• 9.376.657 stemmen

Unknown (2011)

Mystery / Thriller | 113 minuten

Genre: Mystery / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk / Canada / Japan / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Jaume Collet-Serra

Met onder meer: Liam Neeson, Diane Kruger en January Jones

Gesproken taal: Engels, Duits, Turks en Arabisch

Releasedatum: 12 mei 2011

Plot Unknown

"Take Back Your Life"

Dr. Martin Harris (Liam Neeson) ontwaakt na een auto-ongeluk in Berlijn om te ontdekken dat zijn vrouw hem niet meer herkent en dat een andere man zijn identiteit heeft overgenomen. Genegeerd door ongelovige autoriteiten en opgejaagd door mysterieuze huurmoordenaars is Martin moe en alleen. Met hulp uit onverwachte hoek begint hij een avontuur, waarbij hij gaat twijfelen aan zijn geestelijke gesteldheid en zijn echte identiteit. Hoe ver zal hij gaan om de waarheid te achterhalen?

Dr. Martin Harris

Elizabeth Harris

Ernst Jürgen

Professor Leo Bressler

Herr Strauss

avatar van vluchtheuvel

vluchtheuvel

Heel goede film met goede gastrollen, het was in het begin heel vreemd en spannend met een verrassende ontknoping, het heeft mij in ieder geval ontzettend geboeid, ik waardeer deze film met 4 sterren

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Zéér goede film!

Unknown heeft een schitterend verhaal, waarbij je zeer benieuwd wordt naar de afloop van de film. En geloof me, de film is zeker niet te voorspellen. Er zijn enkele zeer interessante plotwendingen, zodat de film zeer boeiend blijft.

Het acteerwerk van Liam Neeson is, zoals steeds, weer dik in orde. Hij speelt zijn rollen altijd goed, zo ook in deze film.

avatar van snarf7

snarf7

we zien liam neeson in een op zijn lijf geschreven rol , uitstekend werk van deze acteur.

gewoon een goeie thriller.

avatar van Zeriel

Zeriel

Blij verrast met deze film, bij een spontaan filmbezoek in den vreemde. Neeson is weer lekker op dreef, net als in Taken.

Vette actie-scenes.

Hoogtepunt van de film als ie zegt;

I didn't forget everything. I remember how to kill you, asshole
, hoe Neeson dit uit zijn strot spuugt, met zoveel venijn. wow!

avatar van El ralpho

El ralpho

There's more than meets the eye

Unknown wist bij mij gemengde gevoelens op te roepen. Zo is de film absoluut geen 2e Taken te noemen, en is de film meer verhaal technisch gericht en hierdoor tevens minder vlot. Dit is geen probleem als het allemaal interessant op de kijker overgebracht kan worden maar hier wordt het eerder slepend. Dit is meteen ook het grootste mankement van de film. Het geheel komt maar zeer traag op gang en weet absoluut geen hoge ogen te gooien. Het komt allemaal over alsof je het al veel vaker -en bovendien beter- gezien hebt.

Naarmate de prent echter vordert en het verhaal zich begint te ontrafelen wordt het geheel wat interessanter. Maar dat is pas als de film toch zeker een dik uur bezig is. Jammer en een gemiste kans voor de makers! In het 2e gedeelte krijgt men op enkele momenten heel even die taken feeling terug en wordt je er weer aan herinnerd wat die film zo goed maakte. Maar helaas vooral ook wat deze film minder goed maakt.

Laat ik er geen misverstanden over laten bestaan. Unknown vermaakt en is in zijn geheel best te behappen maar zal de volgende dag alweer vergeten zijn. Dit zorgt ervoor dat de film bij het grote publiek al snel ''unkown'' zal worden en blijven omdat je hem eigenlijk alweer vergeten bent op het moment dat je de zaal verlaten hebt.

avatar van wwelover

wwelover

Redelijke film, met een aardig complotverhaal waar ik wel van houd, echter ontbreekt de spanning een beetje en is de geloofwaardigheid ook wel ver te zoeken. Toch is de film wel boeiend en is de actie in de film ook vrij goed. Dat in combinatie met het visuele aspect en de muziek mag je absoluut niet klagen met deze film. De cast is prima, leuk om Frank Langella te zien. Neeson doet het niet slecht, maar mag wel eens wat afwisseling gaan zoeken qua rollen.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Kan er mee door.

