• 9.382.195 stemmen

Captain America: The First Avenger (2011)

Actie / Avontuur | 124 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Joe Johnston

Met onder meer: Chris Evans, Hugo Weaving en Tommy Lee Jones

Gesproken taal: Frans, Noors en Engels

Releasedatum: 28 juli 2011

Plot Captain America: The First Avenger

"When patriots become heroes"

Een dappere, maar zachtaardige jonge soldaat genaamd Steve Rogers moet aan een aantal experimenten deelnemen voor het Amerikaanse leger, het zogenaamde Super Soldier programma. Maar wanneer het experiment wordt stopgezet besluiten ze Steve te gebruiken om het imago van het Amerikaanse leger te verbeteren.

Captain America / Steve Rogers

Peggy Carter

James Buchanan 'Bucky' Barnes

Colonel Chester Phillips

Johann Schmidt / Red Skull

Howard Stark

Dr. Abraham Erskine

Dr. Arnim Zola

Gewoon precies wat ik er van verwachte!

Iemand die de verhalen kent zal, net als mij, vinden dat dit een aardige verfilming is. Natuurlijk, het kan altijd beter, maar je kunt niet verwachten dat er aan iedereens wensen wordt voldaan.

4,5 van mij

avatar van jipt

jipt

Domme patriottistische sci-fi onzin met genoeg actie om het leuk te houden. 3*tje

avatar van Minotaures

Minotaures

''I've knocked out Adolf Hitler over 200 times.''

Het allereerste Avenger wordt ook niet echt geweldig neergezet hier.

Het verhaal volgt een jonge knul uit Brooklyn in de jaren '40, Steve Rogers. Hij wilt graag in het leger, maar zijn lengte en allergiess maken het hem moeilijk. Totdat hij door professor Erskine wordt opgemerkt en uit tientallen andere 'echte' soldaten uitgekozen om als 1ste de Super Soldier
(of de SS...) programma te volgen. Het experiment lukt en Rogers is van een scharminkel naar een klerekast getoverd met superkrachten. Hij wordt wederom niet toegelaten in het leger, maar eerder gebruikt om de oorlog te helpen financieren door toneelstukjes te spelen. Totdat hij alleen een reddingsmissie uitvoert en zo enkele honderden Amerikaanse gevangenen bevrijdt. Vanaf dan is hij aanvoerder van een Amerikaanse elite-eenheid die achter de Duitse Hydra organisatie, Red Skull en zijn leger van Duitse supersoldaten aangaan om ze te vernietigen.

Het gaat over Rogers tijdens de 2de WO, dus de personages bestaan voornamelijk uit Amerikanen en Duitsers. Als eerst heb je Steve Rogers, een rustig en aardig jongen die het al te moeilijk heeft met de dames. Atwell speelt als een mooie officier die een rol speelt met de Super Soldier experiment. Stan doet mee als soldaat en beste vriend van Rogers, hij hoort bij de elite-eenheid. De overige eenheid bestaan uit een Franse, een Ierse en Amerikaanse soldaten. Lee Jones is een kolonel en bevelgever van een complete divisie (enige divisie wat met Hydra in gevecht raakt). Uiteraard komt een bekend figuur en grootvader der moderne technologie van toen, Howard Stark, Tony Stark's (Ironman) vader, ook in voor. Een uitvinder van verschillende apparaten en medewerker van de Super Soldier experiment. Op het einde komt S.H.I.E.L.D. aanvoerder Nick Fury (L. Jackson) in voor om zijn 1ste winst te rekruteren. Aan 'the dark side' heb je natuurlijk de Duitser. Niet over de Wehrmacht, SS of Luftwaffe, maar Hydra. Een organisatie die ook indrukwekkende technologie bezitten. Hier maken ze hun wapens, bunkers, kleding en tanks mee. Als hoofdprofessor heb je Dr. Zola, de rechterhand van Johann Schmidt (Red Skull). Hij is een wat oudere experiment van Dr. Erskine die zijn eigen ideeën heeft om de oorlog te winnen, de wereld te veroveren en goddelijke krachten te bezitten.

