Shame (2011)
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Shame
"Some desires can’t be tamed… and some lives can’t escape them"
Brandon (Michael Fassbender) is een dertiger die in New York woont en moeite heeft om zijn seksleven onder controle te houden. Hij is verslaafd aan pornografie en hierdoor heeft hij moeite om echte relaties met vrouwen aan te knopen. Slechts één vrouw kan echt dicht bij hem komen: zijn eigenzinnige, jongere zus Sissy (Carey Mulligan). Brandon mag dan wel in het openbaar de schijn ophouden een normaal leven te leiden, Sissy weet wel beter. Wanneer ze bij hem in zijn appartement komt wonen, loopt Brandons leven uit de hand. Broer en zus brengen immers het slechtste in elkaar naar boven.
- Trailer (YouTube)
Samantha
Elizabeth
Rachel
Mochizuki Rokuro
Kreeg ook niet de indruk dat dat einde zo letterlijk genomen moet worden - het wordt ook niet écht duidelijk dat hij niet reageert
timbo_
Ben ik weer. Maar McQueen heeft het in ieder geval bedoeld als een open einde. Een verslaving was voor hem zo iets sterks is dat zelfs als je het wilt, het maar de vraag is of je er weerstand aan kunt bieden.
Filmkriebel
Het probleem is ook helemaal niet de verleiding. Liefde, verleiding en seks behoren voor de meeste mensen namelijk gewoon tot de mooie dingen van het leven, je verklaring strookt voor mij niet echt met het gevoel wat ik aan de film heb overgehouden.
Ik bedoel hier de verleiding om toe te geven aan zijn verslaving, die in gang gezet wordt door fysieke signalen van die vrouw. Ze lacht naar hem wat hij de eerste maal interpreteert als een mogelijke uitnodiging tot seks. Hij lijkt er de tweede keer op het einde niet op in te gaan en staat ditmaal niet recht om pal achter haar aan te lopen.
clockwork72
Ik vind die poster echt prachtig, geen idee waarom eigenlijk.
Wil deze film echt graag zien.
Madecineman (moderator films)
Kan natuurlijk, maar ik zelf weet het gewoon niet. En als hij nu niet achter haar aan loopt, wie zegt dat hij het dan de volgende keer niet doet? En om welke reden? Nee, wat mij betreft laat het einde genoeg vraagtekens open. Er is niets in die scene wat mij zegt dat hij zijn verslaving heeft overwonnen.
Nicolage Rico
- 20222 berichten
Al die spoilers maken me wel nieuwsgierig.
Ga er zo heen, gelukkig.
Filmkriebel
Overwonnen nee, dat geloof ik ook niet. Maar wat hij meegemaakt heeft stemt hem wel minstens tot nadenken om zijn leven terug op de rails te krijgen. Maar goed, dat is dan mijn eigen optimistische benadering. Je kan het ook pessimistisch bekijken en er niet in geloven dat hij zijn verslaving overwint. Kan niet echt geloven dat een regisseur zo'n film maakt om op zoiets te eindigen maar who knows.
NYSe
Zeker nog nooit wat van Michael Haneke gezien, of wel?
Naomi Watts
waarom hij dus op het einde niet meer reageert op de vrouw in de metro. Die vrouw zag ik als een symbool voor de verleiding. Ze leek heel onwerkelijk. Voor mij is dit geen open einde en heeft hij de eerste stap gezet naar zijn verlossing.
Staat volledig los van pornoverslaving. Ik zou het juist nog veel plausibeler vinden als je de conclusie zou trekken dat ie juist hierdoor dieper in het dal valt en porno echt omarmt als een surrogaat voor een metgezel.
Nog zo'n pessimist
(Willie)
Het einde is open, dat heeft Steve McQueen zelf verteld in de Bigtalk, maar als je daar een eigen invulling aan wil geven zal hij denk ik de laatste zijn die je tegenhoudt.
