• 9.378.471 stemmen

The Blair Witch Project (1999)

Horror / Mockumentary | 86 minuten

Genre: Horror / Mockumentary

Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez

Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams

Releasedatum: 7 oktober 1999

Plot The Blair Witch Project

"Everything you've heard is true."

Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...

Heather Donahue

Joshua Leonard

Michael Williams

Short Fisherman

Interviewee (onvermeld)

Fisherman With Glasses (onvermeld)

Man in Yellow Hat (onvermeld)

Interviewee with Child (onvermeld)

SPT schreef:

De film is natuurlijk alleen leuk als je nog niet weet of het wel of niet echt is gebeurt. Wij moesten deze film een jaar of 8 geleden voor CKV kijken, en kregen vooraf te horen dat het een waargebeurd verhaal was, en dat zoekacties naar de makers van de film nooit iets hadden opgeleverd, maar alleen de filmtapes waren gevonden. Heb hem destijds dan ook als zeer spannend ervaren, en de hele tijd met een onderbuikgevoel zitten kijken. Na afloop van de film waren een aantal klasgenoten (meisjes) zodanig geëmotioneerd dat de docenten dan toch maar het 'echte' verhaal op hebben gebiecht. Natuurlijk wisten enkele andere mensen ook al te vertellen dat het niet echt was, maar dat leidde vooral tot discussie / twijfel.

Kort geleden heb ik hem nog eens gekeken, en ik ben al vrij snel afgehaakt. Omdat ik er nu met heel andere ogen naar kijk was er eigenlijk niet veel meer aan. Dat roept ook meteen de vraag op hoe goed deze film is. Immers: als je de film wilt beoordelen zou je de 'stunt' van de makers (film als waargebeurd presenteren) niet in je beoordeling moeten betrekken. Is immers eigenlijk geen onderdeel van de film. Het zelfde geldt voor de constatering dat dit een goedgeslaagde low-budgetfilm is. Dat zegt wel iets over de reggiseurs (knap gedaan) maar die zijn we hier niet aan het beoordelen, het gaat om het resultaat, of dat nu US$ 22.000 of 250mln kostte. Zo redenerend kom ik dan ook niet verder dan een 1,5 a 2, maar dat doet toch enigszins afbreuk aan het kijkplezier en de spanning van de eerste keer.

***

daar heb je volledig gelijk in!

ILDIB schreef:

Deze film blijft gewoon fantastisch. Enkel 1 ding is belangrijk, je moet jezelf in de situatie kunnen plaatsen, kun je dat niet dan is er weinig aan..

in welke situatie? het is niet eens waargebeurd!

Mich8Elle schreef:

het is waargebeurd, alleen deel 2 en 3 zijn fictie, als vervolg op ...

Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams leven nog! ze hebben al in verschillende films meegedaan.

avatar van stem100

stem100

Ik lees dat er nog altijd mensen zijn die denken dat dit een waargebeurd verhaal is.

Geeft toch aan hoe geniaal de hele opzet is (geweest)

Eindelijk een film waarbij de- normaliter- zeer irritante marketing er omheen echt een doel dient!

avatar van MR.BRN

MR.BRN

OMG.

ik heb de film nu denk ik 4/5 x gezien. en ik zweer je. elke als ik um kijk krijg ik kippenvel en ik zit egt bang te zijn daarzo. ( oke oke ik maak ut altijd donker ) maar egt . op ut laatst in dat huisje. zo engg.. en als die Josh is weggelopen en ze horen um schreeuwen. brrrrrrrrrrrrrrrrrr. kan aan mij liggen

maar dit is egt 1 van mijn beste films

Willy Wartaal

Er zijn dus mensen die het wel begrijpen, dit zou dus een klassieker moeten worden en niet de troep die ik gisteren heb gezien. Het bedroevend slechte en waardeloze en overgewaardeerde The evil dead.

• 12092 berichten

Hahaha!! Dit waardeloze prul beter dan het meesterlijke Evil Dead? NOO WAYY!!

Willy Wartaal

Ik waardeer films dus waarschijnlijk heel anders dan dat jij dat doet, ik vind the blair witch gewoon meesterlijk omdat de acteerprestaties naar mijn mening gewoon erg realistisch overkomen. De spanning vindt ik in geen andere film beter, juist omdat je niets ziet en alleen rare geluiden hoort. Ik kon me erg goed verplaatsen naar de situatie waarin hun zaten. Ik weet dat dit niet de bedoeling is van the evil dead maar ik zie er dus gewoon niets meesterlijks in behalve dan het camerawerk , dat is nog wel leuk gedaan. Toch vreemd dat wij 2 dezelfde films in onze top tien hebben staan.

