Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Al Pacino, John Cazale en Charles Durning
Releasedatum: 22 januari 1976
Morgen om 22:30 uur op VTM4
Plot Dog Day Afternoon
"Anything can happen during the dog days of summer. On August 22nd, 1972, everything did."
Brooklyn, New York, 22 augustus 1972. Net voor de middagsluiting overvallen Sonny en Sal een bank. Langer dan tien minuten mocht de overval niet duren, maar er zit niet genoeg geld in de kluis en de politie staat sneller voor de deur dan voorzien zodat de gangsters met hun gijzelaars ingesloten zitten. In de volgende uren ontbrandt een ware zenuwoorlog. Intussen is ook de pers gearriveerd en staan tientallen kijklustigen zich te verdringen voor het bankgebouw.
Sonny Wortzik
Mulvaney
Margaret
Jenny 'The Squirrel'
klute89
Dit is echt een steengoede film!
Pacino en Cazale spelen top en het verhaal is ook echt heel goed en treurig tegelijk! 4,5*
italian
Dog Day Afternoon is één van de betere gijzelingsdrama's die op het witte doek ooit zijn verschenen en dat is vooral te danken aan de fantastische acteerprestatie van Al Pacino, die hier werkelijk schittert en alleen beter te zien was in The Godfather part II.
Dog Day Afternoon en Al Pacino worden vaak in één adem uitgesproken en men vergeet dikwijls dat er ook een geweldige regisseur achter de camera zat, namelijk Sidney Lumet!
Hij orchestreert het acteursensemble en weet het maximale uit zijn artiesten te halen als geen ander, door juist genoeg informatie prijs te geven over de personages en die op de juiste momenten prijs te geven. Je weet al van in het begin dat Sonny de kracht niet heeft om al die gijzelaars dood te schieten en daar profiteert Lumet van om er een menselijke karakterstudie van te maken. Van een man die handelt uit wanhoop, denkt dat hij het juiste doet en de omstandigheden aankan door zich schijnbaar kalm en autoritair voor te doen, maar dan eigenlijk vanbinnen zeer fragiel is. Ofwel doet Lumet juist het omgekeerde: Sal naar de achtergrond plaatsen en systematisch (met een geweer) te filmen als een ondoorgrondelijke figuur, wat hem juist onvoorspelbar en dus gevaarlijker maakt!
Hij laat de hele film in een zwoele, haast beklemmende sfeer baden en zo zorgt hij ervoor dat het boeiend en onvoorspelbare blijft, terwijl andere regisseurs niet verder hadden kunnen gaan dan het zoveelste zoete en voorspelbare drama.
Verder vult hij de film nog met allerlei thematieken aan zoals de invloed van de media, die met een vingerknip een hele situatie naar hun hand kunnen zetten en zo verdraaien dat ze het lot van mensen kunnen bepalen...Daarbij ook nog eens homoseksuelen en biseksuelen, eventjes de oorlog in Vietnam...
Kortom een zeer aangename en verrassende film !
De laatste van een tussentijds Pacino trio.
Ik kan Pacino op zich soms best waarderen, maar vind hem maar in weinig rollen passen. Al schreeuwende gangster vond ik het in ieder geval weinig.
Wat mij betreft wedt de film op teveel paardjes zonder ergens echt geld op in te zetten. Het tempo zou een zinderende gijzeling moeten garanderen, de comedy zou de film luchtig moeten houden, het hele FBI gebeuren dient waarschijnlijk spannend te zijn en die oproer zit erin om een sociaal vingertje op te steken. 't Is in ieder geval een pak minder gekunsteld dan Lumet in 12 Angry Men deed.
Maar veel is het uiteindelijk allemaal niet. De film ziet er uit als een goedkope TVfilm, de larger-than-life personages voelen fake aan terwijl het echtgebeurd hoort te zijn en spannend wordt het nooit.
Volgens mij is dit een film die Sabu gezien heeft toen hij Monday maakte, maar die wist er wel een droogklotige, vreemde komedie van te maken. Het testament en het politiekransje buiten zijn eigenlijk bijna letterlijke parodieën.
Jammer genoeg is het bronmateriaal niet half zo boeiend, en sleept de film zich vooral voor zonder ergens echt over de schreef te gaan, maar echt boeien deed het nergens.
Jonathan Crane
