• 9.410.750 stemmen

One Flew over the Cuckoo's Nest (1975)

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jack Nicholson, Louise Fletcher en Danny DeVito

IMDb beoordeling: 8,6 (1.153.806)

Releasedatum: 15 april 1976

Plot One Flew over the Cuckoo's Nest

"If he's crazy, what does that make you?"

McMurphy denkt dat hij onder het werken in de gevangenis uit kan komen door te doen alsof hij gek is. Zijn plan keert zich echter tegen hem wanneer hij naar een inrichting wordt gestuurd. Hij probeert de plek wat levendiger te maken door het spelen van kaarten en basketbal, maar de hoofdzuster zit hem telkens op de huid.

Randle Patrick McMurphy

Billy Bibbit

Nurse Mildred Ratched

Orderly Turkle

Chief Bromden

Dr. John Spivey

flipsen

Hebben jullie wormtonque uit Lord of the rings (echte naam is mij ontschoten) ook gezien? Speelt 1 van die gekken in dat gesticht.

Goeie film, heb de DVD maar aangeschaft, zit er aan te denken om hem mijn top 10 maar in te zetten

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Brad Dourif is zijn naam. Het lijkt me trouwens nogal lastig hem niet te zien in deze film. Hij heeft een erg belangrijke rol.

flipsen

Dat klopt, maar ik had het niet meteen gezien.

avatar van davidov

davidov

hij speelt ook in een andere film die laatst op tv was: nightwatch....daar speelt hij de nogal gehumeurde dokter die iedere keer moet op komen dagen als onze beste ewan mcgregor een beetje aan het flippen is

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Brad Dourif, absoluut een ondergewaardeerde topacteur!

avatar van The Great Gonzo

The Great Gonzo

Ik had hem laatst gezien (toen hij laatst op TV was) geweldige film. Jack Nicholson speelt volgens mij ook gewoon zichzelf. Maar hij is niet et enige toffe karakter ook Christopher Loyd(die gast uit back to the future) speelt goed, ook al hij heeft hij maar een kleine rol.

flipsen

Deze film heeft toen ie uitkwam voor enorm veel opschudding gezorgd. Ging het er vroeger ook zo aan toe in psychiatrische inrichtingen (niet precies zo, een film is vrijwel altijd voerdreven)? Ik heb er verder nog geen objectieve info over.

Jack Nicholson speelt zoals vaker, een deel van als zichzelf. Jack Nicholson is volgens mij een behoorlijke lul, en hij speelt er hier in ieder geval een. alle de karakters die hij neerzet (dat eerlijke vooral) kan ik echter wel waarderen.

avatar van vache

vache

Samen met the Shining een topprestatie van Jack Nicholson. Voor je het weet zit je "in" de film. Mijn beoordeling voor de Gouwe Ouwe is dan ook 4,5*

flipsen schreef:

Die eerste zin dat heb ik ook een keer gezegd idd. Maar ik denk niet dat Jack een lul is in het echte leven, en ook niet dat hij er hier een speelt. Hij speelt een persoon met levensenergie, levensenergie die voor botsingen kan zorgen. Hij is daarmee in die inrichting aan het foute adres.

flipsen

Ja, daar heb je wel een beetje gelijke in John Doe. Een goede manier om tegen zijn karakter aan te kijken, veel levensenergie, dat botst met het in de inrichting zijn.

Maar de reden waarom hij in eerste instantie in de gevangenis beland zorgt er niet echt voor dat je veel sympathie voor hem hebt, vind ik.

John Doe

Dat is idd niet op de manier zoals hij hoort te handelen...zet de rebelse toon voor Nicholsons personage.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Merkwaardige film.

Erg traag maar buitengewoon boeiend. Nicholson acteert geweldig maar ook de rest van de cast is goed. "Nurse Ratched" steelt vooral de show.

5 sterren.

avatar van Angie

Angie

ja ik vond hem ook erg traag, af en toe was mijn concemntratie helemaal zoek, leuke film hoor maar geen meesterwerk, waardoor ik het eigenlijk niet snap dat hij zo hoog staat.

maar goed ieder zijn smaak!

avatar van eerdekes

eerdekes

Hele sterke film met een v-e-r-b-l-u-f-f-e-n-d acteerwerk van nicholson (uiteraard) maar toch wel niet van hem alleen hoor.

Miss Fletcher is hier ook meer dan uitstekend en de bijrollen tot the chief waren uitermate schitterend !

