menu

I Know What You Did Last Summer (1997)

mijn stem
2,78 (1883)
1883 stemmen

Verenigde Staten
Horror / Mystery
100 minuten

geregisseerd door Jim Gillespie
met Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar en Ryan Phillippe

Twee jongens en twee meisjes zijn net klaar met hun middelbare school. Ze hebben net gefeest en gaan nog even naar het strand. Op weg naar huis rijden de vier met de auto per ongeluk iemand aan. Ze dumpen het lijk en maken de afspraak het er nooit meer over te hebben. Een jaar later, terwijl iedereen is verder gegaan met zijn of haar leven, beginnen de jongeren één voor één berichten te krijgen van iemand die zegt te weten wat er zich de vorige zomer allemaal heeft afgespeeld. En dan beginnen er doden te vallen...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=yiAlcLlJpQE

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
3,5
Goede film , Je weet niet direct wie de dader zal zijn !!! sommige acteerprestaties waren middelmatig daarom een 3,5

avatar van IH88
2,5
“Yeah, Jodie Foster tried this and a skin-ripping serial killer answered the door!”

Een echte jaren 90 slasherfilm. Groepje tieners, een fatale beslissing, een wraakzuchtige moordenaar, opvallend weinig bloed, moordpartijen die vooral buiten beeld plaatsvinden en een einde waarbij de final girl aan het langste eind trekt.

I Know What You Did Last Summer is opvallend ingetogen en het verhaal komt maar met moeite op gang. Zeker na de "moord" heeft de film lang nodig om weer een beetje de vaart erin te krijgen. De moorden zijn op één na niet al te bijzonder en eigenlijk is het niet al te spannend. Alleen op het einde was er een beetje spanning. Phillippe en vooral Gellar vond ik erg goed en Hewitt is een aardige final girl, maar wel wat kleurloos. Wat Prinze Jr. aan het doen was weet ik eigenlijk nog steeds niet. Vergeleken bij een klassieker als Scream vond ik dit maar matig.

4,0
net als scream leuke film om te zien.al meerdere malen gezien,maar blijft leuk om te zien.

avatar van N. S.
3,0
Vermakelijk, maar simpel slasherfilmpje. Zonder vernieuwingen en gore, misschien dat hier een visserman als killer wordt neer gezet, maar voor de rest niks nieuws. Dat is helemaal niet erg want ik heb me prima vermaakt en dat is, net als de spanning die aanwezig was, het belangrijkst.

Slecht geacteerd maar het past allemaal bij deze, niet zo'n bijzondere, film. De film had een aantal wendingen zonder dat ik het door had, want ik snapte er niks van in mijn eerste kijkbeurt. Nu wel uiteraard. (stuk of 5 keer gezien)

3,5
Vermakelijke slasher film

avatar van BlueJudaskiss
3,5
Na bijna 20 jaar weer een keer gezien na 'm vandaag voor 1 euro op de kop te hebben getikt. Puur jeugdsentiment, maar verder oprecht een prima slasher. Geen idee waar het gezeur over slechte acteerprestaties vandaan komt want die waren prima, hoewel Ryan Philippe écht een beetje over the top was. Lekkere sfeer - soms nog best spannend - bloedmooie meisjes en jongens in de hoofdrollen en een plot dat een beetje vergezocht is maar z'n best doet om realistisch te zijn. Erg leuke film!

3,5*

avatar van K. V.
3,5
Deze was op tv en nog eens her bekeken. Het is wel een vermakelijke film die het niet moet hebben van het moeilijke verhaal, maar weet toch te boeien van begin tot einde.
De cast was wel leuk en verder zag de film er prima uit.
Leuk om deze nog eens gezien te hebben.