De strips heb ik nooit gelezen, dus ik kan er niet 100% over oordelen. Er zijn wel wat dingen die teleurstellend waren voor zo'n bekend icoon. Er is hier geen uitdaging voor Captain America. Alle Hydra 'supersoldaten' worden door zijn boomerang-schild als grassprieten bewerkt. In de hele film speelt er een fantasy wereld met technologie, die nog niet eens nu is uitgevonden, tijdens de jaren '40, maar Amerika's elite-eenheid loopt rustig met Cal. 44, BAR's, Sten's en andere wapens van toen tegen een overmacht aan Hydra soldaten met laserwapens en superoutfits. En nog worden de Hydra soldaten in de pan gehakt door nog geen 6 man met normale wapens. Er zit totaal geen spanning of onvoorspelbaarheid qua actie in.

Over patriotisme zal ik niets zeggen, aangezien dit een 100% 'God bless America' film is. Ik heb alleen het idee dat het niet om Cap'n America gaat, maar om z'n schild waar die iedereen met de grond gelijk maakt. Net of die zelf geen andere vaardigheden bezit dan het werpen van z'n schild. Z'n outfit wijkt ook van de comics qua materiaal. Hij gebruikt bijv. geen pistool en andere riemen met magazijnen en andere foefjes. De bad guy Red Skull is best een aardig concept, alleen de uitwerking is niet al te best. Dan heb ik het over de effecten. In dit geval vind ik Karl Kroenen uit Hellboy beter qua effecten en verschijning. Red Skull en prof. Zola zijn niet echt een geweldig duo wat Marvel heeft voortgebracht.

De liefdestrekjes tussen Atwell en Evans kwam wel wat rustiger over dan andere superhelden films. Niet geforceerd, wel aanwezig maar toch als achtergrond. Het komt ook niet verder dan dat ze elkaar lang nakijken of elkaar opzoeken. Niets mis mee en toch wat anders dan het hevig gezoen...

Het eerste deel is, zoals een aantal keren genoemd, zwak en saai. Er zit weinig tempo in en het draait eigenlijk om de transformatie van Evans. Er zit ook wat bootcamp stukjes tussen en zo nu en dan Hydra's voortgangen. Pas in het 2de uur van de film zit er wat actie in; reddingsmissie, aanval op Hydra's fabrieken, Zola's ontvoering en het laatste gevecht tussen Red Skull en Captain America. De gevechten zagen er nog wel redelijk uit, alleen het gegooi met de schild en overwinnelijke oude wapens tegen de verliezende futuristische komt ook niet geheel recht. De effecten waren ook niet altijd geweldig om naar te kijken. Juist omdat de effecten vaak worden gebruikt bij volle shots geeft het je de gevoel alsof je naar zo'n green/blue screen staat te kijken. Als gemiddelde waren de actiescènes en effecten geen lust voor het oog, maar wel prima te volgen en vermakelijk om te zien.

De setting en decors zijn wel aardig, zo heb je shots in New York, de Alpen, verschillende Hydra kampen en fabrieken en Amerikaanse bootcamps en slagvelden. Er is daar goed gebruik van gemaakt. Het einde vond ik wel onvoorspelbaar. Maar dat is simpelweg om Captain America als 1ste in The Avengers toe te laten tijdens de 21ste eeuw.

De film zelf vind ik niet geweldig in vergelijking met andere Marvel films zoals X-Men, Thor, Spider-Man en Ironman. Het zou wel een aanwinst zijn om bij de rest van de superheldenfilms te plaatsen.

Een film waar er veel meer kwaliteit in had kunnen zitten en er toch niets mee is gedaan. Het is vermakelijk, maar dan op een simpele manier. Het had beter gekund...

avatar van david bohm

david bohm

Film die zichzelf niet al te serieus neemt wat gezien het verhaal begrijpelijk is.Ook het potsierlijke gedoe met het schild wekt weinig realiteitszin op. Deze instelling levert toch een uiterst kijkbare film op. Het acteerwerk is maar zozo maar het verhaal wordt met enthousiasme gebracht door de makers. Echt goed is de film niet, maar zeker ook niet slecht. Er schijnen ook een paar grappen gemaakt te zijn, die heb ik gemist. Puntje van kritiek is dat de kapitein een behoorlijk saai personage is.

avatar van El ralpho

El ralpho

From zero to hero

Tegenvallende productie van de Marvel studios. Het was een aantal jaren geleden allemaal nog uitstekend in orde met de Blade reeks, spider-man films en de X-men franchise maar de poel der creativiteit leek niet alleen in bijvoorbeeld Thor maar nu ook in Captain America behoorlijk dood te bloeden.

