The Blair Witch Project (1999)
Genre: Horror / Mockumentary
Geregisseerd door: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Met onder meer: Heather Donahue, Joshua Leonard en Michael C. Williams
Releasedatum: 7 oktober 1999
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot The Blair Witch Project
"Everything you've heard is true."
Drie filmstudenten reizen naar het Black Hills bos om een documentaire te maken over de legendarisch Blair-heks. Na een tijd rondgelopen raken Heather, Josh en Mike verdwaald, onderkoeld en opgejaagd. Uiteindelijk wordt er nooit meer iets van ze vernomen. Tot een jaar later hun filmmateriaal wordt gevonden...
Heather Donahue
Joshua Leonard
Michael Williams
Short Fisherman
Interviewee (onvermeld)
Waitress
Fisherman With Glasses (onvermeld)
Mary Brown
Man in Yellow Hat (onvermeld)
Interviewee with Child (onvermeld)
- 12092 berichten
Idee volstrekt gejat van Cannibal Holocaust natuurlijk, die ik zelfs nog stukken beter vind dan deze..
Halcyon
Het idee is inderdaad gejat, maar het gaat hier toch duidelijk om een totaal ander soort film.
- 12092 berichten
Dat is waar, maar zet er wat films die in de woods spelen tegenaan en je hebt het idee.. Maargoed, het gaat me bij deze film ook niet om het feit of hij vernieuwend is, wel of hij werkt. Bij mij dus absoluut niet! Vind hem niet eng, overtuigend of wat dan ook.. hoogstens irritant omdat de acteurs zo onovertuigend slecht acteren dat ik er jeuk van krijg. Maar blijkbaar stinken volksstammen erin.
jj82
De engste scene uit deze film was toch wel dat moment dat dat wijf close-up bang allleen in de tent zat te praten in de camera. Je zag gewoon duidelijk die gore bos neushaar. Eng man!! Hadden ze nou echt geen geld om een neustrimmer voor haar te kopen, of was het budget overschreden?
Koerok
En omdat Hitchcock decennia geleden al spannende films maakte kan geen enkele film meer spannend zijn op een originele manier?
Mug
Bij een spannende film wil ik op z'n minst een verrassende ontknoping, en die miste ik.
Och jee, weer iemand die de laatste 10 seconden voor de aftiteling niet gezien heeft? Een ontknoping waar ik als Hitchcock liefhebber uitermate mee content was.
Halcyon
Maar blijkbaar stinken volksstammen erin.
Ik weet dat je het zo niet bedoelt, maar door dit te zeggen lijkt het alsof "goed" en "slecht" objectieve waardemeters zijn voor een film. Alle "domme" mensen zijn erin gestonken en vonden The Blair Witch Project goed, de slimmerikken hadden door dat het slechts om een eenvoudig conceptje ging; weinig plaats voor discussie op die manier.
- 12092 berichten
Geen kwestie van slim of dom hoor, maar ik voelde me eigenlijk gewoon bedot als kijker door een amateurgezelschapje.. een beetje onderschatting van wat de kijker als bagage meeheeft op dit gebied. Geef mij maar een Evil Dead als het gaat om angst in de bossen of inderdaad een Cannibal Holocaust als het gaat om een verdwenen filmploeg. Ik vond dit gewoon erg niks. Maar mijn mening inderdaad
Halcyon
Ikzelf heb de film enkele jaren na de hype gezien en volledig los van de marketingstunt erg genoten van de apartheid die The Blair Witch destijds onderscheidde van andere horrorfilms.
- 12092 berichten
Ik hou zeker wel van een potje low budget horror en pseudodocumentairistische ziekigheid, maar helaas vond ik het geen van beiden. Het duurde en duurde maar en geen enkele gebeurtenis (voor zover aanwezig) of acteerprestatie overtuigde. Misschien hadden ze toch wat beter op acteurs moeten selecteren ipv die irritante janktroela uit een belspelletje te nemen.
Mug
Ja, verrassend. En juist omdat je niet ziet/weet wie het gedaan heeft of wat er precies gebeurd is zorgde bij mij voor hartkloppingen.
Halcyon
Geef het op Mug, het lijkt wel alsof wij de enige twee liefhebbers zijn van het geniale einde van deze geniale film
Koerok
Smaken verschillen natuurlijk, maar er is werkelijk niets geniaal aan het feit dat ze aan het einde vermoord worden. Dat is vanaf het begin af aan al een van de voor de hand liggende mogelijkheden. Waar je dus geinteresseerd in bent is het wie/hoe/waarom. Als daar geen eenduidig antwoord op te geven is, dan is dat niet geniaal maar goedkoop.
Want zouden The 6th Sense, Se7en en Fight Club er dan ook genialer van worden als ze de laatste scene weggelaten en alles zouden overgelaten aan de 'fantasie van de kijker'? Ik dacht het toch niet.....
Halcyon
Waar je dus geinteresseerd in bent is het wie/hoe/waarom.
Het "wie" en het "hoe" worden beantwoord. Het uitblijven van het "waarom" maakt deze film net zo verontrustend.
Koerok
Ik zou anders niet weten wie het gedaan heeft. Nu zegt dat niet veel, maar op internet zijn daar ook al meerdere discussies over geweest. Maar ik houd me aanbevolen.
Mug
