelling. Denk aan It, die ik super vond maar door het einde toch slecht vind.
Montorsi
Weinig bijzonders. Het begint al met de vreselijk over the top verwende actrice , zo'n ongeloofwaardige rol dat eigenlijk de toon zette van een groot aspect van de film. De hysterische echtgenoot kwam, heel voorspelbaar, ook weer voorbij. De rest van het middenstuk kan je dan na een kwartiertje ook wel invullen, de lieden in nood spreken af bij elkaar te blijven, en zodra ze dat niet doen gaat het mis, oh oh wat dom jongens..
Die super vervelende John McGinley had ook weer een rolletje weten te versieren. Laat de beste man alsjeblieft in slechte Amerikaanse comedy's zitten, dan weet ik in ieder geval dat ik hem niet weer zal tegenkomen waar dan ook. Wat een ongelofelijk beperkt acteur is dat zeg.
Het einde, en dan natuurlijk het bekendworden van het plot, is aardig gevonden, maar ook niet meer dan dat. Zorgt er in ieder geval voor dat de film voor mij een nog enigzins behoorlijk cijfer kan krijgen, een 2.5* dus in dit geval, waar ik eigenlijk lang op een 1.5 a 2 zat.
Nee weinig bijzonders.
edit: nog een toevoeging, normaal kan ik John Cusack zeer goed waarderen, maar ik vond hem hier niet optimaal gecast. Was absoluut niet slecht, maar ik vond het gewoon geen gepaste rol voor hem. Hij oogt veel te braaf voor de rol die hij invulde. Ray Liotta vond ik dan wel weer goed gecast, terwijl dat normaal toch een iets minder acteur is dan Cusack. Zo zie je maar hoe belangrijk de casting is..
Goldenskull
ik kon um nog wel waarderen met 3* jammer dat het na een krappe minuut al duidelijk is dat het jongetje de 'dader' is.. alleen de identiteitscrisis van M. Rivers was nog een interessante wending.. verder een weinig boeiende film
OlafK
Deze film was heel aardig. Toch denk ik dat de vele twists niet altijd even goed zijn voor het verhaal. Ik vond de film dan ook iets te makkelijk worden. Op de helft van de film kon ik het einde al zo goed als voorspellen. Dit kwam door de hoeveelheids kantelingen. Als er daar minder van waren geweest, was dat de onvoorspelbaarheid ten goede gekomen.
Desalniettemin een goede film. 3,5*
Spannende en zeer sfeervolle thriller die tegen het eind ietwat ontspoort maar sterk genoeg is voor het predikaat: goed.
Destijds in de bioscoop gezien en ik moet zeggen dat ik best een boeiende thriller vond met een zeer apart maar goed uiteinde. Het regenachtige sfeertje past perfect bij deze film. Het leuke aan deze film waren vooral de veel verschillende figuren.
Jawaddedadde
zeer ingewikkelde film, dus het kind is dan de dader ofwa? en waarom heeft die het dan gedaan? alle ik zen nog ma een kind, ma mijn ma snapte het ook niet echt, kan iemand het miss eens in het kort uitleggen aub? ik zou dat zeer tof vinden
Het hoofdpersonage Malcolm River is iemand die aan meervoudige persoonlijkheidsstoornis lijdt. In het kort wil dat zeggen dat hij meerdere persoonlijkheden heeft, meerdere stemmen in zijn hoofd, meerdere alter ego's. Deze mentale stoornis zorgt er blijkbaar voor dat hij in het verleden een viervoudige moord heeft gepleegd, waarvoor hij nu ook op het punt staat om geëxecuteerd te worden.
Om zijn executieaf te blazen wil hij de rechter overtuigen dat hij
1) wel degelijk aan meervoudige persoonlijkheidsstoornis lijdt
2) dat 1 van die alter ego's verantwoordelijk is voor zijn psychopatisch gedrag.
Uiteidelijk is het kind het enige alter ego is dat slecht is. River vermoordt wel al zijn andere alter ego's, maar die zijn niet verantwoordelijk voor de moorden die hij pleegt. 9 onschuldigen, slechts 1 schuldige: het kind.
Ik denk dat het verhaal zo ongeveer in elkaar zit, maar ik kan de bal ook volledig misslaan natuurlijk. In dat geval, just ignore the above

