Genre: Mystery / Thriller
Met onder meer: John Cusack, Ray Liotta en Amanda Peet
Releasedatum: 25 september 2003
Bekijk via Netflix
Plot Identity
"The secret lies within."
Door een storm zien tien reizigers zich genoodzaakt om onderdak te zoeken in een vreemd motel. Al snel realiseren ze zich dat er zich een moordenaar onder hen bevindt. Terwijl de storm doorraast, en er steeds meer doden vallen, wordt er één ding duidelijk: het was geen toeval dat de reizigers bij het motel terecht kwamen...
Ed
George York
Robert Maine
Malcolm Rivers
flaphead
grappig dat zo'n twist voor de één de lol van de film haalt en voor de ander juist een positief verrassingselement is.
buddhapuckie
Grappig dat de mob's nooit bereik hebben, of dat mensen er geen hebben in de films van tegenwoordig.
mock turtle
Redelijk verhaal met een lekker in beeld gebracht begin met goede flashbacks, maar het grootste deel van de film (eigenlijk alles wat zich afspeelt bij het motel...) doet meer aan als een klucht of slecht toneelstuk dan een thriller. De ontknoping is aardig maar kan de film toch echt niet genoeg diepgang geven en die laatste paar interessante minuten kunnen niet goedmaken dat het overgrote deel van de film behoorlijk standaard is, met overdreven en slecht acteerwerk en plotwendingen die je al ziet aankomen.
Misschien leuk uitgangspunt en zo, maar uitwerking is zeker niet goed genoeg. Blinkt nergens in uit (geen pakkende sfeer, geen geleidelijke, spannende opbouw) en de eerder genoemde minpunten zorgen daardoor voor niet meer dan een schamele 2,5*.
Minotaures
''10... 9... 8... 7... 6... 5... 4... 3... 2... 1.''
Een verrassend goeie thriller die goed weergeeft wat er allemaal in de hoofd van een moordenaar afspeelt.
Het is een aardig psychologische film met een goed verhaal met een plot twist voor extra spanning. Het begint allemaal met de introductie van alle personages en wat hun reden is om naar dat eenzame motel te gaan. Er lopen een aantal bekende acteurs mee, dus de cast zit niet vol met nieuwe gezichten. Zodra er doden vallen wordt het steeds interessanter en begint het mysterie zich langzaam te ontrafelen. Waarom gaan ze allemaal op een bepaald volgorde dood? Waarom per se die persoon? Allemaal vragen die in de loop van tijd duidelijker worden.
Er zit een goed opbouw en aardig tempo in. De sfeer is ook beklemmend aanwezig en al dat spanning laten je niet afdwalen. De setting; erg slechte weer, motel en omliggend maken het helemaal compleet. Het ziet er allemaal somber en grauw uit. Dat is goed en duidelijk op beeld. Een leuke extra'tje is dat Indiaanse begraafplaats wat mogelijk een connectie heeft met alle moorden. Goed bij neergezet.
Toch zijn het 10 rare personages die je niet al te vaak bij elkaar ergens gestrand ziet staan. Er lopen wel een aantal irritante personages rond (DuVall), die bij enig vreemde situatie er zo snel vandoor willen gaan. Er ontstaan ruzie's en er worden hier en daar wat vingers gestrekt naar iemand gewezen die mogelijk de moordenaar zou zijn bij vertoning van vreemd gedrag. Ik had niet kunnen weten dat de 'echte' moordenaar dat kleine jochie is. Eén van de vele persoonlijkheden die Rivers heeft, maar het meest gevaarlijke. Ik had ook een sterk vermoedde over Liotta, want die kwam express niet over als een politieagent en toen ik een wond op z'n kleding zag ging er een bel rinkelen. Ook weer netjes gedaan.
Af en toe vond ik het wel erg raar. Sommige handelingen die personages namen waren niet al te rationeel. Zoals Cusack toen die dat hoofd van de actrice vond, ik kon geen emotie of wat dan ook bij hem aflezen. Een kleine stapje achteruit en zachtjes 'omg' fluisteren... Nou, dat komt niet echt geweldig over. Nog iets; sinds wanneer werd een levensgevaarlijk crimineel door één agent van punt A naar B gebracht? Na een tijdje ging het zelfs om 2 criminelen die door één agent werden vervoerd... En zo zijn er nog een aantal andere dingen.
