• 9.370.316 stemmen

Met onder meer: John Cusack, Ray Liotta en Amanda Peet

Releasedatum: 25 september 2003

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Identity

"The secret lies within."

Door een storm zien tien reizigers zich genoodzaakt om onderdak te zoeken in een vreemd motel. Al snel realiseren ze zich dat er zich een moordenaar onder hen bevindt. Terwijl de storm doorraast, en er steeds meer doden vallen, wordt er één ding duidelijk: het was geen toeval dat de reizigers bij het motel terecht kwamen...

avatar van BlueSword

BlueSword

erg goeie thriller, was erg spannend en een goed verhaal! einde vond ik alleen wel wat minder dat alles in zijn hoofd was daarom vond ik het rond einde minder spannend, toch laatste scene was wel weer geniaal.

avatar van blythefangirl

blythefangirl

Heeft iemand ook een alternatief einde van deze film gezien?

Op de dvd hoes stond dat er ook een alternatief einde op stond, maar ik kon niks vinden bij de extra's.. alleen de geknipte scene's maar die stonden dan ook apart op de dvd hoes vermeld..

avatar van Zinema

blythefangirl schreef:

Heeft iemand ook een alternatief einde van deze film gezien?

Je kunt, als het goed is, bij het opstarten kiezen uit een extended version of theatrical cut. Heel misschien dat de extended een ander einde bevat? Staat me niet echt iets van bij.. Misschien weet een ander meer? Succes!

avatar van blythefangirl

blythefangirl

Ja, je kunt wel kiezen tussen die versies inderdaad.

Ik heb de theatrical cut gezien en aan het einde de extended aangezet en doorgespoeld naar het einde, maar ik zag zo 123 geen verschil? Toch bedankt

avatar van Rosicky

Rosicky

erg boeiend verhaal, maar het einde was zo slecht dat ik er 1,5 ster vanaf haal, nog 3 over

avatar van lagaiske

lagaiske

Wel ik had deze enkele jaren terug al eens gehuurd.

Voor zover ik nog wist vond ik hem geweldig.

Bij deze dan aan gebrek aan andere goeie films nog maar eens bekeken.

Vreemd dat ik deze film zo geweldig vond.

Het verhaal slaat nergens op.

Eerste uur zit je op het randje van je stoel maar eens je weet hoe het allemaal in elkaar zit....djeezzuss wat een zever!!!!

Toch nog een 2.5 voor het eerste uur en de sterke cast!!!

avatar van JaylaGrande

JaylaGrande

Verrassend goede film heb er echt van genoten. Het einde maakt voor mij de film aan de reacties te zien is het er een die je haat of geweldig vindt, het mag duidelijk zijn dat ik hem kon waarderen. Lang lijkt het op een standaard thriller waarbij het de kunst is om de moordenaar te vinden maar niets bleek minder waar. Heb trouwens ook gelezen dat sommigen het einde voorspelbaar vonden maar dat vind ik lachwekkend. Snap overigens de kritiek wel dat de film te lang doorgaat nadat het plot al onthuld is maar mij stoorde het totaal niet. twijfel tussen 3,5 en 4 sterren ga toch voor 3,5

avatar van Bambi18

Bambi18

Wat eerst leek te beginnen als een vreselijk voorspelbare foute horrorfilm bleek toch een sterk, boeiend verhaal. Moest het even laten bezinken voor ik het helemaal begreep en daar hou ik van. Niet alle acteur acteerden even goed, ook was het voor mij op een gegeven moment wel duidelijk dat het kleine onschuldige stille kindje de dader was. Valt vooral op wanneer hij opeens wegloopt uit de kamer waar iedereen op dat moment is en het volgende moment zijn moeder in de kamer waarheen hij liep dood is. Maar minder voorspelbaar vond ik het feit dat dit dus allemaal in zijn hoofd afspeelde, een soort afslachting van zijn vele persoonlijkheden.

avatar van Spookje

Spookje

Redelijk verrassend....ik had niet door dat alles in z'n hoofd afspeelde maar ik had wel door dat die politie-agent die deugde.....
Dat het de hele film door regent en dat het continu op dezelfde plek afspeelt, maakt het enigzins wat claustrofobisch en beklemmend...
Leuk gedaan!!

