• 9.372.292 stemmen

Geregisseerd door: Robert Redford

Met onder meer: John Turturro, Rob Morrow en Ralph Fiennes

Releasedatum: 23 februari 1995

Plot Quiz Show

"Fifty million people watched but no one saw a thing."

1958. De invloed van het nieuwe medium televisie neemt in kracht toe. De populaire tv-quiz 'Twenty-One' houdt wekelijks heel Amerika aan de buis gekluisterd. Maar kijkend Amerika wordt door deze show van haar onschuld beroofd wanneer de voormalige kandidaat Herbert Stempel onthult dat de deelnemers alle vragen en antwoorden van tevoren krijgen. De hele show blijkt dus opgezet spel te zijn en niet meer dan een weerzinwekkende strijd om de kijkcijfers.

Charles Van Doren

Albert Freedman

Sandra Goodwin

avatar van Jordy

Jordy

De film is nogal traag, maar het uitstekende acteerwerk tilt, samen met feit dat het allemaal een waargebeurd verhaal is, de film toch boven de middelmaat uit. 3 sterren.

avatar van dttom

dttom

Ik vond wel boeiende film maar hij duurt idd wat te lang.

avatar van renske

renske

Ik heb geen idee of dit toegestaan is maar ik kan het niet beter zeggen dan de onderstaande citaten van IMDB:

"Quiz Show is a brilliantly told morality tale, but that is not to say it preaches. It can get away with not preaching because the consequences of their actions didn't harm anyone. It doesn't say, 'if you do something wrong you will be punished'. It says 'If you do something wrong, can you live with yourself'. "It's the getting away with it I couldn't stand" Charlie says at one point."

"That they shouldn't be cheating is never in dispute. The interesting questions are: Why are they cheating? and, What is it like for them, and how do they maintain dignity, when they're found out? Of course, in an intelligent character study like this there are plenty of other questions. I won't ruin your pleasure by giving away any of the answers."

avatar van EEE

EEE

Mooie film, alhoewel niet super spectaculair. Geeft wel aan hoe je dagelijks genaaid wordt bij de televisie. Eén van de redenen dat ik geen gewone tv meer kijk. Alleen films.

avatar van mazdalfa

mazdalfa

EEE schreef:

LOL...nee, films zijn altijd een correcte afspiegeling van de waarheid.

Maar alle gekheid op een stokje: Quiz Show is in een op sensatie en effecten drijvende industrie een verademing. Gewoon een goed verhaal opgepakt, prima acteurs neergezet en solide opgebouwd. Zoals meer films van de regisseur Redford. Hij maakt niet veel films (6 stuks sinds zijn debuut in 1980), maar ze zijn om verschillende redenen doorgaans wel de moeite waard om te bekijken.

avatar van EEE

EEE

mazdalfa schreef:

LOL...nee, films zijn altijd een correcte afspiegeling van de waarheid.

Ja.

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik vond het wel een goede film. Met de acteerprestaties is in ieder geval niks mis. Een pluspunt van de film is dat de situatie niet meteen negatief op je over gebracht wordt. Er word geen mening opgedrongen, maar de bedoeling is vooral zelf een mening te kunnen geven. Wel een aanrader dus.

3,5 sterren

Het is wel opvallend dat ik binnen een week 3 films heb gezien die de schaduwzijde van televisie laten zien, namelijk Network, Being There en deze.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Steengoede film met geweldige acteerprestaties. Erg van genoten. 4*

Dennis Evahi

Deze film is een beetje in een verdomhoekje terechtgekomen, terwijl het een steengoede film is. Best zonde.......Ralp Fiennes speelt weergaloos goed.

avatar van elry

elry

vergeet john tutturo niet.

avatar van De GeuS

De GeuS

Interessante, en onderhoudende film met uitstekend acteerwerk van Tuturro maar vooral van Fiennes; 3,5*

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

John Turturro is ouderwets op dreef in deze film, en ook die Rob Morrow (kende ik niet trouwens) vond ik goed. Ralph Fiennes is geen slecht acteur, maar ik vind hem toch altijd iets glads en onsympathieks hebben... kan er niks aan doen. Gelukkig moest hij in deze film wel zo'n type spelen.. dat scheelt. David Paymer en Hank Azaria zijn degelijk. Als laatste wil ik nog Paul Scofield noemen (Mark van Doren), ook zijn spel geeft de film extra cachet.

