Genre: Animatie / Avontuur
Met onder meer: Jamie Bell, Andy Serkis en Daniel Craig
Releasedatum: 26 oktober 2011
Bekijk via Videoland
Plot The Adventures of Tintin
"This year, discover how far adventure will take you."
De nieuwsgierige reporter Kuifje en zijn trouwe hondje Bobbie ontdekken dat een model van het prachtige oude zeilschip 'De Eenhoorn' een geheim met zich meedraagt. Meegevoerd in een eeuwenoud mysterie, krijgt hij het aan de stok met de boosaardige Sacharin, die weet dat Kuifje een belangrijke aanwijzing bezit naar de grote schat van de snode piraat Scharlaken Rackham. Geholpen door de moedige Bobbie, de onstuimige kapitein Haddock en de stuntelige detectives Jansen en Janssen, reist Kuifje de halve wereld af, constant op de hielen gezeten door de vijand. Hij moet slimmer en sneller zijn dan de rest om het Geheim van de Eenhoorn te ontrafelen...
Tintin (stemrol)
Captain Haddock / Sir Francis Haddock (stemrol)
Sakharine / Red Rackham (stemrol)
Thomson (stemrol)
Thompson (stemrol)
Allan / Pirate Flunky #1 (stemrol)
Ben Salaad (stemrol)
Silk (stemrol)
Nestor / Mr. Crabtree (stemrol)
Tom / Pirate Flunky #2 (stemrol)
Malli
Super film. Heel mooi in beeld gebracht. Helemaal in de stijl van de Kuifjeboeken. De 3 albums waarop de film is geinspireerd zijn prima samengevoegd tot 1 verhaal. Clifhanger op het eind van de film lijkt me wat overbodig.
Dat is eigenlijk geen cliffhanger, maar het echte einde van het tweeluik "Het geheim van de Eenhoorn"/"De schat van Scharlaken Rackham". Het is ook een sluitend einde, in die zin dat ze nu de coördinaten van de schat hebben, en ze die dus alleen nog maar moeten gaan ophalen.
Tja, maar wat hen daar wacht weet je niet. Ik vond het weldegelijk een clifhanger.
Malli
Eerder een beperkt open einde dan. Een cliffhanger impliceert dat er een vervolg komt.
canciser
Erg fijn filmpje, met vooral veel nostalgische waarde naar de serie. De Engelse stemmen waren niet slecht gecast en de stijl bleef erg trouw aan de strips. Toch komt de film film voor mij niet veel verder als nostalgie, het verhaal was een beetje saai. Ook de uitwerking was niet heel bijzonder goed, ondanks dat Spielberg in dit project zat. 3,5*
Malli
Maar dat komt er ook....
Er komt een tweede film, niet noodzakelijk een vervolg.
Gezien de cliffhanger op het eind, lijkt me het meer dan voor de hand liggend dat het verder gaat waar het stopte. Het ophalen van de schat wordt gewoon de opening van de volgende, lijkt mij.
Malli
Dat kan, maar anderzijds is de strip ook zo geëindigd, zonder ophaling van de schat en zonder verder vervolg. Voorts is er al bekend dat het vervolg op maximaal 2 stripverhalen gebaseerd zal zijn. Het lijkt mij weinig waarschijnlijk dat 1 van die 2 opnieuw De Schat van Scharlaken Rackham zal zijn.
Filmkriebel
Kuifje behoort tot mijn jeugd. Ik heb de hele collectie liggen en het blijven mijlpalen uit de stripgeschiedenis.
We hebben er lang op moeten wachten op die film, maar ik heb er toch een dubbel gevoel bij. Spielberg veroorlooft zich wel veel vrijheden ten opzichte van de stripverhalen. Hij ziet grotendeels af van de oorspronkelijke chronologie om er zijn eigen ding van te maken. Ik vond hier vaak meer Indiana Jones dan Kuifje in terug. De actiescène in het sultanaat vond ik daarom te ver gaan in die vrijheden. Spielberg zat waarschijnlijk al dertig jaar terug, toen hij de Indy films maakte met Kuifje in zijn hoofd en wou dit nu eindelijk eens overdoen om zijn natte droom te verwezenlijken. Dat was best frustrerend. Ik vraag me af of Hergé dit trouw zou gevonden hebben aan zijn visie.
Wel vond Magic Steven de goede animatietechniek om de wereld van Kuifje tot leven te brengen. Hij bewaart kenmerken uit de strip en voegt er elementen aan toe die alles levensecht maken. Een avontuur van Kuifje zo beleven is fantastisch. Visueel mag het indrukwekkend genoemd worden. Hij brengt ook eer aan Hergé, door hem in de allereerste scène uit te beelden als de portretschilder. En de sultan is wellicht Spielberg zelf. De humor is vaak voor de hand liggend en zeer herkenbaar voor wie de strips kent zoals zijn broekzak. Leuk blijft het altijd.
Ik ken de strips niet goed, maar ik had zelf als kijker erg de indruk dat het verhaal daar niet kon eindigen. Ervoer het dus absoluut als een cliffhanger, maar we zullen op het vervolg moeten wachten om uitsluitsel te krijgen.
