Quiz Show (1994)
Geregisseerd door: Robert Redford
Met onder meer: John Turturro, Rob Morrow en Ralph Fiennes
Releasedatum: 23 februari 1995
Plot Quiz Show
"Fifty million people watched but no one saw a thing."
1958. De invloed van het nieuwe medium televisie neemt in kracht toe. De populaire tv-quiz 'Twenty-One' houdt wekelijks heel Amerika aan de buis gekluisterd. Maar kijkend Amerika wordt door deze show van haar onschuld beroofd wanneer de voormalige kandidaat Herbert Stempel onthult dat de deelnemers alle vragen en antwoorden van tevoren krijgen. De hele show blijkt dus opgezet spel te zijn en niet meer dan een weerzinwekkende strijd om de kijkcijfers.
Charles Van Doren
Dorothy Van Doren
Albert Freedman
Sandra Goodwin
renske
Ik heb geen idee of dit toegestaan is maar ik kan het niet beter zeggen dan de onderstaande citaten van IMDB:
"Quiz Show is a brilliantly told morality tale, but that is not to say it preaches. It can get away with not preaching because the consequences of their actions didn't harm anyone. It doesn't say, 'if you do something wrong you will be punished'. It says 'If you do something wrong, can you live with yourself'. "It's the getting away with it I couldn't stand" Charlie says at one point."
"That they shouldn't be cheating is never in dispute. The interesting questions are: Why are they cheating? and, What is it like for them, and how do they maintain dignity, when they're found out? Of course, in an intelligent character study like this there are plenty of other questions. I won't ruin your pleasure by giving away any of the answers."
The One Ring
Ik vond het wel een goede film. Met de acteerprestaties is in ieder geval niks mis. Een pluspunt van de film is dat de situatie niet meteen negatief op je over gebracht wordt. Er word geen mening opgedrongen, maar de bedoeling is vooral zelf een mening te kunnen geven. Wel een aanrader dus.
3,5 sterren
Het is wel opvallend dat ik binnen een week 3 films heb gezien die de schaduwzijde van televisie laten zien, namelijk Network, Being There en deze.
Madecineman (moderator films)
Tja, had er ook wat meer van verwacht. Niet dat de film slecht is, acteerwerk en cinematografie is prima verzorgt. Maar het wordt nergens echt meeslepend, nergens gaat het echt leven, het kabbelt eerder een beetje sullig voort deze Quiz Show. Misschien benadert het de werkelijkheid over het werk van een parlementaire enquetecommissie zo wat meer, maar ja of dat het nu ook spannend maakt?
Film met best wel wat aardige momenten maar verder niet echt indrukwekkend, 3*
otherfool
Slap, traag, veel te lang. Ik moet erbij zeggen dat het een tijdje geleden is dat ik hem zag, maar het lijkt me niet dat ik nog erg mijn mening ga wijzigen.
1*.
Leuke film.
Turturro doet het leuk als ubernerd. Het is wel een beetje een typetje. Rob Morrow en Ralph Fiennes maken indruk in de serieuzere rollen.
Bij de weg, het begin van de film is een letterlijke verwijzing naar het begin van Tin Men.
De betrekkelijk lange speelduur is een klein minpunt.
Op het eind van de film de verwachte dader komt tot inkeer speech. Mooi, maar ook wel weer typisch Hollywood.
Ruime 3,5 sterren
Macmanus
Matig
Snapte the big deal niet zo heel erg. De film heeft een beetje de set-up van All the President's Men, maar het is allemaal veel minder erg dan die zaak. Eigenlijk is het ook helemaal niet zo bijzonder erg wat er wordt gedaan. Maar soms lijkt het wel alsof de hoofdrolspeler hier een complot heeft gevonden wat het daglicht niet kan verdragen.
Maar ja verder op momenten best aardig kijkvoer, maar helaas maken ze dit soort films ZOOOOO vaak. Dat alleen als je nog maar 2 films hebt gezien je hier wellicht echt wild van wordt.
vooral voor het goede acteerwerk een kleine 2.5*
Fran
- 1953 berichten
Ik vond het eerlijk gezegd allemaal een beetje langdradig. Het duurde ook zeker een half uur voordat ik de film een beetje leuk ging vinden. Het werd eigenlijk ook niet echt spannend.
Tja ... wel bizar dat het zo;n groot bedrog was bij die tv show maar tegenwoordig hebben we wel meer van dit soort dingen gezien dus echt onder de indruk was ik niet.
Ralph Fiennes vond ik erg goed in deze film. Maar voor de rest vond ik het behoorlijk timide en redelijk saai.
