Genre: Horror / Mystery
Met onder meer: Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar en Ryan Phillippe
Releasedatum: 5 maart 1998
Bekijk via Videoland
Plot I Know What You Did Last Summer
"If you're going to bury the truth, make sure it stays buried."
Twee jongens en twee meisjes zijn net klaar met hun middelbare school. Ze hebben net gefeest en gaan nog even naar het strand. Op weg naar huis rijden de vier met de auto per ongeluk iemand aan. Ze dumpen het lijk en maken de afspraak het er nooit meer over te hebben. Een jaar later, terwijl iedereen is verder gegaan met zijn of haar leven, beginnen de jongeren één voor één berichten te krijgen van iemand die zegt te weten wat er zich de vorige zomer allemaal heeft afgespeeld. En dan beginnen er doden te vallen...
Julie James
Melissa Egan
David Caporizo
Sheriff
filmamator
Voorspelbaar slasherfilmpje met de nodige clichés. Gelukkig maakt Jennifer de film nog enigszins kijkbaar.
Matig.
pizza maniak
Snap niet wat iedreen zo bijzonder aan die Jennifer vindt. Het was echt wel Sarah Michelle Gellar die er bij mij voor zorgt dat ik de film waardeer. Vind haar ook wel een pak knapper dan Hewitt (en haar gil irriteert niet zoals die van jennifer). Dit is zeker een goede film, maar hij moet het in mijn ogen niet hebben van Hewitt. Gellar was stukken beter en haar hele achtervolgingsscène was spannender dan de rest van de hele film.
Melvin Udall
Nu bijna 15 jaar oud maar bij herziening nog best wel te pruimen. Paar sterke scenes en een briljant schrikeffect en een handvol jonge acteurs die hier de basis voor een carriere hebben gelegd. De minifilm op de bluray is trouwens cool.
DDT
Was een leuke film,Inderdaad de meeste hebben nadien leuke carriere opgebouwd,en ja @pizza maniak, ik keek vooral de film omwille van Jennifer die ik al volgde sinds Party of Five, sarah michelle gellar alias buffy,jong haar neus,nog erger dan die van Julia Roberts !!
pizza maniak
@DDT: het is dan aan Julia Roberts niet de neus die mij stoort, maar de mond. En die is bij Sarah dik in orde
movie-edje
deze film blijft zijn waarde houden.
vond het ook spannender als scream!
meer onderhoudend en ook een apart sfeertje erin.
bij scream wist ik de dader al in het midden van de film.
bij deze...............had geen idee!
lois022
Matige film, veel voorkomend scenario.
Wel wat goede schrikmomenten, maar al met al geen aanrader. 1,5 sterren.
ibendb
Deze film is echt wel een bummer.
De film heeft een goede, maar trage opbouw en in de hele film gebeurt er niet zo veel. Er zijn minder moorden dan ik hoopte. De onthulling van de moordenaar zag ik dan wel niet aankomen. Sommige achtervolgingssènes duurden voor mij veel te lang. Het acteerwerk was ook niet bijster goed en sommige acties van de personages zijn echt dom. Een kleine 2,5*.
I Know What You Did Last Summer lifte mee op het succes van de Scream, maar dat wil niet automatisch zeggen dat het een slechte slasher is.
Het eerste gedeelte is behoorlijk traag, maar wel erg sfeervol. De setting van een vissersdorp aan het water geeft het net iets extra’s. De cast doet het redelijk en het psychologische lijden, wat zij ondergaan na het bericht van de killer, komt redelijk overtuigend over. Ook de suggestieve spanning is aanwezig en dat soort spanning werkt bij mij altijd het best.
Als de eerst moord eenmaal gepleegd is, gaat het ineens rap en lijkt de spanning snel naar de achtergrond te verdwijnen. Ook zijn de moorden niet heel origineel te noemen. Toch blijft de sfeer wel sterk en het sfeertje rondom de killer zelf blijft mysterieus, waardoor het tot het einde toe vermakelijk blijft.
Leuk filmpje dus, die in het slasher genre zeker geslaagd is te noemen.
B-film die vooral z'n succes zal gekend hebben door de cast. Mooi volk bij elkaar dat uitgemoord wordt doet het blijkbaar goed. Acteren zit er niet echt in, dit is vrij cheesy moet ik zeggen. Gelukkig duurt het lang voor je weet wie er achter de moorden zit en dat helpt de film wel vooruit. Zeker geen topper, maar ondertussen al wel voldoende basis voor tal van parodieën.
Metalfist
We should have a plan. Angela Lansbury always had a plan
Langzaam maar zeker begin ik een voorliefde voor horror films te krijgen. Het is een genre dat ik altijd heb verwaarloosd maar de laatste tijd begin ik er meer en meer interesse in te krijgen en probeer ik toch om wat bekende titels mee te pakken. In mijn herinnering was I Know What You Did Last Summer nog een redelijk onderhoudende film dus was ik benieuwd wat een herziening zou brengen.