3,5 *

avatar van Steve-a

Steve-a

IJzersterk plot en heel goed geacteert, maar de laatste twist had ik verwacht.

avatar van Inzpired

Inzpired

Wat ik dus echt wazig vind is dit:
Alles speelt zich af in het hoofd van Malcolm. De 10 identiteiten worden in zijn gedachten vermoord. Waarvoor staat hij dan terecht? Andere moorden die hij "echt" gepleegd heeft of heeft hij tijdens het vermoorden van zijn 10 identiteiten ook daadwerkelijk "levende" mensen vermoord?
Ik zou een antwoord op mijn vraag erg appreciëren. Bedankt.

avatar van Timecop

Timecop

Top thriller. Theatrical cut einde en extended version einde is hetzelfde overigens.

avatar van Resh

Resh

Stem verhoogd!

Één van de beste thrillers wat ik ooit heb gezien!

De sfeer is echt top, en de spanning zit er heel erg sterk in. Je wilt geen één seconde missen. Zeker een boeiende film. De acteerwerk is ook onwijs goed net als de verhaal. Maar het beste blijft naatuurlijk de plot, echt briljant! Never nooit gedacht! volgens mij zou niemand dat echt verwachten! Zeker een aanrader als je van deze genre houd:D

avatar van Resh

Resh

Inzpired schreef:
Wat ik dus echt wazig vind is dit:
Ik zou een antwoord op mijn vraag erg appreciëren. Bedankt.

Dat is een hele goeie vraag. Ik denk gewoon van de moorden die hij eerder heeft gepleegd(werd in het begin volgens mij verteld) dat hij daarvoor wordt berecht. En de andere verhalen wat hij vertelde waren allemaal nep doordat hij geestelijk 'ziek' was.

avatar van Poppe

Poppe

Uitstekende film, die het herzien waard is !

avatar van stoffel75

stoffel75

Had misschien, door de aanwezigheid van Cusack, teveel verwacht van deze thriller. Was toch maar een standaard 'whodunnit'-filmpje, waar op het einde dan een leuke twist wordt aan gegeven maar tegen dan is de verveling al toegeslagen. Leuk om eens te zien, behalve Peet, die is altijd leuk om te zien.

avatar van Theunissen

Destijds in de bioscoop gezien en ik moet zeggen dat ik best een boeiende thriller vond met een zeer apart maar goed uiteinde. Het regenachtige sfeertje past perfect bij deze film. Het leuke aan deze film waren vooral de veel verschillende figuren.

avatar van mathias265

mathias265

zeer ingewikkelde film, dus het kind is dan de dader ofwa? en waarom heeft die het dan gedaan? alle ik zen nog ma een kind, ma mijn ma snapte het ook niet echt, kan iemand het miss eens in het kort uitleggen aub? ik zou dat zeer tof vinden

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

mathias265 schreef:

Het hoofdpersonage Malcolm River is iemand die aan meervoudige persoonlijkheidsstoornis lijdt. In het kort wil dat zeggen dat hij meerdere persoonlijkheden heeft, meerdere stemmen in zijn hoofd, meerdere alter ego's. Deze mentale stoornis zorgt er blijkbaar voor dat hij in het verleden een viervoudige moord heeft gepleegd, waarvoor hij nu ook op het punt staat om geëxecuteerd te worden.

Om zijn executieaf te blazen wil hij de rechter overtuigen dat hij

1) wel degelijk aan meervoudige persoonlijkheidsstoornis lijdt
2) dat 1 van die alter ego's verantwoordelijk is voor zijn psychopatisch gedrag.

Uiteidelijk is het kind het enige alter ego is dat slecht is. River vermoordt wel al zijn andere alter ego's, maar die zijn niet verantwoordelijk voor de moorden die hij pleegt. 9 onschuldigen, slechts 1 schuldige: het kind.

