• 9.377.861 stemmen

Unknown (2011)

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk / Canada / Japan / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Jaume Collet-Serra

Met onder meer: Liam Neeson, Diane Kruger en January Jones

Gesproken taal: Engels, Duits, Turks en Arabisch

Releasedatum: 12 mei 2011

Plot Unknown

"Take Back Your Life"

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) ontwaakt na een auto-ongeluk in Berlijn om te ontdekken dat zijn vrouw hem niet meer herkent en dat een andere man zijn identiteit heeft overgenomen. Genegeerd door ongelovige autoriteiten en opgejaagd door mysterieuze huurmoordenaars is Martin moe en alleen. Met hulp uit onverwachte hoek begint hij een avontuur, waarbij hij gaat twijfelen aan zijn geestelijke gesteldheid en zijn echte identiteit. Hoe ver zal hij gaan om de waarheid te achterhalen?

Dr. Martin Harris

Elizabeth Harris

Ernst Jürgen

Professor Leo Bressler

Herr Strauss

avatar van Zinema

Geen buil.

Een verloren geheugen wekt al decennia mysterieuze filmpjes op die zich prima laten mengen met het thrillergenre. Vele beroemde regisseurs hebben met succes dit thema ingevuld, maar vaak met meer suspense en minder voorspelbaarheid dan deze enigszins onderhoudende thriller heeft te bieden. De zijplotjes lijken er soms bij de haren te zijn meegesleept en een en ander ligt er soms iets te dik bovenop. Een echte buil vallen wordt moeilijk, maar de regisseur zijn andere kopie van een bekend thema pakte met Orphan qua huiverfactor net ietsje beter uit.

Redelijk.

avatar van essepluisje

essepluisje

Spannende film maar kon toch niet tippen aan Taken. Maar Liam Neeson laat ook hier weer zien dat hij in dit soort films goed tot zijn recht komt.

avatar van witboek

witboek

Goed om eens te kijken, maar is veel te voorspelbaar.

avatar van Timmy757

Timmy757

Uitstekend mee vermaakt, boeiend van begin tot eind, 3,5* .

avatar van Sutherland

Sutherland

De film begint echt ontzettend sterk en het mysterie intrigeerde mij enorm. Prachtige omgeving en beelden van Berlijn, een prima stad om deze film in af te laten spelen. Goede Duitse acteurs ook(Sebastiaan Koch en een geweldige Bruno Ganz) en Liam Neeson maakten dat deze film afstevende op een regelrechte hit!

Echter, als het mysterie is onthult, zakt de film een beetje in. De spanning is weg, en de cliche's komen naar voren. Het einde kon het voor mij nog goedmaken, maar helaas dit viel enorm tegen. Erg jammer, want er had zoveel meer in gezeten.

avatar van Senta

Senta

Goede acteur van de film 'Taken'

Wat een goed verhaal zeg heeft me ruim anderhalf uur weten te boeien.

Leuk om te zien hoe je als kijker steeds op het verkeerde spoor wordt gebracht.

Einde vond ik wel iets ingewikkeld, dat vond ik wel weer jammer zou dat nog eens moeten bekijken om het plot goed te kunnen begrijpen.

avatar van groente12

groente12

Roger Thornhill schreef:
Eigenlijk een zeer spannende en goed gemaakte thriller, ook al is het gegeven van een verwisselde identiteit bekend, ook al is het half Hitchcock en half jaren-70-paranoia, en ook al heeft Liam Neeson de hoofdrol... maar als hij dan een huurmoordenaar met geheugenverlies blijkt te zijn zitten we opeens in Bourne-territorium en is de film voor mij voorbij. Echt schandalig jatwerk. En dan moet het cliché-einde met een vechtpartij tussen de held en de schurk nog komen... Een afknapper. (Lichtpuntje: Bruno Ganz.)

Dat was echt een bummer ja ik was toen ook eigenlijk klaar met de film. Zo een inspiratieloze plottwist he ik niet vaak meegemaakt.

SnakeDoc

Vooral de dames laten hier op acteergebied te wensen over. Liam Neeson is gewoon een top acteur en komt zeer vertrouwd over. Een rol die hem op zijn lijf geschreven staat.