Filmkriebel
Interessante film die een bekend televisieschandaal uit de jaren '50 belicht. Typisch Amerikaans kapitalisme. Toen al ging er heel wat geld gemoeid om kijkcijfers te halen onder invloed van o.a. de investerende sponsor, een farmaceutisch bedrijf. Fiennes speelt goed als omgekochte speler die de schijn wil ophouden tot hij een onderzoeksambtenaar aan zijn broek krijgt. Je ziet ook Martin Scorsese en Paul Scofield de revue passeren in iets kleinere rollen. Ik vond het nergens vervelen want het is een verhaal dat zowel in de feiten zelf als in de vormgeving van de personages fair blijft, al vond ik dat de film goed volgepropt zat met dialogen. Ik volg het gemiddelde, 3,5*
Goldenskull
Aardige film over manipulatie en verblinding door het grote geld, maar vooral naïviteit. Rob Morrow vind ik vanwege zijn accent een miscast. Past gewoon niet bij zijn rol. Kijkt prima weg, maar erg boeiend is het allemaal ook niet.
chevy93
Interessante film. Ik ben dol op spelshows, dus wat dat betreft zat het wel goed. Ik had gehoopt iets meer spelshow te zien en wat minder randzaken er omheen. Niet alles is even interessant en daarom duurt deze film toch een kwartiertje te lang. Een aardige kijk in de keuken is het, zeg maar. Prima cast, een leuk verhaal, maar ietwat te lang. Overigens wel een film die een herkijk waard is. Niet snel, maar over een tijdje zal ik deze film met plezier nog een keer opzetten.
martijn011
- 2034 berichten
Ik kan niet anders zeggen dat deze film me van begin tot eind geboeid heeft. Zeer interessant om te zien hoe, zelfs al eind jaren '50, het publiek eigenlijk bespeeld wordt door het medium televisie.
Wat zeker z'n waarde heeft voor de film is de uitstekende cast. Vooral Ralph Fiennes zet een mooie rol neer als Charles van Doorn, die een ware publiekslieveling wordt door het enorme bedrag dat hij binnensleept. Tegelijkertijd zien we ook de morele worsteling van het wel of niet doorgaan omdat hij weet dat hij verkeerd bezig is.
Ook Rob Morrow, nooit eerder in een film gezien volgens mij, speelt de sterren van de hemel en z'n jacht op het ontmaskeren van de televisiemakers komt overtuigend over.
De film verdiend zeker een ruim voldoende, vooral op de goede manier waarop het verteld wordt en de meer dan prima cast!
Jack Sparrow
Sterk acteerdrama. De negatieve kanten van tv worden hier goed uitgelicht. Succes heeft in dit geval een hoge prijs en geen grenzen meer. Beklemmende film tot het einde.
moviemafketel
- 19752 berichten
Erg prettige film met een goed onderwerp. Het publiek kijkt niet naar een quiz voor de intellectuele hoogstandjes, maar voor de spanning van het...geld. Ik ben gaan nadenken of ik naar een spelshow kijk voor de vragen of de spanning dat er veel geld kan worden verdiend en ik vind het nog steeds moeilijk om daar antwoord op te geven. Ik vind de combinatie van beide aspecten van een quiz even belangrijk denk ik. Wil ik wel weten wat er zich achter de schermen afspeelt? Ik vind het een beetje denigrerend naar de kandidaten toe dat er vanuit wordt gegaan dat ze zelf de antwoorden niet zouden weten op de gestelde vragen.
Wat betreft de film zelf vond ik het acteerwerk prima, mooi sfeertje, het kijkt makkelijk weg en het kijkje achter de schermen van een tv-netwerk was erg interessant. Het grote geld dat het geweten van de machtswellustelingen volledig corrumpeert kwam goed over. Goed werk van Robert Redford! En ook erg grappig om Martin Scorsese eens als acteur aan het werk te zien haha.
Dreiecke
Het verhaal kabbelt voort en geeft goed de (gespannen) sfeer weer tijdens het produceren van tv shows in die tijd. Wat dat betreft vond ik het ook wel informatief en best leuk om te volgen.
Het merendeel van de film bestaat uit dialogen tussen producers, presentatoren, financierders, etc.
Dat de uitkomst van quizzen en shows van te voren al lang vast staat en dat iedereen voor niets zijn geld aan sms en bellen uitgeeft (nou ja, aan de producers dus) dat wist ik ook allàng. Geen nieuws dus.
En dat de (en die) wereld om geld draait lijkt mij net zo goed niets nieuws.
De uitvoering (beeld en geluid) van de film is verder goed, niets op aan te merken.
K. V.
Van deze film had 'k al stukken gezien en nu eens de volledige zit gedaan. 'k vond het geen misse film. Geen super snel tempo, maar toch weet de film te boeien.
Het acteerwerk was echt top. Iedereen zat echt goed in z'n rol. Verder kwam het ook allemaal wel overtuigend over qua sfeer.
Wel een beetje een lange speelduur, maar desondanks toch de moeite om eens gezien te hebben en om mee te pikken als hij op tv passeert.
Nicolage Rico
- 20219 berichten
De film is best aardig, maar je kunt ook gewoon de originele show bekijken! Zie
YouTube - Twenty One / Game Show / Herb Stempel Episode
Op 10:16 wordt de 'cruciale' vraag gesteld.
Erg interessant om te zien, na het zien van Quiz Show.
