• 9.369.500 stemmen

Film noir / Thriller | 114 minuten

Genre: Film noir / Thriller

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Robert De Niro, Jodie Foster en Cybill Shepherd

IMDb beoordeling: 8,2 (1.012.531)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 1 juli 1976

Plot Taxi Driver

"On every street in every city, there's a nobody who dreams of being a somebody."

De oorlogsveteraan Travis Bickle werkt als taxichauffeur. Hij is een eenzame man die geobsedeerd is door pornografie en geweld. Zijn leven gaat steeds verder neerwaarts, en hij verliest zichzelf langzaam in zijn paranoia. Hij raakt steeds verder geïrriteerd door het tuig dat er 's nachts over straat loopt, en het is slechts een kwestie van tijd voordat hij in actie komt...

avatar van Al!

Al!

JanVR schreef:

Jij hebt het punt precies gemist.

Precies? Zeg maar helemaal.

avatar van efacsen

efacsen

Wat een geweldige film is dit. De sfeer van het nacht leven in de grote steden wordt hier goed neergezet, veder zit het vol met aparte en kleurrijke figuren. Je kan je goed inleven dat Travis die als Taxi chauffeur veel met dit soort lui te maken er genoeg van heeft. Dit is ook de kracht van de film je snapt de reden van Travis gedrag tegen dit scum maar je weet ook dat zijn manier niet de oplossing is. De scene met die overvaller die hij in zijn nek schiet zet je echt voor een dilemma of je hem nu een held of crimineel moet vinden.

Normaal spreekt dit soort Jazz muziek mij niet zo erg aan, maar in de deze film vond ik het perfect passen. Ook de band met het kind prostituee is erg aangrijpend. Veder acteert de Niro fantastisch, dit vind ik misschien wel zijn beste rol. Ook het einde is erg sterk, al kan ik begrijpen dat sommige dit niet zullen vinden.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Boeiend thema en een mooie sfeer. Lang geleden was ik weg van deze film, maar vind het nu te simplistisch gebracht voor zo'n (maatschappelijk) onderwerp. Het wordt wel erg netjes voorgekauwd dat Travis worstelt met eenzaamheid en een afkeer heeft van de misdaad en verloedering. Zijn voice over legt het haarfijn uit voor het geval je het al niet in de gaten had naar aanleiding van de talloze beelden van hoertjes, pimps, overvallen en ander tuig.

Het is ook dat Travis zelf vertelt dat hij slapeloos is en lijdt aan hoofdpijnen, want het is verder niet te zien aan z'n uitingen. De overgang tot een aan de nek toe bewapende man komt ook vrij plotseling en is wat kinderachtig, om over het kaalscheren nog maar te zwijgen.

Het redden van het hoertje is nogal flauw heldhaftig, en het doet geromantiseerd aan dat een verslaafd hoertje gezellig mee gaat lunchen. Het einde past ook niet echt bij de depressieve vertelling van anderhalf uur die eraan vooraf gaat: ze leefde nog lang en gelukkig bij haar ouders.

De sfeer vind ik wel sterk met de nachtelijke ritjes, de seventies look en hier en daar mooie beelden. Alleen voor de zoveelste keer dezelfde soundtrack wordt vervelend en eentonig. (De muziek vlak na de shootout is trouwens tenenkrommend.). DeNiro doet het aardig, maar behalve wat subtiele gelaatstrekjes zie ik geen afgrijzen of wraak of in z'n ogen, het blijft een beetje plastisch.

Al met al een film die zeker niet erg is om te zien (geef ondanks de kritiek toch nog 3/3,5 vanwege de sfeer en omdat het van begin tot eind boeiend is), maar bijvoorbeeld Seul contres Tous vind ik een stuk overtuigender.

Een redelijke film.

Alleen staat hij naar mijn mening te hoog in onze top 100!

Vind hem daar niet echt spectaculair genoeg voor. Het ontbreekt wat aan spanning en actie in het begin.

Niet helemaaaal mijn ding!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Spanning en actie? Dit is geen avonturen of actiefilm!

SnakeDoc

Nou bij een misdaad verwacht ik op zijn minst een beete spanning.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Misdaad staat hier niet voor niets als tweede genre genoteerd. Taxi Driver is een puur psychologisch drama in een noir-jasje.

