Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Al Pacino, John Cazale en Charles Durning
Releasedatum: 22 januari 1976
Zondag om 22:30 uur op VTM4
Plot Dog Day Afternoon
"Anything can happen during the dog days of summer. On August 22nd, 1972, everything did."
Brooklyn, New York, 22 augustus 1972. Net voor de middagsluiting overvallen Sonny en Sal een bank. Langer dan tien minuten mocht de overval niet duren, maar er zit niet genoeg geld in de kluis en de politie staat sneller voor de deur dan voorzien zodat de gangsters met hun gijzelaars ingesloten zitten. In de volgende uren ontbrandt een ware zenuwoorlog. Intussen is ook de pers gearriveerd en staan tientallen kijklustigen zich te verdringen voor het bankgebouw.
Sonny Wortzik
Mulvaney
Margaret
Jenny 'The Squirrel'
tovenaar
Onterechte opmerking. In films wordt regelmatig sympathie gewekt voor een 'bad-guy'. Is heel de Corleone-familie ook geen crimineel?
Macmanus
Al in het begin van de film wordt duidelijk dat de gijzelaars niets zal overkomen en Pacino en Cazale zijn criminelen, dus dat het voor hen goed afloopt is ook niet iets dat wij hopen.
Dat het goed afloopt voor de gijzelaars is niet duidelijk, tenminste dat Pacino weinig zal doen is wel duidelijk, maar Cazale (ondanks hij niks doet) komt van hem toch een dreiging af, had ik tenminste.
Queto Yurlunyur
Ik hoopte dat wel, aangezien het in principe best wel (weliswaar domme) goedzakken zijn.
'Goedzakken' beroven geen banken.
In films wordt regelmatig sympathie gewekt voor een 'bad-guy'.
Dat is waar, ja (al zou ik daar persoonlijk The Godfather nu niet direct als voorbeeld bij aanhalen). Waar dat verschil in ligt, zou ik eigenlijk niet kunnen verklaren - denk dat het vooral op de acteur aankomt (waarbij een goed acteur niet per se een 'prettig' acteur is - en vice versa ook niet trouwens).
chrissie
Viel mij eigenlijk wat tegen. Vond Pacino soms over the top acteren en het einde vond ik heel voorspelbaar.
Kan iemand deze onwetende persoon even uitleggen wat Pacino bedoelt met "Attica"? Is blijkbaar van belang want de toeschouwers reageren hier op, maar ik heb geen flauw idee waar ie het over heeft.
De Knip
Sterke film en uiteraard een opmerkelijke gebeurtenis destijds. Pacino blijft een van mijn favorieten.
****
wackyboy
Leuk om weer eens zo'n klassieker te zien. Fantastisch spel van Pacino. Jammer dat het verhaal niet echt tot het eind bleef boeien.
De slechte geografische kennis (niemand in de film weet waar Nederland ligt) is inderdaad typisch Amerikaans. Gezegend met een Amerikaanse vriendin kan ik dat uit ervaring zeggen. Amerikanen verwarren Nederland vaak met Denemarken (ik kan me nog een scene herinneren uit de film White Squall waarin Scott Wolf ergens aan wal gaat en een stel Nederlandse meisjes ontmoet die dan promt Deens beginnen te praten, het kan trouwens ook andersom zijn). Ook denken Amerikanen vaak dat Amsterdam een land is, erg vreemd allemaal. Maar goed, voordat we weer met z'n allen naar Amerika beginnen te wijzen en concluderen hoe stom en onwetend ze zijn, test je eigen kennis maar eens op deze link: http://www.lizardpoint.com/fun/geoquiz/
Klik voor de gein eens Afrika aan en kijk hoeveel je er goed hebt.
mr.Frielink
Een paar scenes hadden toch wel een stuk korter gekund, met name de telefoongesprekken tussen Sonny en Leon, en enkele andere gesprekken haalde de vaart uit het verhaal. Al Pacino speelt daarentegen wel meesterlijk (ik ben geneigd te zeggen dat dit wellicht zijn beste rol was)en ook de slotscene was bijzonder klemmend. 4 sterren.
Zavo
Dat vond ik juist een sleutelscene, zeer goed gespeeld door beide acteurs, zeker niet te lang.
Ja, ik vond het misschien ook wel z'n beste rol.