Dit is best creepy, ik heb onlangs hetzelf scenario bedacht voor een film. Het gaat om iemand die uit coma raakte en tergelijkertijd een huurmoordenaar was. Hij zit in het buitenland waardoor hij niet weet waar hij is en dergelijke. Ik heb één scène hiervan opgenomen, die staat op youtube. Ik vond het wel vreemd dat mijn zelfverzonnen verhaal nu blijkbaar al uitgewerkt is.

Liam Neeson zit zoals altijd weer goed in z'n rol.

De scène met de gezonken auto is best goed in beeld gebracht. Allemaal trouwens door één kabel die het begaf van de aanhangwagen voor de taxi.

Verassend vond ik de bom, die gewoon af ging. Meestal komt het klokje miljoenen keer terug om dan uiteindelijk te stoppen op twee seconden.

Zit prima in elkaar, toch weet het geen sterke indruk te maken.

avatar van rep_robert

Een verrassend verzorgde film die mij toch redelijk lang op het puntje van mijn stoel heeft weten te houden.

Dit soort films trekken mij eigenlijk altijd wel, het gegeven is natuurlijk niet uniek. We kennen immers meerdere films waarbij dit soort persoonsverwisselingen een mysterieuze draad vormen. Het gaat echter om de uitwerking, waar het bij andere films soms de mist in gaat richting het einde blijft Unknown een verrassend leuk uitgewerkte film vol actie, spanning en mysterie. Met de logica moet je het overigens niet altijd zo nauw nemen.

avatar van thunderball

thunderball

Deze afgelopen week gaan zien.

Behoorlijke thriller met tegen het eind wat actie.

Niet zo goed als ik had gehoopt, maar beduidend beter dan de standaard Hollywood-troep.

Het eerste gedeelte vond ik het sterkste. Samen met de hoofdpersoon heb je geen idee wat er aan de hand is en je blijft naar het "waarom" gissen.
Na tweederde van de film krijg je dan de zgn plottwist, die ik absoluut niet aan zag komen, maar toen werd het wel gaanderweg meer doorsnee en ongeloofwaardiger.

Neeson en Kruger konden bv hun achtervolgers omzeep brengen, zonder dat dit ook maar enig gevolg had (wordt er nooit iemand door de politie gevonden?).

Wat de acteurs betreft dat zat wel snor:

Neeson is goed op dreef en weet met zijn personnage zowel wanhoop als standvastigheid uit te stralen.
Kruger doet het als side-kick ook aardig, hoewel haar rol nog wel iets belangrijker had gemogen. Nu is ze meer een reddende engel, die steeds op het juiste moment ingrijpt.

Het is vooral Bruno Ganz die de show steelt als ex-Stasi. Zijn scene's zijn het sterkste van heel de film, vooral die samen met Frank Langella (wat heeft die een oude, dikke kop gekregen!) en het is eigenlijk zonde dat hij niet meer in de film zit.
Januari Jones (lijkt bijna een naam van een James Bond girl?!) als de vrouw van Neeson valt wat tegen, ze speelt vrij vlak en is behalve een leuke verschijning verder totaal oninteressant.

Verder hoor je hier en daar de vergelijking met Taken, maar behalve dezelfde hoofdrolspeler, zie ik de overeenkomst niet zo. Dat was echt een kick-ass actiefilm, terwijl dit toch meer een thriller is. Persoonlijk vind ik deze film meer te vergelijken met Frantic (1988) van Polanski.

Geen superfilm, maar wel beter dan de doorsnee thiller.

Een dikke zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Wat krijg je als je elementen uit het klassieke Frantic mixt met elementen uit oudere boeken van schrijver John le Carré? Unknown is het antwoord.

De film heeft een heerlijk unheimisch sfeertje van een Amerikaan in den vreemde die beroofd wordt van zijn identiteit. Liam Neeson zet hem neer als een getergde ziel. Eerst overtuigd van zijn gelijk, daarna berustend in het idee dat hij misschien gek aan het worden is, om uiteindelijk toch te moeten constateren dat er iets heel erg verkeerds aan de hand is. Het definitieve antwoord op wat er nou aan de hand is kwam voor mij als een ware shock.

Hoewel de spanning afneemt als het mysterie uiteindelijk is onthuld en er slechts een halfslachtige poging resteert om de vaart erin te houden. Toch vind ik Unknown nog steeds een van de betere thrillers van de laatste tijd, en dat tussen ook al zulke onderhoudende thrillers als The Lincoln Lawyer en Limitless. Deze steekt er echter met kop en schouders bovenuit omdat hij nog net iets scherper is geschreven en een paar onvergetelijke spanningsmomenten heeft.

avatar van Filmpie1

Filmpie1

Sterke thriller met goed verhaal.