Ik denk dat het verhaal zo ongeveer in elkaar zit, maar ik kan de bal ook volledig misslaan natuurlijk. In dat geval, just ignore the above

Verder vond ik dit een zeer degelijke thriller. Initieel dacht ik ook dat dit een vrij duidelijk whodunnnit-verhaaltje ging worden, maar er zitten een aantal aardige twists in die het verhaal de moeite waard maken. Puike acteerprestaties (niet uitzonderlijk doch zeker ook niet slecht) en beklemmend sfeertje.

avatar van Ondergronds

Ondergronds

Kijk, om te beginnen vermeld ik eerst maar eerlijk dat ik niet echt een grote fan ben van dit genre. Komt vaak altijd op hetzelfde neer en alles trekt op mekaar. Regisseurs die afkijken van elkaar en maar proberen er iets nieuws in te krijgen, zodat de mensen thuis denken van dat het origineel en verfrissend is. Wel, na het kijken van Identity kan ik je garanderen dat deze film niet zo is, integendeel.

Identity is een briljant stukje film, ode aan de regisseur. Liefhebbers van dit soort films en die deze nog niet gezien hebben, alstublieft, kijk deze zo snel mogelijk. Het is zoveel meer dan een gewone thriller waar je na 20 minuten al doorhebt wie de moordenaar is. Het is een hoogvlieger, één van de beste (zo niet, de beste) die ik tot dusver gezien heb in dit genre.

Pas op, onderstaande tekst bevat enkele spoilers (heb het allemaal in spoilertekst gezet, om het mezelf makkelijker te maken). Lezen op eigen risico. U bent verwittigd!

De film begint met een korte voorstelling van een paar personages die toevallig allemaal bij een motel samenkomen door bepaalde gebeurtenissen. Ik moet zeggen dat de film me nu al, na amper 10 minuten, wist te boeien.

Daarna komen er enkele versnellingen. Zo komt er een "zogenaamde" politieagent met zijn gevangene aan die door de storm ook onderdak komt zoeken in het motel. De mensen in het motel allemaal samen zijn de chauffeur (ex-agent- Cusack) met bazin, een hoer die een tweede kans waagt (knap meisje overigens), een pasgetrouwd koppel (Las Vegas uiteraard), de agent met gevangene, de vader met zoon en gewonde moeder (ongeval) en de uitbater zelf (die later niet de eigenlijke uitbater bleek te zijn).

Ze maken allemaal (behalve de gevangene uiteraard) wat kennis met elkaar, want veel is er niet te doen. Ondertussen proberen ze ook contact te maken met de "buitenwereld", wat niet lukt door het noodweer. Ze zitten dus vast op een onbekende plaats en een motel waar niemand iets van wist. Tot dusver liep het allemaal lekker, maar ik verwachtte me eerlijk gezegd gewoon aan een massale slachting, met één van die mensen als dader.

Als later in een wasmachine het hoofd van die rijke vrouw (bazin van de chauffeur) wordt gevonden, gruwelijk verminkt, begint al de ellende. Later blijkt dat de gevangene weg is, dus iedereen is het er al snel mee eens dat die de dader is. Op dat moment besefte ik al van dat hij het niet was, dat zou wat te makkelijk geweest zijn.

Ik moet eerlijk zijn, eerst dacht ik dat het die vreemde vader was. Die deed wat vreemd en leek me echt te aardig. Leek me ook een klein beetje schizofreen. Maar zeker was ik niet.

Een paar minuten verder in de film, wordt de ontsnapte gevangene gepakt. Hij wordt vastgezet en de uitbater bewaakt hem terwijl de agenten de moorden (ondertussen was nog iemand vermoord, namelijk de man van het jonge, pasgetrouwde koppel.) onderzoeken. Als de agenten later terugkomen zien ze de gevangene echter gruwelijk vermoord terug. Uiteraard verdenken ze dan de uitbater en die wordt ook vastgezet. De chauffeur, de ex-agent, is wel helemaal niet zeker. De agent die met de gevangene was, is dat wel en dreigt door te flippen. Uiteindelijk bedaart de hele boel.

Nog steeds zat ik met een goed gevoel de film te volgen. Het liep vlot en ik wist nog steeds niet voor de volle honderd procent wie de dader was, maar de hoofdverdachte bleef bij mij die vader.