Zo praat je potverdomme niet over één van de grote 70's klassiekers!
klute89
wat je zegt Jonathan Crane! Een klassieker
Don_Mat
Erg sterke film.
Maar toch een minpuntje. Ik vond het erg zwaar om hem in 1 keer af te kijken. Op een gegeven moment zat er geen schot meer in de film. Iets waar ik overigens voor het kijken al voor gewaarschuwd was! Toch 4,5 * voor het ijzersterke acteerwerk, en het goeie verhaal.
TheRisingSun
Goede film!
Had geen probleem met het in één keer kijken van de film, al had een moment in de film ( Het moment waar Sonny en Leon aan de telefoon zijn. Mijn inziens een nodeloze scene. ) er van mij niet in gehoeven, omdat ik het de film een beetje vond ophouden. De vaart ging er daar even uit, als er al van enige vaart sprake was.
Vooral Pacino máákt deze film weer! Zijn tweede samenwerking met Sidney Lumet na "Serpico". En ook dit blijkt weer een succesvolle samenwerking!
Ook Cazale weet, ondanks dat ie weinig tekst heeft, een interessante rol neer te zetten.
De hele sfeer tussen de acteurs en actrices is heerlijk om te volgen met op zijn tijd enkele licht komische opmerkingen waar je toch even van in de lach schiet. Niet voor niets wordt deze film op de dvdhoes een tragikomische thriller genoemd. Al is dat thrillergedeelte misschien wat overdreven.
Ondanks dat je bij een film over een bankoverval zou denken dat het na een tijdje een beetje gaat vervelen en vervalt in cliché's is dat hier toch niet het geval. De film weet doormiddel van enkele boeiende karakters en gebeurtenissen zijn speelduur boeiend vol te krijgen, met een enkele keer misschien wat oponthoud.
Ook aardig dat ons landje weer eens genoemd werd in een film en omschreven werd als het land waar je goed kan onderduiken en een land is met goede mensen. Altijd leuk om te horen!
leidsehoodie
Sonny: So what country do you want to go to?
Sal: Wyoming.
Sonny: Sal, Wyoming's not a country
Is dat DEZE film? aah geweldig!
Moet hem toch nog eens bekijken, want ik kan me er weinig van herinneren
Gert P
Deze film heb ik gehad als 2 dvd SE maar heb hem inmiddels niet meer.
Vond het toch niet echt wat, te langdradig en geen echte spanning.
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Ontgoochelend, heb me echt naar het einde toe moeten slepen - geen spanning inderdaad.
Voor een actiefilm is ie te saai, voor een komedie mist het de juiste toon, en voor een drama is het eigenlijk niet dramatisch genoeg. Ook dat hele gedoe met die queer stuff vond ik weinig toegevoegde waarde brengen. Vind ook de acteerprestatie van Pacino toch wel overroepen hoor.
Typisch zo'n film die je met te hoge verwachtingen begint te bekijken, waardoor het dan allemaal tegenvalt.
GinolaEHV
Heerlijk gijzelingsdrama, dat luchtig en komisch is, en ook nog een niet te voorspellen einde kent. Ik had geen idee wat ik kon verwachten, nadat ze de bank verlaten hadden.
Het verhaal is sterk, en Pacino acteert weer grandioos.
Er zaten ontzettend veel mooie en grappige scènes in. Vooral de scènes waarin Pacino naar buiten komt en waarbij het publiek vrijwel geheel uit z'n hand eet, zijn geweldig. De scènes met het spandoek, het geld gooien en de pizzabezorger kon ik daarvan 't meest waarderen.
De gijzeling zelf was erg vermakelijk. Vrijwel niemand trok zich wat aan van het feit dat ze eigenlijk in gevangenschap leefde, en de gegijzelden zaten rustig tv te kijken en spelletjes te spelen. Prachtig om te zien.
De 'side stories' waren echter weinig interessant. Het hele gedoe rondom de homoseksualiteit van Pacino en de gast die Leon speelde, mag dan misschien wat controversieel zijn geweest in 1975 (zeker in het preutse VS), maar het kon mij weinig boeien. Ook de rollen van z'n vrouw en moeder waren niet echt interessant.
Maar dat was ongeveer wel het enige dat niet goed was. Al met al een zeer goede film. Ook nog leuk dat Nederland even vermeld werd.
4,5*.
gauke