Er bekruipt mij simpelweg het gevoel dat er veel minder werk en passie in de hedendaagse werkjes is gaan zitten dan dat bij eerdere werken het geval was. Wat men nu voorgeschoteld krijgt is een clichématig superhelden verhaal waar weinig moeite in gestoken lijkt te zijn waardoor er constant in mij opkwam dat hier veel meer in had kunnen zitten.

Al het enthousiasme lijkt in het Avengers project te gaan zitten wat al jaren lang met veel bombarie in de verscheidene films wordt aangekondigd. Voor een gedeelte van de helden die in de film naar voren komen was al dan niet of nog niet recentelijk genoeg een film uitgebracht dus worden films zoals Thor en Captain America nu nog maar even uit de grond gestampt.

Natuurlijk bevatten dit soort films altijd wel de nodige cliche's maar het hele script, het einde en de teleurstellende presentatie van Red Skull die in mijn verbeelding veel dreigender en gevaarlijker over leek te komen in de comics en cartoons destijds doen deze productie toch echt een beetje de das om.

Misschien ontgroei ik de superhelden een beetje en vallen herzieningen van bijvoorbeeld X-men en Spiderman me nu ook tegen. Echter heb ik nu echt het gevoel dat ik het allemaal wel ken en zo onderhand ook wel een beetje gezien heb met dit soort verfilmingen. Er kan veel meer mee gedaan worden. Niet in de zin van de presentatie, acteurs of effecten, maar in de zin van een sterker script wat minder gemakkelijk is en me weer als vanouds weet weg te blazen. Nu lijkt het ''Wow'' effect een beetje verloren te zijn.

avatar van scorsese

Matige comicbook ferfilming waarin gewerkt wordt aan een supersoldaat ten tijde van de tweede wereldoorlog. Het verhaal en de personages weten niet echt te boeien en ook het verloop kent weinig verrassingen. De actie-scenes zien er wel goed uit, maar zijn vooral tijdens de eerste helft nogal spaarzaam. De special-effects zien er ook goed uit, vooral de dunnere versie van Chris Evans is erg overtuigend. Net geen 3.0 sterren.

avatar van Zinema

Oud nieuws in 3D.

Deze zoveelste Marvel is misschien niet de beste, maar het 3D rondt een en ander af naar boven. De extra dimensie komt hier de film namelijk ten goede uit. Onderliggend is een Indiana Jones-achtige avonturenfilm die ondanks de mooie verpakking weinig nieuws onder de zon biedt. Een Spielberg in goede doen wordt hier dan ook met node gemist.

Goed.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Prima film hoor, geen super topper maar wel een film die goed wegkijkt. Tommy Lee Jones stal op veel momenten de show, wat een held is het toch ook

Voor de rest veel goede beelden en leuk om te zien hoe de Captain ook voor die periode was. Het kriele mannetje met astma veranderde opeens in iets wat veel mensen deed verbazen. Verder een prima Cast en daarom een 3,5*.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Redelijke comicverfilming maar van het begin voel je al aan dat Captain America de proporties mist van een succesvolle comicverfilming. Vooral voor een gerenommeerde superhero als Captain America. Setting is saai, fotografisch ook lelijk, een verkeerde cast en ook de verkeerde regisseur. Het kijkt allemaal wel lekker weg maar ook niet meer dan dat.

Narratief loopt het niet lekker en ook duurt de opbouw te lang. Als de setting dan al niet interessant genoeg is hou je erg weinig over. Zoals AC1 al aangeeft is dat ook puur te danke naan de hand van marvel, die al niet al te eigenzinnige comics in hun stal hebben staan maar als hun dan nog je verplichte infantiele films te maken houdt het wel op. Allemaal te straight forward en formule werk en ook qua production value niet echt goed. Zeer vermakelijke middelmaat, dat wel.

Inwisselbaar lovestory, een villain die de lachers op zijn hand krijgt. Einde is met Fury is dan wel weer aardig en het missed date principe maar helaas is de core gewoon vrij inspiratieloos.

avatar van Leno

Leno

Redelijk mislukte film die bol staat van de actie maar het hoe en waarom is ver te zoeken. De verplichte opbouw waarin alles verklaard moet worden is volgens het boekje en zodra dat is afgehandeld wordt het er niet interessanter op. Jammer ook dat de slechterik niet best is uitgewerkt en uiteraard een soort van romance die nergens op is gebaseerd.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Captain America is van alle Marvel figuren natuurlijk wel het braafste jongetje van de klas. Dat geeft hem onmiddelijk het nadeel van de twijfel. Maar hij heeft een pak met stars and stripes, dat is dan wel weer cool.

