• 9.386.830 stemmen

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito

IMDb beoordeling: 8,6 (1.150.094)

Releasedatum: 15 april 1976

Plot One Flew over the Cuckoo's Nest

"If he's crazy, what does that make you?"

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

Randle Patrick McMurphy

Dustyfan

Wat een prachtige verklaring van de titel, wat mij betreft hou ik het daarbij

Dustyfan schreef:

Wat een prachtige verklaring van de titel, wat mij betreft hou ik het daarbij

Dat rijm staat ook in voor in het boek, overigens, dus het heeft er zeker mee te maken.

Vond het ook altijd wel intrigerend, daar 'cuckoo's' helemaal geen 'nest' hebben... (toch?, die leggen hun eieren toch in andere vogels hun nesten?)

avatar van FisherKing

FisherKing

kijkert schreef:

Ja, in principe vergelijkbaar met Sint Juttemis. Het bestaat niet.

avatar van nathan_666

nathan_666

one flew east, one flew west

one flew over the cuckoos nest. :d

avatar van Elsenburg

Elsenburg

Kijkert, volgens mij is klopt jouw verklaring, dankje

The One Ring

Ja die verklaring klopt. Ik heb hem alles eens eerder gehoord namelijk van een compleer andere bron. En het klinkt logisch.

The One Ring schreef:

Hierbij is het voor sommigen misschien wel handig te weten dat in het boek niet McMurphy de hoofdpersoon is, maar de doofstomme indiaan. Althans, het verhaal wordt vanuit zijn visie verteld.

Het zijn overigens alleen de laatste zinnen van het rijm die in het boek staan (nog even nagekeken). De zinnen die Nathan 666 schreef.

avatar van braambes

braambes

Ik ben daardoor eens erg hard door de mand gevallen op school. Wegens tijdsgebrek had ik het boek niet gelezen en de film geprefereerd. De leerkracht had me keihard doorzien, maar omdat hij ook een filmliefhebber is heeft hij het me niet echt kwalijk genomen, denk ik.

braambes schreef:

wegens tijdgebrek....

avatar van Razorcut

Razorcut

Dit is werkelijk een super indrukwekkende film. Locaties zijn zo goed als verwaarloosbaar in deze film, maar de acteerprestaties en het scenario tillen de film naar een verheven niveau. Nicholson is niet minder dan geniaal en de wisselwerking tussen de acteurs is subliem!

avatar van boba80

boba80

Geweldige film, die helaas nog aan mijn dvd-collectie ontbreekt.

Zeer leuk vond ik het om te horen dat dit verhaal volgend jaar op het toneel verschijnt met Simone Kleinsma in een van de hoofdrollen (als verpleegster).

Ben erg benieuwd hoe dit toneelstuk gaat worden.

avatar van E V

E V

Een heerlijke film met humor, emotie en geweldig acteerwerk.

Een verdiende Oscar winnaar!

The One Ring

Ik heb nu sinds een week eindelijk de dvd. Zoals gewoonlijk zitten er weer verwijderde scénes op. Ik weet niet of iemand een antwoord op deze vraag heeft, maar goed: waarom zijn deze scénes in hemelsnaam verwijderd? Ze duren allemaal bij elkaar maar 15 minuten, dus de film wordt er niet overdreven lang door. Daarbij ondersteunen de meeste het verhaal, waardoor hij nog beter wordt. Er zitten maar twee scénes tussen die niet nodig bruikbaar zijn, volgens mij.

avatar van mvdw89

mvdw89

Veel van deze scenes zijn meer van hetzelfde en de scenes met het scheren van the chief zijn totaal niet boeiend maar ik denk dat je die bedoelde met niet bruikbaar.

avatar van Toonmeister

Toonmeister

Geniale film:-) Heb al sinds tijden niet meer zo ontzettend moeten lachen om een film. Sterk staaltje acteerwerk van eigenlijk alle personages. En warempel...Cristopher Loyd uit B2TF....GENIAAL**** waardering!!!!

avatar van Toonmeister

Toonmeister

MWhahaha GENIAAl ****

Vooral Loyd uit b2tf was erg leuk om eens terug te zien...wat meer afwisselende rollen zouden hem sieren...:-)

avatar van Jonathan Crane

Jonathan Crane

erg goede film, met hilarische en hartverscheurende momenten (Billy Bibbit) en Nicholson in topvorm, ik moet hem binnenkort echt nog eens bekijken..

Benninf schreef:

Niemand?

mvdw89 schreef:

Nee, die bedoel ik niet. De scénes die ik bedoel zijn ten eerste de ontmoeting van Randall met Ratched en de scénes over die ene kale die eigenlijk niks meer kan ten gevolge van die elektrische stroming in de hersenen. Dat laatste maakt het einde ook wat duidelijker.

PartyMarty

Ook een mooie poster, de Poolse:

avatar van Diesel

Diesel

Vind 'm niet echt bijzonder.

Deze is prachtig..

PartyMarty

Ook wel mooi, maar wat die Poolse zo bijzonder maakt is de symboliek van die electriciteitsdraden vervlochten tot doornenkroon.

avatar van Diesel

Diesel

PartyMarty schreef:

Over het hoofd gezien. Dat maakt de poster idd bijzonder..

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik vind de mond heel lelijk gedaan, je kunt nauwelijks Jack Nicholson herkennen. Toch niet echt de bedoeling van een poster ?

Benninf

Leuk al die posters, maar waar kun je er eentje kopen dan?

FisherKing schreef:

Mag je vinden, ik herkende Nicholson er gelijk in. Sowieso ziet hij er na de 'behandeling' niet meer alledaags uit.

avatar van Roy-E

Roy-E

Eén van de beste films ooit gemaakt.

Het is verbluffend hoe de cast de realiteit te pakken heeft kunnen krijgen over het reilen en zeilen in een psychiatrisch ziekenhuis in die jaren en soms ook nog in deze tijd Nederland.

avatar van LeiduH

LeiduH

Aan het begin van de film lachen en naarmate de film vordert nog meer lachen en aan het einde kwam de drama! Ik stond er echt versteld van dat ik zo door de film was gegrepen en dat ik zo met de film meeleefde...

zeker alle 4,5 * waard! meesterwerk.. mooie rol van Jack Nickelson