avatar van Boneka
3,5
Inmiddels is deze film alweer 30!! jaar oud en nog steeds staat deze titel in mijn hoofd gegrift. Vond 'm toen best wel eng, maar het gekke is na het herzien dat ik een andere film in mijn hoofd had van een stel jongeren die in een soort blokhut bivakkeerde en een voor een het loodje legde vlakbij een meer. De moordenaar bleek een vrouw te zijn. Afijn dat was deze dus niet. Toch had ik 'm wel een keer gezien en hoewel op leeftijd is ie goed te pruimen, met name omdat het verhaal best wel goed in elkaar steekt. Moet zeggen niet elke acteur speelt even goed, maar als ik er dan toch eentje moet uithalen, dan is het wel voor Anne Heche die de rol van Missy Egan speelt. Helaas geen lange rol, maar viel bij mij wel op door haar uitstekende vertolking van de "zus van". Helaas daarna meer weinig van vernomen. Jammer! Dat geldt ook voor de rest van deze cast, maar dat terzijde. Zij blonk echt uit in deze film.

Zoals gezegd is het verhaal best goed in elkaar gezet en ondanks wat kleine plotmissers is het al met al een zeer vermakelijke film zeker voor de teenagers. We zijn natuurlijk vandaag de dag beter gewend (onlangs zag ik Don't breathe; heerlijke film), maar ondanks zijn leeftijd vind ik I know what u did last Summer zeker de moeite waard. En hoewel deel II minder is ga ik hem zeker binnenkort ook bekijken.

ps prima blu ray transfer!!

Boneka schreef:
Inmiddels is deze film alweer 30!! jaar oud...


20 jaar jaar oud!!!. De films is namelijk uit 1997, en dat opgeteld tot nu toe is toch echt 20 jaar

avatar van Boneka
3,5
Ray1976 schreef:
(quote)


20 jaar jaar oud!!!. De films is namelijk uit 1997, en dat opgeteld tot nu toe is toch echt 20 jaar


Oops

avatar van Woland
2,5
De eerste associatie die ik altijd had bij het horen van deze film was dat van een slap aftreksel van Scream. En inderdaad, dat bleek wel redelijk te kloppen: het is een vergelijkbare tienerslasher, met een mysterieuze, gemaskerde moordenaar en waar de hoofdpersonages zo in de high school, begin-universiteitsleeftijdscategorie zitten. We zien een hoop domme acties, reacties en gesprekken, Sarah Michelle Gellar die met succes de bimbo uithangt, en een niet zo interessante killer die zijn niet al te bloederige werk vooral off-screen uitvoert. Clichematig en volgens het boekje, maar alsnog, het kijkt best nog wel redelijk weg op een cheesy manier. En stiekem ben ik nu eigenlijk ook benieuwd wat ik nu vele jaren later van Scream ga vinden, als ik het ooit weer eens ga herkijken.

avatar van Ebenezer Scrooge
4,5
Leuk om na 20 jaar weer eens gezien te hebben. Destijds vond ik hem beter dan Scream, maar daar ben ik niet meer zo zeker van. Al aan het begin van de film wordt wel duidelijk dat de hoofdrolspelers eerder op uiterlijk zijn gecast dan op acteertalent, als ze op de autoweg staan en niet weten wat ze met het lijk moeten doen. Zo overdreven gespeeld allemaal, in gebaren en bewegingen vooral, alsof ze alle vier hoognodig naar de wc moeten.
Jennifer Love Hewitt is daar misschien nog wel het ergst in, met name die scène waarin ze haar armen spreidt en naar de lucht schreeuwt: 'What are you waiting for?! Ook wanneer het verhaal een jaar verder springt in de tijd en Hewitt ineens heel iemand anders is, depressief, met vettig haar en zo heel somber kijkend in zo'n lelijke slobbertrui, zo aangedikt allemaal.
Maar al met al nog steeds een prima horror, het plot zit op zich wel aardig in elkaar, er hangt een mysterieus sfeertje en de film voelt behaaglijk aan, met fijne moorden en de nodige schrikeffecten. Ook grappig om iemand nog te zien telefoneren met een knoeperd van een Bassie & Adriaan-telefoon met antenne.

avatar van Kondoro0614
3,0
Prima zit zo op de zondagmiddag al zeg ik het zelf, ‘I Know What You Did Last Summer’ is een leuke eind jaren ’90 slasher die nergens hoogstaand goed werd maar voor het algemeen wel vermakelijk over wist te komen, en op geregeld moment was hij best leuk om te volgen ondanks dat de film vol met clichés zit en natuurlijk een concept die we langzamerhand al wel gezien hebben maar, toch voelde het wel weer leuk met deze film. Heel bijzonder wist het niet te worden, de moordenaar in de film is best simpel uitgevoerd en kan weinig spanning in de film brengen, de setting is wel geinig en het verhaal is ook leuk.