Maar voor wat die zelfmoordpoging; het lijkt toch ook wel een moment te zijn dat Brandon er achter komt dat zijn zus echt problemen heeft, gezien alle littekens op haar armen en ze dus meer is dan een sta-in-de-weg die aandacht wil, vond het zelf niet zo'n heftig middel, want vrij voorspelbaar en hoe subtiel is bijvoorbeeld een hoer tegen het raam? Of het binnenlopen bij een homosekspaleis? Het paste m.i. wel richting het einde van de film, waar alles nog ongemakkelijker wordt. Wat ik ook een aparte scene vond, is dat cocaineshot, dat komt nogal out of the blue, maar later bedacht ik me dat hij niet lang daarvoor al zijn porno in vuilniszakken langs de kant van de weg had gezet en dit misschien op dat moment een vervanging van zijn verslaving is, ondanks dat er seks in het vooruitzicht wordt gesteld.
Nog zo'n pessimist
Niks suggereert in het laatste kwartier dat het die richting uit gaat. Ik had het er nog met mijn vrienden over na de voorstelling. Het is een drama met enkele strepen warmte en gevoel. Niet de totale kilheid die ik vooraf verwachtte. Wanneer zijn zus zelfmoord probeert te plegen vond ik dat hij oprecht bewogen was dat ze in de kliniek lag en dat hij zichzelf dubbel plooide uit schuldgevoel. Hij kan haar opnieuw ook op een oprechte manier aanraken. Daarom twijfel ik er niet aan dat hij op het einde een mens is die begint te veranderen en niet iemand die de weg van de sex-kicks zal blijven bewandelen. Maar die blik die we van hem in het laatste shot zagen verschilt niet zozeer van de blik tijdens de trio of in die gaybar. Toch is hij ook daar niet "genezen" van zijn verslaving. In de tweede helft van de film komt hij, doordat zijn zus zijn comfort zone binnendringt, ook zelf tot de beredenering dat zijn verslaving volledig uit de hand loopt. Maar dat was al vanaf het begin duidelijk. Dit inzicht is door hem niet pas verkregen in de laatste scene, maar al veel eerder. Die blik van hem aan het eind in die metro was in mijn ogen de blik van iemand die beseft dat hij zichzelf niet onder controle heeft, niet de blik van iemand die die controle weer heeft opgepakt.
Naomi Watts
Eens. Hij erkent 'zijn' probleem maar daar houdt het ook wel op.
NYSe
Al moeten we niet negeren dat zijn erkenning van het probleem wel de eerste stap richting genezing kán, let wel: kán zijn. Dus in dat opzicht is het niet zo vreemd een optimistische blik op de film te hebben.
Filmkriebel
Ik ben akkoord met jou. Ik denk ook dat de persoon het al lang besefte dat hij niet goed bezig was maar hij moest eerst de gevolgen van zijn verslaving ondervinden vooraleer de knop wat meer was omgedraaid. Ook de scène met de vuilnis die Willie aanhaalt toont aan dat hij er probeert iets aan te doen en niet zomaar erkent zoals Naomi Watts beweert.
merijn82
- 1931 berichten
Goede en interessante film met uitmuntend acteerwerk.
Uiteraard begin ik met het benoemen van het spel van Fassbender. Hoe hij de eenzame, verslaafde en gefrustreerde Brandon neerzet is in één woord fenomenaal. Daar heeft hij overigens lang niet altijd woorden voor nodig. Zijn gezichtsuitdrukking en houding verraden vaak genoeg over zijn gemoedstoestand en het is ontzettend knap om te zien hoe dat naarmate de film vordert steeds een tikkeltje intenser wordt. Ik had geen idee dat hij hiertoe in staat was. Ik heb een paar films gezien met Fassbender in de hoofdrol, maar als je hem bijvoorbeeld in Eden Lake aan het werk ziet dan is het allemaal maar doorsnee. Zo'n rol als deze is hem blijkbaar op het lijf geschreven. Nu ook snel maar eens Hunger gaan bekijken.
