Genre: Film noir / Thriller
8,2 (1.014.462)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 1 juli 1976
Plot Taxi Driver
"On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody."
De oorlogsveteraan Travis Bickle werkt als taxichauffeur. Hij is een eenzame man die geobsedeerd is door pornografie en geweld. Zijn leven gaat steeds verder neerwaarts, en hij verliest zichzelf langzaam in zijn paranoia. Hij raakt steeds verder geïrriteerd door het tuig dat er 's nachts over straat loopt, en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij in actie komt...
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Taxi Driver (MusicMeter)
Travis Bickle
Angry Black Man
Melio
orbit
- 12092 berichten
Da's bijna niks nee, maar de basis voor jouw nihilistische gelukzalige wereldje van boze blanke mannen komt toch echt uit deze film. De daad die je stelt tegen een materialistische wereld en de wetten en regels die daarmee gepaard gaan, dat zit echt allemaal in Taxi Driver, inclusief de gestoordheid van het hoofdpersonage. En gelukkig zonder de bijna opgelegde en verzonnen plottwist, waarmee het punt geen zak aan zeggingskracht wint. Heeft Taxi Driver niet nodig gelukkig. Maar kijk hem anders nog eens, zeker de sobere beelden, Fincher heeft hier echt een topweekend mee gehad, voordat hij aan zijn prulletje begon.
AC1
... en zeker ook niet de beste rol van De Niro.
Wat was er niet zo best aan?
IJzersterk portret van een eenling die steeds verder weg komt te staan van de samenleving en op een drastische manier iets wil doen aan de verloedering die hij om zich heen ziet. Het nachtleven in de 'vuile' gedeeltes van New York wordt bijzonder sfeervol in beeld gebracht. Ook de dreigende muziek van Bernard Herrmann draagt hier aan bij. Een geweldadige apotheose die uiteraard niet uit kon blijven. Robert DeNiro als Travis Bickle geeft op een indringende manier gestalte aan één van de meest interessante personages uit de filmgeschiedenis.
MJ_DA_MAN
bozzy
vandaag nog maar eens bekeken en ik moet toch zeggen dat hij stukke beter was dan de eerste keer dat ik hem zag.
keek hem toen in een beschonken toestand en keek hem met een vriendenclub en het was nog al roemoerig .
Nu moet ik toch concluderen dat dit dus echt wel een topfilm is vandaar verhoog ik mn stem van
2,5 naar 4 sterren hij is het dubbel en dwars waard!!
Maikeru
- 1934 berichten
Lijkt me sterk.
Murrays
wat een onwijs saaie film, die niet in de top250 hoort maar eerder bij de flop100
voskat78
V/d week dus voor het eerst op het witte doek gezien wat toch wel een bijzondere kijkervaring opleverde...
Beffrey28
Misschien nog wat argumentatie....?
RaoulDuke
Stoer gezegd, maar dan moet je het wel onderbouwen.
Angelo2
Haha zeker aandacht te kort. Of gefrustreerd dat je een onvoldoende voor je toets rekenen hebt.
Angelo2
Heerlijke film en prachtig acteerwerk van de Nero. Dat heerlijke grauwe 70's sfeertje, de donkere straten... Een must see voor de filmliefhebber.
Nautilus
Na zeer lange tijd eindelijk eens herzien. De film heeft na al die jaren niets aan kracht ingeboet, zeer, zeer goed. Met recht een klassieker, maar net geen 5*.
malkoen
een heerlijke film om naar te kijken, maar waarom moest Travis zijn date naar een Seksbioscoop brengen kon hij geen betere plek verzinnen
Dat kon hij inderdaad niet.
wood23
Taxi Driver vertelt het verhaal van Travis Bickle. Travis heeft in Vietnam gevochten en hij heeft slaapproblemen. Hij woont in New York en neemt een baan als taxichauffeur aan. Hij heeft een oogje op Betsy, die voor een politieke partij werkt, en besluit haar mee uit te vragen. Travis heeft een hekel aan de pooiers,de prostituees en de criminelen die hij 's nachts op straat ziet lopen. Op een gegeven moment grijpt hij in, omdat hij genoeg heeft van al het schorem.
Robert DeNiro neemt in deze film de rol van Travis Bickle op zich en doet dat voortreffelijk. Als Travis is DeNiro apart, dromerig en rancuneus. DeNiro komt goed over als de getraumatiseerde taxichauffeur en zet een geweldige acteerprestatie neer. Hij lijkt vaak niet te beseffen waar hij mee bezig is en het is overduidelijk dat hij slaapproblemen heeft. Zijn personage ondergaat een grote verandering en DeNiro is de absolute uitblinker in deze film.
Jodie Foster speelt Iris, de twaalfjarige prostituee, en doet dat redelijk. Ze krijgt weinig screentijd en haar personage is behoorlijk naïef. Iris is in de prostitutie terechtgekomen en ze kan niet meer terug. Foster komt niet echt over als een prostituee en dat heeft vooral te maken met haar uiterlijk.