Oke, .... jij je punt.

Dan nog vind ik het wat tegen vallen.

Maar dat is puur mijn mening.

Kan me ook wel voorstellen dat een ander er helemaal gek van is.

Maar nee .... ik niet!

'T is niet anders!

avatar van steventje

steventje

Een jonge knappe Deniro die zichzelf helemaal verliest in psychopatische gedachten. Al bij al een knappe vertolking van De Niro.

Het begon ook allemaal wat laat voor De Niro echt in gang schoot met zijn actieplan. Ik dacht oei de film is bijna gedaan en nu begint het juist spannend te worden.

Hij wordt voorgesteld als eenzame, iets wat teruggetrokken man (tov zijn vrienden en collega's) maar hij heeft wel de moed om het mooie meisje Betsy mee uit te vragen. Ik vond dit nogal tegenstrijdig met het personage.

Soms dacht ik ook, ga toch een andere job doen man

Maar we hebben hier natuurlijk met een psychopaat te doen wat je in het begin van de film niet vermoedde.

Al bij al geen slechte film maar het personage van De Niro kon meer duisterder voorgesteld worden

Fantastisch.

Ga er verder geen woorden aan vuil maken.

... kut. Wel dus.

Fantastisch.

Ga er verder geen woorden aan vuil maken.

... kut. Wel dus.

Fantastisch.

Als het is om lof te spreken, maak je helemaal geen woorden vuil hoor.

MNV2

Thank God for the rain to wash the trash off the sidewalk.

Na het zien van de vele rise-and-fall films die Scorsese voortgebracht heeft en in het voornemen om de top 250 stilaan af te werken heb ik me gewaagd aan wat vele ervaren als de beste Scorsese, Taxi Driver dus. Een film die me niet helemaal positief stemde, al was dit wel weer een kwalitatief filmpje die ik bijna even goed vond als men favoriete Scorsese; Raging Bull.

Om positief te beginnen, wat een mooie beelden (!), aardig en soms zelfs origineel camerawerk, dikwijls aangevuld met visueel, intense scènes die hun climax bereiken bij de shoot-out scène. Verder weet de film een soort van dromerige sfeer op te wekken door de trage, 'lounge'-achtige score van Bernard Herrman die voornamelijk bestaat uit drums en saxofoon. Mede door de muziek kun je jezelf als kijker veel beter inleven in het leven van Travis waarbij weinig slaap aan te pas komt, en nachtelijke activiteiten daarvan in de plaats komen. Het gebrek aan slaap zorgt bij Travis ook voor hoofdpijn en ergernissen omtrent het stadsleven, en dan meer specifiek 'het gespuis' dat op de straten rondhangt. Visueel bekeken was het dus een pracht van een film, alleen het einde is er weer één van 'hoe kun je een film het best verkl*ten?'. Had men het verhaal gewoon na de shoot-out laten eindigen en als ze Travis hadden laten doodbloeden had ik dat een schitterend einde gevonden. Nu zakte de film in de laatste 5 minuten helemaal in elkaar door er een typish Hollywoodiaans einde aan vast te breien. Jammer want het haalt het niveau van de film wel echt aanzienlijk onderuit. Verder heb ik me ook wat gestoord aan enkele onnodige zaken zoals dat kapsel, en het heroïsch gedoe wanneer Travis een meisje 'red', de gesprekken met die andere taxi chauffeurs, ... Maar verder vond ik ook die onserieuze scènes waarin Travis (op een nogal 'Mr. Bean'-achtige manier) oefent met zijn revolver wat compleet overbodig en zelfs storend is, paste totaal niet bij de sfeer van de film.

Over het algemeen wel een opmerkelijk, sfeervol filmpje die wat aan kracht inboet door een paar overbodige scènes.

3.5 sterren

avatar van Reinbo

Verdiep je nog eens beter in het eind, dat is anders dan jij nu denkt. Het is geen happy end, het is het eind waar Travis wellicht op gehoopt had, dat is natuurlijk onzin, hij heeft niemand gered en is waarschijnlijk dood...... Een happy end past ook totaal niet bij deze film.