• 12092 berichten

Volstrekt niet te rijmen inderdaad, want dit zooitje acterend wrakhout en dat irritant jankende mens wat al begint te gillen als een speenvarken bij een afgebroken takje komen op mij totaal niet realistisch over. Ik vind dit allemaal erg bedacht en erg naar niets toe leiden. Het jat overigens veel van een sublieme film zoals Evil Dead, de bosscènes.. maar waar het bij Evil Dead op een gegeven moment een aangenaam lugubere sfeer oproept is er bij dit wanproduct alleen maar plaats voor oeverloze shots in het bos en wat gefreubel met zaklataarns, echt te amateuristisch voor woorden..

Willy Wartaal

Ik denk in ieder geval dat er voor dat afgebroken takje al wat meer was gebeurt waardoor ze zo begon te gillen. Dat gegil was in ieder geval beter dan dat domme geschreeuw van dat stonede wijf die verkracht werd door een tak , wat een onzin (al was ik op dat moment alleen aan het kijken had ik hem op dat moment uitgezet).

Logisch dat er bosscenes inzitten het speelt zich erin af, moeilijk om er wat anders van te maken lijkt me. Waarom moeten er mooie shots in een film zitten, dat is bij deze film gewoon totaal niet de bedoeling. Stanley Kubrick was niet met ze mee ofzo. Het waren gewoon een stel filmstudenten (ze waren inderdaad amateurs dat heb je erg goed begrepen) die een docu aan het maken waren. Ik wil jouw wel een mooie shot zien maken met slechte camera's in een bos terwijl je verdwaald en doodsbang bent.

• 12092 berichten

Ik hoop niet dat jij de zoveelste sukkel bent die denkt dat dit een waargebeurde film is?

Verder heeft Evil Dead een heel andere insteek, het is een echte horrorfilm met elementen die fanastisch zijn, hij streeft dus geen realiteit na. Deze wel en daarom is hij juist zo mislukt op alle punten.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

orbit schreef:

als dat nu nog niet duidelijk is

En tja ik vind dit ook een erg goeie en spannende film. Knap gemaakt.

Willy Wartaal

Al heb je mijn berichten gelezen had je al door moeten hebben dat ik niet zo'n sukkel ben. Ik snap natuurlijk ook wel dat evil dead een hele andere insteek heeft dan The Blair Witch anders was hij nog triester dan dat hij al is. Ik begrijp alleen niet dat je kan zeuren over het acteerwerk want dat is gewoon niet slecht en dat is geen mening maar een feit. Een feit is ook dat het acteerwerk in the evil dead wel duidelijk slecht is, daarom en mede door de andere slechte elementen is het een klassieker geworden heb ik me laten vertellen (bij de evil dead reacties) . Geen touw aan vast te knopen.

Je spreekt wartaal, maar dat doet je naam eer aan

Niks is een feit, en zeker niet dat de acteerprestaties van dit gedrocht ook maar enigzins in de buurt van acceptabel komen, laat staan goed..

Evil Dead heeft gewoon een perfecte sfeer voor een exploitation horrormovie, bovendien een bijzonder originele vormgeving (zeker toen!) en cameravoering. In het licht van het budget van die film des te knapper. En daar gebeurt tenminste iets wat aanleiding geeft voor angst. In de blair poep witch gebeurt dus geen zak! Suggestie is leuk, maar alleen maar suggestie gaat wel vervelen..

avatar van Joyy

Joyy

xou zeggen, het is nu wel duidelijk, zet die evil dead/blair witch discussie prive maar voort ,en back to topic

waargebeurd of niet, ik vind het een vermakelijke film

dat hij gemaakt is voor een handjevol centen zou niet mee hoeven spelen in de kwaliteit, maar doet het wel, het maakt het sterker dan dat je weet dat er een paar miljoen aan uitgegegeven zou zijn, dan zou de criteria weer zijn dat er wel erg weinig van terugziet

dit is een low budget film en die moet je als zodanig beoordelen

leuk verhaal, spanning opbouwend, en je kunt je zelf aardig verplaatsen in de sfeer van de film

minpunten , de bij vlagen overdreven hysterie, hoewel ik ook niet zou weten hoe ik zou reageren als ik na een paar dagen in een bos verdwaald, een vriend zou kwijtraken die ik snachts terug zou horen, schreeuwend, en er smorgens allerlei vreemde voorwerpen in de bomen zouden hangen terwijl ik niemand gehoord of gezien heb

al bij al een vermakelijke leuk opgezette spannende unieke film en die krijgt van mij een 3,5

orbit schreef:

Je spreekt wartaal, maar dat doet je naam eer aan

Dank je.

Ok orbit ik respecteer jouw mening natuurlijk. Dat van die feiten was een beetje overdreven en ik haalde toevallig evil dead erbij omdat ik die een paar dagen geleden gezien heb. Alleen hoeft er in mijn ogen niets te gebeuren op het beeld als je zelf een beetje fantasie hebt.

avatar van s0njaa

s0njaa

natuurlijk niet waargebeurd.. duhh

Maar toch echt een super film

Acteurs goed ingeleefd in hun rol..

De eerste keer dat ik hem keek, hoorde ik dat het waargebeurd was. (en ik was nog zo stom om het te geloven)..