avatar van koreaan

koreaan

Een zeer interessante film over de entertainment business. De acteer prestaties van de verschillende acteurs vind ik zeer behoorlijk. Ik vond de film de film niet traag het bleef mij boeien. The one ring schreef dat je een eigen mening kunt geven en daar ben ik het wel mee eens. Goed regiseer werk van Robert Redford. 4 *

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Deze film is toch verre van bijzonder. Een nogal oninteressant plot, wel aardig gefilmd en goed geacteerd. Dan kom ik tot 2,5*. Laat maar lekker in dat verdomhoekje zitten hoor.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Tja, had er ook wat meer van verwacht. Niet dat de film slecht is, acteerwerk en cinematografie is prima verzorgt. Maar het wordt nergens echt meeslepend, nergens gaat het echt leven, het kabbelt eerder een beetje sullig voort deze Quiz Show. Misschien benadert het de werkelijkheid over het werk van een parlementaire enquetecommissie zo wat meer, maar ja of dat het nu ook spannend maakt?

Film met best wel wat aardige momenten maar verder niet echt indrukwekkend, 3*

avatar van Leno

Leno

Uitstekende film met een leuk verhaal. De film klinkt misschien wat saai, mede ook gezien de speelduur, maar is dat allerminst. Het karakter Dick Goodwin had wel wat meer diepgang mogen hebben, het verhaaltje rondom hem was nu wat oppervlakkig.

Redford's (luchtige) regie is goed, evenals de setting. Bovendien wordt er fantastisch geacteerd door de gehele cast.

Een topfilm!

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Hele goede film, waarin zeer goed geacteerd wordt door Fiennes, Turturro en Morrow. Het verhaal is gewoon goed (niet super spectaculair) en verveelt geen seconde. Voor een film van 2,5 uur zonder actie, echte spanning en grote plotwendingen is dit zonder meer knap. Het einde van Quiz Show is trouwens heel toepasselijk. De hoge pieten van NBC komen er mee weg, terwijl de slachtoffers eigenlijk moeten boeten

eRCee schreef:

Deze film is toch verre van bijzonder. Een nogal oninteressant plot

Ik vind jouw opmerking in deze iets te kortzichtig. Het thema van de film is oa MANIPULATIE....je moet het plaatsen in de tijdsgeest van de jaren 50/60...het medium teevee stond in de kinderschoenen. Iedereen wilde een graantje meepikken van het succes van die quiz show. De sponser/reclame en de grote teevee baas, niets werd geschuwd. Bedrog dus ook niet. Het plot is juist dat het medium teevee veel dingen (mensen) kapot kan maken. De geloofwaardigheid van Charles (professor/leraar) is kapot gemaakt. Zijn carriere is verwoest (gestigmatiseerd voor het leven), terwijl de teevee bazen ongeschonden verdere schade kunnen blijven aanrichten...alles voor de kijkcijfers dus!!!! (En dit gebeurt nog steeds. Mensen kunnen je aan de kant zetten als ze genoeg van je hebben, kijk naar de voetballerij, filmindustrie) Het is juist een hele menselijke film. Robert Redford heeft het mijnsinziens fantastisch verfilmd. Het gaat puur om het acteerwerk van de acteurs, de dialogen. Het maakt niet uit of je gelijk hebt of krijgt, de persoon in kwestie is beschadigd...met die insteek moet je dus de film bekijken.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

"Niets werd geschuwd", dat is juist wat ik mis in de film. Werkelijk het enige wat er gebeurt is dat de bazen een enkel telefoontje plegen om een kandidaat te lozen. Het vervalsen van de quiz zelf wordt door onbelangrijke mensen uitgevoerd. Dat Charles de verkeerde keuze maakt heeft dan ook niets met de grote tv-bazen te maken. Het bedrog van tv, waar zo hoog op wordt ingezet, komt dus helemaal niet zo sterk naar voren in deze film. Wat overblijft is mijns inziens een vrij oninteressant verhaal.