Toch nog een aardig, psychologische film omtrent verschillende en gevaarlijke persoonlijkheden met een (dat zag ik dan weer wél aankomen) voorspelbare einde.
Eddie_Edje
Ben erg onder de indruk van deze film, dit is echt een film die we in mijn categorie valt.
deze past daarom ook zeker in mijn top 10.
TragieStar.*
Toen ik een jaar of 12 jaar oud was ging ik wel minstens 4 keer per week naar de dichtsbijzijnde dvd-winkel om eens een kijkje te nemen, en deze film zag ik elke keer weer liggen. En ook erg vaak ik mijn handen gehad en getwijfeld om deze te kopen. Maar elke keer was het antwoord: nee. Ik weet niet meer precies waarom, maar waarschijnlijk omdat de dvd daar best duur kostte of omdat ik deze film niet kende en ik dacht dat het een grote flop was. Of omdat ik gewoon niet zomaar alles mocht uitgeven van mijn moeder.
Maar nu zie ik pas wat voor hoog gemiddelde deze film heeft. En nu wil ik toch echt wel eens een poging wagen. Het verhaal klinkt iig al erg spannend. Ben benieuwd.
Corcicus
Zeer fijne film. Het moge duidelijk wezen dat Carpenter voor zijn nieuwste prent de mosterd hier is gaan halen. Erg leuke mystery, al zorgden de tussenstukken met die gek er wel voor dat ik halfverwege de film al wist waar ik aan toe was. Toch een leuke kijkervaring met een overtuigende John Cusack en dito nevenpersonages.
chevy93
Best een grappige film. Een aantal sterke scènes, maar daar staan minstens evenveel zwakke scènes tegenover. Vooral erg voorspelbaar, dat was erg jammer. Met de twist naar de meerdere persoonlijkheidsplot leek het nog best een goed einde te worden en dat was het ook wel, maar dat allerlaatste had echt niet gehoeven. Dat ging echt te ver en uiteindelijk bleek het einde toch erg voorspelbaar te zijn. Jammer, want hierdoor wordt de nasleep van de film (die grotendeels bepaald wordt door het gevoel achteraf) erg verpest. Vandaar een onvoldoende. Ook erg veel geschreeuw en gevloek. Opzich is dat niet erg, maar het was heel erg gespeeld. Af en toe wist ik niet of ik naar een serieuze film keek of een klucht.
Bottleneck
Wedstrijdje een zo origineel mogelijke twist bedenken: laat tien alter ego's tegelijkertijd optreden.
Ja dan win je wel.. maar hoe vergezocht en belachelijk wil je het hebben, als ik MPS had zou ik me rotlachen, m’n tien andere persoonlijkheden ook en daarna gaat zeker de ene helft met elkaar gourmetten en de andere naar de kroeg.
Als verklaring krijg je vlug te horen dat een behandelmethode het mogelijk maakt dat ze er allemaal tegelijk zijn, beetje makkelijk, en jammer want daarvoor had de film wel iets, misschien juist omdat het wat zwalkt tussen serieusheid en luchtigheid. Alleen die honderdduizend donderslagen voor ‘de sfeer’ en de tenenkrommende twist aan het eind zijn teveel van het goede, of slechte.
WeZet
@Minotaures: Niet het hoofd van een moordenaar, maar een schizofrene moordenaar. Totaal niet te vergelijken en totaal anders.
Interessante film die traag op gang komt en met een onbevredigend maar realistisch einde (een schizofreen geneest zo goed als nooit volledig).
GinolaEHV
Prma film. De twist vlak voor het einde vond ik niet erg sterk. Dat maakt van een 4*-film een 3,5*-film.
ella9084
de twist is m.i. niet vergezocht, maar goed gevonden. Het is nu opeens meer dan een doorsnee thriller. Goed acteerwerk van met name Liotta en Cusack. Wel wat zwakke momenten, maar over het algemeen hartstikke onderhoudend.
herder
Een zeer stomme einde. Dat een zeer overbodige twist een film op deze manier kan doen falen zeg.
