Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels
Releasedatum: 3 maart 1994
Bekijk via SkyShowtime
Plot Schindler's List
"Whoever saves one life, saves the world entire."
Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.
- Trailer (YouTube)
- Schindler's Ark (BoekMeter)
- Schindler's List (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Wilek Chilowicz
Marcel Goldberg
Ingrid
chevy93
Aha hij, die papzak die al die vrouwen neerschiet met een sniper die niks doen!
chevy93
Ik ga hem vanavond.... eindelijk kijken!
Ben erg benieuwd na die oscars, en recensies hier.
En zoiezo, Steven weet hoe hij moet regisseren!
Hebben we wel gezien, Jurrasic Park e.t.c
Nou?
P.S. het is sowieso
Kevin Floor
De film is in zwartwit, heel raar voor een film uit 1993 het had ook in kleur gekont, maar was waarschijnlijk geen budget om gehele film in kleur te filmen.
Vond de film erg bloederig, en de inval van de duitsers bij de joden waren niet leuk om te zien. Het was destijds wel erg natuurlijk maar omdit zo te verfilmen vind ik een beetje overdreven.
Verder was de film wel aardig.
Is maar goed dat het niet in kleur gekont is
Hahaha
Een film die niet genoeg budget heeft om in kleur gefilmd te worden
Arnhemmer
Schindler`s List is destijds uitgeroepen tot de duurste zwart/wit productie ooit.
Aan het budget zal `t dus niet liggen.
clockwork72
dat hebben ze natuurlijk destijds express gedaan om het realistischer te maken.denk ik teminstte
chevy93
Tuurlijk heeft Steven dat expres gedaan.
En ik moet zeggen.. in het begin dacht ik van: Is er wat mis met mijn beeld?
, maar na een tijdje kon ik het wel waarderen.
theile000
dat zwart-wit laat mij het verhaal toch in ieder geval als erger ervaren.
Don MN
Dan wil ik je punt niet weten als het in kleur was geweest, haha.
kubrick 22
Meest indrukwekkende oorlogs film ooit.
Persoonlijk vind ik de rol van ralph fiennes de beste rol in film allertijden.
neutelaar
zeer goede film topkwaliteit alleen zwart wit vindt ik een min puntje,
Saldek
Het schijnt zo te zijn dat een prent/foto in zwartwit de trekjes en charisma van een individu weet te accentueren. Met als uitgangspunt de film authentieker te maken aan de tijdsgeest denk ik dat Steven S. er gebruik van heeft gemaakt om met zwartwit ook op artistiek nivo creatief te zijn. De film is idd wel zwartwit, maar niet vergelijkbaar met andere werkelijke zwartwit films. Je reinste kolder volgens mij het is om te denken dat het te maken heeft met lager budget o.i.d. En bloederig?, zoals markie 1978 schreef: er was toen ook veel kritiek op de film. En één van de zgn criteria was dat de mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt of tenminste van heel dichtbij, van mening waren dat het in het echt vele malen erger was dan de film volgens hen lijkt te suggereren. Mogelijk is Steven hier dus nog verschrikkelijk mild geweest.
Maar enfin, heb deze vandaag nog maar eens bekeken, en ik beschouw het nog steeds als een heel indrukwekkende prent. Ook de psychologische factoren zijn goed aan het licht gebracht ( let op: spam!) hoe Göth bijvoorbeeld met zichzelf in de klins komt met zijn diepere menselijke waarden als barmhartigheid en menselijkheid en zelfs neigt vergevingsgezind te worden) en hoe sterk is benadrukt hoezeer de Joden als 'niet-mensen' worden beschouwd. Derhalve was er dus ook geen drempel aanwezig om de Joden af te maken. Ze werden veelal letterlijk als ongedierte beschouwd.