Als dan later de moeder, vader (was het die gozer toch niet), weduwe en het zoontje omkomen, is het al snel duidelijk dat ook de uitbater het niet geweest kan zijn. Ze blijven met 4 over, maar niemand verdenkt elkaar. Nu denken ze dat de dader ergens buiten is, een psychopaat.

Maar dan ziet de ex-hoer plotseling een paar documenten in de politieauto liggen. Het blijkt dat die agent geen agent is, maar zelf een gevangene. Ze waren ontsnapt dus hadden ze dit plan bedacht.

In een snelrace wordt de uitbater vermoord door de "zogenaamde" agent en wordt de ex-hoer achtervolgd. Helaas niet voor een potje sex maar voor haar door het hoofd te knallen. Tjah, smaken verschillen.

Tijdens dit alles, gebeurt HET moment van de film. De chauffeur krijgt flash-backs en flash-forwards tegelijk en hij wordt wakker in een rechtkamer. Hij is geboeid als een gek en hij wordt ondervraagd door een rechter, inspecteurs, dokters en advocaten. Hetgene wat ik totaal niet verwacht had, gebeurd. De chauffeur (Cusack) is de dader. In werkelijkheid is hij een volslanke man, maar hij heeft verschillende "personages". Hij is geestelijk compleet gek.

Als de chauffeur dan "terug" komt bij zijn positieven, vermoord hij de nepagent maar verliest hierbij zelf het leven.

Dan lijkt de film gedaan en de hoer lijkt het te overleven. Maar die geestelijk gestoorde leeft eigenlijk nog, want één personage is dood, niet ze allemaal. Hij heeft goede personages, maar ook slechte. Hij heeft er 2 slechte. Eén daarvan kennen we, één nog niet.

Op het einde wordt duidelijk wie dat is, namelijk het zoontje. Allemaal vreemde boel maar o zo heerlijk gevonden en uitgewerkt.

O ja, de geestelijk gestoorde blijft gestoord en molt zijn advocaat-dokter nog en die ex-hoer wordt nog vermoord door die jongen (veronderstel ik, die jongen lijkt me nog veel te jong voor een beetje te liggen wippen met die aantrekkelijke vrouw).

Besluit: prima film met een schitterend einde! 4 sterren.

Pfoe, dat zit erop. Wat een bericht, zeg! Vingers hebben het gevoeld en 2 kilo kwijt.

avatar van stefan dias

stefan dias

Hey, wat een vreemde film.
Heel ambitieus qua scenario.
Had wat problemen aanvankelijk met de manier van spelen wat me vaak overdreven en ongeloofwaardig leek: de vrij koele, bijna rationele reacties van Cusack bijvoorbeeld.
Je kraag ook snel door dat er iets mis wat met dat joch, wat ik heel stom vond, maar achteraf weer helemaal bleek te kloppen. Evenals het feit dat alle acteurs zo karikaturaal acteerden, wat ,natuurlijk heel goed paste in het beeld van de verschillende facetten van één persoonlijkheid.
Eens ik de twist in het verhaal ontdekte, die heel verrassend was, heel goed gevonden ook, raakte ik vreemd genoeg ook wel de betrokkenheid met het verhaal kwijt. Iets in de trant van: ja, het IS ook niet veel meer dan een kwaaie droom.
Achteraf had ik dus niet het gevoel van GOH, wat goed gevonden, zoals bijvoorbeeld bij 'Abre los ojos' wat toch ook een fantastisch (op fantasie gebaseerd) gegeven heeft, maar eerder iets van "ja, was het dat nu?"

Het smaakte ook wel een beetje wrang te zien hoe de psychiater die een vijf-voudige moordenaar van de stoel redt, "toch nog zijn verdiende loon krijgt."

By the way: Amanda Peet mag altijd in mijn dromen komen opdiuiken, al is het een nachtmerrie.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Redelijke thriller, ik vond het wel spijtig dat het uiteindelijk allemaal maar een droom was...
Het einde vond ik dan wel weer geslaagd

avatar van glimlicht

glimlicht

hmm zeer slecht eigenlijk,,
alsof de regisseur een hele slimme film wilde maken.