De enige reden waarom ik dit vroeger wel had gezien was Sarah Michelle Gellar. Ik heb het altijd een mooie actrice gevonden en vanwege haar rol als Buffy zal ze altijd een streepje voor hebben. Al moet ik toegeven dat ze nooit hetzelfde niveau als toen heeft weten benaderen maar dit doet ze nog redelijk leuk. Natuurlijk niet echt een uitdagende rol maar bon. Vroeger ook eens wat afleveringen van The Ghost Whisperer meegepakt dus het was ook een leuk weerzien met Jennifer Love Hewitt. In het begin leek ze nogal miscast maar naargelang de film vordert lijkt ze meer en meer in haar rol te komen. Qua mannelijk volk is de film op zich maar redelijk wisselend. Ryan Phillippe weet weer vermakelijk uit de hoek te komen en heeft net zoals in Cruel Intentions een goede chemie met Gellar hebben maar Freddie Prinze Jr. blijft toch een zwakke plek. Vooral in het eindgevecht met de visser komt hij niet echt geslaagd over. Het valt voor de rest nog op hoeveel bekende bijrollen hier eigenlijk in zitten. Johnny Galecki als Max haal je er direct uit doordat hij maar gewoon een bril moet opzetten en hij terug Leonard uit The Big Bang Theory is. Een beetje een nadeel want de scènes waar hij ruzie maakt met Barry zijn gewoon lachwekkend. Bridgette Wilson komt nog even piepen (heerlijke kill trouwens waar de moordenaar haar voortsleept aan zijn haak) en ook Anne Heche weet nog een paar amusante scènes bij elkaar te sprokkelen.
Het eerste deel van de film voelt enorm sfeervol aan. Het feestje van de jongeren, de aanrijding van de visser, ... Allemaal erg sfeervol gebracht. Als extra pluspunt is er natuurlijk ook nog de mysterieuze aanwezigheid van de killer. In het eerste gedeelte wordt hij erg suggestief voorgesteld en dat werkt erg sterk. Eenmaal hij in vol ornaat in beeld wordt gebracht verliest de film wel wat van zijn sfeer. De film zou op zich gebaseerd zijn op het boek van Lois Duncan maar die was over de verfilming compleet niet te spreken omdat ze het concept compleet hebben veranderd. I Know What You Did Last Summer is dan ook een film die af en toe is gaan kijken hoe ze het bij Scream hebben opgelost maar die kritiek is onterecht doordat Kevin Williamson (de scriptschrijver van zowel Scream als deze film) eigenlijk I Know What You Did Last Summer voor Scream heeft geschreven. Het verhaal sprak niemand aan en het werd in de ijskast gelegd tot het onverwachte succes van Scream. In ieder geval moet de film qua verhaal niet onderdoen voor zijn tegenhanger en is het tot op het laatste moment raden wie nu eigenlijk de moordenaar is. De eindscène waar Julie terug wordt aangevallen had voor mij niet gehoeven.
Sterke film die vanwege een goede cast en een solide verhaal een erg aangename zit is. Velen breken hem onterecht af als een Scream afrip maar voor mij kon het de pret niet deren. Ben in ieder geval naar deel 2 dat ik hier ook nog heb liggen.
Curriculum
Toch wel vermakelijk. Helaas beweegt de moordenaar zich weer eens voort alsof hij onoverwinnelijk is. Haalt lopend een rennend persoon in, maar desondanks wel vermakelijk.
xxERWINxx
Redelijk spannende horror film, niet zo goed als Final destination reeks, want in deze film gebeurd niet zo heel veel, maar al met al wel vermakelijke spannende film.
dualcia
Standaard tienerhorror, maar wel standaard op de goede manier
I Know What You Did Last Summer volgt de regels, maar het is nergens storend, en het is een fijne, vlotte film om te zien.
Nee, het is nergens eng, maar er hangt wel een lekker sfeertje wat je blijft vasthouden en waardoor je toch de film ingetrokken wordt.
Ik hou er wel van op z'n tijd: Zo'n tienerhorror die gewoon lekker weg kijkt, waarvan je weet wat je kunt verwachten, maar waar je toch een spannend sfeertje omheen hebt hangen.
Helaas kun je deze film ook niet meer kijken zonder aan Scary Movie te denken.
^ En dit dus. Ik had deze film al eens eerder gezien, maar het viel me nu pas op hoe bizar veel van deze film in Scary Movie zit.
Sergio Leone
Matig.
Sowieso ben ik niet zo voor horror, tenzij er een dikke knipoog aanwezig is. I Know What You Did Last Summer mist die knipoog en wilt zo serieus als de pest zijn. Goed voor mij zie ik zelf de humor in van cliché situaties zoals de dode die niet dood blijkt en dat briefje met de titel van deze film.