Wel heeft de film een leuke cast en is ook niet echt saai te noemen.
Vinokourov
Het 10 kleine negertjes-verhaal
. In een motel stranden op een regenachtige avond onvoorzien een aantal reizigers en één voor één worden ze bruut vermoord. De film zat leuk in elkaar en had ook nog wat interessante psychologische shizzle in petto.
movie-edje
begint goed, en vooral spannend!
( Loitta ) zat goed in zijn rol, en maakte veel goed in deze heen en weer slingerende film!
Maar toen de film afgelopen was, viel het toch tegen.
komt puur door dat stomme belachelijke einde!
jammer!
Samhain
begint goed, en vooral spannend!
Maar toen de film afgelopen was, viel het toch tegen.
komt puur door dat stomme belachelijke einde!
jammer!
Het einde? Dat vond ik juist 1 van de betere punten van de film.
Sfeervolle film met een leuk uitgangspunt, dat redelijk origineel wordt uitgewerkt.
Je kunt het misschien standaard noemen, maar ik vind films waarin het erg slecht weer is, altijd wel wat hebben. Identity begint ook gelijk al met zo’n scène, waarbij de regen met bakken uit de hemel komt en het behoorlijk dondert. In dit noodweer komen tien mensen bijeen, waarvan er telkens eentje vermoord wordt. Soms is het best leuk om te ontdekken hoe de vork bij een slasher/thriller als deze in elkaar zit en bij Identity is dat absoluut het geval.
De film is redelijk spannend, met aardige acteurs en kent is een vrij verrassend verloop, waarbij regisseur James Mangold de zaken goed uitwerkt en de film niet stopt waar ik verwacht had dat hij zou stoppen. Best leuk dus, een film waar je bij kan nadenken, die qua script behoorlijk goed is en daarnaast ook nog eens amuseert. Het zijn ingrediënten, die ik bij veel van dit soort film zou willen zien, maar die dat niet hebben.
Absoluut een meer dan aardige film dus.
Identity is een typisch 10-kleine negertjes verhaal dat een aparte aankleding, waar ik niet verder over zal uitweiden om spoilers te vermijden. De makers moeten het vooral hebben van de cliché truken. Verdachte figuren met een vage achtergrond, midden in de nacht met veel regen en af en toe een spannend muziekje. Niet veel origineel dus. Maar het concept van de 10 kleine negertjes werkt wel en je blijft toch benieuwd wie het uiteindelijk gedaan heeft. Halverwege de film worden er al zoveel puzzelstukjes gelegd dat je al snel weet hoe het verder zal verlopen en dat neemt meteen de sfeer van de film weg. Maar over het algemeen kan de film zich toch nog recht houden en krijg je een aangename thriller.
Angelo2
Heerlijk filmpje met een leuke twist. De film behoud zijn spannende sfeer en is me na meerdere kijkbeurten nog steeds goed bevallen. Zo zie ik ze graag.
Insignificance
Eentje met meer potentie dan wat er uiteindelijk uit komt. Als mysterie werkt het lange tijd nog wel, maar de film is te losjes om ergens beklemmend te worden en te oppervlakkig om eens lekker in de psyche van de moordenaar te wroeten. Mangold brengt het spul vlotjes bij elkaar, onder meer een aantal freeze frames geven het wat flair en het woeste weer spreekt voor zich.
Eerste probleem dat zich aandient zijn enkele overdreven aangezette personages en eenmaal in en rond het motel is het gezelschap nog wel eens op onlogische acties te betrappen. Je zou kunnen betogen dat de film zich later wat dat betreft nog wel corrigeert, maar het zit al met al toch niet helemaal lekker. Dat neemt niet weg dat het stilaan kan teren op de vraag hoe het nu precies zit.