Dennis Evahi

.... Well, you know, that's just like eh ... your opinion man (The Big Lebowski)

Dat is dan inderdaad jouw perceptie op het verhaal. Ik ben van mening dat het geen waar jij over valt c.q uitlicht niet voorgekauwd hoef te worden. De boodschap vind ik vrij duidelijk van het verhaal. Daar gaat het om....jij uit je met je woorden "vrij oninteressant verhaal" en daar ben ik het totaal niet mee eens. Het is namelijk gebasseerd op ware feiten, het is niet verzonnen. Dat moet je ook meenemen in je beoordeling. Het feit blijft dat mensen beschadigd zijn. Het "vrij oninteressante verhaal"zoals jij het noemt heeft namelijk heel veel stof doen opwaaien in het land van de TeeVee. Conclusie: de discussie wordt dan lastig want jij vindt het verhaal "vrij oninteressant", jouw perceptie dus.

avatar van Kasper

Kasper

Geniale film. Hier krijg je echt een goed beeld hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat in de televisie wereld. Een beetje: de koning is dood, lang leve de koning. En ze leefden nog lang en gelukkig........??? ...

avatar van lowhusky

lowhusky

iedereen was saai behalve Jack Burry 4*

avatar van otherfool

otherfool

Slap, traag, veel te lang. Ik moet erbij zeggen dat het een tijdje geleden is dat ik hem zag, maar het lijkt me niet dat ik nog erg mijn mening ga wijzigen.

1*.

avatar van The Hunter

The Hunter

Mooie film. Goed geacteerd. En het laat maar weer eens zien hoe je genaaid kan worden door de televisieindustrie.

Ik kwam er later ook nog achter dat Martin Scorsese een rol speelt in deze film.

avatar van Theatertje

Theatertje

Bij de eerste kijkbeurt vond ik het een geniale film, met geloofwaardige acteerprestaties en een supergoede regie door Redford. Nu ik het een tweede keer gezien heb, vind ik het echterniet zo aangenaam meer als vroeger. 2.5 sterren.

Leuke film.
Turturro doet het leuk als ubernerd. Het is wel een beetje een typetje. Rob Morrow en Ralph Fiennes maken indruk in de serieuzere rollen.
Bij de weg, het begin van de film is een letterlijke verwijzing naar het begin van Tin Men.
De betrekkelijk lange speelduur is een klein minpunt.
Op het eind van de film de verwachte dader komt tot inkeer speech. Mooi, maar ook wel weer typisch Hollywood.
Ruime 3,5 sterren

avatar van Gastel

Gastel

ik heb hem net gekeken (had de DVD al een tijdje in de kast staan) en ik moet zeggen, ik vond het hele goede film.

John Turturro is zoals altijd geweldig, en die onderzoeker (die ik helemaal niet kende) was ook erg sterk.

1 minpunt. Ik begrijp totaal niet waarom Goodwin die van Doren zo de hand boven het hoofd houdt gedurende de film.

Grappige bijrol trouwens van Martin Scorsese, als de sponsor!

avatar van Norma

Norma

Hele aardige film, maar in tijden waarin geloofwaardigheid van media, regeringsleiders etc een hot item zijn vond ik de oplichterij in deze film bijna onbenullig overkomen. (met de nadruk op bijna, ik praat het niet goed) Goed acteerwerk en mooi vormgegeven, maar de speelduur net iets aan de lange kant.

avatar van nightbreed

nightbreed

Vermakelijke film en dat komt mede doordat het een waargebeurd verhaal is en omdat John Turturro en Ralph Fiennes zoals gewoonlijk zeer goed zitten te acteren.

avatar van The Last

The Last

Hmmm redelijk vermakelijk filmpje.. De film is nergens spannend, maar laat perfect zien hoe het er in '58 aan toe ging in de tv-industrie (in dit geval dus de quiz show: 'Twenty-One').

Acteerwerk is niks mis mee, Torturro is erg leuk als een sullig typetje en de rest van de cast is ook goed op dreef. Verder is de regie en cinematografie prima verzorgt. En sja, nadeel van Quiz Show is de lange speelduur, er had zo een half uurtje vanaf gekunt aan onnodige scene's.

Gewoon een prima geschiedenisles.. eehm... film.

Kleine 3,5*.