• 9.378.203 stemmen

The Blair Witch Project (1999)

Horror / Mockumentary | 86 minuten

Genre: Horror / Mockumentary

Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez

Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams

Releasedatum: 7 oktober 1999

Plot The Blair Witch Project

"Everything you've heard is true."

Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...

Heather Donahue

Joshua Leonard

Michael Williams

Short Fisherman

Interviewee (onvermeld)

Fisherman With Glasses (onvermeld)

Man in Yellow Hat (onvermeld)

Interviewee with Child (onvermeld)

• 12092 berichten

Idee volstrekt gejat van Cannibal Holocaust natuurlijk, die ik zelfs nog stukken beter vind dan deze..

orbit schreef:

Het idee is inderdaad gejat, maar het gaat hier toch duidelijk om een totaal ander soort film.

Halcyon schreef:

Dat is waar, maar zet er wat films die in de woods spelen tegenaan en je hebt het idee.. Maargoed, het gaat me bij deze film ook niet om het feit of hij vernieuwend is, wel of hij werkt. Bij mij dus absoluut niet! Vind hem niet eng, overtuigend of wat dan ook.. hoogstens irritant omdat de acteurs zo onovertuigend slecht acteren dat ik er jeuk van krijg. Maar blijkbaar stinken volksstammen erin.

avatar van jj82

jj82

De engste scene uit deze film was toch wel dat moment dat dat wijf close-up bang allleen in de tent zat te praten in de camera. Je zag gewoon duidelijk die gore bos neushaar. Eng man!! Hadden ze nou echt geen geld om een neustrimmer voor haar te kopen, of was het budget overschreden?

Halcyon schreef:

En omdat Hitchcock decennia geleden al spannende films maakte kan geen enkele film meer spannend zijn op een originele manier?

Ik zei toch dat ik 'm wèl spanned vond en dat de home-video-look origineel was? Dus ja, hij was spannend en voor een deel origineel, maar ik zit niet te wachten op slechts een spannende film. Bij een spannende film wil ik op z'n minst een verrassende ontknoping, en die miste ik.

Het soort suspens uit Hitchcocks films is overigens totaal niet te vergelijken met The Blair Witch project...
I beg to differ, but that's ok.

Koerok schreef:

Och jee, weer iemand die de laatste 10 seconden voor de aftiteling niet gezien heeft? Een ontknoping waar ik als Hitchcock liefhebber uitermate mee content was.

orbit schreef:

Maar blijkbaar stinken volksstammen erin.

Ik weet dat je het zo niet bedoelt, maar door dit te zeggen lijkt het alsof "goed" en "slecht" objectieve waardemeters zijn voor een film. Alle "domme" mensen zijn erin gestonken en vonden The Blair Witch Project goed, de slimmerikken hadden door dat het slechts om een eenvoudig conceptje ging; weinig plaats voor discussie op die manier.

Halcyon schreef:

Geen kwestie van slim of dom hoor, maar ik voelde me eigenlijk gewoon bedot als kijker door een amateurgezelschapje.. een beetje onderschatting van wat de kijker als bagage meeheeft op dit gebied. Geef mij maar een Evil Dead als het gaat om angst in de bossen of inderdaad een Cannibal Holocaust als het gaat om een verdwenen filmploeg. Ik vond dit gewoon erg niks. Maar mijn mening inderdaad

Halcyon

Ikzelf heb de film enkele jaren na de hype gezien en volledig los van de marketingstunt erg genoten van de apartheid die The Blair Witch destijds onderscheidde van andere horrorfilms.

• 12092 berichten

Ik hou zeker wel van een potje low budget horror en pseudodocumentairistische ziekigheid, maar helaas vond ik het geen van beiden. Het duurde en duurde maar en geen enkele gebeurtenis (voor zover aanwezig) of acteerprestatie overtuigde. Misschien hadden ze toch wat beter op acteurs moeten selecteren ipv die irritante janktroela uit een belspelletje te nemen.

Mug schreef:
Di laatste 10 sec heb ik wel gezien, maar geven biter weinig ifo over over wat er nou precies (is) gebeurd. Ze worden daar gewoon vermoord, net zoals eerder al die kinderen. Vond je dat verrassend? Bovendien wordt nergens duidelijk door wie ze worden vermoord.

Mug

Ja, verrassend. En juist omdat je niet ziet/weet wie het gedaan heeft of wat er precies gebeurd is zorgde bij mij voor hartkloppingen.

Halcyon

Geef het op Mug, het lijkt wel alsof wij de enige twee liefhebbers zijn van het geniale einde van deze geniale film .

Koerok

Smaken verschillen natuurlijk, maar er is werkelijk niets geniaal aan het feit dat ze aan het einde vermoord worden. Dat is vanaf het begin af aan al een van de voor de hand liggende mogelijkheden. Waar je dus geinteresseerd in bent is het wie/hoe/waarom. Als daar geen eenduidig antwoord op te geven is, dan is dat niet geniaal maar goedkoop.
Want zouden The 6th Sense, Se7en en Fight Club er dan ook genialer van worden als ze de laatste scene weggelaten en alles zouden overgelaten aan de 'fantasie van de kijker'? Ik dacht het toch niet.....

Koerok schreef:

Waar je dus geinteresseerd in bent is het wie/hoe/waarom.

Het "wie" en het "hoe" worden beantwoord. Het uitblijven van het "waarom" maakt deze film net zo verontrustend.

Koerok

Ik zou anders niet weten wie het gedaan heeft. Nu zegt dat niet veel, maar op internet zijn daar ook al meerdere discussies over geweest. Maar ik houd me aanbevolen.