De film speelt zich voornamelijk in het donker af, hier en daar heb je wat scènes die overdag geschoten zijn maar voor de echte leukere scènes moet je in de avonden wezen, niet altijd even fijn of bijzonder om te volgen. Toch, zoals ik al zei was de setting wel leuk en nam het wel een leuk sfeertje mee, maar eng was de sfeer niet echt.

- “Oh, and did this killer use his hook to cut all your hair off?”
- “No, he used scissors, asshole.”

Het verhaal was wel geinig. We volgen een groepje vrienden die na een leuk avondje feesten even gezellig gaan zitten op het strand om elkaar een horror verhaal te vertellen. Na wat geflikflooi en veel sterke drank besluiten ze weer om richting huis te gaan als ze onderweg iemand aanrijden. Ze zijn ten einde raad en besluiten het lichaam van de man (die nog leeft) in het water te dumpen. Ze sluiten een zogenoemde ‘pact’ dat niemand er ooit achter mag komen en dumpen vervolgens het levendige lichaam in het water. Één jaar later keert Julie weer richting haar moeder na een jaar op school gezeten te hebben, en ontvangt thuis een niet al verontrustend bericht, met de tekst ‘I Know What You Did Last Summer’. Ze besluit haar oude vrienden weer op te zoeken en vervolgens gaan ze kijken hoe ze dit probleem kunnen verhelpen, met aardig wat zoek en vechtwerk komen ze er wel uit, of misschien toch niet ?.

Qua moorden viel het nog wel mee, en is de film misschien iets te slap in. Buiten dat word er gelukkig nog wel bloed gebruikt maar de spanning is wel ver te zoeken. Zoals ik al zei, al om al een leuke zondagmiddag slasher film die prima en lekker weg kijkt maar, hij word nergens echt bijzonder goed.

3.0*

avatar van Shadowed
3,0
Wel leuk.

Prima verhaaltje verbonden met een aantrekkelijke cast. Love Hewitt is dan niet heel bijzonder, de keuze om Gellar hier in te zetten is uiterst aantrekkelijk. Het verhaal duurt niet al te lang en daarnaast duurt het ook niet lang voordat die vent aangereden is.

Het duurt wel lang voordat de eerste kill in beeld is, en dat is een beetje het pijnpunt. Qua spanning zitten er hier en daar wat sfeervollere scenes in en vond ik de killer altijd wel een toffe uitstraling hebben. Origineel wapen ook, die vishaak.

Voor de rest is dit wel een leuke horror, vrij standaard maar doet wat het moet doen, en dat is vermaken. Prima acteerwerk, prima spanning maar uiteindelijk was er hier en daar wat meer lompheid en bruutheid zeker welkom. Prima om een keertje gezien te hebben.

avatar van Chainsaw
3,0
Na het enorme succes van Scream schoten films als dit uit de grond en werd scenarist Kevin Williamson tijdelijk gebombardeerd tot groot genie en de redder van de horrorfilm. Dus om zijn script I Know What You Did Last Summer verfilmd te krijgen hoefde hij niet lang te leuren. Er werd een flinke cast voor aangehaald, want ook al zou je dat nu niet meer zeggen; er was een tijd dat Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Freddy Prinze Jr. en Ryan Phillipe écht grote namen waren. Regisseur Jim Gillespie daarentegen is alles behalve een grote naam, maar dat hoefde ook niet; de grootste naam achter de schermen was toch die van Williamson. De studio wilde niet voor niets de film marketen als 'van de maker van Scream', ook al stak Miramax daar een stokje voor.