roda
pacino vind ik,in iedere film die ik van hem heb gezien meesterlijk acteren,dus ik vind het moeilijk om te zeggen in welke hij nou het beste is.
narva77 (crew films)
Klopt, heb "White Squall" ook gezien. Weet nog steeds niet of die meisjes nou Nederlanders waren of Denen. Erg onduidelijk!
Agony
- 1985 berichten
Pacino is al jaren een acteur waar ik een zwak voor heb. Gek genoeg had ik deze film nog nooit gezien. En wat een gemis als ik deze nog langer links had laten liggen... Allereerst de uitstekende acteerprestatie van Pacino al mag ook de naam van Cazale niet onvermeld worden gelaten. Deze (helaas veel te vroeg gestorven) acteur houdt zich prima staande naast Pacino. (hij maakt in de film wel een bizarre opmerking; hij weigert nl. een sigarette, omdat hij bang is voor kanker en ironisch genoeg overlijd hij een aantal jaren later aan deze ziekte).
Verder wordt een broeierig sfeertje geschapen waarbij politiek onderwerpen niet worden geschuwd. Met name het stukje met de homovriend van Pacino was in die tijd behoorlijk gewaagd.... Het verhaal is redelijk simpel, maar wordt volledig benut en uitgebuit (positief bedoelt) om de acteurs de ruimte te geven om deze film naar een hoog niveau te tillen.... 4,5 *****
- 1999 stemmen
Na lange tijd opnieuw bekeken en opnieuw onder de indruk. Die - naar ik aanneem - geïmproviseerde scènes voor het bankgebouw tussen Pacino en Durning: prachtig! En ook heel goed in beeld gebracht, alsof je naar een documentaire zit te kijken. De onbeholpenheid van zo ongeveer iedereen die bij het gebeuren is betrokken maakt dit tot een bankroof om met vertedering op terug te kijken. Jazeker.
Wat me een beetje dwars zat is het einde. Een hele film lang kijken we naar De Menselijke Komedie, maar die ontknoping, dat is er een uit het harde thriller-boekje. En net als Sonny blijven we een beetje ontheemd achter: is this all there is? Daarom zakt mijn waardering met (slechts) een half sterretje.
O, en ook nog knap: de film heeft geen muziek nodig om het spannend/amusant te maken. Wel eens opgevallen?
****½
FisherKing
Jammer, Dat is precies de reden dat de film naar een heel hoog niveau tilt. Subliem Einde !!
Wij, als kijker voelen ons ook ontheemd en voelen dezelfde ontnuchtering als Al Pacino. Bijzonder knap gedaan
Heel goed FK
Ik heb ook een tijdje aan dat einde moeten wennen, maar het is inderdaad erg treffend. Als je al enige vorm van romantisering van een overval vermoedt maakt dat het einde juist heel abrupt en realistisch.
- 1999 stemmen
Hm, zo kun je het ook zien, ja. Het verschil tussen gevoelsmatig reageren en intellectueel beredeneren. Maar gevoelsmatig telt ook en gevoelsmatig valt de toon van het einde moeilijk te rijmen met die van de rest van de film.
FisherKing
Ik wil niet teveel zeggen, maar dit is gevoelsmatig hoor. (en niet intellectueel)
- 1999 stemmen
O, ook goed. Ik dacht dat je bedoelde dat -als je er even over nadenkt - we ons ook zo belazerd HOREN te voelen. Daar vond ik wel wat voor te zeggen.
Maar jij vindt het dus gewoon wel fijn om je zo te voelen. Dat mag. It takes all kinds.
Schande dat deze film niet op een fatsoenlijke plek in de top 100 staat.
FisherKing
Sterker nog, hij staat geeneens in de top100.
as
Sterker nog, hij staat geeneens in de top100.

Drie goede films met een hoofdrol voor Al Pacino

Isolatie: deze topfilms spelen zich voornamelijk af in één en dezelfde ruimte

The Godfather: Part II

Cidade de Deus
Drama / Misdaad, 2002

Heat
Misdaad / Thriller, 1995
new york citybankgijzelaarfbiasthmapolitieovervalsex changebank overvalbrooklyn, new york citylhbtbank cashiercar processionattica unhappy marriagebased on magazine, newspaper or article