Ongelooflijk verhaal, mooi plot, benauwende sfeerbeelden en (alweer) verbazingwekkend knap acteerwerk van Al Pacino.
niethie
Heb hem een hele tijd geleden eens op tv gezien en ben hem daarna nooit meer vergeten, vond hem dan ook erg sterk. Het verhaal wordt goed opgebouwt en werkt goed naar zijn climax toe, de acteerprestaties waren erg goed, maar het was vooral Pacino die er er bovenuit steeg. Verder weer een strakke regie van Lumet, een paar gedenkwaardige scenes en een prima sfeer. Zal de film binnenkort weer eens herkijken voor een beter oordeel maar met al die positieve herrineringen durf ik alvast wel een vier te geven.
4 sterren dus.
Havoc
Een pacino fan zal dit geweldig vinden, ik ook afgezien van dat valt hij nog redelijk mee. Ik heb hem gekocht voor Pacino en ook omdat ik wel hou van die overalfilmpjes. Een must see, geen idee maar ik geef toch een 3,5
Rickgoedkoop
zeer langdradige film,er zit totaal geen spanning hier in!je kon het bijna voorspellen dat ze opgepakt zouden worden,voordat ze dat vliegtuig zouden instappen.nee sorry een iets te simpele film.2 sterren
the spies
Wat kan Pacino toch heerlijk acteren. Ik weet niet eens of je dit nog wel acteren mag noemen. Dit gaat echt beyond acteren wat mij betreft. Ongelofelijk bizar verhaal en ontzettend rauw, grappig en ontroerend in beeld gebracht. Cazele doet het overigens ook fantastisch in deze film. 5 dikke sterren!
guylopez93
zeer goede film
goed verhaal, geweldig geacteerd door Al Pacino en John Cazale.
De film is goed onderhouden met een lekkere sfeer erin alleen had de film iets korter mogen duren maar verder was dit een top film
"Attica! Attica! Attica!!"
Prima film met een goed verhaal. Prima gespeeld door Al Pacino en John Cazale.
Rmie
uitstekende film; het lijkt mij vrij realistisch,
gelukkig geen misplaatst wapen gekletter en machoisme.
speranza
Metalfist
Na gisterenavond nog eens gezien te hebben heb ik toch maar met een half puntje verhoogt.
DiStefanO
Als liefhebber moet je deze toch zien! Geweldig acteerwerk van pacino. Hoewel het verhaal een tikkeltje meer actie kon gebruiken, heb ik deze film op een regenachtige zondagochtend gekeken.
Jammer dat het verhaal geen andere wenting kreeg. Met een wat andere aanpak, had hij het volk op zijn handen kunnen krijgen.
The things you do for money.
Goed om het nummer van Elton John weer te horen. Amoreena!
You got to love it.
J@sko
uitstekende film; het lijkt mij vrij realistisch,
gelukkig geen misplaatst wapen gekletter en machoisme.
Hmm realistisch? Ik heb een hoop gelezen over bankovervallen, maar dit was alles behalve realistisch!
Het is toch behoorlijk gelijkaardig aan de originele overval (die natuurlijk ook wel opmerkelijk was).
Movsin
Niet zo'n traditionele film over bankovervallen, gijzelingsdrama's en zo meer.
Bleef volgens mij toch redelijk gespannen uitkijken naar de afloop.
Vond de hetse rond en naast het gebeuren zeer goed getekend en Charles Durning uitstekend in zijn rol.
WB
Volop goeie film. Er komt helemaal geen muziek in voor, maar die acteerprestaties van Al Pacino en John Cazale maken de film gewoon ijzersterk. Je verveelt je geen moment en de 'stille' momenten in de film, waar je normaal muziek hoort, zijn gewoon niet saai.
Het verhaal, dat een bankovervaller bijna uitgroeit tot een held, is super in beeld gebracht.
Let wel op de trailer, deze spoilt redelijk het verloop...
Nomak
Attica, Attica!!
Beste rol van Pacino denk ik.
gondwana
gisteren nog eens gezien na een 5tal jaar,
viel dat tegen, was ronduit irritant
Nomak
Vreemd, van 4 sterren naar 1 ster.

Drie goede films met een hoofdrol voor Al Pacino

Isolatie: deze topfilms spelen zich voornamelijk af in één en dezelfde ruimte

The Godfather: Part II

Cidade de Deus
Drama / Misdaad, 2002

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citybankgijzelaarfbiasthmapolitieovervalsex changebank overvalbrooklyn, new york citylhbtbank cashiercar processionattica unhappy marriagebased on magazine, newspaper or article