Verder zijn de "spannende" momentjes niet echt spannend en mist de seriemoordenaar van dienst wat mij betreft alle charme.
Ook de hoofdrolspelers missen één of andere soort présence. Stuk voor stuk zijn 't onbenulletjes, al kan Sarah Michelle Gellar nog iets maken van haar stereotypetje. Ook die kerel van The Big Bang Theory kan in z'n beperkt rolletje nog wel bekoren.
Soundtrack is ook platjes. De eindscène wordt er bij de haren bij gesleurd maar is zowat het enige met een gevoel voor zelfspot dat de film heeft. Als ik niet wist dat er een sequel - mét Jennifer Love Hewitt - is, zou ik het zowaar een leuk einde gevonden hebben.
2,5
njirem
Een snelle, netjes afgewerkte en bij vlagen effectief en spannende griezelfim. Heb er destijds van genoten.
Smallprint84
Inderdaad, ''Pizza maniak'', met SMG's neus is niks mis mee. Ik vind het een schattig en uniek neusje.
Is een trademark van haar. Verder prima mystery/slasher.
Daan258
Al een behoorlijk aantal x gezien in de afgelopen jaren, maar het blijft een prima slasher filmpje.
Vooral het eerste half uur is echt genieten. Goede sfeer en fantastische spanningsopbouw.
Lennert
Wederom een geval van 'ik ben al teveel troep gewend'. Vroeger nooit gezien omdat ik slasherfilms oersaai vind, maar de nieuwsgierigheid heeft het toch overwonnen. Viel me nog geeneens heel erg tegen, vooral Gellar deed het best aardig. Verder blijft het allemaal treurig hoe clean dit soort films zijn: weinig tot geen gore en als er iets te zien is, ziet het er nooit smerig of hard uit, maar vooral nep en duf. Toch heb ik me nog geeneens heel erg zitten ergeren aan het verhaal of acteerwerk, maar echt genieten was het zeker niet. Blijft grappig dat van die jaren '90 slashers eigenlijk alleen Scream enigszins leuk is en dat die film het hele genre nog behoorlijk op de hak neemt.
Thereisnospoon
I know what you did on friday the 13th on Halloween with your Final Destination when you
had a Nightmare on Elm Street, you made a Wrong Turn.
Zo'n beetje.
Daan258
had a Nightmare on Elm Street, you made a Wrong Turn.
Zo'n beetje.
Hahaha
TornadoEF5
Hochja, één van de betere slasherfilms.
Vermakelijk, meer niet.
Richard_Voorhees
Indertijd een box office hit in de US en mede daardoor hebben veel van de castleden later een mooie carrière kunnen opbouwen.
Het is een niet heel originele slasher, maar de spanning komt nog best goed over. Vooral in het begin wanneer je als kijker echt nog geen idee hebt wie de moordenaar is. Het hele tienerliefde gedoe er rondom komt dan weer een stuk ongeloofwaardiger over.
Vermakelijk, maar meer dan dat ook niet.
Richard_Voorhees
Volgend jaar zal de remake verschijnen.
Aan de hand van deze opmerking even gegoogled en deze staat inderdaad al op imdb. De regie zal als het goed is van Breck Eisner zijn. Die bracht in 2010 al eerder een remake uit: The Crazies (origineel is van George Romero uit 1973).
Dat was een film die al aardig gedateerd was volgens een aantal mensen die ik er weleens over gehoord heb (ik heb zelf het origineel nooit gezien). Bij deze film heb ik zoiets van: waarom een al niet heel interessante "jonge" slasher remaken?
Afijn, het volgzame horrorpubliek zal het wel weer innemen. De US release staat voorlopig op 20 mei 2016.
tattoobob
Aan de hand van deze opmerking een gegoogled en deze staat inderdaad al op imdb. De regie zal als het goed is van Breck Eisner zijn. Die bracht in 2010 al eerder een remake uit: The Crazies (origineel is van George Romero uit 1973).
Dank je voor de mooie aanvulling
Flat Eric
Mja. Ik denk dat ik hem ergens in de 90's wel eens eerder heb gezien want bij het herzien kwamen flarden me wel bekend voor.
Dan was ik dus toen al niet onder de indruk en nu bij de herziening dus ook niet.
Vrij makkelijke scare en slash momenten, matig verhaal en uitkomst en slecht geacteerd.
Eigenlijk was het eerder grappig i.p.v. griezelig om deze film te bekijken.

I Know What You Did Last Summer
2025

I'll Always Know What You Did Last Summer
2006

I Still Know What You Did Last Summer
1998

Jennifer Love Hewitt keert mogelijk terug in nieuwe 'I Know What You Did Last Summer': 'Er worden gesprekken gevoerd!'

Van film naar serie: Amazon presenteert trailer 'I Know What You Did Last Summer'

Seriebewerking horrorklassieker 'I Know What You Did Last Summer' in de maak voor Amazon Prime

12 Angry Men
Drama, 1957