Naast dat het acteerwerk voor mij het grootste gedeelte van de film maakt, zitten er op filmisch gebied ook een aantal zeer interessant geschoten scènes in. De meest in het oog springende was voor mij de hardlopende Brandon. Maar zo waren er nog wel meer. Ook de beklemmende muziek vond ik een pluspunt.
Dat Shame een zeer vakkundig gemaakte film is neemt niet weg dat het hier en daar een beetje langdradig wordt. Natuurlijk ontkom je bij het neerzetten van een verslaafde niet aan een bepaalde sleur en terugkerende rituelen, maar er had wat mij betreft iets meer 'verhaal' aan toegevoegd kunnen worden. Zo had ik het bijvoorbeeld niet vreemd gevonden als Brandon zijn baan op de tocht zou komen te staan. Alleen al die porno op zijn PC was al aanleiding tot wat meer onderzoek geweest. En zo kan ik nog wel wat toevoegingen verzinnen om het geheel wat vlotter te maken.
Ik vond het verder niet storend dat de zelfmoord van zijn zus wordt 'gebruikt' om de film een bepaalde richting op te duwen. Ik denk dat ernstig verslaafde mensen zoals Brandon inderdaad alleen maar door middel van een bepaalde gebeurtenis wakker geschud kunnen worden. Wat ik verder fijn vond is dat er weinig bekend werd gemaakt over de achtergrond van broer en zus. Daar heb ik als kijker liever zelf een idee bij. Overigens zie ik het einde van de film als volgt:
Na de zelfmoordpoging van zijn zus is het duidelijk dat Brandon inziet dat het zo niet verder kan (dat interpreteerde ik op deze manier door met name de scène waarin hij wanhopig en huilend in de regen ter aarde stort) en dat hij zijn situatie wil gaan verbeteren. Dat hij die plannen heeft blijkt ook al uit de scène waarin hij al zijn spullen weggooit overigens. Op het laatst, in de metro, lijkt het erop alsof hij bewust niet achter de vrouw met wie hij veelvuldig oogcontact heeft aangaat. Hij wil het zo niet meer. Of iemand als Brandon dit allemaal zo maar even (zonder hulp) kan veranderen is een tweede...
Al met al een erg goede film. Hier en daar dus wat traag, maar over het algemeen bleef ik toch geboeid kijken en heb ik met name van het acteerwerk kunnen genieten. Waar ik mij ook mee heb vermaakt is dat er een aantal nietsvermoedende stelletjes hun valentijnsdag/valentijnsdate bij deze film wilde vieren. Het 'wat een kutfilm' was dan ook veelvuldig te horen tijdens de aftiteling, in de zaal waar ik gisteren zat.
Naomi Watts
Je gaat akkoord met wat ik zeg maar toch sluit je af dat het niet zo was. Ik zeg dat ie op het eind zijn probleem erkent (wat ie ook gewoon doet), al heb ik nergens aangegeven dat ie er niks aan probeert te doen en dat ie zomaar erkent (wijd ik me totaal niet over uit dus een vreemde conclusie verder). Maar iets proberen doen en genezen zijn zijn twee verschillende dingen.
En merijn
(Willie)
Mooi.
Karl van H.
De ultieme film om met je vriendinnetje op Valentijnsdag te gaan bekijken. Voorwaarde is wel dat je vriendinnetje van ontzettend goede dramafilms houdt met fenomenaal acteerwerk - Fassbender spat werkelijk van het scherm af, en het enige wat hij daarvoor nodig heeft is een getergde blik - en het prachtigste camerawerk dat je in lange tijd hebt gezien. Shame is op zijn best in McQueens lange shots - Fassbender die door de straten van New York rent, Fassbender op date, Fassbender die geen erectie weet te krijgen, Fassbender die zijn zusje voor de tv de deur wijst -, maar de rest van de tijd valt er meer dan te genieten (op een wrange manier, dat wel) van de complexe karakters. Shame gaat over een iemand die tegelijkertijd sympathiek en onsympathiek is, tegelijkertijd menselijk en onmenselijk, tegelijkertijd een viespeuk en gewoon een heel zielige man. De film is niet zo kil en ongemakkelijk als ik van tevoren had verwacht, integendeel, hij is afstandelijk maar toch emotionerend, en het enige ongemakkelijke moment is het moment waarop Fassbender zich zelf alleen maar ongemakkelijk voelt (namelijk, als zijn zus seks heeft in de kamer ernaast). Hunger was al geen onaardig debuut, maar met deze film gaat McQueen daar dubbel en dwars overheen: een van de beste films sinds tijden.