Verder vond ik dit een zeer degelijke thriller. Initieel dacht ik ook dat dit een vrij duidelijk whodunnnit-verhaaltje ging worden, maar er zitten een aantal aardige twists in die het verhaal de moeite waard maken. Puike acteerprestaties (niet uitzonderlijk doch zeker ook niet slecht) en beklemmend sfeertje.
glimlicht
hmm zeer slecht eigenlijk,,
alsof de regisseur een hele slimme film wilde maken.
Spoiler: omg er is iemand zwanger en dan 1 minut later weer niet Tenenkrommend gewoon! En ook dat verwende nest,, nouja 1 ding weet je zeker: ze gaat dood. Dan hebben we nog het verplichte kind,, dat zo'n uitdrukking heeft als hij beide ouders eventjes in één hotel-nacht verliest:
. Oja,, als je een lijk zoekt... altijd kijken in de wasmachine
Had ik al gezegd dat er in deze film slecht geacteerd word? Er word slecht in deze film geacteerd. Schreeuwende tieners, stoere politieman, superduper enge meneer-de-crimineel en de grappige hoteleigenaar
bah.
Auw auw mijn ogen.
De verplichte "thriller twist" is ook iets om niet naar uit te kijken.
*1,5
één ster voor de bewegende pupillen van die kale,,
en een halve voor de afwezigheid van Paris Hilton.
Halcyon
Erg matig filmpje dat vooral te lijden heeft onder een slecht script. Door het noodweer gestrande reizigers zitten vast in een motel en worden een voor een afgeslacht door een moordenaar. De handelingen van de personages zijn hierbij zo irritant dat je de film werkelijk nergens serieus kan nemen. Hoewel dat heus wel de bedoeling was. Terwijl iedereen met gezond verstand weet dat met zijn allen samenblijven de meeste overlevingskansen biedt, doen de personages hier uiteraard net het tegenovergestelde. Van een slasher uit de jaren '70 kan ik dit soort oliedomme personages waarderen, aangezien ze louter in dienst staan van de fun, maar voor een "intelligente thriller" vind ik dit soort plotfouten behoorlijk beschamend.
Zoals gezegd verraden de makers dus intellectuele ambities, dat blijkt ook uit de plotwending op het einde. Helaas vond ik Identity net daardoor volledig de mist ingaan. Men tracht de complexe psyche van een seriemoordenaar neer te zetten, maar men doet dit zo kort door de bocht en zo ongenuanceerd, dat het de film zo mogelijk nog ongeloofwaardiger maakt. Derderangspsychologie die er alleen maar op uit is om onder het mom van genialiteit het publiek te vermaken. Gelukkig ben ik dit soort flauwekul al ontgroeid sinds mijn zestien.
Near_Dark
Van deze regisseur had ik al enkele goeie films gezien zoals "Cop Land (1997)" & "Walk the Line (2005)", zijn western "3:10 to Yuma (2007)" vond ik niets speciaals...
Ik had mij aan een ijzersterke, claustrofobische Thriller verwacht die me al nagelbijtend op het puntje van mijn stoel zou laten zitten. Alle cliché-elementen waren aanwezig. Wat gedacht van een verlaten motel bij een stormachtige nacht, de regen valt met bakken uit de lucht, het bliksemt onafgebroken én er is een moordenaar onder het gezelschap die hen één voor één te grazen neemt. Dat kan niet mis gaan, toch...?
Het begin vond ik erg goed met de verschillende flash-backs maar vanaf dan ging het in sneltreinvaart bergafwaarts om pas na een goeie 50 minuten terug wat beter te worden.
Inderdaad, ik had de klok al in de gaten
De plottwist die zichtbaar wordt naar het einde toe is goed gevonden maar die kon niet verhinderen dat deze film me maar matig wist te boeien. Normaal gezien hou ik van dit soort B-Filmpjes, ik heb er écht geen verklaring voor waarom dat nu niet het geval was ?
Denk maar aan gelijkaardige B-Pulp zoals "Vacancy (2007)" en "Storm Warning (2007)", die ik superieur vindt in dit genre.
5,5/10.
De mooie plaatjes, goeie acteurs en leuke plottwist verhinderen dat ik hem helemaal de grond in boor.
De onwaarschijnlijk hoge score's hier op MovieMeter en IMDB tonen aan dat ik het mis heb wat mijn beoordeling betreft, maar het is niet anders. Ik ga hem dus niet afraden, bekijk hem zelf en laat maar weten wat je er van vond, ik ben benieuwd...
Filmsite : http://www.sonypictures.com...
Lekkere spannende thriller die vooral het 1e uur dankzij de mysterieusheid weet te overtuigen.