Eigenlijk een soort whodunnit, maar Mangold geeft hier en daar wat aanwijzingen en als je ze oppikt, krijg je een effect wat ook bij bijvoorbeeld Shutter Island de kop opstak. Identity is alleen een pak minder en gaat bovendien kopje onder nadat de waarheid aan het licht gekomen is. Het laatste kwartiertje kon me gestolen worden, daarvoor is het al met al best een aardig, onderhoudend thrillertje.
misterdhdh
leuke film, manier waarop de verschillende personages samenkomen is ook leuk gevonden. ik miste wel een beetje spanning. er zaten te weinig schrikmomentjes in. deze film bleef me wel boeien tot het einde en dat kunnen weinig films nog. einde is verassend, maar wel leuk. zeker geen slechte film, ideaal vermaak
3.5/5
rubenvanb
film in de trand van mindhunters , die je steeds op het verkeerde spoort zet i.v.m , WIE IS TOCH DE MOORDENAAR?? eveneens een hele boeiende film die totaal niet cliche en onvoorspelbaar is
van duijn
Fan-tas-tisch. Wat een meesterlijke film. Van minuut tot minuut boeiend en elk ogenblik wordt je weer verrast door een onverwachte plotwending. Het sfeertje is angstaanjagend en de verhaallijn is heel goed in elkaar gezet. John Cusack speelt een goede rol en Amanda Peet en Liotta mogen er ook zijn hoor. Zelf vind ik Liotta altijd wel leuk spelen met zijn agressieve en ongeduldig karakter. Uiteindelijk kwam het einde als een complete verrassing aan en als je Identity nog even op je in laat werken realiseer je hoe geniaal hier over is nagedacht. Ik kan niet anders dan de volle 5 sterren geven en Identity een plaats in mijn top 10 geven. Masterpiece.. *5.0
jippie2010
Fan-tas-tisch. Wat een meesterlijke film. Ik kan niet anders dan de volle 5 sterren geven en Identity een plaats in mijn top 10 geven. Masterpiece.. *5.0
(Y) Vind ik leuk
tattoobob
Zeker een vette film,ik denk de beste film van bijde heren.......Cusack en Liotta.
Zeer zeker het kijken waard.
Leo1954
- 2073 berichten
Goede cast, leuke setting, het verhaaltje was ook best aardig, ook het einde. Maar de film kon me nergens boeien, vond het niet spannend en tja, dan houdt het op.
Ik heb het blijkbaar niet zo op James Mangold, Walk the Line vond ik dan nog wel goed, maar de rest deed me ook niets.
Askikker
Allemaal wel aardig, maar steeds weer t gevoel van; heb ik dit al niet veel vaker gezien, en ik weet wel weer waar het heen gaat.
Redelijke cast (de meesten dan) en een mooie setting konden het toch niet helemaal overeind houden voor mij.
Lco
Het begin van de film begon goed met flash-backs van de verschillende acteurs, om na een +/- kwartiertje helemaal in te kakken. Het verhaal begon te lijken op één die ik al enkele keren had gezien en kon mij niet echt boeien.
Echter het laatste half uur (de plottwist) red na mijn mening de film. De twist vond ik erg goed gevonden en er ontstond eindelijk een lekker sfeertje.
***
Franza
ik vond het een middelmatige film,
Met wel een goed doordachte plottwist.
ik dacht aanvankelijk dat de 2 ex-cops de killers zouden zijn.
Dit was in zekere zin ook zo maar het zat iets anders nog in elkaar
Al met al vond ik het toch een middelmatige film
2,5* + 0.5* voor de plottwist = 3*

Mysteryfilm 'Identity' van James Mangold is binnenkort weer te streamen op Netflix: 'De perfecte thriller'

Mysteryfilm 'Identity' van James Mangold is sinds kort weer te zien op Prime Video

Geprezen mysteryfilm 'Identity' van James Mangold maandagavond (30 september) te zien op televisie

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

The Machinist
Thriller / Mystery, 2004

Primal Fear
Thriller, 1996
prostituerendetectivenevadagevangeneregenmotelweather psychopaathorrorex-agentstrandedmoordseriemoordenaarslasherpsychologische thrillerwhodunitscreamstormpsychiaterconvictthunderstormrainstormsplit personalitymental disordersmoord mysteriedissociative identity disorderisolated place