Filmkriebel
Nee je zegt dat hij zijn probleem erkent en dat het daar ophoudt. Daar ben ik niet mee akkoord. Hij gaat al een stapje verder dan enkel maar zijn probleem erkennen. Ben het trouwens volmondig eens met Merijn zoals hij het verwoordt.
Naomi Watts
Wel even rephrasen dat ik daarmee bedoel dat hij niet genezen is. Als je een probleem erkent, doe je er ook wat aan. Ik dacht dat je dat wel begreep, mijn excuses.
madmax1
Hoge scores voor deze vervelende prent van niks ,bijna 2 uur naar een seksmaniak kijken had beter met de hond kunnen uitgaan die springt ook overal op
Mr Thee
Los van het feit dat ik het niet eens ben: mooi commentaar!
Maar wat vind je het meest ergerlijk:
-dat alles om een seksmaniak draait (het verhaal),
-dat de hoofdpersoon slecht speelt,
-staat het onderwerp je niet aan (en / of iets anders...)???
Off topic: walg je ook van je hond?
Filmkriebel
Je mag het gerust niks vinden maar met een dergelijk argument schiet niemand iets op.
madmax1
Ach niet zo zwaar aan tillen dacht hier een boeiende film te zien qua scores en het boeit me voor geen meter .
ericck
In tijden niet zo'n matige film gezien. Vrij slap en voorspelbaar verhaal, met helaas een wat Amerikaanse moraal. Een scene met een man die minutenlang door de stad rent en een shot van 5 minuten van een zangeres die niet bijzonder knap is en niet bijzonder mooi zingt, is echt te veel van het goede. Te veel aanzwellende strijkers en vanaf het begin af aan (onnodige) muziek, ook op vreemde momenten in de film.
Michael Fassbender redt de film nog een beetje door ijzersterk acteerwerk, maar verder geen aanrader.
timbo_
Het vragen om een knappe actrice die heel mooi maar vooral ook kort zingt lijkt me enorm in tegenspraak met je kritiek dat de film te Amerikaans en moralistisch is en teveel op de emotie inspeelt.
Mr Thee
- voorspelbaar? pc kwestie loopt bv. niet voorspelbaar af, de verhouding tussen hoofdpersoon en de baas is bv. niet voorspelbaar, dat de hoofdpersoon veel gaat scoren is dan weer wel voorspelbaar, maar dat "hoort" ook bij het karakter.- amerikaanse moraal?dan zou de film belerend zijn en bv met een happy end; deze film heeft een open eind: "hij blijft achter". ik ga niet ontkennen dat er überhaupt geen moraal in het verhaal is verwerkt overigens.
- zangeres knap/ mooi zingen? juist bij de doorsnee hollywoodfilm zou dat toch juist wél "perfect" zijn?
1,5 * voor een film met ijzersterk acteerwerk: bijzondere manier van beoordelen.

Splinternieuwe trailer 'Scrubs'-revival onthuld: kijkers reageren positief

Nieuwe ‘Spider-Noir’-trailer laat Nicolas Cage los in het Spider-Verse

David Thewlis (Lupin) heeft geen interesse in terugkeer naar de 'Harry Potter'-franchise

Is 'Marty Supreme' waargebeurd? Zo verschilt de film van het échte verhaal

Ruang Rak Noi Nid Mahasan
Drama / Romantiek, 2003

El Abrazo de la Serpiente
Drama / Avontuur, 2015
new york citypornografiesex addictionco-workers relationshipinternet pornself-loathing brother sister relationship