Echter heb je op het moment dat Malcolm River, de seriemoordenaar, in dat rechtzaaltje wordt gereden eigenlijk al door dat het allemaal in zijn hoofd afspeelt. Aangezien je eerst denkt dat hij ook in het motel aanwezig is.
Dat neemt toch een behoorlijke spanningsboog weg en maakt het laatste kwartier niet meer zo interessant. Het einde met het kind is nog wel leuk bedacht en zorgt er toch nog voor dat ik met een redelijk tevreden gevoel achter bleef.
Shinobi
Erg interessante film om te zien. Begint lekker onheilspellend als iedereen pech krijgt en in hetzelfde motel beland, alleen vraag je jezelf steeds af wat dat te maken heeft met die ter dood veroordeelde en als je dan eindelijk zijn gezicht ziet dan blijkt het niet de gevangene te zijn die vervoerd werd....
Maar als alles eenmaal duidelijk wordt dat het zich allemaal in Malcom's hoofd afspeelt en hij de moordenaar in zijn hoofd moet doden om zelf niet meer te moorden wordt je alsnog op het verkeerde been gebracht.
Blijkt het alsnog dat kleine joch te zijn die niemand zou verdenken.
"Whores don't get second chances"
3, 5 Sterren.
maxo922
Zeker wel aardig.
Enige minpunt vind ik toch wel dat het concept van 'ten little niggers/indians' naar het einde toe erg afgeraffeld word.
Met het verhaal is niks mis. Stevig verhaaltje dat niet al te moeilijk blijkt te zijn.
Thriller elementen miste ik wel hier en daar, had veel meer weg van horror vond ik. Verder was daar weinig mis mee, aangezien het vaak best spannend en sfeervol was. Cliché momenten stoorde ik me niet echt aan, ookal waren ze er wel.
Ik had verwacht dat dit een bloedserieuze film zou zijn, maar aan sommige van de personages te zien viel dat gelukkig wel mee. Zoals bijvoorbeeld de actrice; die werd soms bijna komedisch neergezet.
Uiteindelijk is het verhaal nergens moeilijk te begrijpen, al moet er wel opgelet worden. Ontknoping is weinig verassend maar zeker wel goed uitgewerkt.
* 3,5
FillumGek
Lang geleden dat ik deze gezien had maar Identity wist me opnieuw te verrassen. Tien vreemden van elkaar die allen gestrand zijn in een motel. Niks aan het handje totdat er een hoofd wordt gevonden. Het speculeren kan beginnen...
De film heeft een heerlijk onheilspellend sfeertje over zich heen. Het is noodweer, er ontstaan ruzietjes tussen de gestranden en sommige gedragen zich wel erg verdacht. De spanning zit er aardig in waardoor ik voortdurend aan de buis gekluisterd zat. Tof ook hoe verschillende situaties door middel van flashbacks worden uitgelegd.
De film is mede zo goed door de cast die goed zijn best doet. Iedereen acteert overtuigend, al vind ik DuVall een viswijf. Het zooitje was ongetwijfeld in elkaar gedonderd als de acteurs de boel verzaakte, maar dat is gelukkig niet het verval.
Tegen het einde aan wordt alles duidelijk en de uitkomst is toch wel verrassend en daarom erg goed. Precies het einde wat je bij een film als dit wilt. Spannende en onderhoudende thriller!
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Redelijk. De introductie is fijn gedaan en weet daarna ook wel aardig te beklijven (al haalde het ook al niet de verwarring en spanning eruit die erin zat) en ook de cast brengt het er prima vanaf. Maar het ergst stoorde ik me aan het einde, voelde nogal als een anticlimax, waardoor het niet het soort filmpje werd waar ik op hoopte en eigenlijk ook gewoon de rest nogal verpest.
Revolt
Goede psychologische thriller met een origineel uitgangspunt. Kan ik wel van houden

Mysteryfilm 'Identity' van James Mangold is binnenkort weer te streamen op Netflix: 'De perfecte thriller'

Mysteryfilm 'Identity' van James Mangold is sinds kort weer te zien op Prime Video

Geprezen mysteryfilm 'Identity' van James Mangold maandagavond (30 september) te zien op televisie

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

The Machinist
Thriller / Mystery, 2004

Primal Fear
Thriller, 1996
prostituerendetectivenevadagevangeneregenmotelweather psychopaathorrorex-agentstrandedmoordseriemoordenaarslasherpsychologische thrillerwhodunitscreamstormpsychiaterconvictthunderstormrainstormsplit personalitymental disordersmoord mysteriedissociative identity disorderisolated place