Een leuk verhaal met een aardige plot twist en een prima mysterieus tintje! 'Gewoon' vermakelijk!

avatar van Resurrection

Resurrection

Ben het vooral een met bovenstaande kritieken. Het is een vermakelijke thriller die wel erg de conventionele weg bewandeld. Je gaat daardoor nooit op het puntje van je stoel zitten, saai is het echter niet. Acteerprestaties zijn wisselend en de plottwist waar de film naartoe werkt is inderdaad niet bijster sterk.

avatar van neopetsYES!

neopetsYES!

wie is die gina

en hij had toch met liz en toen ineens op die video een vrouw met zwart haar wie is dat?

avatar van bloedlink

bloedlink

snap er echt niks van..

Ik zou hem dan nog maar eens gaan kijken, want zo lastig is dit toch niet?

snap er echt niks van..

Er bestaat ook zoiets als een pruik

avatar van Herisson

Herisson

Spannend van begin tot eind!

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Niets nieuws onder de zon maar dat kan ook bijna niet meer. Degelijk gemaakt en Neeson, alhoewel geen favoriet van mij, waarom weet ik ook niet, doet het uitstekend.

Redelijk onderhoudend en bovengemiddeld.

avatar van gauke

gauke

Er zijn nogal wat regiseurs geweest die over het thema 'geheugenverlies' een film gemaakt hebben, zoals Hitchcock en Nolan. Liam Neeson beschikt over uitstraling, speelt zijn rol met overtuiging en draagt deze onderhoudende, gladde en amusante film. De regisseur houdt het tempo er in, zet het stunt team veelvuldig in en maakt gebruik van de gebouwendiversiteit die Berlijn te bieden heeft. De thriller deed me aan 'Bourne' en 'Frantic' denken.

avatar van shawna

shawna

Niet echt een heel bijzondere film in het begin is de film nog wel spannend maar uiteindelijk veel te langdradig.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

shawna schreef:

Ik vond de film juist de perfecte lengte hebben, het verveelde geen 1 moment.

avatar van Mavoe

Mavoe

Wauw, wat een film! Ik vond het van begin tot eind spannend.

Las hier dat iemand hem veel te voorspellend vond, maar dat vind ik dus echt niet! Ik zat echt op het puntje van mijn stoel en wilde graag weten wat al die mensen toch van Martin wilden. Snapte niet waarom ze achter hem aanzaten en waarom ze zijn identiteit hadden gestolen. Maar langzaam maar zeker werd dat duidelijk en ik vond het eind behoorlijk verrassend!!

avatar van holland100

holland100

Geweldige film!

Zat er helemaal in en vond hem juist totaal niet voorspelbaar.. hij kijkt heerlijk weg en is ontzettend spannend!

avatar van baretta(NL)

baretta(NL)

Er moet mij echt iets van het hart na mijn jarenlange gebruik van Moviemeter als database. Het valt mij op dat de 'recensenten' die op moviemeter hun ervaringen delen, veelal negatief commentaar plaatsen. Daarom ontstaat het beeld dat er in de afgelopen jaren nauwelijks goede films zijn uitgebracht wat ik stellig wil ontkennen. Het wordt steeds moeilijker om met zin een film te kijken als je het commentaar van de recensenten al hebt gelezen. Ik besluit er daarom maar mee te stoppen en objectief naar films te kijken. Het lijkt wel of iedereen wel wat te zaniken heeft over iedere film.

Misschien iets waar we met zijn allen eens over na kunnen denken....

have fun!

baretta(NL) schreef:

Misschien iets waar we met zijn allen eens over na kunnen denken....

have fun!

Geef liever het goede voorbeeld i.p.v. 3 reacties in 5 jaar te plaatsen waaronder dit ^ iets wat overdreven bericht!

avatar van Anamorph

Anamorph

, misschien zijn mensen negatief omdat er meer bagger uit komt dan kwaliteit.

Daarnaast vindt ik het negatieve eigenlijk wel meevallen. Geeft juist een goed gemiddeld beeld van wat "men" er van vindt!

En dan nu weer on-topic: Goeie film! Inderdaad is de echte spanning er af zodra bekend is dat hij zelf een killer is. Verhaal deed me geregeld aan Total Recall denken, (maar dan in Berlijn ).

avatar van Insignificance

Insignificance

Voor wie niet weet wat de Stasi was, Neeson geeft het even kort maar krachtig aan. En zo staat de modus wel vaker op uitleggen of bijsturen en helaas beduidend minder op stroomlijnen. Het wordt zowaar genant de ene plotseling iets over Bosnië krijst, waarna de ander maar besluit om een code te kraken. Ja, je moet wat in zo'n drukke club.