SaNDuTjE
Erg vermakelijke manier om stripheld Kuifje en consorten naar het witte doek te toveren. Vooral de manier waarop de personages in de wonderschone wereld tot leven zijn gebracht is tegelijkertijd apart als vertrouwend. Het is in het begin even wennen aan de visuele stijl maar al snel waan je je in de verschillende werelden tussen de boeven, dieren en wat zo niet meer. Het verhaal is simpel, de grappen gepast en de actie in overvloed. Soms lijkt het er wel op dat men te veel in een scene heeft willen stoppen waardoor het behoorlijk hectisch kan zijn en ik soms te weinig tijd had om echt van de beelden te kunnen genieten. De personages zijn sterk gecast en doen het, met name Haddock, ook erg goed. Ik ben dan wel geen echte Kuifje kenner maar ik kan me voorstellen dat de doorgewinterde liefhebber best tevreden met dit resultaat kan zijn.
Prima film die soms wat uit de bocht dreigt te vliegen maar door het leuke avontuur en de erg mooie beelden meer dan het kijken waard is!
De film moet natuurlijk commercieel ook een beetje verkopen. Als het een pure 100% autentieke Kuifje film wordt, dan trek je vast minder kijkers. Nu is het een spannende avonturenfilm met genoeg eerbetonen aan de originele reeks, wat voor de meer neutrale bioscoopkijker leuker is.
Filmkriebel
Dat een pure 100% Kuifje film minder kijkers zou trekken daar zou ik je geen gelijk op durven geven. De nieuwsgierigheid zou het uiteindelijk bij velen gehaald hebben denk ik. Maar je hebt wel een punt : omdat niet vastgeklampt wordt aan de strip vragen de meesten zich af waar het allemaal naartoe gaat en blijven aandachtig. Maar mijn liefde voor Kuifje als stripfiguur blijft groter dan mijn liefde voor deze verfilming.
Ik denk dat de Kuifje fans sowieso wel gaan kijken, maar dat liefhebbers van avontuur deze ook wel proberen na reviews. De film gaat gewoon voor een breder publiek.
Overigens ken ik te weinig van de strips, maar ik zag wel een hoop herkende Kuifje dingen. Wat dat betreft heeft Spielberg zeker moeite gedaan.
Betamax
Heb alle kuifjes en nog meer...
Maar vond deze toch wat tegenvallen.
Hij was erg mooi gemaakt maar het was een soort Indiana Jones film en geen kuifje film.
Had dus liever een autentieke Kuifje film gezien.
boemboem27
het verhaal zelf is echt als het stripboek .
daarentegen vindt ik de beelden cq de film verschrikkelijk mooi gemaakt .
de personages,haddock,kufije ,bobby en nog veel meer.. heel erg mooi.
alleen al voor de beelden op zich is dit wel 5 sterren waard.
heb vroeger veel kuifje boeken gelezen waardoor ook mijn waardering zo hoog is.
denk zelf dat de makers oa Steven Spielberg !!! niet de eerste de beste... nog meer voor ons in petto heeft.
het einde is bevredigend maar geeft ook vraagtekens.
Ik ben wel met Kuifje opgegroeid. Ik heb in mijn jeugd alle strips verscheidene keren geleden en alle strips liggen nog steeds op zolder in een doos, al moet ik zeggen dat ik ze al enkele jaren niet meer ingezien heb.
Hoewel ik op zich wel benieuwd was hoe deze film zou zijn geworden, had ik niet echt hoge verwachtingen, want de trailer vond ik weinig bijzonders en de gebruikte techniek oogde ook niet altijd even mooi. Helaas kwam dit in de film op sommige momenten ook duidelijk naar voren. De motion capture techniek laat hier duidelijk zijn beperkingen zien. Het moet de personages meer menselijker maken, omdat de stemmen en bewegingen ook door echte acteurs worden gespeeld. Helaas lukt dit maar mondjesmaat. Alleen Haddock vond ik echt goed worden neergezet, maar Serkis is dan ook een talent op zich. De rest van de personages, inclusief Kuifje zelf, vond ik maar weinig overtuigend.
Het script zelf is een mix van diverse boeken en wordt vaak door toevalligheden aan elkaar gehouden. Het is een soort van avonturenfilm geworden, maar dan wel voor kinderen en niet voor volwassenen. De actiescène’s zijn spectaculair, maar ontberen op een gegeven moment elke vorm van geloofwaardigheid, waardoor enige vorm van spanning voor zover die er al was, helemaal als sneeuw voor de zon verdween.
Nee Spielberg lijkt de laatste jaren zijn feeling een beetje kwijt te zijn. Indiana Jones 4 was ook al een misser. Tintin heeft vooral in de open lucht nog wel enkele mooie scènes, maar mist spanning, overtuiging, enige vorm van verbondenheid met de personages en bovendien het echte Kuifje gevoel.