Taxi Driver heeft een grauwe jaren 70 sfeer en een aparte stijl. De film is geregisseerd door Martin Scorsese en hij laat een negatief beeld van het nachtleven in New York zien. Taxi Driver is een film over ergernissen, slaapproblemen, fouten, prostitutie en initiatief. Het verhaal is goed en de sfeer wordt voor een groot deel bepaald door de typische jaren 70 muziek. Scorsese speelt zelf ook mee en neemt de rol van een gestoorde klant op zich.
Taxi Driver wordt gedragen door het goede acteerwerk van DeNiro, de mooie sfeer, de verrassende wendingen en het goede verhaal. Scorsese heeft een klassieker gecreëerd!
Wat een tegenvaller.
Een mooi plot waar in mijn ogen veel meer mee mogelijk was geweest.
De eerste tonen van de film kan ik nog bevatten, inclusief de lange duistere intro.... Maar dan gaat het fout en gaat het van saxofoon naar harp-gepingel en terug. Deze muziek is te optimistisch voor een film als deze. Een harp werkt nu eenmaal niet zo goed om totale vervreemding, slapeloosheid en psychose aan te tonen...
Wat is de reden van alles wat Travis doet? We zien er weinig van, we krijgen te weinig te zien van wat er in zijn kop omgaat. Het ziet er alleen ernstig uit als je het wíl zien dunkt mij. Niets aan het acteerwerk (wat overigens puik is) duidt er op dat hij zijn verstand aan het verliezen is.
Zijn verleden als Vietnam-veteraan is ook net iets té subtiel weergegeven.
Een film moet mij overweldigen, meeslepen in de sfeer die gecreëerd wordt door de maker en ik moet er uiteindelijk ingezogen worden. Dit geldt zeker voor eentje die zo hoog staat op de lijst met beste films ooit gemaakt. Maar met een dergelijk belachelijk einde krijg je bij mij de pis alleen maar lauwer. Wat een kul! Nah goed. Het is actie, misdaad en drama 'light'. Er zijn zo veel meer duistere films gemaakt, die ook vervreemding goed in kaart brengen.
Maar zodra ik de meningen onder deze film ging bekijken, en vooral wáárom leden deze film zo goed vinden (en werkelijk 4 of 5 sterren geven), kwam ik tot de conclusie dat ik me vrijwel nergens in kon vinden qua positieve argumenten.
Acteerwerk is daarentegen, zoals gezegd, wel goed. de Niro's strakke gezicht blijft pakkend, zoals ik deze nog nooit had ervaren. Keitel werkte vooral goed op de lachspieren in zijn carnavalspak, maar ik kon van hem genieten.
Ik laat de rest van Scorsese's werk voorlopig maar even liggen.... 2*
Sergio Leone
Serieus?
Serieus?
Oh ja. Op twee 'rampages' na waar hij de schoften en het vuil op straat samenvat, blijft het in mijn ogen vrij rustig. Feit is dat het veel nadrukkelijker in beeld gebracht had kunnen worden.
Dit alles uiteraard begeleidt met een betere soundtrack. Dat had de hele film een paar punten omhoog kunnen tillen. Dit werkte niet voor mij.
Sergio Leone
Dit heeft niets te maken met wat je eerder zei. De actie die hij onderneemt is ondergeschikt aan 'wat er in zijn kop omgaat'. Ik vind dit net wél goed naar voren komt. Het is zelfs het sterkste punt van Taxi Driver wat mij betreft.
yorgos.dalman
Sergio Leone heeft gelijk, in de voice-over van Travis horen we voortdurend zijn 'dagboekaantekeningen' die constant zijn gemoedstoestand weergeven. Inderdaad een van de sterkere punten uit de film.
stefan dias
De film bulkt gewoon van de sfeer. Een uniek tijdsdocument en portret van een grimmig, maar ook levendig New York anno seventies.
- 2060 stemmen
Sergio Leone heeft gelijk.
Ohw. Oké.. uhh. Sorry?!
Zo ervaarde ik dat gedeelte van de film dus niet.
Ieder idee van exclusieve waarheid rondom een beoordeling van een film te zoeken, gaat mank.
Meningen verschillen, klaar.
Veel filmplezier nog. Geniet er van
wihu61
Geweldige film die naar een schitterend in beeld gebrachte, inktzwarte climax groeit.
Perfecte combinatie van regenachtige sfeerbeelden en muziek.
Alleen dat gedoe met die senator kon ik niet helemaal plaatsen.
"Hij is een eenzame man die geobsedeerd is door pornografie en geweld"
Wie niet
onlyconnect
Ware woorden. Een althhobo daarentegen weet heel goed menig pre-puberale existentialistische angsten te verklanken, terwijl de blokfluit wonderen doet bij het aannemelijk maken van repressieve homoseksuele verlangens onder labradors.

Martin Scorsese betreurt het feit dat er steeds meer mensen als Travis Bickle uit 'Taxi Driver' zijn: "Tragisch genoeg de norm"

Voor de fans: topfilms met bijna dezelfde cast als 'The Irishman'

The Godfather

Se7en
Misdaad / Thriller, 1995

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975
new york cityvietnam veteraantaxipornografieobsessiepooiertaxi chauffeurdrugsdealerpoliticusfirearmburgerwachtjunk foodalienationmisanthrophygeweldcynicalillegal prostitutioncharacter studylonermanhattan, new york citymeditativeneo-noirchild prostitutioncomplexnew hollywood drearycautionarydrives provocativeantagonisticaudaciouscallous