Tegen die tijd is deze Unknown allang in uitzichtloze sferen beland. Elke vorm van intrige wordt al meteen de nek omgedraaid door de droevige manier waarop de indentiteitsdiefstal duidelijk wordt. Neeson, en hij is niet de enige, staat zich (weer) belachelijk te maken met even stroeve als infantiele dialogen en een intensief rammelend scenario.

Ontmoetingen met Liz komen niet verder dan zielloos gekeuvel, het accentje van Kruger werkt vooral op de zenuwen en ook de inwisselbare actie weet nergens een enerverend vuistje te ballen. Typerend is een moment waarop er gevaar achter de ruitenwissers opdoemt. Best aardig, maar voordat je het door hebt, wordt er verder geknipt om dieper de afgrond in te sjezen.

Want hoe het nu werkelijk zit, boeit hoe langer hoe minder en uiteindelijk zelfs helemaal niks. Het wordt ook niet gaandeweg onthuld, nee, het wordt doodleuk opgelepeld door een ingevlogen karakter (die er daarna ook net zo gemakkelijk weer uitvliegt) en bedroevende flashbackjes in nota bene de finale. Lichte kost of niet, dit is vooral totaal niet te vreten.

avatar van Svenster

Svenster

Erg vermakelijke film! Er zit vanalles in, namelijk actie, mysterie, avontuur etc. etc. Van het begin to het eind heeft de film mij aan de buis gekluisterd.

4* echt een aanrader!

avatar van BS

BS

Prima filmpje !

Heerlijk wegkijkende film die ondanks zijn 2 uur eigenlijk niet echt verveeld. De pas ligt wel niet hoog, maar er gebeurd genoeg om het spannend te houden !
Het verhaal is goed, de gebeurtenissen zijn leuk en er wordt goed geacteerd. Camera-werk met de actie-delen is lekker duidelijk en overzichtelijk.

Wat ik wel leuk vond is dat ik de seconde van de bom aan het aftellen was, verwachtende ( zoals altijd ) dat in de laatste seconde het goed ging .. nee hoor. Bang! en de mooie blonde vrouw in 100 stukjes. Het is leuk om te zien dat het soms ook gewoon zo kan gaan.

Onderaan de streek prima film, goede actie, spannend genoeg en lekker om te kijken.

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Film verveelde geen moment en dat is eigenlijk wel de redding van deze film.

Eigenlijk geheel afgekeken van The Bourne Identity en Memento

avatar van ncburnett

ncburnett

Redelijk vermakelijke film en hoewel wat realistischer gemaakt is het plot is geleent van de film: "Total Recall" uit 1990 met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol. Kennelijk is dat niemand hier opgevallen maar dat zou kunnen omdat het een ander genre betreft (sci-fi).

Ik ben benieuwt of er nu meer films gaan uitkomen in die trend, bijvoorbeeld met het volgende plot:

Onverklaarbare moorden worden gepleegd op mensen die gewapend zijn. Er blijkt een stam uit een afgelegen plek in Zuid Amerika achter te zitten die zijn jonge krijgers zich op die manier laat bewijzen.

Ik wil hier niets weggeven over de film dus ik heb even gegoogled op "Total Recall" en "Unknown" en hier is een webpagina die de plotvergelijking doet:

Holman's Movie Review.com: It’s Like a Europeanized Total Recall - holmansmoviereview.com

Verder komt er wellicht een remake van "Total Recall" in 2012...

Groeten

avatar van Mirckje

Mirckje

Vooral het acteerwerk laat te wensen over in deze film. Daarnaast is het verhaal vaak ook te ongeloofwaardig om de spanning en het mysterie wat te verhogen.

Hoewel ik wel goed nieuwschierig werd gehouden naar wat de uitkomst zou zijn. Ook zag ik die niet aankomen wat best goed is, meestal zijn dat soort dingen voorspelbaar.

Aardige film al met al, maar lang niet bijzonder en sterk genoeg.

avatar van Noodless

Noodless

Vlotte, leuke mysterieuze thriller met heel wat gave actiescènes. Liam Neeson speelt zijn rol weer degelijk, net zoals in Taken. Diane Kruger vind ik wel altijd leuk om te zien en hier komt ze verrassend uit de hoek. Voorspelbaar kun je deze film toch niet noemen : de bom was toch verrassend en de job van Neeson ga je niet na een half uur al weten.
prima film 8/10

avatar van Milsbeek

Milsbeek

snap er echt niks van..

mmm....een vrouw met zwart haar die later blond is duh.....of bent soms blond, leuk je te leren kennen, dank u !