Goede film, met een sterk script en dito dialogen. Het grootste mankement is wellicht dat het probleem (het frauderen bij een quizshow) niet groots is, zoals van Doren Sr. al zei: het is als plagiaat op een stripboek. Desalniettemin erg interessant en voor de televisiewereld en de NBC Studios natuurlijk wel een groots probleem (destijds). Maar goed, we weten het al zolang: televisie is nep en dat kun je iedere dag zien als je niet te naïef bent.
Het acteerwerk is prima. Wat een prachtige kop heeft Turturro toch - op hetzelfde moment komisch en triest/sneu. Ralph Fiennes speelt een nogal braaf karakter en heeft daar de juiste uitstraling voor.
Mooi om te zien hoe de vriendschap tussen Dick Goodwin en Charles van Doren ontstaat, maar de uitwerking had krachtiger gemogen. Verder duurt de film te lang, zonder een minuut te vervelen.
3,5 echte sterren.
Insignificance
Redford als regisseur, Scorsese als acteur. Klein rolletje, dat wel, maar het voelt als de omgekeerde wereld, zeker als je de uitkomst van deze geschiedenis kent. Een vakkundig gemaakte film met een bekwame cast, maar het heilige vuur ontbreekt. De film staat te vaak op de waakvlam om blijvend aan te spreken.
Dat zit dan vooral in het middendeel, wanneer het scenario zich toespitst op de relatie tussen Goodwin en van Doren en de posities die ze innemen. Met een moraal, zonder dat het door je strot wordt geduwd. Een pré, maar erg enerverend is het niet. Slachtoffer daarvan is het onderzoek dat bitter weinig voorstelt.
Het hangt er maar een beetje bij. Neemt niet weg dat er lange tijd wel een prettige, naïeve onschuld in de lucht hangt. Zal wel iets met de jaren '50 van doen hebben. De TV, toen nog een doos met beelden, en de gevolgen van dat ding, zoals de adoratie van het publiek, als betrekkelijk nieuw fenomeen, dat gaat wel.
En Turturro natuurlijk. Gezichtsuitdrukkingen die boekdelen spreken. Geweldig op dreef als de sneue, maar ook verbeten Herb Stempel. De film lijkt zo goed als op te zijn wanneer Goodwin z'n bewijs te pakken heeft, maar het weet er toch nog een enigszins wrange finale uit te peuren. Een grijze muis met een staartje.
Prachtige film over een schandaal rondom een populaire quiz-show. Gebaseerd op een waargebeurd en boeiend verhaal dat zich afspeelt aan het begin van het televisie-tijdperk. Goed neergezette personages en een aantal sterke scenes. Een uitstekende cast en natuurlijk leuk om ook Martin Scorsese in een klein rolletje te zien (die meteen het belangrijkste stukje tekst uit de film heeft: 'They just wanted to watch the money.')
knusse stoel
Gewoon overgenomen van "Scorsese", het heeft weinig nut om alsnog hetzelfde eronder te tikken. We zijn het eens!
Robert Redford aan het stuur en Scorsese met een klein rolletje als acteur. Het kan soms anders uitdraaien. Een rechtbankfilm zoals de John Grisham-verfilmingen. Redford's stijl lijkt soms wat op Brian De Palma, al komt hij net ietsje te kort. Het verhaal kan wel boeiend en de cast is met momenten goed. Vooral de 2 quizkandidaten, maar de meeste aandacht gaat naar vader Van Doren. Rob Morrow is echter een grijze figuur. De kracht van de film ligt in het verhaal en het feit dat de film ruimte laat voor interpretatie.
Het verdict zegt eigenlijk alles: 'Iedereen wint er bij. De kijkers, de televisiemakers, de sponsors, de kandidaten, .... Wie heeft er kwaad aan gedaan?'
Lovelyboy
You gonna give him your ulcer? Let him grow up with his own ulcer!
Erg degelijke film en meteen ook Redfords eerste en beste als ik de beoordelingen zo zie. Ik moet zeggen dat Tuturro en Fiennes prima bij het echte personage gezocht zijn en dat de opbouw richting de uitschakeling, gevolgen, en hoorzitting, erg rustig te noemen is. Het wordt nergens echt spannend, maar boeien doet het zeker tot het einde. De film verandert halverwege naar een lastercampagne, later bij de hoorzitting groeit de zaak uit naar een olievlek waar iedereen zijn handen af wil houden. De biecht van Fiennes is aardig, de val die volgt is terecht, en de conclusie eveneens dat de producenten en hoge bazen overal mee weg komen en het gewone volk de lul is
Zoals gezegd, aardige en vooral degelijke film, erg jonge Ethan Hawke die als student voorbij komt, verder een authentiek beeld qua tv, de beleving en andere details. Prima film voor een keer en wel te begrijpen dat destijds kanshebber voor beste film was.

'Kidnapped: Elizabeth Smart' gezien? Op Netflix kijk je ook deze vergelijkbare docu's

'The Lost City' met Daniel Radcliffe morgen te zien op televisie

Wat zijn de beste releases van deze week? Alle nieuwe films en series op streaming

Mississippi Burning
Misdaad / Drama, 1988