Ik heb het gevoel met deze film dat aan werkelijk alles is gedacht. Uiteraard zullen er incomplete delen in zitten of misschien zelfs enigszins feitelijk incorrect. Maar als je als legerofficier (let op, weerom een spammetje) voor de gein op Joden schiet alsof je in een sportclub blikjes probeert te schieten, dan is er maar weinig verbeelding nodig om in te denken hoe krankzinnig die tijd eigenlijk was.
Over krankzinnig gesproken: Göth werd daadwerkelijk in een sanatorium opgenomen na de oorlog, waar hij werd gearresteerd door de Amerikanen en uiteindelijk veroordeeld werd tot de strop
cijfer blijft ongewijzigd 5*
Geniale film, vooral de dialogen doen het hem in deze film. 4.5*
Wat anders? De 'kleurrijke' actiescènes
Of was die te simpel?
canciser
@ chevy93
Mwa, het gaat ermee door
Maarja, wat moet ik anders zeggen? Dat het camerawerk goed was? Valt ook wel reuze mee toch?
All Black
Heel veel van verwacht, maar wat viel de film tegen. Ik vond hem kil en zelfs gevoelloos. Kwam geforceerd over. Spielberg ging voor de Oscar door een film te maken, waarvoor een Oscar niet te weigeren is. Spierlberg heeft echter betere films gemaakt.
MNV2
- 1900 stemmen

Spielberg heeft zelf Joodse ouders van Duitse afkomst dus als hij ooit één film gemaakt heeft die hem nauw lag was het deze wel. Verder weigerde hij om zijn salaris als regisseur voor Schindler's List aan te nemen want hij noemde dat bloedgeld wanneer hij dat wel zou doen. Hij heeft zijn royalty's zelfs gedoneerd aan de Shoah Foundation.
@ chevy93
Mwa, het gaat ermee door
Buiten het feit dat het zwart-wit is gefilmd (nou ja.. bewerkt met de computer), is er niet veel speciaals nee
Ik kan begrijpen dat de film tegenviel.
Maar heb je enig argument voor het feit dat je de film kil en gevoelloos vindt?
Ook snap ik niet hoe je dit een film kan vinden die speciaal is gemaakt voor de oscars!
Bart Simpson
Het is dan ook geen actiefilm hé..
desert
Gisteren pas voor het eerst gezien, en hij lost alle beloftes in. Een hele mooie en ontroerende film die je niet snel zal vergeten.
Beste Chevy93 & MNV2,
Jullie hebben volkomen gelijk in wat jullie zeggen. Hij is zelf van Joodse afkomst en het was zeker een nobele daad van Spielberg om zijn salaris te doneren.
Wat ik bedoelde te zeggen, is dat Spielberg ook voor 1993 tal van topfilms heeft gemaakt. Maar tot zijn eigen grote frustratie kreeg hij nooit een Oscar. Zoals bekend sprak Spielberg dikwijls over een persoonlijke boycot door de Oscar-commissie. Het gevoelige thema van de holocaust kon zelfs niet door de hem onderwaarderende Oscar-commissie worden genegeerd. Bij de uitreiking van de Oscar sprak Spielberg van gerechtigheid. Mijns inziens volkomen terecht en had hij meer Oscars mogen krijgen.
Ik vond de film, ondanks het gevoelige thema, kil en gevoelloos, omdat ik de film afstandelijk vond. Zelden voelde ik me dicht betrokken. Zo vind ik bijvoorbeeld “Sophie’s choice” indringender en aangrijpender. Maar dit is persoonlijk. Wellicht was mijn verwachtingspatroon van “Schindler’s List” te hoog.
chevy93
Nooit echt mee in mijn hoofd gezegd.
Nu je het zegt van die 'boycot', heb er wel eens wat over gehoord, maar nooit onthouden.
Jij hebt hier dus blijkbaar de hele tijd mee in je achterhoofd gezeten.
Maar het feit dat Spielberg op het einde nog de echte mensen die door Schindler zijn gered een steen op dat graf laten leggen, als dat deel je niet emotioneel betrokken heeft gevoeld dan denk ik dat jij eerder gevoelloos bent
P.S. Heeft hij hier dan wel een oscar voor gekregen?