Beste film tot nu toe van nicholson !i

IK geef er maar al te graag 'n 9 voor (4.5*)

avatar van eerdekes

eerdekes

Verhogen naar 5 *

avatar van jassonn

jassonn

Na herzienig ook verhoogd naar 5*,hoe kon ik dat de eerste keer niet zien.

avatar van FisherKing

FisherKing

Na herziening verlaagd na 4*. Bij lange na niet zo meesterlijk als Amadeus. helaas. Louise Fletcher had een bijrol naar mijn idee,

Misschien moet je dit soort films ook niet herzien.

avatar van eeflien

eeflien

Het rare vond ik: toen ik the big nurse voor het eerst zag in deze film dacht ik: moet zij nou zo'n bitch voorstellen? (boek gelezen) Maar ze speelt het zeer overtuigend!! 5* voor deze geweldige film (ik hoef er natuurlijk niet bij te zeggen hoe meesterlijk nicholson acteerde..)

Dustyfan

Na 15 jaar herzien en nog steeds een 4*.

Waar ik (nog steeds) moeite mee heb, is het einde. Ik begrijp het niet zo.

Uitleg? (Geen zin om door de 10 voorgaande pagina's te scrollen)

En weet iemand van jullie mij de titel uit te leggen?

flipsen

Uitleg titel dat moet lukken: One flew over the cuckoo's nest vrij vertaald: Er vloog iemand over het nest met koekoeken (cockoo's = in het engels ook gekken/mafkezen) heen. Die iemand, dat is Jack Nickolson, een buitenstaander, hij komt op een andere manier dan gebruikelijk in dit nest met gekken (de psychiatrische inrichting). Hij vloog eroverheen zie ik dan als: Hij heeft zijn sporen er niet echt kunnen nalaten, de levenslust die McMurphy heeft, heeft hij er niet echt kunnen nalaten.

McMurphy kwam en ging en heeft netto niet veel te weeg gebracht :
One flew over the Cuckoo's nest.

En dan het einde, ik zie even niet zo wat je uitgelegd wil hebben. Misschien helpt de uitleg van de titel bij het begrijpen van het einde.

Dustyfan

Ja, die uitleg lijkt me heel zinnig. Zo had ik het nog niet gezien.

En het geeft inderdaad ook wat licht op het einde. Hij is wordt daadwerkelijk 'gebroken', lijkt het. Maar toch had ik nog willen weten, of hij de volgende morgen bij zou zijn gekomen van zijn behandeling, of dat hij mentaal echt hartstikke stuk gemaakt was. Dit kom je nooit meer te weten, aangezien hij dood is. Ik begrijp het wel, maar dit blijft voor mij iets wat ik me afvraag.

avatar van Goodfella

Goodfella

Dustyfan schreef:

Na een lobotomiebehandeling kom je niet meer zo makkelijk bij volgens mij.

avatar van Wouter

FisherKing schreef:

Misschien moet je dit soort films ook niet herzien.

Wat een andere ervaring dan ik deze maand had. Ik had de film al een paar keer gezien, maar het was alweer een paar jaar geleden. Ik zag absolute perfectie, een van de beste films ooit.

avatar van Wouter

Dustyfan schreef:

Ja, die uitleg lijkt me heel zinnig. Zo had ik het nog niet gezien.

We hebben het hier over electroshock treatment. Dat werd tot nog niet zo lang geleden vaak gebruikt. En dat kon ook wel eens mis gaan. Het karakter van Nicholson zal nooit meer normaal worden. Hij is niet mentaal gebroken, zijn hersens zijn definitief beschadigd door de behandeling.

Wouter schreef:

He! Vandaar! Dat wist ik niet. Nu is het me een stuk duidelijker.

Bedankt

avatar van Engine-339

Engine-339

Bij de "eind-behandeling", heb ik gehoord, dat ze een sneetje in het voorhoofd maakten en een deel er gewoon uithalen, om zo iemand in een plantje om te toveren.

Wouter schreef:

Dat werd tot nog niet zo lang geleden vaak gebruikt.

Wordt nog steeds gebruikt, op een minder lompe wijze dan wel. Maar het is niet iets om achter te staan imo.

avatar van prisje

prisje

mooie film alleen jammer dat hij dood gaat op het einde en dat zijn plannetje niet lukt jammer maar ja dat is wel het echte leven

avatar van redsu

redsu