A brief epilogue of sorts ends the film and shows Shepherd hiring Bickle's cab, and commenting on his "saving" Iris. Some have seen this epilogue as Bickle's dying fantasy, while others see it as a real resolution of Bickle's acts.

Roger Ebert has written of the film's ending, "There has been much discussion about the ending, in which we see newspaper clippings about Travis' 'heroism', and then Betsy gets into his cab and seems to give him admiration instead of her earlier disgust. Is this a fantasy scene? Did Travis survive the shoot-out? Are we experiencing his dying thoughts? Can the sequence be accepted as literally true? ... I am not sure there can be an answer to these questions. The end sequence plays like music, not drama: It completes the story on an emotional, not a literal, level. We end not on carnage but on redemption, which is the goal of so many of Scorsese's characters."

Althans, dat is wat velen er in zien, ik ook.

MNV2

Oké, wist ik niet, wordt ook helemaal niet voor de volle 100% duidelijk gemaakt aangezien Travis nog niet dood was wanneer hij op de sofa zat. Maar het zou inderdaad wel logischer zijn, misschien dat de film bij herziening ooit een betere waardering krijgt, voorlopig hou ik het op een 3.5.

stefan dias

Ja jongens, dat is dan veel blablabla achteraf, dat van die dying fantasies en zo. Ik heb het ook gezien als heel het verhaal dat als een soort sisser afloopt.

Ik lig er verder ook niet wakker van hoor. Want ik vind het telkens weer een meeslepende ervaring, deze film. Er zitten misscheien best wat vreemde scènes in en mindere onlogische stukjes. Ongeloofwaardig zelfs (gaat ie nu echt met zijn vlam naar een seksfilm?).
Maar de overaal indruk is toch 'wow'.
En specifiek aan MNV2: wat gek dat je je precies aan een van de meest aangehaalde scènes uit de filmgeschiedenis stoort. Deze scène is gewoon het genie van Robert De Niro op zijn top: een onwaarschijnlijk boeiende, grappige neuroot.
Deze scène mAAkt de film. Samen met Harvey Keitel 'Go back to your fucking tribe' natuurlijk.

MNV2

Zo ver denk ik bij films als deze echt niet na, van Scorsese ben ik gewoon dat hij films maakt zonder een diepere betekenis, vandaar ook dat ik er automatisch vanuit ging dat het een simpel goed einde was. Ik zal er bij herziening nog wel eens op letten...

boomboompow

ik ben teleurgesteld na het kijken, door de film zelf, natuurlijk niet door de niro, hij was alweer in topvorm.

boomboompow schreef:

Blijft persoonlijk natuurlijk, maar er zitten een hoop dingen in de film die hem een pareltje maken.

bijvoorbeeld?

bijvoorbeeld?

Pff, ik heb niet zo'n zin om een hele analyse the schrijven

Ben namelijk al een hele dag bezig geweest om een analyse over Donnie Darko te schrijven voor school.

Het heeft echter een boel te maken met Travis Bickle zijn kijk op het leven en steeds verdere afstand van de samenleving.

Zijn diepe analyses over.

boomboompow

ik snap echt niet wat je bedoelt, dat er hoop dingen zijn die hem een pareltje maken, zijn kijk op het leven...waar slaat dat allemaal op

Jaja, een beetje random onsamenhangende post

Maar zoals ik zei heb ik geen zin ( na al een analyse over Donnie ) en is het te lang geleden dat ik hem gezien heb om hier een concrete beschrijving neer te kalken. Er zijn echter genoeg andere goede analyses van de film.

Jaja, een beetje random onsamenhangende post

Je hoeft trouwens niet alles altijd kapot te analyseren. Deze film raakte me gewoon midden in mijn gut. Het was ook lang geleden en ik herinnerde me gewoon dat gevoel.

Toen ik 'm onlangs terugzag merkte ik: "jaja, het is er nog allemaal." Plus dat de film nog eens ongewild beter geworden is door het ongelofelijk hoog 'teletijdsmachinegehalte'. Dit zijn écht de seventies zoals ze toen waren: rauw, geladen, spannend.

(En vandaar dta ik de vorige poster hier ook veel beter vond)

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Echt een goeie film. De Niro acteert geweldig goed in deze film.
Maar waarom wil Bickle die Palentine vermoorden op het laatst? Dat blijft me beetje onduidelijk. Dacht dat hij hem juist zo goed vond?