Ik vond vooral Liam Neeson en Bruno Ganz sterk acteren.

avatar van james_cameron

Onwaarschijnlijke maar goedgemaakte en spannende aktiethriller, waarin Liam Neeson voor de nodige meerwaarde zorgt. Zoals zo vaak bij dit soort films is de opbouw intrigerend maar zakt de boel tijdens de finale behoorlijk in. Gelukkig blijft de vaart er goed inzitten en zijn er een aantal opwindende aktiescenes. De altijd betrouwbare Neeson houdt het geheel keurig op de rails. Mooie bijrol overigens van Bruno Ganz.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Een goede mysteriethriller wat me erg aan de Bourne-trilogie deed denken.

Liam Neeson als actieheld is een perfecte match. Met z'n zware, donkere stem en z'n stoere kop komt hij overtuigend over.

Het begin van de film is het sterkst. Martin Harris raakt in coma na een auto-ongeluk en wanneer hij wakker wordt is er een hoop veranderd.

Zo herkent z'n vrouw hem niet meer, vrienden nemen de telefoon niet op, een andere man die ook doorgaat voor Martin Harris heeft een relatie met z'n vrouw enz.

Hij gaat op zoek naar wie hij werkelijk is en wat er eigenlijk wel niet aan de hand is.

Het eerste uur van de film is zeer goed. Ook de kijker weet niet wat er aan de hand is en kan het haast niet geloven dat wat er zich afspeelt ook werkelijk zo is.

Daarmee wordt de nieuwsgierigheid met de minuut groter en groter.

Voor mezelf was de plottwist een kleine afknapper. Het was nogal ongeloofwaardig, maar ok. De actiescenes die daarna kwamen waren prima.

Al met al een prima thriller met wat ongeloofwaardige kantjes eraan, maar zeer vermakelijk.

Rest me nog te vermelden dat ik genoten heb van de cast en van het gebruik van verschillende talen. Het verhaal speelt zich af in Berlijn en gelukkig wordt er dan ook veelal Duits gesproken. Een pluspuntje aan een verder prima film!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een prettige actiethriller die goed in elkaar zit. Ondanks het vergezochte plot zijn weinig hiaten waar over te klagen valt. De cast is ook wel in orde, met Neeson, de mooie Kruger, de onderschatte Aidan Quinn en uiteraard de charismatische Bruno Ganz. Een film die spannend blijft tot een net iets te herkenbaar einde. Altijd wel een beetje balen want je weet toch dat die bom op één of andere manier het doel zal missen . In ieder geval verdient Unknown een ruime voldoende.

avatar van TMP

TMP

Prima thriller. Neeson is uitermate geschikt voor dit soort rollen, en speelt ook hier uitstekend. Daarnaast acteerde Ganz ook geweldig, leuke bijrol. Berlijn is ook een prima setting voor enkele mooie scenes. Vermakelijke actie en de film blijft spannend. Qua verhaal leunt het wel erg op de Bourne Identity, niet ontzettend origineel. Het is echter goed uitgewerkt, dus dat is niet zo heel storend.

avatar van The Oceanic Six

I didn't forget everything. I remember how to kill you, asshole

Bijzonder stijlvolle, coole actie-thriller. Ik wist eigenlijk niet wat ik moest verwachten van de film, maar het werd een boeiende thriller in de stijl van The Bourne Identity. Van die filmreeks is toch duidelijk leentjebuur gespeeld. Dat is verder niet erg, omdat het uitstekend uitgewerkt is.

Je vraagt toch toch lange tijd af hoe dit verhaal nu in elkaar steekt. De plottwist was voor mij wel verrassend, maar achteraf niet onlogisch. Meestal slaat het in dit soort films nergens op, maar dat viel me nu dus best mee. Uiteraard is de film zelf wel een beetje over the top met vele ontsnappingen en achtervolgingen. Maar het ziet er allemaal erg stoer uit.

Na Taken is Liam Neeson wederom sterk bezig op dit gebied. Met zijn kop en rauwe stem past hij uitstekend in dit soort films. De rest van de rollen werden ook prima neergezet, maar Neeson stak er voor mij wel bovenuit. De actiemomenten met hem waren erg sterk.

Verder ook nog een complimentje dat de uitwerking niet altijd zo voorspelbaar is als ik vreesde. Zo lag het wel erg voor de hand dat de tijdbom op het einde op 0.01 seconde nog afgezet zou worden, maar er kwam dus wel een mooie knal! Ik kan me normaal altijd enorm ergeren aan dat soort filmclichés.