De introductie van het personage vind ik mooi verteld, al barst het glazuur van je tanden als je geforceerd door je strot geduwd krijgt dat de Captain datgene belichaamt waar America voor staat: verantwoordelijkheid, nooit opgeven en zelfopoffering.

De metaforen en vooruitwijzigen zijn een beetje kinderachtig maar hey, je kijkt naar een film over een gekostumeerde idioot uit een stripboek dus de kijker is over het algemeen ook kinderachtig. Ik in elk geval wel.

Ik ken de strips niet, maar weet wel dat de strip rond Captain America ontstond rond WOII dus vind ik het mooi dat ze trouw zijn gebleven aan de bron van het verhaal. De nazi's vond ik geen moment imponeren, uiteraard zijn het zwarte mannetjes met gasmaskers om ze eng te maken. Ik vond Hugo Weaving vrij zwak en zijn personage ook waardeloos. Je voelt als kijker niet echt dat hij heel gemeen is, hij is vooral lachwekkend met zijn tomatensmoel.

Dit is een film die gebaat zou zijn bij een wat meer adult-rating waarbij hij eerst wat gruwelijkheden begaat, zodat je als kijker hem echt gaat haten. Ik vond hem een beetje vergelijkbaar met Shredder in de 1987-cartoons. In plaats van Bebop en Rocksteady, heeft hij een archetypisch professortje met vlinderstrikje als hulpje. Een beetje potsierlijk allemaal.

Toch een boeiende film, met name door de rustige opbouw en goede sfeer.

avatar van Spetie

Zo dit was de laatste van de superheldenfilms, die ik nog moest zien, voor ik me aan The Avengers ga wagen,maar het is zeker niet de beste. Wat heet, ik vind het zelfs de minste van allemaal.

Vooral Captain America zelf is een weinig bijzondere held, en wordt ook niet al te best gespeeld door Chris Evans. Hetzelfde geldt voor Hugo Weaving als de schurk. Hij doet precies wat je zou verwachten en speelt op de automatische piloot.

Verder miste ik hier vooral leuke humor. Er waren wel pogingen toe, maar die kwamen vaak niet goed uit de verf. Gelukkig zit er dan nog een hoop actie in de film. Op zich niet heel bijzonder maar wel onderhoudend, waarbij gezegd moet worden dat de CGI er gewoon behoorlijk goed uitziet.

Zo ik hoop dat alle actiehelden samen wel een betere film oplevert. De Iron Man films bevielen goed, maar de rest was hooguit redelijk. Captain America zelf scoort echter een onvoldoende.

avatar van K. V.

K. V.

Deze had 'k nog niet gezien, maar omdat de Marvel verfilmingen meestal wel goed zijn, deze ook eens bekeken. 'k vond het een vermakelijke film met een boeiend verhaal, ondanks de langere speelduur. Ook de cast kon me wel bekoren.

'k vond hem de moeite om gezien te hebben.

avatar van Decec

Decec

Een uitstekend SF/Avonturen film...

Uitstekend verhaal...

Uitstekend acteerwerk...

Wel leuk bekende acteurs...

Tommy Lee Jones, Hugo Weaving, Stanley Tucci, Samuel L. Jackson en

Toby Jones....

Prachtige effect (SF)...

Uitstekend achtergrond muziek/geluid (Dolby Digital)...

SF is mijn goede smaak en heerlijk genoten...

avatar van Perry Meer

Perry Meer

de film had wat mij betreft eerder op gang mogen komen, na een half uur

weet ik het wel van die dunne armpjes, daar en daar ben ik in elkaar geslagen

en ik ben zo zielig want ik wil het leger in, crybaby.

toch is het wel een grappig film, het ziet er mooi uit

en die Duitsers hebben leuke motoren en een gave kar

Het personage Captain America is vooral leuk voor de Amerikanen.

2,5 ster

avatar van frolunda

frolunda

Een combinatie van science-fiction,oorlog en kinderfilm waar wel wat meer had ingezeten.Het begin en het einde waren wel aardig net als de karakters Zola en Peggy maar voor het grootste deel was dit flink onder de maat.Oorlog moet grimmig zijn en niet luchtig.Conclusie; domme superhelden film die met 2 sterren door mij nog royaal wordt beloond.

avatar van Snorren

Snorren

Een wat mindere Marvel. Door de sterke kwaliteit heb ik nog wel wat kijkplezier gehad maar het verhaal was echt wat te luchtig. De film begon wel met een fijne sfeer en het eerste uur hield het verhaal mijn aandacht wel, maar daarna ging het hard achteruit. Als comicverfilming verwacht ik toch wel wat meer. Wel heb ik, zoals altijd, genoten van Tommy Lee Jones.

avatar van schram101

schram101

Prima avonturenfilm die boeiend blijft over de hele speelduur.