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1905 stemmen

Eindelijk heb ik deze classic ook eens bekeken en ik vond het een prima film.

Dat 70's sfeertje is ook prachtig

Harvey keitel speelt er ook in, dat duurde even voordat ik zag dat hij die pooier was. En wat een bedragen voor die hoeren zeg, 15 dollar voor een kwartier en zelfs 5 dollar korting bij een half uur, dus voor maar 25 dollar! Dat waren nog eens tijden

En dan doen ze ook niet lullig, je mag hem voor dat geld ook nog prikken waar je wil, daar moet je tegenwoordig eens mee aankomen bij die vrouwen met hun issues tegenwoordig.

Robert de Niro vertolkt echt een prachtige rol in deze film en ik ging er helemaal in mee. Van mij krijgt deze film een dikverdiende 4*

avatar van Kevin13

Kevin13

Taxi Driver.

De eerste 30 tot 40 minuten kwam ik heel moelijk door. Vond de 'romance' tussen Travis en Betty onnodig en heel de inleiding naar hoe Travis zou worden duurde veel te lang naar mijn inzien. Vervelen deed ik mij niet. DeNiro vertolkt Travis zeer goed maar wordt overtroffen door Harvey Keitel die Sport speelt. De eerste keer dat Sport echt in beeld kwam was wel lachen. Zijn kleding en de manier van doen. Voor Jodie Foster heb ik nooit iets gehad, vind haar een niet al te beste actrice. Hier dus ook. Alleen de scene waar zij en Travis aan het eten zijn vond ik sterk. De soundtrack vond ik dan meteen het sterkste aan de film. Je had er twee die telkens terug kwamen. De dreigende waar je telkens iets had van nu gaat het gebeuren en de kalme vriendelijke soundtrack.

De overgang van de kalme Travis naar de Travis die hij op het einde wordt is wel sterk gedaan. Je voelt de pijn die Travis heeft. De ozo beroemde Are you Talkin to me scene was wel leuk maar legendarisch? Nee dat niet. Het einde vond ik dan het zwakste van de film. Je zag aankomen dat hij Palantine wou vermoorden. Maar hierop doel ik niet. Het haar van Travis overigens, was lachwekkend te noemen. Waarom hij dat gedaan heeft is mij duidelijk ontgaan. Je wist natuurlijk dat hij Iris wou helpen, en haar het milieu uit wou krijgen. De manier waarop dit gedaan wordt past niet in het totaalplaatje. Een gehele film is het een rustig tempo, alles op z'n tijd. Het einde was er plots, en ging veel te snel. Sport dood, de uitbater dood en de man die seks wou met Iris ook dood. Ook dit vond ik nogal storend. Was ook onnodig. Travis die zich ontpopt tot held van de dag.

Taxi Driver is een aardige film maar niet meer. Top250 notering vind ik dan ook iet wat onterecht. 3.0*

avatar van Don MN

Don MN

Kevin13 schreef:
Taxi Driver.

Best een goede review waarom het niet helemaal jouw film is, maar een stuk snap ik niet helemaal. Je ziet namelijk vrijwel alles aankomen door de voice-over en de manier waarop het gepresenteerd is. Daar heb je gelijk in. Wat ik dan niet begrijp is dat je het einde er niet in vindt passen, hij heeft het er namelijk al meer dan een uur over. Hij werkt vanaf de scheldpartij met het blonde meisje van de campagne er naartoe. Waarom denk je anders dat hij die pistolen koopt en met dat mes oefent. Zijn haardracht zal naar dat van een krijger refereren en zijn daad de aanklacht tegen het systeem zoals hij het is gaan zien.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Als hij er een ander verhaal van maakt, vind ik het prima. Een remake is niet zo verstandig .

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

''Rumors of a sequel began to circulate in late January 2005 when a sequel was announced by Robert De Niro and director Martin Scorsese. At a New York 25th anniversary screening of Raging Bull, Robert De Niro talked about the story of an older Travis Bickle being in development . Also in 2000 Robert De Niro mentioned some interest in bringing back the character of Travis Bickle in the Actor's Studio with its host James Lipton.''

(Bron: Wiki)