Ik meende dat ik I Know What You Did Last Summer al vaak had gezien. Maar schijnbaar zat ik ook met Scary Movie - een film die ik rond mijn middelbare schooltijd vaak zag - in mijn hoofd. Dan dacht ik; ah, nu komt een geestige scène, maar dan bleek ik te denken aan de scène in de parodie. Want I Know What You Did Last Summer is opvallend humorloos, vooral vergeleken met soortgenoot Scream. De personages zijn nogal wandelende dramatische clichés en ook een tikkeltje suf. Zo’n Freddy Prinze Jr. komt niet verder dan een ‘dode Keanu Reeves blik inclusief open mond’. Ik weet nog steeds niet of dat komt door de acteur of het personage. Ik denk beide. Hoe dan ook, het viertal is geenszins memorabel en ook de kleurrijke bijrollen blijven volledig uit. Niet eens een geinige cameo. Dat deed het vervolg dan toch beter.

En soms is de film ook traag als dikke stront. Maar als de visser met haak verschijnt wordt het soms best leuk. De film is net als Scream een soort who-dunnit; ieder personage is verdacht en elk figuur, ook mensen die totaal niet op onze radar zouden verschijnen, krijgen even een moment om sinister te kijken, zodat we hen mogelijk gaan verdenken. Een hoogstaande horror is I Know What You Did Last Summer niet, de film is op veel vlakken eigenlijk best mager. Maar als slasher is het niet onaardig. De film bevat genoeg vermakelijke scènes met de visser met de haak, een best toffe verschijning. Met hem (of haar?) worden oprecht nog wel wat spannende scènes neergezet. Het maakt I Know tot een prima middle of the road horror, niets minder, maar ook zéker niets meer.

3 sterren.

avatar van Collins
2,5
Gesterkt door het succes van Scream (1996) bood regisseur Kevin Williamson nog een ander verhaaltje aan bij de filmmaatschappijen. Nog iets dat ging over tieners en een killer. Het script werd gretig aangekocht en verfilmd door Jim Gillespie. En verdorie, het lukt die Williamson weer. Weer vloeit er een publiekstrekker uit zijn pen. Hoewel ‘I know’ de parodische touch van Scream mist en iets duisterder is, raakte de film bij mij amper een gevoelige snaar.
Ik gooi de gevoelige snaren die me wel raakten, er gelijk maar in. De push-up bh’s van Sarah Michelle Gellar en Jennifer Love Hewitt. Die raakten me. Het volgende achtergrondmateriaal heb ik even van wikipedia geleend: “Gellar en Hewitt hebben de film ooit ook wel "I Know What Your Breasts Did Last Summer" genoemd. Dit refereert aan de push-up bh's die ze gedurende de film moesten dragen om zo groter lijkende borsten te hebben´ Een leuk en vermeldenswaardig weetje, vind ik. Vrouwen in horrorfilms hebben grote borsten en dat verkoopt, dacht regisseur Gillespie waarschijnlijk. Grofheid en raffinement ineen. Best pienter en eerlijk is eerlijk, in dat opzicht functioneren de gevoelige snaren uitstekend. En ja, je moet nu eenmaal wat als het verhaal verder weinig te bieden heeft.
De film is helemaal niet bijzonder. Een standaard slashertje met oninteressante leeghoofdige personages en een killer, die zeer onhandig en stijfjes gekleed gaat in een grijsgroene oliejas met bijpassend zuidwester. Tja.
’t Is nogal stumperig.
De film zit vol met dergelijke onbeholpenheid. Ook in de actie. Eén voorbeeldje. De belaagde Gellar spot tijdens een optocht een man in een oliejas. Paniek alom natuurlijk en zowaar gloort er enige spanning. Als zij vervolgens heel verrassend nog meer mannen in een oliejas waarneemt die naar de optocht zijn komen kijken, zakt de scène als een plumpudding ineen. Het dragen van een dikke en verstikkende oliejas komt daarbij ook nogal merkwaardig over omdat het stralend weer is waarin luchtige kleding passender is. De meeste mensen dragen dat dan ook. Een warme regenbestendige oliejas zoals menigeen die draagt, dient duidelijk alleen om de scène spannend en de kijker confuus te maken. Eigenlijk slaat het helemaal nergens op. Ik onderging het zuchtend.
Ondanks de negatieve insteek van dit berichtje, heb ik me vreemd genoeg nog redelijk geamuseerd. De film gaat dan wel af en toe de onnozele kant op, maar verloopt vlotjes en heeft in de vorm van aangename push-ups en enkele aardige kills, net genoeg materie om de aandacht vast te houden.
Maar toch. Het feit dat de push-ups de meeste aandacht krijgen in dit tekstje, zegt natuurlijk voldoende.