Na gisteren zijn Noorse Avengers-collega aan het werk te hebben gezien in het tegenvallende Thor was vandaag Captain America aan de beurt. Welke van de twee mijn hoogste verwachtingen had. En nu mogen we concluderen dat de verwachtingen die de trailers scheppen wat dat betreft klopten.

Steve Rogers is een lekker patriottische held die de uitstraling heeft die een superheld nodig hebt. Zeker door dat coole stars-and-stripes pak. Voor de rest ook prima neergezet door Chris Evans.De cast telt overigens een aardig aantal bekende koppen, maar écht noemenswaardige prestaties heb ik niet gezien al blijft Tommy Lee Jones natuurlijk één van de grootsten.

Visueel is het allemaal onderhoudend; de futuristische setting in jaren 50 komt prima uit de verf. Ook het CGI-lijfje van Evans zag er prima uit. De villain had iets beter gekund, maar heb ik daarentegen ook wel eens slechter gezien. Juist de villains zijn diegene die mij bij het kijken van een superheldenprent wel eens tegen gaan staan. Te nep, te irritant of te lelijk. Red Skull is echter nog redelijk te doen.

Uiteindelijk een heel redelijke beoordeling en dat komt vooral omdat ik Captain America op de een of andere manier een echte superheld vind.

avatar van ibendb

ibendb

Ongeloofwaardig, vreemd en te weinig actie, maar toch een goede superheldenfilm.

Van The Avengers is Captain America mijn favoriet, dus moest ik deze film maar eens zien. De film komt redelijk traag op gang en je ziet pas de échte Captain wanneer de film al driekwart gepasseerd is. Dit vond ik best jammer, aangezien zijn pak en schild geweldig zijn. Chris Evans zet hier een goede held neer.

Verder vond ik de bad guy ook redelijk leuk. Soms zag hij er te fake uit, maar toch viel hij mee. Veel bekende namen als Tommy Lee Jones en Dominic Cooper doen mee, en dit was toch een aangename verassing. Het einde met de introductie van Nick Fury, en tevens een inleiding van The Avengers vond ik erg goed gevonden. Nu op naar Thor, Iron Man en Hulk.

Een dikke 3,5* voor Cpt. America!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Vreselijk slechte film. Het lijkt of de makers van deze 'Captain America' er echt totaal geen zin in hadden tijdens het maken van deze film. Wat een oninteressant, saai en inspiratieloos zootje dit.

Klein, dun kneusje wordt brede stoere held door één of ander experiment. Tsja. Ook jammer dat deze zogenaamde held niks bijzonders is; niet stoer, geen humor, geen brute skills, niks. Gooi die gast midden in de 2e Wereldoorlog en laat 'm met z'n clichématige vriendjes tegen een stel nepnazi's vechten die ondanks het feit dat ze ''superwapens'' hebben toch niks kunnen beginnen tegen onze Amerikaanse vrienden.

Het zal allemaal wel. Captain Amerika zelf ramt er maar wat op los met z'n schild; nou daar moeten we als kijker heel erg blij van worden zeker. Owh ja, hij kan ook nog ver springen. Gaap. Jammer dat Weaving zich leent voor dit soort rollen; die rode hasses van hem in deze film ziet er niet uit. Voor de rest bakt-ie er ook weinig van met z'n onnozele accent. Evans insgelijks, die gast heeft ook niks.

Red Skull mag samen met z'n kleine dikke professor-vriendje ook wel de boeken in als meest kansloze slechterikkenduo. Echt te dom voor woorden. Het verhaal, de bad-guys, de held(en) en natuurlijk het belabberde liefdesverhaaltje; allemaal drie keer niks. Snel vergeten deze ellende.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer een vermakelijke superhero filmpje die toch wel fraai en mooi is opgebouwd. Ik vond de combinatie van een W0 2 film met een superhelden verhaal erdoorheen nog best wel goed werken. De beelden en de settings zien er ook bijzonder goed uit, maar ook komen er genoeg retro-futuristische dingetjes aan bod in de tweede wereld oorlog. Chris Evans doet ook prima zijn rol als groentje soldaat Steve Rogers en die ook uiteindelijk Captain America word door een experiment. En ja wat we dan krijgen? Gewoon weer het ouderwetse superhelden thema, maar dit keer tegen Nazi's. De film is ook kwa actie niet verkeerd, kogels vliegen om je oren en de spektakelscenes zijn verbluffend. Dat Amerikaanse patriotisme blijf ik nog wel vervelend vinden. Het einde is ook vrij typisch.