Donkerwoud
Maar is het nou zeker dat er een vervolg gaat komen? De tegenvallende bezoekersaantalen in The States maken mij toch enigszins huiverig naar het verdere verloop van de franchise, en dat terwijl dit deel naar meer smaakte...!
Malli
Heel terechte opmerking en de hoofdreden waarom ik het goed maar zeker niet fantastisch vond.
Malli
Als ik Wikipedia mag geloven, is deel 2 een zekerheid.
dennislaport
-Ongeloofwaardig
-Langdradig
-komedie gehalte viel erg tegen
Nee ik vind de film aardig overgewaardeerd
echt een tegenvaller
mischien wel leuk voor de jonge kijkers onder ons
-Dolf-
Ik vond hem een beetje tegenvallen. Spielberg heeft er een beetje een circus van gemaakt. Te overdadig. Niet in de geest van kuifje gemaakt.
Sir Dancelot
Sfeer, animatietechniek, montage en flow waren mijns inziens allemaal top!
Echter... het verhaal zit vol met zoals Spetje al zo mooi zei:
toevalligheden
Na de kidnap van Kuifje en de daaropvolgende ontsnapping met Haddock, krioelt het schip van de mannen die naar hen opzoek zijn, maar iedereen die ze tegenkomen loopt of kijkt heel toevallig nét de andere kant op. Een keer kan, maar tig keer achter elkaar? Dit zelfde gebeurt eigenlijk bij de sultan, nadat Sakharine roept dat Kuifje en Haddock de eenhoorn willen stelen, duurt het ongeveer één minuut dat de Sultans mannen aandacht voor hen hebben. Daarna zien ze hen opeens niet meer staan! En Eerder op de echte eenhoorn gebeurde hetzelfde ook al toen de Sir Haddoque zichzelf kon losmaken én rustig naar het kruitruim kon lopen om daarvandaan vervolgens een kruitspoor over het gehele schip neer te leggen zonder dat ook maar iemand dacht "zat jij niet vast aan de mast?"
Op een gegeven moment is het zo overduidelijk dat het verhaal Kuifje dient ipv overkomt, waardoor de spanningsboog idd tot nul wordt gereduceerd.
Dat het meer een avonturenfilm is geworden vindt ik daarentegen juist wel weer leuk. De drogere versie was er immer al. Daarbij hou ik wel van het enorme tempo van dit soort achtbaanfilms.
En ook dat het af en toe irrealistisch is, zoals met de entering van de eenhoorn als het complete piratenschip los komt vond ik juist vermakelijk. Evenals het gespeel met overgangen, zoals die prachtige in de woestijn als Haddock de Eenhoorn hallucineert en alles in een woeste zee veranderd of die van het roeibootje op zee naar de plas op het trottoir en zo zijn er wel meer.
Dus al met al een verfrissende film met een enorm tempo die prachtig is gemaakt , maar qua verhaal constant de bocht afsnijd en daardoor net zo spannend is als de gemiddelde NATGEO docu.
aspro
Hij ligt al in de winkel...
heb hem gekocht en vanavond kijken! 24/02/12.
ben benieuwd op blu-ray.
Waku
Hoe ziet de 3D eruit in deze film?? Moeite van het kijken waard?
Wie kan hier wat over zeggen?? Ben benieuwd.
Jordy
Jammer, had een heerlijke avonturenfilm verwacht met een magisch Indy-achtig sfeertje. Niet dit allegaartje drukke en van toeval aan elkaar hangende (mooi gemaakte) actiescenes. Vervelende muziek ook. Wel grappig hier en daar.
Franklin1975
Een avonturenfilm voor jonge kijkers. The Goonies anno 2011, zo zie ik deze film.
De gehele film ziet er werkelijk schitterend uit, het tempo is behoorlijk hoog (iets té misschien??) en je komt af en toe leuke verwijzingen tegen naar andere Kuifje-verhalen. Ook de artiest die Kuifje aan het begin tekent en uitkomt op de Kuifje uit de stripboeken is natuurlijk erg leuk.
Maar gaandeweg verslapte toch mijn aandacht, omdat het allemaal net iets té is.
De jonge generatie zal dit geweldig vinden, ik vooral leuk en mooi om te zien.
Brix
- 19686 berichten
Hij ligt al in de winkel...
Nu gaat de kassa pas echt rinkelen

Tintin et le Lac aux Requins
1972

Tintin et les Oranges Bleues
1964

Tintin et le Mystère de la Toison d'Or
1961

Humor en actie met Will Smith: 'Men in Black II' kijk je vanavond op televisie

Vanaf vandaag kun je op Netflix kijken naar de Poolse waargebeurde serie 'Lead Children'

Thrillerklassieker ‘The Silence of the Lambs’ gaat binnenkort Netflix verlaten

Sciencefictionserie 'Person of Interest' van Jonathan Nolan komt binnenkort naar Netflix

Mary and Max

Ernest et Célestine
Animatie, 2012

Rundskop
Misdaad / Drama, 2011
riddlecaptainschatmoroccoliquorschattenjachtgebaseerd op stripsunken treasure plotverslaggevertintinjaren 503d