Hier ga je al zelf de fout in. Wie zegt dat het drietal vermoord is door de heks? Dat is een van de vele interpretaties. Het feit dat er geen eenduidig antwoord is maakt van het hele Blair Witch gebeuren nog een groter mysterie. Erg simpel en goedkoop volgens jou, ik vind het uitermate effectief.
Ook de wie is onduidelijk, naar mijn mening.
Mug
Tja, dat alles blijkbaar uitgekauwd [luiheid] moet zijn voor veel mensen. Where's your imagination?
Halcyon
Multi-interpreteerbare plots bedenken getuigt anders ook wel van "imagination".
@Koerok
Het gaat om de uitwerking, niet puur om het verzinsel zelf. De climax/uitwerking van The Blair Witch Project past perfect in het verzinsel.
Effectief: ik was doodbang na afloop van de film. Zelden meegemaakt (twee keer om precies te zijn, Murnau's Nosferatu zorgt nu nog steeds voor nachtmerries).
Koerok
Het hoeft niet allemaal tot in den treure te worden uitgelegd, maar het moet wel uit te leggen zijn. En totdat iemand mij kan vertellen en bewijzen wat er nu werkelijk aan de hand is (aan de hand van feiten uit de film), ben ik van mening dat er geen plot IS. Moeilijke films die je pas snapt nadat je 'm bijv. twee ker hebt gezien vind ik prima (geweldig zelfs), maar film die niet te snappen vallen omdat het plot gewoon ontbreekt, daar heb ik niks mee.
@Koerok
Koerok
Multi-interpreteerbare plots bedenken getuigt anders ook wel van "imagination".
Halcyon
Een makkelijk uit te leggen interpretatie is nochtans: de documentairemakers zijn op zoek naar de Blair Witch, volgens de legende een oude man genaamd Rustin Parr. Hij vermoordde kinderen per twee, door er eentje af te maken terwijl de andere in de hoek stond. Op het einde zie je dezelfde modus operandi, wat er kan op wijzen dat Parr nog leeft en ze dus de Blair Witch hebben gevonden. Het is slechts een interpretatie, maar heus geen vergezochte.
Ik wil even Mug en Halcyon bijtreden. Bij horrorfilms kan je volgens mij 2 wegen uit. Ofwel toon je de angst/monster/moordenaar waar het om draait, en probeer je dat uit te werken. Voorbeelden zijn Halloween of Silence of the Lambs. Ofwel creëer je een sfeer met een onbekend element waarbij de fantasie ook z'n werk moet doen. Niets is zo griezelig als het onbekende. Vandaar ook dat angst voor het donker of claustrofobie bij veel mensen aanwezig is. Ik denk hierbij aan Alien of de doodskistscene in Kill Bill waarbij The Bride levend begraven wordt en je enkel het geluid krijgt van hoe ze wil ontsnappen.
Ik hou wel van de beide genres, maar als ik echte horror wil zien, opteer ik voor het onbekende. Blair Witch Project bouwt een sfeer op zonder veel tralalie. Aan de hand van de filmstijl met de handcamera's heb je snel de indruk mee te draaien in het verhaal of toch en directe getuige te zijn van het voorval. Ik hoef geen doorsnee Hollywood-einde met een logische verklaring of een moraliserende uitleg op het einde om zo de kindjes gerust te stellen zodat ze zonder nachtmerrie naar bed kunnen. Het is net dat onbekende, ook op het einde, dat je doet fantaseren Wat is er gebeurd, hoe kan dit, waarbij eigenlijk de legende van de Witch niet zozeer de grote rol speelt. Wel de fascinatie van de jongeren ervoor en hoe er in dat bos vanalles gebeurd dat moeilijk te verklaren is. Zeer sterk concept dat op zich al geniaal is door het feit dat met zo'n klein budget er zo'n grote bekendheid en hype rond is.
Een film waar je ofwel voor, ofwel tegen bent omdat dit nu eenmaal niet in de lijn ligt van de doorsnee commerciële films. Ook niet verwonderlijk dat hij zowel verdienstelijke prijzen heeft gewonnen als een razzie...
Koerok
Tot zover dan maar. Ik heb genoeg gezeurd!

Blair Witch
2016

Book of Shadows: Blair Witch 2
2000

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Netflix voegt morgen de found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' toe aan het aanbod

Found-footage horrorfilm 'The Blair Witch Project' vanavond te zien op televisie

Stephen King durfde slechts één film écht niet af te kijken: 'Halverwege uitgezet'

V for Vendetta

The Others
Horror / Thriller, 2001

The Hunchback of Notre Dame
Drama / Romantiek, 1939
hekskamperenmapvoodoowildernislegendedangeroussorcerymarylandwoudbovennatuurlijkhorrorabandoned housevriendenbossenparanormaalurban legendmysterieonafhankelijke filmoverlevingvideo cameratruefilmmakerhandheld cameramockumentaryleerlingurban myth angsttalking to the camera cultfilmhekserijkwaadaardigghost storyyelling fake documentarygevonden beeldenparanormal activityvideotapeevil witchfolkloreamerican wildernessparanoidhopelessdeadly creature folk horrorjaren 90lost in the woodsblair witch mythlocal legendwoman filmmakerteenage filmmakerssuspense pseudo-documentarydepressingambiguousmokumentarypovfaux documentary