Een prima comic-verfilming alweer. Op naar de volgende.

avatar van Lucaij

Lucaij

Vond het maar pulp.

Ik dacht al dat de film pattriotisch-Amerikaans zou zijn, maar het lag er hier wel erg dik op. Captain America slacht met zijn schildje nazi's af alsof het kinderen zijn. De nazi's waren in de tweede wereldoorlog gevreesd, maar daar zie je niks van terug in deze film.

Captain America is bedacht in de jaren 40 en dat zie je overal aan terug. Het lijkt wel rechtstreekste propaganda uit die tijd, met de technieken van nu. Het is allemaal wel een beetje achterhaald. Pluspuntje was wel dat Captain America realistisch uitzag als klein iel mannetje.

Ik heb het gevoel dat deze film zonder inspiratie is gemaakt om toch nog even Captain America te introduceren voor The Avengers.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed genoeg.

Mijn eerste kennismaking met Captain America is alweer een dik jaar geleden, in The Avengers. Echt vrolijk werd ik toen niet van hem en misschien daarom dat ik zijn introfilm wat liet wachten.

Helemaal terecht is dat niet, want Captain America: The First Avenger is stukken beter dan zo'n Thor of Iron Man 2. Er zijn echter twee grote manco's: de slechterik en het gebrek aan zelfspot.

Verder is dit een evenwichtige avonturenfilm, voorzien van een hoog tempo en vlot voorgeschoteld.

Daarom had het een betere hoofdrolspeler verdiend. Chris Evans - wel voorzien van een serieuze kas, amai - is niet slecht, maar ik verwacht meer dan dat. Hij heeft daarbij nog het geluk dat hij met Hayley Atwell een frisse tegenspeelster heeft.

Stanley Tucci en de immer droge Tommy Lee Jones zorgen ook nog voor leuke bijrollen; Hugo Weaving en zijn kabouter zijn dan weer te idioot voor woorden.

Regisseur Joe Johnston - de naam klinkt mij niet meteen bekend in de oren - heeft z'n job vrij degelijk gedaan. Naast een vlot verteld geheel bevat de film genoeg actie. Een groot voordeel is dat de CGI er verrassend goed uitziet - de kleine Evans is top. De makers hebben echter te veel CGI gebruikt, waardoor sommige scènes in hun geheel op een computerspelletje lijken.

Captain America's pakje is mij ook meegevallen (behalve die A op z'n kop) - zijn schild levert dynamische actietaferelen op. Red Skull met z'n rooie kop is dan weer te belachelijk voor woorden.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Qua over the top actie kun je beter een andere superhelden film gaan kijken. De hele setting van WWII leent zich uiteraard ook niet echt voor actiescenes zoals in Iron Man. Desalniettemin is Captain America best vermakelijk. Niet bijzonder en ook zeker niet m'n favoriete superheld maar een voldoende is 't zeker.

avatar van Kondoro

Kondoro

Leuk vermakelijke film met aardig wat actie stukjes.

Alleen jammer dat het bij also DC en Marvel altijd. Dit is de super held die blijven altijd leven...

Lijkt me ook wel is leuk om Superman ofzo dood te zien gaan en dat ze daarna een nieuwe ontwerpen.

Dat lijkt me nog wel es leuk.

Ik raak er namelijk een beetje naar uitgekeken al die standaard superhelden...

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Ik heb weinig tot niks met de superheld Captain America. Hij heeft geen toffe superkrachten. Ook zijn hele voorkomen straalt in deze film niks uit. Erg vlak karakter. Superman mag dan een nerdje zijn wanneer hij de wereld niet hoeft te redden, maar dan nog heeft hij een persoonlijkheid meegekregen. Batman net zo. Die zet zijn zware stem op en heeft veel gave snufjes. Captain America heeft zijn schildje, joepie!

De schurk is lachwekkend. Erg jammer dat een topacteur als Weaving zich hier voor leent. Tuurlijk is hij als V ook een soort van superheld geweest, maar daar ging ondanks dat hij de gehele film een masker ophad nog meer kracht vanuit.