Beste chevy93,
De ‘boycot’ is een algemeen feit over één van ’s werelds beste regisseurs. Spielberg’s beschuldigingen deden destijds veel stof opwaaien in de Amerikaanse filmwereld.
Het einde van de film was zeker indrukwekkend en er waren meer aangrijpende scènes. Zo vond ik bijvoorbeeld het scheiden van de kinderen en hun ouders bij aankomst in Auschwitz erg emotioneel. Maar over het geheel had ik meer verwachtingen.
En ja, Spielberg won voor “Schindler’s List” een Oscar voor beste regisseur, toen zijn eerste. Hij won een tweede voor ‘Saving Private Ryan’ in 1998.
Jouw beweringen over wat ik in mijn achterhoofd had dan wel gevoelloosheid laat ik voor jouw rekening.
moviemafketel
- 19752 berichten
Boycot duurde dus kennelijk niet eeuwig, aangezien hij gewoon een oscar kreeg. Gewoon vaak genoeg zeggen dat je achtergesteld wordt en ze durven niet meer om je films heen.
SL is trouwens wel een hele indrukwekkende film, dus hij verdient het mijn inziens ook gewoon hoor. Het begin van de getto's had ik zelf nog niet zo goed in een film teruggezien, maar poeh als je het dan ziet denk je toch echt: Hoe hebben mensen dit toe kunnen laten? Angst is een slechte raadgever. Maar ja vingertje wijzen naar de Duitsers in het algemeen in die tijd is in deze tijd makkelijk. Meegaan met de meerderheid of tegen een gek durven ageren en doodgeschoten worden? Beter een levende lafaard dan een dode held zegt mijn oom, maar dan nog blijft die massa-histerie achter Hitler zeer moeilijk te verkroppen.
Little Lotte
Dit is mijn absolute nummer 1 film. Wel een beetje cru maar het zij zo.
Ik weet nooit zo goed wat ik over deze film moet schrijven omdat er zoveel te zeggen valt en ik nooit de juiste woorden daarvoor weet. Ik wil wel zeggen dat het beeld in zwart-wit mij nooit heeft gestoord. Ik vind het juist een briljante zet van Spielberg. Het geeft voor mij juist een mooie symboliek weer: het zwart-wit denken van die tijd, wat betreft vele facetten.
En laten we niet vergeten: ik denk dat iedereen zich het meisje met het rode jasje wel herinnert? Zij zou nooit zo zijn opgevallen als het beeld niet in zwart-wit zou zijn geweest. Ik vond het zoveel meer malen hartverscheurend toen ik dat jasje weer door mijn beeld zal gaan op een kar.
Een zeer controversiele film maar desalniettemin briljant en hartverscheurend. Maar dan ook wel hartverscheurend mooi.
(Heb ik toch weer veel geschreven
4,5/5
Dit is mijn absolute nummer 1 film. Wel een beetje cru maar het zij zo.
Hoezo cru? In de zin dat je maar 2 stemmen hebt?
Maar je hebt al wel je top 10 samengesteld
Arnhemmer
Dit is mijn absolute nummer 1 film. Wel een beetje cru maar het zij zo.
Hoezo cru? Je voelt je er, hopelijk, toch niet schuldig om?

Oorlogsklassieker 'Schindler's List' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

Legendarische oorlogsklassieker 'Schindler's List' vanavond te zien op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Wees er snel bij: 'Schindler's List' staat op het punt om Netflix te verlaten

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
gebaseerd op boekfabriekconcentratiekampheldholocaust (shoah)ss (nazi schutzstaffel)tweede wereldoorlogghettojew persecutionkraków, poland auschwitz-birkenau concentration campindustrialistjood / joodsnazidefense industry biografiegebaseerd op een waargebeurd verhaalhistorical fictionzwart en wittreinpolennazi schutzstaffel (ss)weapons manufacturerfemale pubic hair