Kortom; een echte aanrader als je van een conspiracy film houdt met de nodige actie.

avatar van Theunissen

Redelijke thriller die je wel gedurende 1,5 uur op het verkeerde been zet. De cast deed het aardig maar was eigenlijk niet echt bijzonder. Het lijkt er steeds meer op dat Liam Neeson een soort van actieheld aan het worden is (o.a. de film Taken) wat ik eigenlijk niet echt bij hem vindt passen. De bijrol van der führer Bruno Ganz was wel grappig want hij deed zijn einde in deze film nog eens dunnetjes over. Al met al kijkt de film zich best lekker weg en is hij ook best boeiend maar de wending vond ik eigenlijk een beetje vergezocht.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

Een film waar ik toch een tijdje al naar uitkeek, al vanaf eind 2010 wilde ik al naar deze film. En is het er toch eindelijk van gekomen, en ik heb weer genoten.

Liam Neeson blijft een geweldige acteur en hij laat zien dat hij gewoon een pro is in zijn werk. Hij doet dit echt weer super en hij zorgt echt voor veel spanning. Ook het verhaal zat goed in elkaar maar deed me veel op Bourne lijken, dus origineel was het niet. Toch heb ik me kosteloos vermaakt en was ook de muziek van Ottman goed aanwezig (positief).

De bijrollen waren ook goed, een leuke film waarvoor ik twijfel tussen 3,5 en 4 maar ik geef hem nu gewoon de volle 4*.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Degelijke maar vooral doorsnee thriller die door de prima rollen redelijk vermaakt.

Het verhaal (inclusief de plotwendingen) zorgt voor weinig verrassingen en kent nog best een goede, rustige opbouw met mooie beelden van hte grauwe Berlijn. Jammer genoeg wordt het eind te gehaast afgewerkt en zo tot het laatste detail voorgekauwd dat het voor mij een behoorlijk anti-climax was. Vooral het happy-end bevestigt weer hoe doorsnee het verhaal eigenlijk is. De film bevat te weinig mysterie en te veel actie waardoor het al snel vergeleken wordt met films als Bourne.

Gelukkig maken de rollen van Neeson, Kruger, Ganz en ook Langella het meeste goed. Zij houden wat mij betreft de film staande aangezien het zonder hun 2 lange uren zouden zijn geweest.

Ik had redelijke verwachtingen van deze film die uit eindelijk toch behoorlijk tegenvalt. Een film waar er al genoeg van zijn gemaakt zonder zich ook maar ergens te onderscheiden. Leuk om een keer gezien te hebben om zeker geen die ik zal onthouden.

avatar van stinissen

Gewoon een onderhoudende thriller , lekker snel en met genoeg aktie de cast was inderdaad erg goed na de Duitse inbreng , Diane Kruger, Bruno Ganz en Sebastian Koch ook nog rollen van alles kunner Aidan Quinn en Frank Langella.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Best aardig opgezette film, al heeft het veel weg van andere films in dit genre. De plottwist kwam onverwachts bij mij, maar veel te vroeg.

Liam Neeson doet het goed, Kruger wisselt teveel van accent, waardoor haar Bosnische afkomst te betwijfelen valt.

Groot pluspunt is de setting waarin de film zich afspeelt. Het is leuk om plekken in Berlijn te zien waar je zelf ooit gestaan hebt.

Naar het einde toe wordt de spanning wat minder en eindigt het allemaal wat slapjes, waardoor ik nét niet op 4 sterren kom.

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Een thriller die op sommige momenten wel erg gladjes verloopt, maar geen moment storend het verhaal blijft boeien en het plot was zeker verrassend te noemen. Nog een reisadvies bedenk je tweemaal voordat je een taxi neemt....

avatar van JEFFHANGSAROUND

JEFFHANGSAROUND

Redelijke actiefilm. Het houdt je geboeid tot het einde, maar de plotwending was wel te verwachten. De film toont veel gelijkenissen met The Bourne Trilogy, dus het verhaal is ook niet echt origineel.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik vind Liam Neeson nooit echt een type voor dit soort rollen. Ook al vind ik Taken een vreselijk ongeloofwaardige maar goede film, ik vind het niet iets voor Neeson. Ik vind hem altijd beter op zijn plek in films als Gangs of New York, Rob Roy en Schindler's List. Heb er verder geen verklaring voor.

Unknown is een vrij spannende film met hier en daar een leuke twist. Ik zie het ook maar als een ode aan de spionagefilms van vroeger. Het is voor mij altijd de manier waarop en de manier waarop vind ik hier prima. In tegenstelling tot een film als Salt, want dat vind ik al een heel stuk minder geslaagd.