De soldaten zien er zoals ik hieronder las meer uit als een soort Stormtroopers.

Erg jammer. Had liever echte Duitse rotkoppen gezien. Het wordt allemaal wat teveel Sci-fi zo.

Evans vind ik ook geen geweldige acteur. In The Fantastic Four is het ook al zo'n bijdehand sjappietje. Erg vlak speelt die hier. Geen enkel moment het idee naar een superheld te kijken

De bijrollen maken nog wel iets goed. Jones en Atwell doen hun best om er nog iets van te maken.

Sommige scenes waren het aanzien nog wel waard en het is ook niet dat ik de hele tijd zat te gapen of zo, maar spannend werd het helaas nergens.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik verbaas me over het lage gemiddelde, want ik heb me echt kostelijk vermaakt en meestal zit ik ruim onder het gemiddelde bij actiefilms als dat al laag is.

Enfin, dat vermaak slaat vooral op het tweede deel en sporadisch op de eerste helft, want dat eerste deel is gewoon te langdradig. Niet dat ik het graag anders had gezien, want het eerste deel is nodig, maar iets snediger gemonteerd had wel gemogen. Maar dat is gevoel wat een regisseur moet hebben en Johnston heeft dat overduidelijk niet. Het tweede deel gaat dan een versnelling hoger en is daarmee gewoon zeer plezant. De actie is altijd goed en overzichtelijk, nooit ongeloofwaardig, maar is helaas ook wat saai in beeld gezet. Daarnaast heeft Captain America het te makkelijk waardoor het ook nooit echt spannend wordt.

Niettemin kent juist de eerste helft inhoudelijk wat interessantere punten. Een Captain America die belangrijker wordt geacht voor de camera's en in shows dan op het slagveld (sowieso de beste scène van de film) - ja, daar zeggen de makers toch wel iets mee. Niet dat het gelijk ideeënliteratuur van Nietzsche of Dostojevski omver stoot, maar toch, dit is meer inhoud dan de gemiddelde actiefilm. En de vele knipoogjes naar Indiana Jones en Star Wars zijn gewoon leuk (niet geheel toevallig films die ik ook zeer goed kan hebben).

Verder is de muziek aardig, camerawerk redelijk maar vooral production design echt heerlijk. Het is echt retro zoals dat ook in First Class was. Het speelt vroeger, maar ziet er allemaal net wat gelikter uit. En dat past best in de nonsens die de film is. Evans is wat saai maar dat past hem wel en Weaving doet zijn best maar is nooit heel dreigend. Wel kudo's voor Lee Jones en ten slotte Hayley Atwell als snoepje voor het oog, want mooi uitzien, haar enige taak, doet ze voortreffelijk met dat kapsel (daar houd ik echt van) en de lipstick.

Dus zeer vermaakt met sterke en zwakke punten. 3,5*.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

“Whatever happens tomorrow, you must promise me one thing. That you will stay who you are, not a perfect soldier, but a good man.”

Sinds 2000 worden we letterlijk overspoeld door verfilmingen van Marvel striphelden. Even een kleine opsomming : X-Men,Blade,Spider Man,Daredevil,The Hulk,The Punisher,Elektra,Fantastic Four,Ghost Rider,Iron Man,Thor,Wolverine,The Avengers,Guardians of the Galaxy … Redelijk indrukwekkend. En dit jaar wordt dan de opvolger van “Captain America : Winter Soldier” voorgesteld, waarover ik in de vakliteratuur zoveel goeds lees. Als voorbereiding hierop was ik dan ook verplicht om de eerste film van “Captain America” eens te bekijken. Kwestie van voorbereid te zijn.

Captain America is geïntroduceerd voor de Tweede Wereldoorlog door Marvel en was immens populair onder de Amerikaanse troepen. Hij nam het dan ook op tegen de Nazi’s,de japanners en andere vijanden van de VS. Na de 2de wereldoorlog vocht hij tegen communisten gedurende de Koude Oorlog. Hij werd een beetje in de vergeethoek gedrumd en tenslotte nog eens ingelijfd bij The Avengers. In tegenstelling tot andere Marvel superhelden, beschikt hij niet echt over superkrachten en moet hij zich redden door zijn immense spierballen.

Lees mijn volledige mening hier ...