Spoiler: omg er is iemand zwanger en dan 1 minut later weer niet Tenenkrommend gewoon! En ook dat verwende nest,, nouja 1 ding weet je zeker: ze gaat dood. Dan hebben we nog het verplichte kind,, dat zo'n uitdrukking heeft als hij beide ouders eventjes in één hotel-nacht verliest: . Oja,, als je een lijk zoekt... altijd kijken in de wasmachine

Had ik al gezegd dat er in deze film slecht geacteerd word? Er word slecht in deze film geacteerd. Schreeuwende tieners, stoere politieman, superduper enge meneer-de-crimineel en de grappige hoteleigenaar bah.

Auw auw mijn ogen.
De verplichte "thriller twist" is ook iets om niet naar uit te kijken.

*1,5

één ster voor de bewegende pupillen van die kale,,
en een halve voor de afwezigheid van Paris Hilton.

avatar van stefan dias

stefan dias

glimlicht schreef:
hmm zeer slecht eigenlijk,,
alsof de regisseur een hele slimme film wilde maken.

één ster voor de bewegende pupillen van die kale,,
en een halve voor de afwezigheid van Paris Hilton.

Oké, ik ergerde me ook aan de aaneenschakeling van onwaarschijnlijkheden en 'slechte' acteren van de acteurs want ook Cusack blijft heel alert en bij de pinken terwijl hij wel net even iemand van het wegdek heeft gemaaid.

Maar ja: achteraf blijkt het allemaal wel te kloppen want het zijn uiteindelijk hersenspinsels. Dus klopte het wel. dat was ook écht slim…

Ben het verder wel eens met je dat men hier een slimme film wil maken, maar dat het helemaal niet zo sterk overkomt . Meer als een flauw truukje. Al bij al een verdienstelijke poging, maar net niet sterk genoeg uitgewerkt, overgebracht.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een moeilijk te doorgronden film: 3.00 (3.20)
En dat is meteen ook waar Identity het voornamelijk van moet hebben, het zowel belachelijke als tegelijkertijd briljante script. Identity biedt de kijker geen moment de tijd om een serieuze veronderstelling te doen voor iemand die alles op zijn geweten heeft hetgeen zich afspeeld in het motel. Hoewel enkele personages weggestreept kunnen worden na verloop van tijd, blijft het verhaal ook dan nog steeds ondoorgrondelijk. Pas wanneer we voor het eerst zien dat het hele verhaal zich in het hoofd van Rivers afspeeld lijkt het kwartje langzaam te vallen en lijkt het verhaal aan kracht in te boeten, maar schijn bedriegt. Pas vlak voor het einde voltrekt zich het vonnis, hetgeen een aangename verrassing is. Het script is zorgvuldig uitgewerkt, waarbij met enkele korte doch zeer effectieve handelingen het jochie op de achtergrond wordt geplaatst zodat de aandacht voor hem langzaam verloren gaat. Verder zijn de plottwists op hun plaats, voegen ze iets aan de film toe (dat wat vaak het probleem is in films met (veel) plottwists) en zijn ze allesbehalve geforceerd.

Hoewel de prent slechts 85 minuten duurt heb ik dat niet als ergerlijk ervaren. Het script geeft er geen aanleiding toe om de personages uit te diepen hetgeen de verwarring continu blijvend houdt, wordt het plot in de juiste proporties weergegeven, blijft de prent voldoende overtuigend en verslapt Identity geen moment. Eerder heb ik Mangold aan het werk gezien in Cop Land en toen stelde ik me de vraag of hij in staat is iets bijzonders af te leveren. Hoewel ik nog steeds niet volledig ben overtuigd na het zien van Identity is hij weldegelijk gegroeit als regisseur. Met name de regie is in deze prent erg sterk, evenals de opnamelocaties en de beklemmende sfeer (al doen regenachtige settings het doorgaans altijd wel erg goed)