avatar van alexspyforever
2,0
Ik sluit me grotendeels aan met wat Collins over de film heeft gezegd. Het is vermakkelijk maar als de boezems van de dames het meest in het oog springen en de film voor de rest maar weinig te bieden heeft, blijf je achter met een redelijk standaard slashertje waar vele clichés weer de revue passeren. De kills zijn ook weinig creatief en nogal braaf gefilmd. Neen, je mist niets al je het niet hebt gezien.

avatar van Jeilloc
3,0
90's slasher in a nutshell. 'nuff said.

Matig acteerwerk op Jennifer Love Hewitt na en een veel te langdradig verhaal (film duurt 100 minuten maar kon ook makkelijk 85 duren en net zo impact vol zijn). Veel filler scènes al om.

Ook vertrouwde ik die Ray niet helemaal. Vond hem een geval apart.

Wel een goede soundtrack overigens.

avatar van Duke Nukem
3,5
Jennifer Love Hewitt is ook voor mij de enige die het aanzien waard is in deze film. Ik moet toegeven dat dat meer aan haar uiterlijk ligt dan aan haar acteerprestatie. Ook de anderen staan er maar wat mooi bij te wezen. Hoewel, Sarah Michelle Gellar als schoonheidskoningin is ook wat overdreven. Vooral haar neus is niet erg mooi. Freddie Prinze Jr. is wellicht de slechtste acteur in het groepje, met zijn dwaze uitdrukking en open mondje. Het was blijkbaar de bedoeling om die Max verdacht te doen lijken, de echte moordenaar wou het vriendengroepje hem doen verdenken. Wat ik dan minder geslaagd vind, want door hem meteen te vermoorden valt natuurlijk alle onduidelijkheid weg en kan hij de dader niet zijn.
Toch vind ik dit geen slechte film, ik heb hem zelfs al een tweetal keer herzien en het blijft best een leuke ervaring. Binnenkort het vervolg ook nog maar eens bekijken.

avatar van Film Pegasus
3,0
Film Pegasus (moderator)
Een typische tienerhorrorfilm uit die tijd en dat gevoel wordt nog versterkt door de cast die nadien niet veel meer opvallends gedaan hebben in de filmwereld. Opvallend is wel een kleine rol voor Johnny Galecki die 10 jaar later echt succes had als Leonard in The Big Bang Theory. De acteurs zijn geen topacteurs, maar het past wel bij dit genre. Samen met de muziek uit de tijd, waaronder onze eigen Belgische Hooverphonic!

De film ligt in de lijn van de gekende slasherfilms die gewoonlijk niet op zo'n bekendere namen kunnen rekenen. Voor de liefhebbers dus, al is het misschien eerder wat nostalgie ondertussen.

avatar van cantforgetyou
3,0
Deze film weer eens gezien nadat ik hem heb gekocht in een kringloop winkel voor 1 euro.
Toen in de bioscoop en vele jaren jonger vond ik de film best spannend.
Nu merk je de klungeligheid op die je toen niet zag. Maar ach, voor die tijd en ook voor nu best een aardige film in zijn genre. Verstand op nul, domme acties, paar schrikmomenten, mooie popjes. Wat wil je nog meer op een corona avond, waar je niks meer kunt, dan alleen thuis jezelf vermaken. Prima toch?

Gast
geplaatst: vandaag om 11:42 uur

geplaatst: vandaag om 11:42 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.