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Captain America mag dan wel de 'First Avenger' zijn, hij was wel de laatste die pas zijn eigen film kreeg. Ik moet zeggen dat ik niet zo bekend ben met de figuren van Marvel. Iron Man had ik voor 2008 nog nooit van gehoord, Thor kende ik uitsluitend van de Noorse mythologie en Captain America had ik wel eens van gehoord, maar nog nooit een strip van gelezen. De Hulk ken ik alleen van de tv-serie uit de jaren 70 met Bill Bixby en Lou Ferrigno. Ik ben een groot liefhebber van die serie, maar de stripreeks rondom de groene geweldenaar kon mij nooit zo bekoren.

Voordat ik de film Captain America: The First Avenger destijds in de bioscoop zag, had ik geen enkele kennis over het personage en eventuele schurken. Dit soort films spreken mij altijd wel aan en het liefst zie ik ze dan ook in de bioscoop, waar het actiespektakel toch altijd beter tot zijn recht komt dan thuis op de tv.

Voor de regie werd Joe Johnston aangetrokken. Deze heeft enigszins ervaring met het maken van een superheldenfilm, want in de jaren 90 leverde hij ooit de prima actiefilm The Rocketeer af. Hoewel Captain America dat niveau niet weet te behalen, is het toch een uitermate onderhoudende film geworden. Het verhaal wordt vlot verteld en Chris Evans is een goede Captain, maar het moet gezegd worden dat deze superheld één van de saaiste helden uit de Marvel-collectie is. De schurk Red Skull is dan ook een veel interessanter personage en die wordt hier met verve vertolkt door Hugo Weaving. In de bijrollen vallen vooral Tommy Lee Jones en Stanley Tucci op. De actie wordt spectaculair in beeld gebracht, waardoor deze film nergens verveeld.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Captain America is toch een beetje een superheld die je moet liggen. Enerzijds zijn er een hoop mensen die dit een frisse Marvel verfilming vonden, terwijl anderen het als ronduit stupide ervaarden. Het grote publiek dat op Batman of Spider-Man afkomt, wordt bij lange na niet gehaald. Persoonlijk kon ik me hier toch wel mee vermaken.

Ik zat niet te wachten op een inhoudelijk hoogstaande film. Gelukkig kreeg ik die ook niet. Met de eerste paar scènes wordt al meteen de toon van de film gezet. Overdreven, maar ik had ook niet anders verwacht. Hugo Weaving blijf ik een goede acteur vinden, al werkte zijn accent hem hier meermaals tegen. Red Skull, die erg deed denken aan een nakomeling van Darth Maul en Voldemort, is een leuke villain, maar is tegelijkertijd ook niet zo bijzonder als je in eerste instantie zou vermoeden. Chris Evans doet het wel goed als het titelpersonage. Ik had 'm nog nooit eerder aan het werk gezien, maar hij hield zich goed staande. Haley Atwell was, naast dat ze er goed uitzag, ook in haar acteerwerk goed op dreef. Tommy Lee Jones was aardig, maar zijn karakter was er wel zo eentje die we al tig andere films voorbij hebben zien komen (altijd maar de good-guy 'tegenwerken' tot op een zeker moment).

Met de special effects en actiescènes zat het wel goed. Enkele kleine missers als ik het me goed herinner, maar het geheel zag er degelijk uit. Hetgeen waar de film een beetje de mist in gaat is ongeveer de laatste 30 minuten. Het hele gevecht tussen Captain America en Red Skull had veel meer over de top gemogen, had langer mogen duren en had beter moeten eindigen. Red Skull is zo ongeveer de villain geworden met de meest onwaardige dood in een film als deze die ik gezien heb. Alsof de scenarioschrijvers 'm opeens kwijt moesten. Als dit allemaal wat beter was uitgewerkt, zou de film makkelijk een half, misschien wel een heel, punt hoger zijn uitgekomen als dat nu het geval is. Al zal dat laatste waarschijnlijk toch erg moeilijk geworden zijn. In het midden zaten namelijk enkele stukken die niet helemaal lekker liepen. Want, laten we eerlijk zijn, het stuk waarop een meid denkt dat haar potentiële liefde iemand anders heeft terwijl dit niet het geval is, hebben we nog nooit eerder gezien.

Captain America: The First Avenger is een leuk verstand-op-nul filmje geworden. Er zitten enkele elementen in die ik minder vond (echt jammer van de eerder aangehaalde finale), maar het geheel was wel tamelijk vermakelijk. Met name de vlotte actiescènes houden de vaart erin. Desondanks is deze wel een beetje een kwestie van smaak, denk ik. Niet iedereen zal met dit verhaal of de personages overweg kunnen.