Dan is de film echt nog 4 keer zo eng.. haha

Je moet alleen het geluid niet te hard zetten, want dat geschreeuw wordt wel irritant

avatar van screamer

screamer

grelligste film die ik al ooit heb gezien !

maar wat zat er eigenlijk in dat pakje ingepakt met takken en hemd?

avatar van SPT

SPT

Volgens mij een er uitgesneden orgaan. Jaja, lekkere film

avatar van screamer

screamer

waren het geen vingers?

avatar van pink_roosje

pink_roosje

Heerlijk enge film, had mijn broertje (17)ervan overtuigt dat hij echt was. En hij vond hem ook erg eng. de engste scenes zijn vind ik in het huisje. en vlak voordat ze het huisje ingaan zag mijn broertje een rood lichtje van de camera. en later nog iets in het raam.

Dat was erg jammer. Maar het is nog steeds een goede film 3*

avatar van WB

WB

pink_roosje schreef:

...zag mijn broertje een rood lichtje van de camera. en later nog iets in het raam.

Was het ook niet de bedoeling om het zo te laten lijken dat die hoofdpersonen zelf filmden? Dan is het toch niet zo heel raar dat je een rood lampje van de camera ziet. Zit op (bijna) elke handheld videocamera... Is dus geen fout

avatar van pink_roosje

pink_roosje

WB schreef:

Ja dat had ik mijn broertje ook verteld maar vanaf dat moment was hij nog meer achterdochtig dan hij al was, en daarna zie je iets in het raam, weet niet meer wat, maar wel dat het er echt niet hoort. toen geloofde mijn broertje eht niet meer.

avatar van gebruiker_56935

gebruiker_56935

Ik vind de film heel leuk alleen acteerwerk helaas wat minder. Het moet lijken alsof het echt is maar dat kunnen de acteurs niet echt.. Jammer.

avatar van DragQueen

DragQueen

De eerste keer dat ik de film zag, was ik er nogal van onder de indruk. vooral omdat de indruk werdt gewekt dat de verdwijningen echt waren. ik zat dan ook met de schrik bekomen in mijn stoel. toen er geluiden in het bos waren te horen, en vooral de eind scenes in het huis, man, wat vond ik dit beklemmend eng. en dan die rare rituelen met de takken in het bos, en die handen op de muren van het huis. de paniek reactie toen josh verdween, en je deze later in de nacht hoorde schreeuwen. wat een onderhuidse sfeer. toen ik erachter kwam dat het allemaal in scene gezet was, vond ik het allemaal een stuk minder. hoewel de spanning er nog steeds inzit, als je je weer even in het verhaal plaatst. ik vind het zo clever van de makers, hoe ze dik en dubbel hun geld hebben terugverdiend met het veroorzaken van deze chaos. ik geef de film een verdiende 4 sterren vanwege het bovengenoemde. ps: degene die josh speelt in de film is enkele tijd geleden omgekomen tijdens het filmen van een nieuw project.

avatar van brookie

brookie

Deze film is net als God.. iedereen weet wel dat het fictie is, maar doordat he mysterieus is en je met een aantal onbeantwoorde vragen zit overweeg je dat het wel echt gebeurd is. Dat vind ik zo geweldig aan deze film mensen laten geloven dat het echt gebeurd is. En ik vind dat je dat WEL mee moet nemen in de beoordeling. Je geeft met de beoordeling namelijk ook een cijfer voor de originaliteit en de geloofwaardigheid. (Anders mag je rambo ook niet afzeiken dat hij onwerkelijk is.)

Ik ben nooit bang geweest tijdens het kijken van een film, behalve bij deze omdat ik toen nog in de waan was dat het echt gebeurt was. Dus de film had een ongeëvenaarde impact op mij.. vandaar 5*

avatar van Usual Suspect

Usual Suspect

De eerste keer dat ik deze film zag vond ik hem ijzingwekkend spannend, de tweede keer dat ik hem zag vond ik het al minder, wat mede komt doordat ik toen wist hoe het precies in elkaar stak.

Tot het einde blijft deze film boeien, en dat komt mede doordat je het 'mysterieuze' wilt weten.

Verder bevat de film een aantal ijzingwekkende spannende scene's is er een contstant drijgend sfeertje en acteren de acteurs alsof het 'echt' is.

4****

avatar van Shinobi

Shinobi

Wel een spannende film om te zien, dat komt mede door het camera werk dat door de acteurs zelf is verzorgd. Verder stelt het niet al te veel voor, de spanning wordt meer in stand gehouden door de acteurs die de longen uit het lijf schreeuwen en het camerawerk.

Ik geef 'm 3, 5 sterren.

avatar van horrorjp

horrorjp

het was een goed en orgineel verhaal en ik vond het zeker eng ik had in tijden niet zo´n enge film gezien maar meer dan een 3,5 kan ik hem tog niet geven

avatar van bimbel

bimbel