Maar helaas is het (nog) niet allemaal koek en ei met Mangold. Het camerawerk is bijvoorbeeld opnieuw vrij oppervlakkig. De gewaagde (nieuwe?) keuze voor enkele focus shots komt behoorlijk onbeholpen over en daarnaast voegt het camerawerk in de meeste situaties te weinig aan de film toe. Het oogt allemaal nogal stroef, alsof Mangold voortdurend aan het zoeken is naar de juiste setting. Echter verbloemt hij de boel voor een groot deel door de goed gekozen opnamelocaties. Waar Mangold in Cop Land Sylvester Stallone tot het uiterste wist te dwingen (iets dat niemand ooit voor mogelijk had gehouden) moet hij hier toch een pas op de plaats maken voor wat betreft de cast. Van de overwegend onbekende acteurs en actrices in de bijrollen weet welgeteld niemand te overtuigen. Sterker nog, Clea Duvall en Rebecca de Mornay acteren ronduit bedroevend. Daarnaast weet noch Cusack, noch Liotta, noch Peet deze prent bij de hand te nemen en zijn de dialogen lang niet altijd even sterk. De gehele setting van Identity vergoedt echter veel en in dit geval zelfs alles. Doch, de inzet van een meer geconcentreerde cast en een ervaringsdeskundige op het gebied van het camerawerk had Identity wellicht aan een top250 notering kunnen helpen.

Script / Verhaal:................ 4,00
Acteerwerk:....................... 2,50
Regie / Speelduur:.......... 3,50
Realisme:......................... 3,00
Cinematografie:............... 3,00

Positie: 93/310
Identity staat daarmee voor 'Sin City' en achter 'Menace II Society'.

avatar van N_SANE

N_SANE

Dit was een hele goede film die mij constant in spanning heeft laten zitten. De hele tijd stel je jezelf vragen en breek je je hoofd om wat er gebeurd. Het is een film waarbij je flink geconcentreerd dient te kijken omdat je anders de rest niet zal begrijpen. Het einde vond ik minder.

Aanrader:

avatar van MasterRRR

MasterRRR

Vermakelijke thriller die door de twist beter uitpakt dan het standaard whodunnit verhalen

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Spannend mysterie en verrassend einde. Inmiddels de film al een aantal keren gezien, de eerste keer dat ik hem zag begreep ik er niet al te veel van. Maar eigenlijk is het verhaal best goed te begrijpen en goed uitgewerkt.

De "motel"-setting en het continue stormachtige weer maken de film sfeervol. De vreemde gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Het verhaal draait grotendeels rond wantrouwen en verdenkingen, om de zoveel minuten wordt er immers iemand vermoord.

Speciaal filmpje deze Identity.

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Geweldige Thriller, die ontzettend spannend is. Het wordt netjes opgebouwd. Het acteerwerk is dik in orde! Vooral van Cusack. Alleen een half puntje omdat het uiteindelijk wat clichématig in elkaar zit. Maar dat is maar een kleine smet op een verder uitstekende thriller.

4,5 sterren.

avatar van Halcyon

Halcyon

Erg matig filmpje dat vooral te lijden heeft onder een slecht script. Door het noodweer gestrande reizigers zitten vast in een motel en worden een voor een afgeslacht door een moordenaar. De handelingen van de personages zijn hierbij zo irritant dat je de film werkelijk nergens serieus kan nemen. Hoewel dat heus wel de bedoeling was. Terwijl iedereen met gezond verstand weet dat met zijn allen samenblijven de meeste overlevingskansen biedt, doen de personages hier uiteraard net het tegenovergestelde. Van een slasher uit de jaren '70 kan ik dit soort oliedomme personages waarderen, aangezien ze louter in dienst staan van de fun, maar voor een "intelligente thriller" vind ik dit soort plotfouten behoorlijk beschamend.

Zoals gezegd verraden de makers dus intellectuele ambities, dat blijkt ook uit de plotwending op het einde. Helaas vond ik Identity net daardoor volledig de mist ingaan. Men tracht de complexe psyche van een seriemoordenaar neer te zetten, maar men doet dit zo kort door de bocht en zo ongenuanceerd, dat het de film zo mogelijk nog ongeloofwaardiger maakt. Derderangspsychologie die er alleen maar op uit is om onder het mom van genialiteit het publiek te vermaken. Gelukkig ben ik dit soort flauwekul al ontgroeid sinds mijn zestien.