Mug

Hier ga je al zelf de fout in. Wie zegt dat het drietal vermoord is door de heks? Dat is een van de vele interpretaties. Het feit dat er geen eenduidig antwoord is maakt van het hele Blair Witch gebeuren nog een groter mysterie. Erg simpel en goedkoop volgens jou, ik vind het uitermate effectief.

Ook de wie is onduidelijk, naar mijn mening.

Koerok

Een link naar een goeie plotuitleg mag ook...

Zeg ik toch niet?

Dat is een van de vele interpretaties.
En dat is dus mijn punt. Zo kan ik ook een 'goeie' verhaal verzinnen. 10 mensen in een huis die een voor een vermoord worden en dan aan het eind zeggen: Ja ehhh, verzin zelf maar wie het gedaan heeft!

Effectief op welk gebied?

Mug

Tja, dat alles blijkbaar uitgekauwd [luiheid] moet zijn voor veel mensen. Where's your imagination?

Mug schreef:
Ik ga naar de film om te genieten van andermans imagination. Ik ga kijken wat iemand anders bedahct heeft. Als dan na afloop blijkt dat ik het einde alsnog zelf moet verzinnen dan voel ik mij bedrogen. Dan had ik net zo goed thuis kunnen blijven en de hele film zelf kunnen verzinnen (als ik daar voldoende imagination voor zou hebben).

Halcyon

Multi-interpreteerbare plots bedenken getuigt anders ook wel van "imagination".

@Koerok

Het gaat om de uitwerking, niet puur om het verzinsel zelf. De climax/uitwerking van The Blair Witch Project past perfect in het verzinsel.

Effectief: ik was doodbang na afloop van de film. Zelden meegemaakt (twee keer om precies te zijn, Murnau's Nosferatu zorgt nu nog steeds voor nachtmerries).

Mug schreef:
Tweede reactie op hetzelfde stukje:
Het hoeft niet allemaal tot in den treure te worden uitgelegd, maar het moet wel uit te leggen zijn. En totdat iemand mij kan vertellen en bewijzen wat er nu werkelijk aan de hand is (aan de hand van feiten uit de film), ben ik van mening dat er geen plot IS. Moeilijke films die je pas snapt nadat je 'm bijv. twee ker hebt gezien vind ik prima (geweldig zelfs), maar film die niet te snappen vallen omdat het plot gewoon ontbreekt, daar heb ik niks mee.

@Koerok

Daar heb je gelijk ik. Zoals ik al zei vond ik de film wel erg spannend. Wat dat betreft dus zeer geslaagd.

Halcyon schreef:

Multi-interpreteerbare plots bedenken getuigt anders ook wel van "imagination".

Voor een deel ga ik daar in mee. Dat was bij 'The Usual Suspects' ook het geval: Wie is Kaiser Soze?

Koerok schreef:

Een makkelijk uit te leggen interpretatie is nochtans: de documentairemakers zijn op zoek naar de Blair Witch, volgens de legende een oude man genaamd Rustin Parr. Hij vermoordde kinderen per twee, door er eentje af te maken terwijl de andere in de hoek stond. Op het einde zie je dezelfde modus operandi, wat er kan op wijzen dat Parr nog leeft en ze dus de Blair Witch hebben gevonden. Het is slechts een interpretatie, maar heus geen vergezochte.

avatar van Film Pegasus

Ik wil even Mug en Halcyon bijtreden. Bij horrorfilms kan je volgens mij 2 wegen uit. Ofwel toon je de angst/monster/moordenaar waar het om draait, en probeer je dat uit te werken. Voorbeelden zijn Halloween of Silence of the Lambs. Ofwel creëer je een sfeer met een onbekend element waarbij de fantasie ook z'n werk moet doen. Niets is zo griezelig als het onbekende. Vandaar ook dat angst voor het donker of claustrofobie bij veel mensen aanwezig is. Ik denk hierbij aan Alien of de doodskistscene in Kill Bill waarbij The Bride levend begraven wordt en je enkel het geluid krijgt van hoe ze wil ontsnappen.

Ik hou wel van de beide genres, maar als ik echte horror wil zien, opteer ik voor het onbekende. Blair Witch Project bouwt een sfeer op zonder veel tralalie. Aan de hand van de filmstijl met de handcamera's heb je snel de indruk mee te draaien in het verhaal of toch en directe getuige te zijn van het voorval. Ik hoef geen doorsnee Hollywood-einde met een logische verklaring of een moraliserende uitleg op het einde om zo de kindjes gerust te stellen zodat ze zonder nachtmerrie naar bed kunnen. Het is net dat onbekende, ook op het einde, dat je doet fantaseren Wat is er gebeurd, hoe kan dit, waarbij eigenlijk de legende van de Witch niet zozeer de grote rol speelt. Wel de fascinatie van de jongeren ervoor en hoe er in dat bos vanalles gebeurd dat moeilijk te verklaren is. Zeer sterk concept dat op zich al geniaal is door het feit dat met zo'n klein budget er zo'n grote bekendheid en hype rond is.

Een film waar je ofwel voor, ofwel tegen bent omdat dit nu eenmaal niet in de lijn ligt van de doorsnee commerciële films. Ook niet verwonderlijk dat hij zowel verdienstelijke prijzen heeft gewonnen als een razzie...

Halcyon schreef:
Ok, ik zei iets te voorbarig dat er geen plot is. Op het eind wordt er uiteraard iets gesuggereerd wat goed past in wat jij hier zegt. Maar ja, dat is een plot van niks.

Film Pegasus schreef:
Ze hadden gewoon geen goed plot. En ze 'lossen dat op' door de kijker grotendeels in het ongewisse te laten. Dat ze daar, bij een groot aantal mensen, blijkbaar mee wegkomen vind ik onbegrijpelijk.

Tot zover dan maar. Ik heb genoeg gezeurd!