Ik denk dat de meeste mensen wel aan hun trekken komen met deze film.

avatar van RickZ

RickZ

Thriller met een duidelijk opgebouwd verhaal, en aardige actiescenes. Helaas is het allemaal veel te onwerkelijk om echt spannend te worden, het is allemaal een beetje te onwaarschijnlijk waardoor je afstand neemt van de film. Wel onderhoudend en aardig om te kijken.

avatar van Fortune

Fortune

Weinig aan.

Dit soort films hebben we al genoeg en dan mogen er zeker meer van dit soort films uitkomen maar dan moet er wel een meerwaarde inzitten en die zit hier niet in.

Het is allemaal zo typisch en nergens vernieuwend. De aktie, het acteerwerk, het verhaal en het audiovisuele is allemaal zo standaard en nergens groundbreaking.

Het is gewoon de zoveelste Bourne en als je deze mist dan is dat helemaal geen probleem.

Leuk voor tussendoor misschien maar ik vond er niet veel aan.

1.5

avatar van The One Ring

The One Ring

Unknown is zo origineel en inspirerend als zijn titel. Een compleet standaardthriller zonder ook maar één nieuw idee. Gelukkig pretendeert de film ook niet meer te zijn en het moet gezegd worden dat het allemaal wel heel goed gemaakt is en ondanks de clichés het toch blijft boeien. Dat is wel eens anders. Liam Neeson is een goed genoeg acteur om de film een bepaalde geloofwaardigheid te laten behouden. Toch had een ietwat luchtigere aanpak beter gewerkt. Hitchcock wist altijd hoe belachelijk dit soort verhaallijnen waren en ging er dan ook wat speelser mee om, iets wat ik prettiger vind. Alleen Bruno Ganz zorgt voor wat speciale kleur in de film en hij is het beste hier. Sommige dingen zijn te stompzinnig voor woorden (proberen Neeson in het ziekenhuis op een omslachtige manier te vermoorden, vervolgens twee dokters de nek omdraaien en daarna gewoon doorgaan met Neeson omslachtig vermoorden?), de onthulling dat Neeson een huurmoordenaar was deed mij zuchten en January Jones is een belachelijk slechte actrice, maar niettemin is dit op zich prima kijkvermaak als je geen hoge eisen stelt.

avatar van otherfool

otherfool

Neeson is toch wel zeer geschikt voor dit soort filmpjes. Man raakt geheugen en identiteit kwijt, maar krijgt gelukkig hulp van Kruger als meest aantrekkelijke taxi-chauffeuse aller tijden (only in the movies). De vergelijking met de Bourne films is nooit ver weg, maar Unknown is met bravoure in beeld gebracht en de achtervolgingen mogen er meer dan zijn. Voor het niet bevredigende slot moeten we dan maar met de hand over het hart strijken, want voor de rest is dit prima vermaak. Veteranen Langella en Ganz hebben een mooie scene samen.

3,5*.

avatar van arbeidsvitaminen

arbeidsvitaminen

Dit is zeer goede film, van het begin tot het eind spannend.

avatar van Elineloves

Elineloves

Tsja, waar te beginnen? Het begon best aardig. Ik kwam er wat moeilijk in en vond het allemaal vrij afstandelijk en op de vlakte. Het hele ongeluk zelf kon me dan ook niet echt bekoren. Ook het hele proces daarna, de flashbacks, de onmacht, de frustratie... het voelde telkens alsof ik het al eerder heb gezien. Nu heb ik inderdaad wel vaker films gezien omtrent persoons/identiteits verwisselingen, maar ik kon me maar niet herinneren aan welke film me dit nou telkens liet denken. Best vervelend. (Achteraf viel me in dat het wel eens de Bourne films geweest kunnen zijn).

Na drie kwartier vond ik het nog langdradiger worden en begon ik al eens langzaam in mijn oogjes te wrijven. Ja, het acteerwerk was prima, ik zie Neeson altijd wel graag, maar het verhaal.. slappe koffie. Vlotheid ontbreekt, en daardoor lijkt het verhaal wat oninteressant. Het zal allemaal wel. Is het een complot? Prima. Is hij gek geworden? Ook goed.

Misschien heeft het er ook mee te maken dat ik op een spoiler gestuit was die vrij belangrijk was, want nu was ik constant daar op aan het letten. Weinig verrassend dus meer. Het einde vond ik een beetje jammer, toch wel een kleine anti-climax.

Weinig memorabel en weet zich niet te onderscheiden. Gemiste kans.